| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Sistem za nadzorovano tokovno vzbujanje telekomunikacijske laserske diode in spektralno razločanje optičnih vlakenskih senzorjev
Uroš Povh, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje proces izdelave ustreznega sistema za tokovno vodenje telekomunikacijske laserske diode. Rabi bi preizkusili,kako velik valovno dolžinski zamik je možno doseči, ko skozi njo steče kratek pulz z visokim tokom.Tako bi ugotovili, če lahko ustvarimo cenovno ugoden, nastavljiv laserski vir. V nadaljevanju je opisano teoretično ozadje, načrtovanje in gradnja vezja in rezultati meritev.
Ključne besede: laserska dioda, vgrajen sistem, signalni procesor, optično vlakno
Objavljeno: 24.10.2016; Ogledov: 722; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (2,15 MB)

2.
STABILIZACIJA LEBDEČEGA PREDMETA V MAGNETNEM POLJU
Klemen Kladnik, 2015, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo govori o regulaciji magnetnega telesa v magnetnem polju na določeni razdalji od roba tuljave. Magnetno polje ustvarja tuljava s feritnim jedrom. Za merjenje pozicije smo uporabili linearni Hallov senzor. Celotni sistem je tretjega reda in je nelinearen. Raziskali in načrtali smo takšen regulator, da je sistemu zagotovil stabilno delovanje v delovnih oz. ravnovesnih točkah. S pomočjo Matlab programskega okolja smo izvedli simulacije iz izpeljanih matematičnih modelov. Regulator, ki je zagotovil stabilno delovanje, smo implementirali v DSP krmilnik. Podrobneje smo opisali tudi implementirano programsko kodo v DSP krmilniku. Za lažji nadzor in spremljanje delovanje sistema smo izdelali uporabniški vmesnik, ki uporablja dvosmerno komunikacijo med računalnikom in DSP krmilnikom.
Ključne besede: regulacija magneta, magnetno polje, digitalni signalni procesor, linearni Hallov senzor
Objavljeno: 14.10.2015; Ogledov: 711; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (3,53 MB)

3.
OPTIČNI SENZOR VIBRACIJ Z UPORABO FABRY-PEROTOVEGA VLAKNESKEGA INTERFEROMETRA
Timotej Dvoršak, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje princip merjenja vibracij preko optičnega senzorja s Fabry-Perotovim interferometrom. Najprej je opisan razvoj visoko občutljivega optičnega vlakenskega senzorja za zaznavanje vibracij. Senzor je zgrajen iz segmenta optičnega vlakna, občutljivega na raztezek. Sprememba dolžine senzorskega dela optičnega vlakna ob prisotnosti vibracij povzroči spremembo optičnega signala. Procesiranje signala je bilo izvedeno z mikrokrmilnikom.
Ključne besede: Optično vlakno, signalni procesor, Fabry-Perotov vlakenski interferometer, merjenje vibracij
Objavljeno: 16.12.2014; Ogledov: 1109; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (2,49 MB)

4.
SIGNALNI PROCESOR ZA MERJENJE SPREMEMBE DOLŽINE OPTIČNE POTI FABRY-PEROTOVEGA INTERFEROMETRA
Jurij Žnideršič, 2013, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga opisuje način razločitve merilne veličine optičnih vlakenskih Fabry- Perotovih interferometrov z nizko fineso in z dolžinami med 100 µm in 1 mm. Metoda je zasnovana na uporabi standardnega telekomunikacijskega razvrščevalnika, namenjenega gostemu valovnodolžinskemu razvrščanju. Ta nam omogoča pridobitev vrednosti amplitud optičnih moči pri štirih različnih optičnih frekvencah v odbitem spektru Fabry-Perotovega interferometra. Na podlagi teh vrednosti lahko naredimo nedvoumno in od optične moči neodvisno rekonstrukcijo izvirnega spektra. Iz rekonstruirane karakteristike je nato mogoče nedvoumno določiti merjeno veličino. Kot primer uporabe je izdelan optični merilnik temperature na osnovi vlakenskega Fabry- Perotovega interferometra.
Ključne besede: optični vlakenski senzor, signalni procesor, Fabry-Perotov interferometer, valovnodolžinski razvrščevalnik
Objavljeno: 27.09.2013; Ogledov: 1557; Prenosov: 108
URL Povezava na celotno besedilo

5.
DIGITALNO PROCESIRANJE IN OBDELAVA SIGNALOV V ULTRAZVOČNEM MERILNIKU NIVOJEV TEKOČIN
Jernej Vogrinec, 2013, diplomsko delo

Opis: Rezultat diplomskega dela predstavlja možen način digitalne obdelave analognega signala pri postopku merjenja tekočin z ultrazvočnim merilnim sistemom. Merilni sistem sestavlja ultrazvočni merilnik v navezi z digitalnim signalnim procesorjem (v nadaljevanju DSP, ang. Digital Signal Processing) in namensko razvito programsko opremo. DSP na merilnem vezju izvaja krmiljenje digitalnega sintetizatorja. Ta na osnovi digitalne sinteze, generira analogni signal za potrebe delovanja merilnega vezja. DSP pa je zraven vhoda, priključen tudi na izhod merilnega vezja, kjer z vgrajenim A/D pretvornikom zajema merjeno veličino. To veličino ustrezno obdela in posreduje osebnemu računalniku (PC), kjer so merilni rezultati prikazani s pomočjo namensko razvite programske opreme.
Ključne besede: Ultrazvok, merjenje nivojev tekočin, digitalni sintetizator, digitalni signalni procesor
Objavljeno: 31.05.2013; Ogledov: 1382; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (3,28 MB)

6.
MEHANSKI SISTEM ZA PROCESIRANJE NIZKOKOHERENČNIH VLAKENSKIH INTERFEROMETROV
Matjaž Oberč, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje sistem za procesiranje optičnih vlakenskih interferometrov , ki temelji na nizkokoherenčnem vlakenskem interferometru z mehanskim modulatorjem. Optično pot modulira vrtljivo zrcalo. Na zrcalo pritrjen inkrementalni dajalnik služi za merjenje spremembe optične poti v sprejemnem interferometru. V diplomski nalogi je opisano delovanje in izvedba optičnega, mehanskega, elektronskega, ter programskega dela. Za praktično demonstracijo delovanja in karakterizacijo realiziranega sistema za procesiranje optičnih vlakenskih interferometrov je bil uporabljen senzor pomika na osnovi Fabry–Pérot interferometra.
Ključne besede: Optično vlakno, signalni procesor, nizkokoherenčni interferometer
Objavljeno: 20.09.2011; Ogledov: 1801; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (5,33 MB)

7.
TOKOVNA REGULACIJA ENOSTOPENJSKEGA DC-AC PRETVORNIKA
Lucijan Korošec, 30, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni razsmerniški sistemi, njihova zgradba in pomen. Podrobneje smo predstavili enostopenjski enofazni DC-AC pretvornik. Opisana je tokovna regulacija takšnega razsmerniškega sistema, s katero je mogoče pretvornik priklopiti na elektroenergetsko omrežje, pri tem pa energijo enosmernega vira na vhodu prenašati v omrežje. Pretvornik in tokovno regulacijo smo najprej načrtovali v simulacijskem programskem orodju,rezultati simulacij so podani. Izvedli smo tudi preizkuse na prototipu pretvornika, za katere so prav tako predstavljeni rezultati. Za vodenje pretvornika smo uporabili digitalni signalni procesor, za katerega smo napisali programsko kodo.
Ključne besede: enostopenjski razsmernik, DC-DC pretvornik, DC-AC pretvornik, tokovni vir, tokovna regulacija, napetostna regulacija, kaskadna regulacija, P-regulator, PI-regulator, PD-regulator, elektroenergetsko omrežje, digitalni signalni procesor, programska koda
Objavljeno: 19.09.2011; Ogledov: 1964; Prenosov: 277
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)

8.
VGRAJENI SISTEMI DSP/FPGA V SISTEMIH VODENJA
Milan Čurkovič, 2010, magistrsko delo

Opis: Naloga predstavlja delo na sistemu digitalnega regulatorja, zgrajenega na digitalnem signalnem procesorju TMS320C32. Digitalni signalni procesor omogoča hitro računanje tudi v formatu s plavajočo vejico, kar je posebej primerno pri razvoju novih algoritmov in pri delu s študenti. Signalnemu procesorju je dodano še programabilno logično vezje -FPGA s 40 tisoč logičnimi vrati za izvedbo tudi nekonvencionalnih perifernih vmesnikov (meritev položaja in hitrosti z inkrementalnim dajalnikom, različni trifazni pulzno širinski modulatorji, različne komunikacije (RS232, RS485, CAN) in sočasne meritve napetosti in faznih tokov). DSP-2 kartica je opremljena s terminalskim programom za prenose uporabniških programov in spremljanje izvajanja programa v tekstovni in gra.čni obliki, kot tudi sprotni prenos uporabniških podatkov na osebni računalnik za kasnejšo obdelavo. Osnovni kartici je bil dodan še vmesnik za vodenje do štiriosnega robotskega mehanizma in vmesnik za dodatno FPGA kartico Nexys ali Nexys2. Ta nam pri kapaciteti FPGA vezja do 1,2 milijona logičnih vrat omogoča tudi izvedbo algoritmov vodenja v samem FPGA vezju in ne samo perifernih vmesnikov. V okviru Inštituta je bila razvita tudi programska oprema za avtomatsko generiranje aplikacij iz MATLAB/Simulink okolja. Kartica se v vseh predstavljenih oblikah v veliki meri uporablja na našem inštitutu in tudi nekaterih drugih pri pedagoškem in raziskovalnem delu. Eden izmed zadnjih projektov je tudi laboratorij za oddaljeno izvajanje preizkusov na različnih DSP-2 sistemih, ki je dostopen preko spletnih strani Inštituta za Robotiko.
Ključne besede: DSP-digitalni signalni procesor, FPGA, mikrokrmilnik, inkrementalni dajalnik, meritev hitrosti, trifazni mostič, pulzno širinska modulacija, vektorska regulacija, vgrajeni sistemi
Objavljeno: 06.01.2011; Ogledov: 2665; Prenosov: 242
.pdf Celotno besedilo (6,73 MB)

9.
SIGNALNI PROCESOR ZA NIZKOKOHERENČNO INTERFEROMETRIJO S PROGRAMABILNIM VEZJEM CPLD
Žiga Matjašec, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje način procesiranja nizkokoherenčnega interferometra s Sagnacovim interferometrom. V delu je podrobno opisana izvedab optičnega dela, izdelava elektronskih vezij in procesiranje signalov s CPLD. Kot primer uporabe je izdelan senzor raztezka na osnovi Michelsonovega interferometra.
Ključne besede: Optično vlakno, signalni procesor, sagnacov interferometer, nizkokoherenčni interferometer, CPLD
Objavljeno: 06.12.2010; Ogledov: 1611; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (3,69 MB)

10.
STABILIZACIJA INVERZNEGA ROTACIJSKEGA NIHALA Z DSP
Nikolaj Semenič, 2009, diplomsko delo

Opis: V tem delu je predstavljena priprava programskih gradnikov na procesorju DSP TMS320F28335, ki so bili potrebni za razvoj okolja primernega izvajanju regulacijskih algoritmov. Sistem je bil zasnovan tako, da je prilagodljiv in primeren za nadaljnje eksperimente na področju vodenja in regulacij. Izvedeno je bilo načrtovanje in izvedba algoritmov vodenja za stabilizacijo inverznega rotacijskega nihala.
Ključne besede: Regulacije, digitalni signalni procesor, regulator v prostoru stanj, linearni kvadratični regulator
Objavljeno: 02.07.2009; Ogledov: 2139; Prenosov: 176
.pdf Celotno besedilo (2,43 MB)

Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici