| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Oblikovanje proizvodnih sistemov z uporabo naprednih programskih okolij : magistrsko delo
Mario Lončar, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen pristop oblikovanja proizvodnih sistemov z uporabo naprednih programskih okolij. Osnovni problem magistrskega dela je bil izbrati ustrezno lokacijo za postavitev novega proizvodnega sistema, ga ustrezno oblikovati na podlagi podanih vhodnih podatkov proizvodnega sistema ter preveriti njegove zmožnosti. Proizvodni sistem smo oblikovali s pomočjo dveh programskih okolij Autodesk Inventor in Autodesk Factory Design Utilities, pri tem smo vse potrebne podatke za oblikovanje proizvodnega sistema določili računsko in na podlagi podanih priporočil. Izdelan je diskretni simulacijski model proizvodnih procesov za šest različnih tipov izdelkov v programskem okolju Autodesk Process Analysis. Z izvedbo simulacij smo dobili vpogled v zmožnosti proizvodnega sistema glede na parametre pretočnega časa, zasedenosti delovnih strojev in delavcev. Rezultate simulacij smo na koncu ovrednotili in podali predloge za izboljšave proizvodnih procesov v prihodnosti.
Ključne besede: oblikovanje proizvodnih sistemov, razmeščanje delovnih mest, simulacija proizvodnih procesov
Objavljeno v DKUM: 11.11.2020; Ogledov: 869; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (4,27 MB)

2.
Odprtokodni procesni simulator DWSIM kot alternativa procesnemu simulatorju Aspen Plus : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Julija Strunčnik, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja primerjavo med odprtokodnim procesnim simulatorjem DWSIM in procesnim simulatorjem Aspen Plus. Cilj diplomskega dela je ugotoviti, ali bi lahko odprtokodni procesni simulator DWSIM predstavljal alternativo plačljivemu programskemu paketu Aspen Plus in tako podjetje stroškovno razbremenil. DWSIM bi lahko služil tudi kot učno orodje mladim in neizkušenim inženirjem. V obeh omenjenih procesnih simulatorjih smo izvedli enake simulacije in primerjali rezultate. Najprej smo analizirali rezultate simulacije preproste separacije metanola iz vodne raztopine, kjer smo preizkusili tri različne termodinamske modele: NRTL, Peng-Robinson in UNIQAC. Pri simulaciji poenostavljene procesne sheme sinteze dimetil etra iz metanola smo poleg primerjave dobljenih rezultatov simulacije izvedli tudi občutljivostno analizo. Pri simulaciji sinteze dimetil etra iz metanola z obtokom nezreagiranih surovin smo primerjali rezultate analize samo za UNIQAC termodinamski model. Med ustvarjanjem procesnih shem smo ugotovili, da sta oba procesna simulatorja dokaj preprosta za uporabo. Aspen Plus je zaradi svoje dovršenosti malenkost preglednejši in enostavnejši za uporabo. Rezultati kažejo, da je odprtokodni procesni simulator DWSIM primerljiv s procesnim simulatorjem Aspen Plus v primeru lažjih simulacij. V primeru zahtevnejših oziroma kompleksnejših simulacij se poleg razlik v rezultati pojavijo tudi težave s konvergenco numeričnih algoritmov. Kljub temu sklepamo, da ima DWSIM velik potencial, v kolikor bo razvoj simulatorja potekal z dosedanjo hitrostjo in kot tak bo postal zelo konkurenčen procesnemu simulatorju Aspen Plus.
Ključne besede: simulacija procesov, procesne sheme, odprti dostop, Aspen Plus, DWSIM
Objavljeno v DKUM: 25.08.2020; Ogledov: 1037; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (2,71 MB)

3.
Modeliranje in dinamična simulacija toplotnega prenosnika
Nežka Brunec, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo modeliranje dvojno-cevnega prenosnika toplote s sotočnim režimom. Razvili smo enostaven model prenosnika toplote in kaskadni model prenosnika toplote ter analizirali njuno dinamično obnašanje. Matematična modela smo implementirali v programu MATLAB/Simulink. Za namen primerjave obeh modelov smo izvedli niz numeričnih simulacij, s katerimi smo ugotavljali, kako se merjeni parametri (iztočne temperature) odzovejo na stopničaste spremembe vhodnih parametrov. Rezultati kažejo, da kaskadni model toplotnega prenosnika realneje opiše odzive merjenih parametrov glede na uvedbo motenj v sistem. Ugotavljamo, da bi z uporabo enostavnih modelov toplotnih prenosnikov lahko obogatili eksperimentalno delo med študijem kemijske tehnike.
Ključne besede: dvojno-cevni prenosnik toplote, modeliranje, dinamična simulacija, Simulink, dinamika procesov
Objavljeno v DKUM: 14.09.2017; Ogledov: 1139; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

4.
OPTIMIRANJE SKLADIŠČNO PRODAJNEGA POSLOVANJA V PODJETJU CS-EUROTRADE D.O.O.
Nino Gerjevič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali prenovo organizacijskega modela v podjetju CS-Eurotrade d. o. o. Prenova je zajemala spremembe na področju organizacije skladiščnega poslovanja ter na področju prodajnega poslovanja, v katerega uvrščamo tudi nabavne dejavnosti v podjetju. Prenova je vključevala uvedbo informacijske tehnologije ter optimizacijo delovnih procesov znotraj skladiščno prodajnega poslovanja. S pomočjo simulacijskega orodja Anylogic smo simulirali delovni proces priprave blaga, ki je podjetju povzročal organizacijske in kadrovske težave. V simulacijski model smo vnesli potrebne izboljšave in analizirali rezultate.
Ključne besede: CS-Eurotrade d. o. o., Prenova in optimiranje procesov, Dogodkovna simulacija, Anylogic, Priprava blaga
Objavljeno v DKUM: 11.11.2016; Ogledov: 1339; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (3,47 MB)

5.
ANALIZA, PRENOVA IN PREDLOG AVTOMATIZACIJE PROIZVODNEGA PROCESA V PODJETJU LETINA INOX
Vedran Šuman, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo se ukvarja z analizo uvajanja avtomatizacije v proizvodni proces s ciljem optimizacije procesa. Cilj je bil predstaviti modeliranje poslovnega procesa s pomočjo uporabe standarda BPMN in ugotoviti, kako avtomatizacija vpliva na proces v primerjavi z ročno obdelavo. Eksperiment je bil izveden z orodjema Bizagi in Signavio na praktičnem primeru proizvodnje nerjavečega rezervoarja. Uporabljeni so bili pristopi, kot so identifikacija, modeliranje, simulacija in optimizacija. S pomočjo kvantitativne analize in primerjave smo prišli do rezultatov, ki kažejo, da uvedba avtomatizacije pozitivno vpliva na obhodni čas in strošek procesa.
Ključne besede: avtomatizacija, optimizacija poslovnega procesa, simulacija poslovnih procesov, BPMN
Objavljeno v DKUM: 09.05.2016; Ogledov: 1898; Prenosov: 275
.pdf Celotno besedilo (5,85 MB)

6.
AVTOMATIZACIJA IN VIZUALIZACIJA POLNILNE LINIJE
Dejan Lovrenčič, 2015, magistrsko delo

Opis: Cilj magistrskega dela je bila avtomatizacija in vizualizacija polnilne linije, ki smo jo izdelali v podjetju KO - LOVEC, d. o. o.. Avtomatizacijo polnilne linije smo izvedli s pomočjo krmilnika S7-1214c. Nato smo z namenom preizkušanja delovanja krmilniškega uporabniškega programa razvili program za računalniško vizualizacijo in animacijo polnilne linije. Kriteriji pri izbiri programskega orodja so bili: razpoložljivost in razširjenost programskega orodja, uporabnost za simulacijo, vizualizacijo in animacijo ter dostopnost gonilnikov za podporo razpoložljivih vhodno-izhodnih vmesnikov. Izbrali smo programski paket Matlab/Simulink in vhodno-izhodni vmesnik NI USB 6009. Nastavljanje parametrov in vhodnih signalov modela polnilne linije smo izvedli s pomočjo grafičnega uporabniškega vmesnika in s krmilnikovimi izhodnimi signali. Simulacijske izračune smo izvedli v okviru Simulinka, animacijo in vizualizacijo pa s pomočjo Matlabove knjižnice Simulink 3D Animation in programa V-Realm Builder.
Ključne besede: avtomatizacija industrijskih procesov, pomnilniško programirljivi krmilnik, Siemens S7-1200, simulacija, vizualizacija, Matlab/Simulink
Objavljeno v DKUM: 23.07.2015; Ogledov: 1478; Prenosov: 239
.pdf Celotno besedilo (10,38 MB)

7.
SIMULACIJE RAZBREMENITEV TLAKA V KEMIJSKIH PROCESIH
Saša Rešeta, 2014, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je prikazati različne pristope za dimenzioniranje tlačno razbremenilnih naprav, ki se uporabljajo za zaščito procesov, v katerih obstaja nevarnost porasta tlaka. Prikazane so računske metode ter uporaba računalniškega programa Aspen Hysys. V prvem delu je prikazano računsko dimenzioniranje razbremenilnih ventilov in prelomnih diskov za razbremenitev cisterne z benzenom, ki je izpostavljena toplotnemu viru, ter za razbremenitev črpalke in reaktorja z dušikom. V drugem delu smo s programom Aspen Hysys izvedli dinamično simulacijo razbremenitve v tlačnem procesu ter dimenzioniranje ventila za cisterno z benzenom v primeru parnega in tekočega izpusta. Rezultat dinamične simulacije je časovni potek vrednosti pretoka, tlaka in temperature med razbremenitvijo. Ugotovili smo, da se maksimalni pretok iztekajoče snovi povečuje s povečevanjem premera odprtine, tlaka in temperature. S simulacijo smo dobili dimenzije varnostnega ventila cisterne in jih primerjali z rezultati računskih metod. Ugotovili smo, da je v primeru parne razbremenitve premer razbremenilnega ventila, dobljen z računalniškim programom, zelo blizu izračunani vrednosti. V primeru tekočinske razbremenitve je prišlo do določenih odstopanj, vendar so dobljene vrednosti znotraj istega reda velikosti.
Ključne besede: tlačna razbremenitev, varnost procesov, dinamična simulacija, Aspen Hysys, dimenzioniranje
Objavljeno v DKUM: 22.09.2014; Ogledov: 1589; Prenosov: 173
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)

8.
9.
SAMONASTAVLJIVI REGULATORJI PID V PROCESNI INDUSTRIJI
Andrej Globevnik, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo opisuje različne metode samodejnega nastavljanja parametrov regulatorja PID, ki jih v svojih izdelkih uporabljajo proizvajalci komponent za avtomatizacijo procesov. Opisane so teoretične osnove nekaterih metod in postopkov, kot tudi praktični primeri uporabe opisanih algoritmov za izvedbo samodejne nastavitve regulatorja. Na različnih tipih reguliranih procesov je preverjena ustreznost delovanja najpogosteje uporabljane metode za samonastavitev. V večini obravnavanih primerov je izvedena primerjava delovanja regulacijske zanke z regulatorjem PID s parametri pridobljenimi iz ročnega izračuna parametrov in s parametri pridobljenimi z izbrano metodo samodejne nastavitve. Prikazana je tudi uporaba komercialnega izdelka na primeru vodenja modela laboratorijskega sistema za regulacijo pretoka zraka.
Ključne besede: regulator PID, samonastavljivi algoritmi, simulacija procesov
Objavljeno v DKUM: 18.02.2014; Ogledov: 1773; Prenosov: 288
.pdf Celotno besedilo (3,20 MB)

10.
SIMULATOR SINHRONIZACIJE PROCESOV Z MONITORJEM
Amadej Javornik, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi preučujemo sinhronizacijo procesov z monitorjem, njegovo delovanje in uporabo pogojnih spremenljivk. Izdelali smo računalniški program, s katerim lahko simuliramo delovanje monitorja v različnih situacijah. Pri izdelavi programa smo se osredotočili na izvedbo algoritmov po Hansonu in Hoareu ter zasnovali uporabniški vmesnik, ki omogoča vnos parametrov in prikaz delovanja monitorja. Pregledali smo področje računalniških simulacij in na kratko opisujemo, na kakšen način lahko vrednotimo računalniške sisteme in analiziramo njihovo zmogljivost. Razložimo tri različne simulacijske tehnike, od katerih smo v našem programu uporabili tehniko naslednjega dogodka. Ilustrativno prikažemo pristope k sinhronizaciji procesov, zatem pa se osredotočimo na področje naše naloge, tj. delovanje monitorja in algoritmov po Hansenu in Hoareu. Simulator za sinhronizacijo procesov z monitorjem smo izdelali v programskem jeziku C#, zato v nalogi razložimo programsko rešitev in pristop k izdelavi simulatorja. Napisali smo še kratka uporabniška navodila. Delovanje monitorja simuliramo z vhodnim nizom potrošnikov in proizvajalcev, ki se morajo sinhronizirati pri odlaganju proizvodov v skupni vmesnik in jemanju proizvodov iz njega. Proizvodi so lahko različnih usklajenih velikosti, tako da je stanje v vmesniku pri dovolj velikem številu proizvajalcev in potrošnikov vedno uravnoteženo. Realizirali smo Hansonov in Hoareov algoritem. Za preverjanje učinkovitosti obeh algoritmov smo uporabili enak vhodni niz, saj so rezultati le tako med seboj primerljivi. Preverjanje smo ponovili z različnimi nizi proizvajalcev in potrošnikov pri obeh algoritmih, rezultate simulacij in delovanje algoritmov pa smo na koncu še statistično ocenili.
Ključne besede: monitor, sinhronizacija procesov, Hoare, Hansen, simulacija
Objavljeno v DKUM: 07.05.2013; Ogledov: 1501; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici