| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 43
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Stres na delovnem mestu svetovalke SOS telefona : diplomsko delo univerzitetnega študija
Jana Lorbek, 2007, diplomsko delo

Ključne besede: stres, stresorji, simptomi stresa
Objavljeno: 31.03.2008; Ogledov: 2373; Prenosov: 162

3.
Stres v podjetju Kogast d.d. : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Tanja Kopač, 2007, diplomsko delo

Ključne besede: stres, stresor, simptomi stresa
Objavljeno: 31.03.2008; Ogledov: 2448; Prenosov: 289

4.
STRES IN PROFESIONALNI RAZVOJ UČITELJEV RAZREDNEGA POUKA
Janja Pulko, Maja Rajh, 2009, diplomsko delo

Opis: Stres je tesno povezan z našim vsakdanjim življenjem in delom. Lahko bi rekli, da jima daje močan pečat. Dejstvo je, da je vsak poklic kdaj stresen in poklic učitelja razrednega pouka pri tem ni izjema. V diplomskem delu smo se tematike stresa lotili v navezavi na poklicni razvoj učitelja in umestitev šole v urbano ali ruralno okolje. V teoretičnem delu naloge opišemo poklic učitelja in opredelimo termin stres ter predstavimo simptome, vrste in faze stresa ter kako stresogene situacije vplivajo na poklic učitelja. Teoretični del zaključujemo s podrobnejšimi napotki, kako se s stresom soočiti in kako ga v vsakdanjem življenju uspešno obvladovati. V empiričnem delu pa smo ugotavljali, kakšna je pojavnost stresa pri učiteljih razrednega pouka na območju severovzhodne Slovenije. Pri tem nas je še posebej zanimalo, ali obstaja razlika v prisotnosti stresa pri učiteljih, ki poučujejo na mestnih in podeželskih šolah in pri učiteljih z različno delovno dobo. Rezultati so pokazali, da se učitelji pri svojem delu s stresom srečujejo in pri sebi opažajo zlasti telesne in čustvene simptome stresa. Obremenjujoče oziroma stresno pa na učitelje vplivajo vsakodnevno delo z učenci, odnosi z vodstvom šole, s sodelavci in s starši učencev. Pri tem nismo opazili bistvenih razlik glede na delovno dobo učiteljev in glede na to, kakšen status ima šola, na kateri ti učitelji poučujejo. Ugotovili pa smo, da učitelji stres dokaj uspešno obvladujejo z različni strategijami, pri tem še posebej izstopajo učitelji, ki so zaposleni v urbanih okoljih.
Ključne besede: Razredni učitelj, profesionalni razvoj, mesto – podeželje, stres, simptomi stresa, stresogene situacije, obvladovanje stresa.
Objavljeno: 11.06.2009; Ogledov: 3386; Prenosov: 577
.pdf Celotno besedilo (1012,10 KB)

5.
VPLIV STRESA NA MOTIVACIJO ZAPOSLENIH
Jasmina Zukanović, 2009, diplomsko delo

Opis: Na delovnem mestu, kjer ni čutiti vpliva negativnega stresa, je ključ do uspeha, ključ do ustvarjalne in produktivne organizacije. Zato so vplivi ustreznih delovnih pogojev, nagrajevanja, napredovanja, možnosti poklicnega razvoja, možnosti soodločanja pri upravljanju in drugih dejavnikov, ki vplivajo na delovno zadovoljstvo posameznika. Vsem stresnim situacijam se ne moremo izogniti, stres pa ni vedno škodljiv. Ščepec stresa ne škoduje, ampak lahko življenje začini. V času hitrega napredka tako v širšem družbenem kot gospodarskem prostoru samo vlaganje v tehnologijo za uspešnost gospodarskih družb ni zadostno. Za napredek, rast in konkurenčnost so neprecenljivi ustrezno usposobljeni zaposleni, ki s svojo energijo, znanjem in idejami pomenijo največji kapital, s katerim podjetje razpolaga. K učinkovitosti in kreativnosti zaposlenih pa v veliki meri prispeva ustrezna motivacija. Zadovoljni in visoko motivirani ljudje ustvarjajo novo vrednost in prinašajo konkurenčno prednost trgu. Namen diplomskega dela je predstaviti pomen stresa, ki se odraža na celotnem organizmu. Povzroči lahko čustvene, fizične in duševne težave. S stresom pa so povezani tudi nezdravi vedenjski vzorci in navade, kot so alkoholizem, kajenje, prekomerno uživanje hrane, itd. Stresni odziv pa ni nekaj neozdravljivega. Ko odkrijemo vzrok stresa, ga lahko sami odpravimo. Pomembno je, da smo samozavestni, da znamo upravljati s časom in racionalno razmišljati, da ustvarjamo boljše medčloveške odnose ter da skrbimo zase.
Ključne besede: - stres - stresorji - obvladovanje stresa - simptomi stresa - vrste stresa - motivacija
Objavljeno: 20.07.2009; Ogledov: 2448; Prenosov: 485
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

6.
ANALIZA STRESA V PODJETJU HIT ŠENTILJ D.D. IN PROGRAM PREPREČEVANJA
Natalija Pučko, 2009, diplomsko delo

Opis: Stres je vpliv, ki smo mu podvrženi vsi. Določena količina stresa je koristna in nas spodbuja k večji učinkovitosti, preveč stresa pa deluje prav nasprotno. Stres ljudi spodbuja in motivira. Manjše stresne dogodke sprejemamo kot nekaj vsakdanjega, kot nekaj zaradi česar je življenje zanimivo. Če je teh dogodkov preveč, se pokažejo kot motnja v zdravju — nespečnost, napetost, glavobol, itd. ter druge bolezni povezane z stresom. Danes je stres dejavnik, ki načne naše zdravje, in če nimamo ustreznih strategij za njegovo upravljanje, lahko uniči vse naše predhodne dosežke. V sodobnem poslovnem svetu so najbolj uspešni tisti, ki imajo dobre ideje in jih tudi učinkovito uresničijo. To so tisti, ki znajo svoje potenciale čim bolj izkoristiti, navdušiti in prepričati druge. Stres na delovnem mestu pa postaja čedalje večja težava tako za posameznika kot za organizacijo. Stres povzroča neskladnost med nami in našim delom, nasprotujočimi zahtevami med našimi vlogami na delovnem mestu in zunaj njega ter neustrezna stopnja nadzora nad delom in življenjem. Zavedati se moramo, da na določene dejavnike v podjetju - neustrezna organizacija dela, slaba plača, slaba komunikacija med zaposlenimi in z nadrejenimi, nekorektno poslovanje s strankami, večizmensko delo po dvanajst ur in več, nenagrajevanje, poseganje podjetja v zasebno sfero, preobremenjenost z delom ali preveč enostavno delo - nimamo vpliva. Stres lahko ima kratkoročni ali dolgoročni odziv. Posamezniki in njihovi delodajalci naj bi kratkoročne simptome jemali resno, pri čemer je treba upoštevati dolgoročne posledice, ne le za posameznika temveč tudi za organizacijo. Stres učinkuje na večino organov in vpliva na najrazličnejša dogajanja v telesu. Telo se na stres odzove tako, da v krvni obtok sprosti hormone. Hormoni lahko povišajo krvni pritisk, utrip srca in frekvenco dihanja. Povečajo se zenice. Takšna oblika odziva se lahko nadaljuje še 24 ur do 48 ur po stresu. Različni dejavniki vplivajo na stres in tako tudi poznamo več različnih vrst stresa. Razlikujemo pozitiven in negativen stres, naravni in umetni stres, eksogeni in endogeni ter akutni in kronični stres. Pri odpravi stresnih posledic je pot do uspeha le ena, in sicer je to sprememba načina in stila življenja. Spremeniti moramo sebe. Za dosego cilja moramo pogledati v svojo notranjost, poiskati svoj notranji mir in prehoditi določeno pot v samega sebe. Osnovna zahteva je pozitivno mišljenje.
Ključne besede: Ključne besede: - stres, - vrste stresa, - simptomi stresa, - stresor, - vzroki stresa, - stres na delovnem mestu, - premagovanje stresa, - preprečevanje stresa.
Objavljeno: 03.06.2010; Ogledov: 2916; Prenosov: 317
.pdf Celotno besedilo (1,82 MB)

7.
STRES ZAPOSLENIH V IGRALNIŠKI DEJAVNOSTI
Andreja Volc, 2009, diplomsko delo

Opis: Dandanes so ljudje bolj kot kdaj koli zaposleni in pod pritiskom; vedno se morajo ukvarjati z malenkostmi, ki jih je treba še postoriti, mišičnimi vozli, skrajnimi roki, zoprnimi napakami, utrujenostjo, motenim spancem in glavoboli zaradi gmotnega stanja. Včasih take naglice ni bilo. Dom je bil zatočišče, ljudje so se lahko zleknili v naslanjač z dobro knjigo v roki, se sprostili, oddahnili in uživali v reku » ljubo doma, kdar ga ima ». Takrat se ni dosti govorilo o stresu. Nekateri se morajo doma spoprijeti še z večjimi zahtevami in pritiskom kot na delu- skrbjo za otroke in njihovimi natrpanimi urniki, opravki, čiščenjem, delom na dvorišču, popravili, pranjem; pri vsem tem jih obdaja zaskrbljenost, kako shajati z denarjem. Nekaterim je težave, povezane z delom, zelo težko pustiti na delovnem mestu. Tako so zatopljeni v svoje delo, da kar ne morajo nehati misliti nanj. Tudi ko se imajo doma možnost sprostiti, tega ne zmorejo. Ne morejo kar prestopiti domačega praga, odmisliti skrbi, povezane z delom, in kot starši ali partnerji delovati s polno zmogljivostjo. Stres pride iz našega okolja, iz naših teles ali iz našega uma. Stres iz okolja lahko povzročijo onesnaženost, hrup ali gneča. Telesni stres pa povzroči bolezen, poškodba ali kak telesni napor. Večinoma stres povzroči naše negativno razmišljanje in napačno sklepanje, kar je plod našega uma. Določena raven stresa koristi, saj nam pomaga pri motiviranju za delo in izboljšuje storilnost, preveč dolgotrajnega stresa pa vodi v telesne in psihološke težave. Novejše znanstvene raziskave razkrivajo široko paleto nazdravih posledic, ki jih utegne imeti akutni ali kronični stres. Iz Japonske prihajajo poročila o ljudeh, ki dobesedno umirajo od prenapornega dela. Težave, kot so zvišan krvni pritisk, migrena in bolečine v želodcu, pa tudi tesnoba, depresija in panika, če jih naštejemo samo nekaj, so pogosto povezane s stresom.
Ključne besede: Stres, Zaposleni, Delovno mesto, Simptomi stresa
Objavljeno: 06.01.2010; Ogledov: 1508; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (699,00 KB)

8.
SODOBNI PRISTOPI NA PODROČJU PREMAGOVANJA STRESA
Milanda Bačič, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Obstajajo različne definicije stresa. Selye je stres definiral kot socialno zlo, ki nikomur ne prizanese, vsakdo se mora z njim spopasti. Stres spada k življenju. Je individualna izkušnja. Kar je za nekoga prijetno in pozitivno je za drugega škodljivo in negativno. Pri tem je odločilno posameznikovo dojemanje zahtev in ocena lastnih sposobnosti za obvladovanje položaja. Poznamo torej več vrst stresa, in sicer pozitivni, negativni, naravni, umetni, fiziološki, psihološki, normalen, kronični in drugi stres. Kot je več različnih vrst stresa pa je tudi več različnih dejavnikov, ki povzročajo stres. Med te dejavnike spadajo življenjske preizkušnje, družina, prijatelji, služba, napori vsakdanjega življenja, delovne razmere ... Stres pa ima tudi določene posledica, tako za posameznika, organizacije kot tudi za družbo. V primeru optimalnih delovnih obremenitev lahko delo vpliva pozitivno na posameznika tako, da spodbuja njegovo ustvarjalnost in zmogljivost. Negativen učinek dela na posameznika se kaže v poslabšanem zdravju zaposlenega, zmanjšani zmogljivosti na delovnem mestu in upadu motivacije. Pri tem lahko pride do tega, da zaposleni zboli. V organizaciji pride do povišanja stroškov zaradi plačevanja nadomestila za bolniško odsotnost. V današnjem času obstaja več različnih načinov premagovanja in preprečevanja stresa, na primer: aromaterapija, hipnoza, terapija z glasbo, terapija z barvo, wellnes, meditacija, avtogeni trening in drugi. Med novejše pristope pa spadajo biofeedback metoda, EFT tehnika, balon proti stresu in Bownova terapija.
Ključne besede: stres, vrste stresa, vzroki stresa, simptomi stresa, posledice stresa, načini premagovanja stresa
Objavljeno: 02.12.2010; Ogledov: 2362; Prenosov: 509
.pdf Celotno besedilo (474,90 KB)

9.
STRES V PODJETJU LOMAS
Barbara Mesojedec, 2010, diplomsko delo

Opis: Dan danes neprestano hitimo in si nikoli ne vzamemo časa za sebe. Čas 21. stoletja je poln stresnih situacij, naš tempo življenja je hiter, skoraj ne moremo dohajati sprememb. Po celem svetu so ljudje preobremenjeni in vsakodnevno pod velikim stresom. V diplomski nalogi bom predstavila teoretične osnove stresa in njegovo zgodovino. Prav tako je za vsakega posameznika pomembno, da pozna vrste stresa in njegove posledice, da se lahko z njim spopade in obvladuje stres, to bo naslednje poglavje v moji diplomski nalogi. V nadaljnjem poglavju bom predstavila stres na delovnem mestu, saj se tudi moja raziskava navezuje na stres v podjetju Lomas, kjer sem tudi sama zaposlena. Cilj je ugotoviti v kakšni meri so zaposleni v podjetju Lomas izpostavljeni stresu , kako se z njim soočajo in kako ga odpravljajo oziroma blažijo. Raziskavo sem izvedla s pomočjo ankete, katera je bila anonimna in prav zaradi tega menim, da so sodelujoči odgovarjali iskreno.
Ključne besede: STRES, STRES NA DELOVNEM MESTU, STRESATOR, STROŠKI STRESA, SIMPTOMI STRESA
Objavljeno: 24.01.2011; Ogledov: 2256; Prenosov: 246
.pdf Celotno besedilo (2,74 MB)

10.
STRES MED OSNOVNOŠOLSKIMI UČITELJI V MEŽIŠKI DOLINI
Mojca Petrič, 2012, diplomsko delo

Opis: V času vse hitrejšega tempa življenja, vse večje tekmovalnosti, neosebnih odnosov, nenehne borbe za preživetje, tanke meje med zasebnim in poklicnim življenjem, velike stopnje brezposelnosti itd. je ogromno ljudi podvrženih stresu, tako v zasebnem kot poklicnem življenju. Ljudje smo si med seboj seveda različni, zato so tudi vzroki, simptomi, posledice in pristopi spoprijemanja s stresom različni. Pomembno je, da se zavedamo, da je vzrok naših težav stres in da znamo ugotoviti, kaj je tisto, kar ga povzroča, ter da se znamo na pravi način z njim spopasti. Danes je prisotnega vedno več stresa na delovnem mestu. Nova informacijska tehnologija, preobremenjenost z delom, slabi medosebni odnosi, nizke plače, vse to in še ogromno drugih dejavnikov pripelje do stresa zaposlenih. Eden bolj stresnih poklicev pa je v sodobnem času zagotovo poklic učitelja. Nas je predvsem zanimalo, kako ocenjujejo stresnost svojega poklica osnovnošolski učitelji v Mežiški dolini. Želeli smo izvedeti, kako pogosto so na svojem delovnem mestu pod stresom, kateri so tisti dejavniki, ki jim povzročajo stres ter kakšni simptomi se kažejo pri njih. Nenazadnje pa nas je zanimalo, kako so zadovoljni s svojim delom in ali kdaj razmišljajo, da bi svoje delovno mesto zapustili. Rezultati so pokazali, da učitelji svoj poklic večinoma ocenjujejo kot zmerno ali močno stresen ter da je največji delež učiteljev na svojem delovnem mestu občasno pod stresom. Kot dejavnik, ki jim povzroča največ stresa, je večina izpostavila veliko dodatnega dela, utrujenost pa je simptom, ki se kaže pri največ učiteljih. Po večini so učitelji s svojim poklicem zadovoljni in ne razmišljajo, da bi svoje delovno mesto zapustili.
Ključne besede: stres, stresorji, simptomi stresa, stresna reakcija, posledice stresa, spoprijemanje s stresom, stres na delovnem mestu, izgorelost, stres in učitelji.
Objavljeno: 12.07.2012; Ogledov: 2028; Prenosov: 176
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici