| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
Projekt simulatorja robotskih procesov : diplomsko delo
Samo Kojc, 1997, diplomsko delo

Ključne besede: robotika, simulatorji, grafična animacija
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1605; Prenosov: 0

6.
7.
HEVRISTIČNO GENERIRANJE MEDICINSKIH SIMULACIJSKIH SCENARIJEV
Miljenko Križmarić, 2009, doktorska disertacija

Opis: Sodobno izobraževanje zdravstvenih delavcev zahteva uporabo medicinskih simulatorjev, saj medicina postaja zahtevna in kompleksna. Simulatorji potrebujejo scenarije, ki jih izdelujejo zdravniki, vendar je tak pristop subjektiven, ker ima vsak zdravnik svoje lastne izkušnje. Scenarije lahko izboljšamo z uporabo metod strojnega učenja. V doktorskem delu raziščemo in uporabimo Bayesove verjetnostne mreže kot računalniško podprto orodje za izdelavo scenarijev. Predstavimo metodologijo CasGEN, ki jo uporabimo na realnem primeru večje podatkovne zbirke s področja urgentne medicine - 737 primerov predbolnišničnega oživljanja. Rezultate validiramo s pomočjo trifaznega modela zastoja srca pri prekatni fibrilaciji. V doktorskem delu potrdimo ustreznost metodologije CASGen na podlagi študije, ki so jo pozitivno ocenili eksperti s področja medicine. Na tak način potrdimo hipotezo raziskovalnega dela, da je predstavljena metodologija CASGen uporabno orodje za generiranje medicinskih scenarijev.
Ključne besede: medicinske simulacije, simulatorji, scenariji, strojno učenje, Bayesove verjetnostne mreže, urgentna medicina
Objavljeno: 26.03.2009; Ogledov: 3431; Prenosov: 489
.pdf Celotno besedilo (6,10 MB)

8.
SIMULACIJSKO OKOLJE ZA TESTIRANJE INDUSTRIJSKIH REGULATORJEV
Aleksej Koležnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Snovano simulacijsko okolje je eksperimentalno in pedagoško orodje, namenjeno testiranju industrijskih PID (proporcionalno-integralno-diferencialno) regulatorjev. Cilj diplomske naloge je bil zastavljen tako, da se simulator izvaja na Siemensovem krmilniku S7-400, nadziramo in upravljamo pa ga preko WinCC- ja (Siemensov scada sistem), ki se izvaja na osebnem računalniku. Hkrati je zasnovan tako, da ga je mogoče na enostaven način spremeniti oz. nadgraditi. V simulatorju vzporedno reguliramo dve progi. Prva je simulirana in se izvaja na krmilniku S7-400, druga pa realna, sestavljena iz sistema laboratorijskih tlačnih posod. Za povezavo med realnim in digitalnim svetom znotraj krmilnika uporabimo krmilne panele, ki so vezani na vhodno/izhodne katrice krmilnika S7-400.
Ključne besede: krmilniki, kompaktni regulatorji, Simatic, SCADA sistemi, PID regulator, procesni simulatorji, Ziegler-Nichols
Objavljeno: 08.10.2009; Ogledov: 1867; Prenosov: 192
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

9.
Simulacije in simulatorji oživljanja novorojenčka
Hasija Ibrahimović, 2011, diplomsko delo

Opis: Simulatorje novorojenčka uporabljamo za pridobivanje znanja in izkušenj na področju oživljanja. Z vajami na simulatorjih lažje osvojimo določene veščine v netveganem okolju, ki nam lahko kasneje v realnem okolju pomagajo, da se pravilno odzovemo na nastalo situacijo. V diplomskem delu smo poiskali, tako računalniške kot fizične simulatorje iz tega področja, iskali smo na svetovnem spletu ter na spletnih straneh proizvajalcev simulatorjev. V rezultatih prikazujemo simulatorje, ki smo jih našli na svetovnem spletu, računalniške simulacije ter funkcijske zmožnosti simulacij na lutkah različnih proizvajalcev (Laerdal, METI, 3B). Ugotavljamo, da sta tri najbolj pomembna proizvajalca simulatorev podjetji Lardal, METI in 3B. Od računalniških programov, smo identificirali Neonatal Resuscitation Program 2006, 5. izdajo, ter programsko opremo SimBaby podjetja Laerdal. Zaključujemo, da ta tri omenjena proizvajalca (Laerdal, METI, 3B), ponujata zelo kompleksne simulatorje. Na svetovnem spletu točneje na spletnem iskalniku YOUTUBE je ogromno simulacij, zato moramo paziti, da izbiramo kompetentne strani. V diplomskem delu smo se zato odločili za kratek opis računalniškega programa Neonatal Resuscitation od American Academy of Pediatrics v sodelovanju z American Hearth Association.
Ključne besede: simulatorji novorojenčka, simulacije, spletni iskalnik Youtube, računalniški simulatorji.
Objavljeno: 04.08.2011; Ogledov: 1617; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (1,80 MB)

10.
Sodobna biomedicinska tehnologija in simulatorji fleksibilne endoskopije
Ivana Divjak, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo kot sodobne tehnološke novosti na področju fleksibilnih endoskopij identificirali tehnologijo indeksa hemoglobina (IHb – Index of Hemoglobin), slikanje z ozkim frekvenčnim pasom (NBI – Narrow Band Imaging), avto fluorescenco (AFI – Auto Fluorescence Imaging) in slikanje z infrardečimi frekvencami (IRI – Infra Red Imaging). Vsi načini endoskopskega slikanja zahtevajo zelo zahtevni način umerjanja, predvsem umerjanje posebnih frekvenčnih pasov svetlobe, s posebnimi pripomočki. Če medicinska sestra napačno umeri aparat, ne moremo pričakovati pravilne diagnoze s strani zdravnika. Novost na področju tehnologije predstavlja elektrokirurgija z žlahtnim plinom Argonom in magnetna navigacija z magnetnim poljem za določanje lege endoskopa. Na področju fizičnih simulatorjev endoskopij smo našli simulator želodca in črevesja proizvajalca Koken. Proizvajalec Simbionix po drugi strani ponuja sofisticirane virtualne simulatorje (GI - Bronch). Tako fizični kot virtualni simulatorji ponujajo možnost urjenja medicinskih sester, ki sodelujejo v endoskopskih posegih. Fizične simulatorje lahko uporabimo za kontrolo delovanja celotnega endoskopskega sistema, kar odpira nove možnosti v zagotavljanju varnosti bolnika.
Ključne besede: fleksibilna endoskopija, simulatorji v medicini, varnost bolnika
Objavljeno: 11.11.2011; Ogledov: 1746; Prenosov: 293
.pdf Celotno besedilo (5,35 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici