| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 105
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Ultrasonographic and classical risk factors of carotid atherosclerosis in patients with type-2 diabetes mellitus
Marija Šantl-Letonja, Mitja Letonja, Jovana Nikolajević, Danijel Petrovič, 2013, pregledni znanstveni članek

Opis: Purpose: We determined the prevalence of the clinical and biochemical risk factors as well as the extent of atherosclerosis in carotid arteries in patients with diabetes mellitus type 2(DMT2). Methods: A total of 289 subjects with DMT2 and 157 healthy subjects were enrolled in this prospective cross-sectional study. Leveles of total cholesterol, high-density lipoprotein-cholesterol (HDL-C), low-density lipoprotein-cholesterol (LDL-C), triglycerides, fasting, blood glucose, fribrinogen, and high-sensitivity C-reactive protein (hsCRP) were measured using standard biochemical methods. Carotid atherosclerosis was assessed by ultrasonography. Intima media thickness (IMT), plaque type and plaque score were also determined.
Ključne besede: karotidna ateroskleroza, sladkorna bolezen, metabolni sindrom
Objavljeno v DKUM: 12.04.2024; Ogledov: 164; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (361,29 KB)
Gradivo je zbirka in zajema 1 gradivo!

2.
Učinkovitost zdravljenja sindroma policističnih jajčnikov z metforminom
Katja Jerenec, Maša Samojlenko, Ksenija Geršak, Polonca Ferk, 2013, pregledni znanstveni članek

Opis: Metformin is an oral antidiabetic drug with potentially beneficial effects in patients with polycystic ovary syndrome (PCOS). Different pharmacological responses to metformin have been reported in PCOS patients, which may be attribut able to various clinical, biochemical, genetic and other factors. Here, we have outlined a short review of the results from current clinical studies on metformin efficacy in PCOS patients. Additionally, preliminary results from a retrospective pharmacogenetic study by our group on a sample of Slovene PCOS patients are presented. Pharmacogenetics is an emerging science that should provide options for individualized medicine, the future of healthcare.
Ključne besede: sindrom policističnih jajčnikov, metformin, farmakogenetika, osebna medicina
Objavljeno v DKUM: 12.04.2024; Ogledov: 121; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (400,88 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...
Gradivo je zbirka in zajema 1 gradivo!

3.
4.
Lactobacillus plantarum PCS 26 as a probiotic dietary supplement in Slovenian patients with metabolic syndrome : a pilot clinical study
Mario Gorenjak, Dejan Škorjanc, Pavel Skok, 2015, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: presnovni sindrom, debelost, holesterol, probiotične bakterije
Objavljeno v DKUM: 11.04.2024; Ogledov: 111; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (113,25 KB)
Gradivo je zbirka in zajema 1 gradivo!

5.
Funkcionalna specifikacija aplikacije za preprečevanje pojava karpalnega sindroma
Blaž Žirovnik, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo pripravili funkcionalne specifikacije za aplikacijo, namenjeno preprečevanju karpalnega sindroma. Po pregledu obstoječih rešitev na trgu, ki večinoma niso ustrezale zaradi zastarelosti, omejenega nabora vaj ali omejenega dostopa, smo se odločili pripraviti specifikacije za novo rešitev. Cilj diplomskega dela je bil oblikovati funkcionalne specifikacije za izdelavo aplikacije, ki bo pomagala preprečevati pojav karpalnega sindroma. V skladu s ciljem diplomskega dela smo tako najprej predstavili mobilne aplikacije in mobilne operacijske sisteme ter orodja za razvoj aplikacij. Posebno pozornost smo namenili mobilnim aplikacijam s področja zdravstva. Na osnovi pregleda obstoječih aplikacij, njihovih prednosti in pomanjkljivosti, smo pripravili prototip aplikacije, ki ponuja vaje za preprečevanje karpalnega sindroma. Aplikacija bo vključevala podrobnejši prikaz vaj, nastavitev opomnikov za izvajanje vaj ter pošiljanje povratnih informacij o uporabnosti aplikacije.
Ključne besede: mobilna aplikacija, funkcionalne specifikacije, karpalni sindrom
Objavljeno v DKUM: 09.04.2024; Ogledov: 181; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (2,94 MB)

6.
7.
Posledice uživanja drog v nosečnosti na novorojenčka
Demi Mihelič, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Odvisnost v nosečnosti predstavlja velik problem v sodobni družbi. V času nosečnosti plod preko posteljice zaužije vse, kar zaužije mati. Uživanje substanc med nosečnostjo povezujemo z različnimi težavami, kot so nizka porodna teža, manjši obseg glavice, kognitivna prizadetost, nenadna smrt, krvavitve in odtegnitveni sindrom. Odtegnitveni sindrom je povezan z nenadno odtegnitvijo od alkohola, nikotina in drog. Metode: Uporabili smo sistematični pristop dela z metodo pregleda, analize in sinteze strokovne znanstvene literature. Članke smo iskali v mednarodnih podatkovnih bazah PubMed, Medline, Web of Science in ScienceDirect. Za prikaz pregleda smo uporabili pristop PRISMA. Vključene članke smo razvrstili po hierarhiji dokazov in jih opisno predstavili. Rezultati: Izmed 340 identificiranih člankov smo vključili devet člankov. Prišli smo do ugotovitve, da uživanje drog v nosečnosti znatno vpliva na otrokov razvoj. Pogostejše so prirojene anomalije, vključujoč okvare srca. V prvih letih življenja se od zdrave populacije otroci razlikujejo predvsem v kognitivnem, gibalnem in motoričnem razvoju. Razprava in sklep: Pomemben korak je zgodnje odkrivanje uživanja drog že v samem začetku nosečnosti oz. pred njo. Potrebno je ozaveščati ženske o negativnih vplivih kajenja, alkohola, prepovedanih in dovoljenih drog na plod. Zdravstveni delavci, ki se v praksi srečujejo z novorojenčki, ki so bili prenatalno izpostavljeni tveganjem, morajo biti dosledni pri zgodnjem odkrivanju simptomov in znakov ter nuditi podporno zdravstveno oskrbo.
Ključne besede: odvisnost, nosečnica, odtegnitveni sindrom, otrok
Objavljeno v DKUM: 11.12.2023; Ogledov: 495; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (980,53 KB)

8.
Vpliv telesne vadbe na obvladovanje bolezni pri pacientih s Tourettovim sindromom
Tadeja Fujs, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Tourettov sindrom je pogosta nevropsihiatrična motnja, ki poleg glavnih simptomov vokalnih in motoričnih tikov vključuje tudi veliko število sočasnih duševnih motenj. Telesna vadba se vse pogosteje priporoča kot del obravnave otrok in mladostnikov z motnjami v duševnem zdravju. V zaključnem delu smo ugotavljali, ali telesna vadba vpliva na obvladovanje bolezni pri pacientih s Tourettovim sindromom. Metode: Izvedli smo pregled literature. Uporabili smo opisno metodo dela. Literaturo smo iskali v mednarodnih podatkovnih bazah PubMed, CINAHL (EBSCO), ScienceDirect in Cochrane Library ter dodatno s pomočjo brskalnika Google Scholar. Izbor virov smo predstavili v PRISMA diagramu. Sintezo smo izvedli na opisni način. Rezultati: Izmed 29 raziskav smo jih v končno analizo vključili 6. Ugotovili smo, da redna udeležba telesne dejavnosti lahko izboljša tike tudi pri večji intenzivnosti, vendar se lahko tiki po prekinitvi kronične telesne dejavnosti vrnejo na izhodiščno stanje. Razprava in zaključek: Redna telesna aktivnost zmanjšuje resnost tikov tudi pri večji intenzivnosti. Različne učinke akutne in redne telesne dejavnosti pri Tourettovem sindromu lahko pojasni več fizioloških mehanizmov. V prihodnjih raziskavah bi bilo treba raziskati učinke različnih intenzivnosti in vrst telesne dejavnosti na simptomatiko tikov. Raziskave bi morale bolje opredeliti tudi druge sestavine predpisane vadbe, kot sta trajanje in pogostost vadbe, pri posameznikih s Tourettovim sindromom.
Ključne besede: Tourettov sindrom, telesna vadba, frekvenca tikov, otroci, adolescenca
Objavljeno v DKUM: 16.08.2023; Ogledov: 389; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

9.
Anders Behring Breivik - napad na Norveškem : magistrsko delo
Tadej Križman, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo s pomočjo člankov in literature preučili primer Andersa Behringa Breivika, ki je leta 2011 izvedel teroristična napada na Norveškem. V napadu v Oslu je umrlo sedem oseb, v napadu na otoku Utoya je bilo ubitih 77 ljudi. V magistrskem delu smo najprej opisali otroštvo in življenje Breivika. Njegov odnos z mamo je ključnega pomena za razumevanje njegovih kasnejših dejanj. Nato smo opisali potek obeh napadov. V naslednjem poglavju smo opisali potek sojenja in psihiatrična mnenja. Na sojenju je Breivik predstavil svojo ideologijo, ki jo je tudi zapisal v tisoč petsto strani dolgem manifestu. Tako v pogovorih z različnimi psihiatri kakor tudi na sojenju ni pokazal nobenega obžalovanja nad svojimi dejanji. Breiviku so diagnosticirali disocialno osebnostno motnjo in narcistično osebnostno motnjo. V magistrskem delu smo opisali narcistično osebnostno motnjo, merila za njeno diagnosticiranje in njen vpliv na nasilnost posameznika. Prav tako so strokovnjaki menili, da ima Aspergerjev sindrom. V delu so opisani Aspergerjev sindrom in merila za njegovo diagnosticiranje. Breivik je zaradi neuspehov in nezmožnosti vključevanja v različne družbene skupine začel igrati videoigre in se popolnoma izoliral od ljudi. V poglavju o videoigrah smo opisali, ali igranje nasilnih videoiger vpliva na nasilnost posameznika. V zaključnem delu magistrskega dela smo odgovorili na hipoteze. Ugotovili smo, da se posameznik ne more načrtno spremeniti v sociopata, saj vzroki za asocialno osebnostno motnjo izvirajo iz travme iz otroštva ali pa so genetsko pogojeni. Pri vprašanju, ali lahko narcisoidna osebnostna motnja vpliva na nasilnost posameznika smo ugotovili, da sama motnja ne pomeni, da bo oseba nasilna, ampak da lahko v povezavi z drugimi dejavniki kot so na primer stres ali zavrnitev privede do nasilna. Ugotovili smo tudi, da kljub temu da je splošno prepričanje, da igranje nasilnih videoiger vodi k nasilju, pa raziskave kažejo, da so pomembni tudi drugi dejavniki kot so starost igralca, njegov socialni status, duševni status, čas igranja in podobno.
Ključne besede: teroristični napadi, Breivik, Anders Behring, narcizem, Aspergerjev sindrom, videoigre, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 26.07.2023; Ogledov: 432; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (766,00 KB)

10.
Individualizacija dela z dolgotrajno bolnim učencem - študija primera učenca z arnold-chiarijevim sindromom : magistrsko delo
Teja Zavasnik, 2023, magistrsko delo

Opis: V teoretičnem delu so predstavljene prednosti inkluzije, značilnosti vključevanja dolgotrajno bolnih otrok v redno osnovno šolo ter specifične prilagoditve, ki jih potrebujejo otroci s tovrstnimi težavami. Na teoretični ravni so analizirane glavne značilnosti Arnold-Chiarijevega sindroma in individualizacija dela učenca z Arnold-Chiarijevim sindromom. V empiričnem delu je predstavljena študija primera učenca z Arnold-Chiarijevim sindromom (ACS). Podatke smo pridobili s pomočjo intervjujev z učencem z ACS, njegovo razredničarko, specialno pedagoginjo, dvema učiteljema predmetnega pouka in njegovimi družinskimi člani. Ugotovili smo, da učencu prilagoditve zelo koristijo. Ima 4 šolske ure dodatne strokovne pomoči, uporablja računalnik za zapisovanje zapiskov in ima skrajšan urnik. Skrajšan urnik na kvaliteto socialno-emocionalne vključenosti učenca v šolskem okolju ne vpliva. Raziskava je pokazala, da imajo pedagoški delavci največ izzivov pri individualizaciji, kako in na kakšen način določiti obseg učnih vsebin za učenca, ki ima skrajšan urnik. Naloga je pomembna, saj so rezultati pokazali, kako in zakaj je potrebno učencu z ACS individualizirati poučevanje in mu nuditi dodatno strokovno pomoč. Prav tako smo predstavili primere dobre prakse, ki služijo za nadaljnje delo z učenci z ACS.
Ključne besede: inkluzija, dolgotrajno bolan otrok, individualizacija, Arnold-Chiarijev sindrom, primeri dobre prakse.
Objavljeno v DKUM: 13.07.2023; Ogledov: 397; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)

Iskanje izvedeno v 13.75 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici