| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 488
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Zamenjava robnika vrat hladilnika s pomočjo MKE analize
Vid Ojsteršek, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema numerično analizo robnika vrat. Podjetje Gorenje želi zaradi namena pocenitev obstoječi material robnika vrat, ABS (Akrilonitril butadien stiren), zamenjati z materialom PS (polistiren). V ta namen se je s pomočjo metode končnih elementov lociralo najbolj obremenjene dele robnika. Cilj naloge je prikazati največje napetosti in pomike ter primerjati razliko med materialoma glede na trdnost in vzdržljivost robnika vrat. V diplomskem delu sta zajeta postopka izvedbe numeričnih simulacij robnikov, čemur sledi analiza in primerjava rezultatov simulacij.
Ključne besede: numerična simulacija, robnik vrat, napetost, pomik, primerjava
Objavljeno v DKUM: 03.10.2022; Ogledov: 8; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)

2.
Razvoj geometrije kovaškega orodja z uporabo računalniških simulacij za namen kovanja odkovkov iz aluminija
Jani Vehovar, 2022, magistrsko delo

Opis: Zaključno delo obravnava razvoj geometrije kovaškega orodja za namen kovanja osnove blažilnika. V njem je prikazan postopek določitve robnih pogojev. Velik poudarek je na primerjavi rezultatov numerične simulacije z realnim stanjem na odkovku. Primerjava je bila izvedena s pomočjo 3D optičnega branja, makrostrukturne analize in meritve hitrosti vijačne preše.
Ključne besede: Kovanje, metoda končnih elementov, simulacija, kovaško orodje, aluminij, aluminijiva zlitina, vijačna preša, meritev hitrosti
Objavljeno v DKUM: 29.09.2022; Ogledov: 27; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (3,65 MB)

3.
Simulacija delovanja robotske celice za pobiranje izolacijskih materialov
Nejc Pregel, 2022, magistrsko delo

Opis: Pobiranje izolacijskih materialov je monoton in enostaven ročni proces z veliko ponovitvami in je zato še posebej primeren za avtomatizacijo z robotsko celico. Magistrsko delo predstavlja nadgradnjo robotske celice iz diplomskega dela z naslovom »Avtomatizacija pobiranja cevakov kamene volne z robotsko celico«. Njegov cilj je izboljšava robotske celice iz diplomskega dela tako, da se zmanjša čas cikla pobiranja, zmanjša potreba po prisotnosti operaterja med delovanje celice, ter poveča območje pobiranja celice. V magistrskem delu so najprej predstavljene prednosti celice iz magistrskega dela v primerjavi celici iz diplomskega dela. Opisani so posamezni sestavni deli izboljšane celice, na koncu pa sledi še izdelava simulacije delovanja izboljšane celice v programu Robot Studio.
Ključne besede: simulacija, avtomatizacija, robotska celica, strojni vid, Robot Studio, ABB IRB 4600
Objavljeno v DKUM: 28.09.2022; Ogledov: 31; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (5,88 MB)

4.
Numerična simulacija odrezavanja gredic
Gorazd Fortin, 2022, magistrsko delo

Opis: Za potrebe naročila podjetja SIJ Ravne Systems je bilo treba skonstruirati škarje za rezanje gredic v vročem in pripadajoči valjčni progi. Od tega je naš del obsegal konstrukcijo sestavov noža, ki sta bila koncipirana in snovana po delih in razdelana v razdelavi. Pripravljeni so bili materialni modeli uporabljenih materialov, izvedeni sta bili termična in eksplicitna simulacija za validacijo konstrukcije sestavov noža in poleg ostalih rezultatov so bile pri tem pridobljene največje sile, ki delujejo na škarje v procesu rezanja. Pripravljene so bile tudi sestavne in delavniške risbe delov sestavov noža in v zaključku, po razmisleku glede na izpolnjevanje zahtev zahtevnikov, je bila ugotovljena ustreznost konstrukcije sestavov noža in rezultatov simulacij.
Ključne besede: rezanje v vročem, gredica, škarje, sestav noža, materialni model, konstruiranje, termična simulacija, eksplicitna simulacija
Objavljeno v DKUM: 27.09.2022; Ogledov: 45; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (5,63 MB)

5.
Krmiljenje in komunikacija linearnega aktuatorja za spust električnega vozila za invalide
Avgust Sakelšek, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan postopek optimizacije obstoječega avtomobila za spust v prtljažnem delu. To omogoča invalidom na vozičku vstop v avtomobil brez dodatne pomoči. Naloga zajema fazo izbire elementov, njihovo medsebojno kompatibilnost in programiranje STM (STMicroelectronics) krmilnika za doseganje željenega delovanja. Prav tako je v delu predstavljen CAD model prtljažnega dela in simulacija spusta prtljažnega dela.
Ključne besede: Linearni aktuator, STM32, električno vozilo za invalide, programiranje, simulacija
Objavljeno v DKUM: 23.09.2022; Ogledov: 29; Prenosov: 0

6.
Analiza toka zraka v venturijevem mokrem čistilniku
Žan Šantej, 2022, diplomsko delo

Opis: Cilj naloge je izdelava numeričnega modela Venturijevega mokrega čistilnika in določitev tlačnih padcev v napravi. V sklopu naloge so bili s pomočjo analitičnega preračuna določeni padci tlaka s poudarkom na Ventruijevem grlu. Izkaže se, da je največji tlačni padec glede na analitičen preračun v Venturijevem grlu, nato mu sledi del naprave, kjer so nameščeni cevni snopi. Po analitičnem preračunu sledi izdelava numeričnega modela s pomočjo računalniške dinamike tekočin, ki pa za razliko od analitičnega primera vključuje le plinsko fazo, saj modeliranje dvofaznega toka presega možnosti izdelave diplomske naloge na trenutni stopnji študija. V sklopu priprave numeričnega modela je bila izdelana geometrija numeričnega modela, računska mreža in določeni so bili robni pogoji, pri katerih deluje naprava. Primerjava rezultatov numeričnega modela, ki vključuje le plinsko fazo z rezultati analitičnega preračuna, ki vključuje tako plinsko kot kapljevito fazo pokaže na dobro kvalitativno ujemanje poteka tlačnih padcev glede na različne geometrijske in procesne spremembe obravnavanega sistema. Kvantitativna primerjava rezultatov pa nam poda, da imamo v primeru numerične simulacije glede na analitičen preračun manjše tlačne padce, kar je pričakovano, saj numerična simulacija ne vključuje kapljevite faze v obravnavanem sistemu.
Ključne besede: mokri pralnik, Venturi, računalniška dinamika tekočin, numerična simulacija
Objavljeno v DKUM: 14.09.2022; Ogledov: 33; Prenosov: 0

7.
Zasnova in numerična simulacija toka skozi šobo za ustaljen tok vode
Marko Glavič, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je bila izdelana numerična simulacija toka tekočine skozi različni konfiguraciji šobe z namenom ugotoviti, katera omogoča bolj usmerjen in ustaljen tok tekočine. Simulacije so bile izvedene z računalniškim programom Ansys CFX. Glede na rezultate numerične simulacije, se je primernejša od konfiguracij šob tudi izdelala. Rezultati numeričnih simulacij so, v nadaljevanju naloge, primerjani z dobljenimi rezultati eksperimenta. Dobljeni rezultati so bili pričakovani in smiselno podobni.
Ključne besede: numerična simulacija, zasnova in izdelava šobe, tok tekočine, ustaljen tok vode
Objavljeno v DKUM: 14.09.2022; Ogledov: 42; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

8.
Dinamična analiza ladijskega razkladalca s štirivrvnim grabilcem
Jure Tumpej, 2022, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obsega dinamično analizo ladijskega razkladalca s štirivrvnim grabilcem. Portalni žerjav za premikanje grabilca uporablja kompleksen vrvni mehanizem. Cilj magistrskega dela je bil, da se v programu MSC Adams ustvari parametričen model vrvnega mehanizma in se analizira delovni cikel ter dinamične lastnosti komponent žerjava. Dinamični model je bil krmiljen s tremi elektromotorji. Odziv vrvnega sistema je bil pravilen, saj so grabilec in mački dosegli njihove ciljne hitrosti. Grabilec je na nadzorovan način transportiral premog in uspešno opravil en delovni cikel. Numerični rezultati sil v vrveh, reakcij v vrvenicah in navorov ter moči elektromotorjev so se dobro ujemali z analitičnim preračunom. Do večjih razlik je prišlo zaradi prevelikih poenostavitev pri analitičnem preračunu. Izkazalo se je, da je računalniška dinamika sistemov teles (ang. Multibody Dynamics) ustrezno orodje za simulacijo dinamike jeklenih vrvi, saj je bilo mogoče zajeti vse pomembnejše pojave in vplive na vrvni mehanizem.
Ključne besede: ladijski razkladalec, portalni žerjav, grabilec, jeklene vrvi, dinamika, računalniška simulacija, dinamika sistemov teles, MSC Adams
Objavljeno v DKUM: 24.08.2022; Ogledov: 276; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (6,00 MB)

9.
Analiza prometa na slovenskih cestah
Igor Mendek, 2022, magistrsko delo

Opis: V prvem delu magistrske naloge podamo teoretično podlago za obravnavo prometa. Opravimo pregled strokovne literature, definiramo fizikalne količine za opis faznih stanj prometa in predstavimo matematične modele prometa, ki so odločilno vplivali na zgodovinski razvoj matematičnega modeliranja prometa. Ločimo med makroskopskimi, mezoskopskimi in mikroskopskimi modeli, pri čemer izpostavimo tiste, ki jih nadalje uporabimo za analizo izmerjenih podatkov na slovenskih cestah. Podatke za posamezne odseke slovenskih avtocest in hitrih cest pridobimo od Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo. Posamezne odseke klasificiramo na podlagi analize izmerjenih podatkov pretoka, zasedenosti, gostote in hitrosti prometa. Z analizo meritev ugotovimo, na katerih odsekih in v katerih časovnih obdobjih prihaja do zastojev. Namen tega je poiskati modelne rešitve za odpravo teh zastojev. Za odpravo zastojev na odseku 461 avtoceste A1 od uvoza Domžale do razcepa Zadobrava izdelamo različne modelne rešitve. Simuliramo dodatni prometni pas, začasno uvedbo prometnega pasu za vozila z več potniki na odstavnem pasu in prepoved prometa za tovorna vozila in avtobuse ob delavnikih med 6. in 9. uro. Rezultati simulacij kažejo, da so različne rešitve različno učinkovite, pri čemer pa se pretok prometa v vseh ponujenih rešitvah poveča. Na podlagi rezultatov simulacij zaključimo, da je kot kratkoročna rešitev ustrezna prepoved prometa za tovorna vozila, dolgoročno pa bi se na tem odseku učinkovito zmanjšali zastoji z izgradnjo dodatnega prometnega pasu. Izdelane modelne rešitve so tudi dobra osnova za odpravo zastojev na drugih odsekih.
Ključne besede: fizika kompleksnih sistemov, nelinearni dinamični sistemi, modeli prometnega toka, analiza prometa, simulacija odprave zastojev
Objavljeno v DKUM: 27.07.2022; Ogledov: 128; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (7,35 MB)

10.
Optimiziranje prometnega toka semaforiziranega križišča
Šemso Hrnjičić, 2022, magistrsko delo

Opis: V človeški naravi je, da izboljšujemo vse procese, ki jih lahko. Ko vidimo, da nekateri sistemi ali procesi ne dosežejo svojega potenciala, sanjarimo, kako bi to lahko spremenili in izboljšali, četudi je to le podzavestno. Promet družba ves čas spreminja, nadgrajuje in izboljšuje v dobro vseh. Dolgo časa sem razmišljal o dinamičnem centraliziranem sistemu, ki bi spremljal stanje na cestah v določeni regiji. Prilagajal bi se spremembam na cestah v realnem času in bi imel določene prioritete. Iz tega razmišljanja je nastala ideja za magistrsko delo. Cilj magistrskega dela je eksperimentirati in ustvariti simulacijo semaforiziranega križišča s spremembami, ki smo si jih zamislili, da bi ugotovili, ali so smiselne. V našem primeru je to eno samo križišče. Križišče smo izbrali in ga rekreirali v 3D okolju Blender. Potem ko smo križišče vizualizirali, smo se lotili razvoja simulacije v Unity. Sprogramirali smo logiko agentov, ki bodo v vlogi vsakdanjih voznikov, odločanje agentov pri semaforiziranem križišču in delovanje semaforiziranega križišča. Za simulacijo smo se omejili na določeno semaforizirano križišče in na promet ob določenem času. Preden smo lahko simulirali promet, smo morali prešteti vsa vozila iz vseh smeri. Ko smo dobili vse podatke in ko smo imeli pripravljeno simulacijo, smo lahko simulirali promet, optimizirali križišče na različne načine in rezultate simulacij primerjali. Z magistrskim delom je prikazan razvoj simulacijskega okolja, vizualizacija trenutnega stanja in primerjava različnih načinov izboljševanja. Na koncu smo začeli diskusijo o umetni inteligenci in strojnem učenju ter o pomenu takih tehnologij za razvoj in izboljšavo procesov in sistemov, ki jih uporabljamo vsak dan.
Ključne besede: vizualizacija, razvoj, simulacija, optimizacija, strojno učenje
Objavljeno v DKUM: 07.07.2022; Ogledov: 165; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (3,91 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici