| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
SISTEM ZA SPLETNO SHRANJEVANJE PODATKOV
Primož Gorečan, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena spletna aplikacija, ki služi shranjevanju datotek na spletni strežnik in temelji na programskem jeziku Java in sistemu za upravljanje verzij Subversion. Prav tako je predstavljenih nekaj uveljavljenih rešitev s tega področja in njihove glavne funkcionalnosti.
Ključne besede: spletno shranjevanje podatkov, upravljanje verzij, spletna aplikacija
Objavljeno: 24.09.2013; Ogledov: 803; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

7.
VPLIV RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU NA POSLOVANJE
Jean Luc Bučar, 2014, diplomsko delo

Opis: Računalništvo v oblaku je širok pojem, njegov pomen pa je vedno bolj cenjen v podjetjih. Podjetjem namreč uporaba računalništva v oblaku prinese veliko prednosti, od dostopnosti do podatkov kadarkoli in kjerkoli do cenovno ugodnega shranjevanja podatkov. Ker pa je na trgu oblačnih storitev veliko ponudnikov, je namen tega diplomskega dela raziskati in primerjati ponudbo največjih ponudnikov oblačnih storitev shranjevanja podatkov. Diplomski seminar predstavi in razišče osnovne pojme računalništva v oblaku, kot so razvoj, modeli in storitve računalništva v oblaku ter vpliv na poslovanje. Drugi del diplomskega dela pa predstavi najbolj poznane ponudnike oblačnih storitev in sicer Amazon, Google in Microsoft, ter razišče njihovo ponudbo oblačnih storitev.
Ključne besede: računalništvo v oblaku, shranjevanje podatkov, ponudniki oblačnih storitev
Objavljeno: 26.11.2014; Ogledov: 1013; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (785,99 KB)

8.
Varno brisanje digitalnih podatkov
Frančišek Vid Kek, 2015, diplomsko delo

Opis: Zaradi naglega razvoja informacijske tehnologije in njene dostopnosti, nas v življenju obdajajo digitalni podatki in informacije. Uporabniki dnevno ustvarimo veliko podatkov, ki jih shranjujemo na osebnih računalnikih, prenosnih računalnikih, mobilnih napravah, pomnilniških ključkih … Če vzamemo vse te podatke in jih analiziramo lahko izdelamo zelo natančen profil uporabnika. Ko svojo staro napravo prodamo, podarimo ali zavržemo je zato zelo pomembno, da varno pobrišemo vse svoje podatke, in tako preprečimo njihovo zlorabo. Večina uporabnikov misli, da je z izbrisom datoteke iz koša ta popolnoma izbrisana in je ne moremo obnoviti. Vendar podatkov s tem ne izbrišemo, še vedno so na disku in jih lahko obnovimo. V naši diplomski nalogi smo obravnavali tematiko izbrisa in varnega izbrisa podatkov ter njihovo rekonstrukcijo, predstavili način shranjevanja podatkov, opisali delovanje trdega diska, bliskovitega pomnilnika ter nekaj primerov zlorabe osebnih podatkov in njihove posledice. Razložili smo kako varno pobrišemo svoje osebne podatke, da jih nihče več ne more obnoviti in izkoristiti. Predstavili smo tudi nekaj namenskih programov, s katerimi lahko izvedemo varni izbris. Za rekonstrukcijo podatkov smo na spletu kupili nekaj rabljenih diskov, računalnikov, prenosnih računalnikov, pomnilniških ključev (angl. Usb key) in mobilnih telefonov. Nekaj računalnikov in trdih diskov pa smo dobili tudi iz različnih odlagališč in zbirnih centrov. Nato smo vse podatkovne medije pregledali in analizirali, da bi videli, koliko podatkov je ostalo na njih od prejšnjih lastnikov. Ugotovili smo, da večina uporabnikov, ne pobriše podatke, ko svojo staro napravo proda ali zavrže. Osebne podatke smo našli na 14 napravah od skupno 17 analiziranih. V vseh primerih je šlo za informacije, ki bi jih lahko izkoristili in povzročili škodo lastnikom.
Ključne besede: podatki, digitalni podatki, shranjevanje podatkov, brisanje podatkov, zlorabe, diplomske naloge
Objavljeno: 08.10.2015; Ogledov: 651; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

9.
Zagotavljanje varnosti podatkov na pametnih mobilnih telefonih
Robert Kujavec, 2015, diplomsko delo

Opis: Uporaba pametnega mobilnega telefona se iz dneva v dan povečuje, kar nam v sodobnem svetu omogoča, da smo na vsakem koraku povezani s svetom in bi si kot napredni uporabniki težko predstavljali dan brez lastne naprave. Grožnjam, ki nam pretijo, se nikoli ne bomo mogli izogniti, saj potencialni napadalec igra umazano igro in vedno izumlja nove načine napadov, zato moramo sami v največji meri poskrbeti za zaščito svojih podatkov na pametnem mobilnem telefonu. Na voljo imamo zaščitne in varnostne mehanizme, ki nam jih ponujajo pametni mobilni telefoni. S tem bi zmanjšali tveganje pred izgubo ali zlorabo podatkov in si predčasno zagotovili dostopnost do podatkov z uporabo varnostne kopije. Skozi teoretični del se bomo sprehodili čez najbolj poznane zaščitne mehanizme pametnih mobilnih telefonov od najbolj enostavnih do bolj kompleksnih, a preprostih za uporabo, pojasnili bomo pozitivne lastnosti rabe teh ter uporabnika ozavestili o smotrnosti uporabe, saj zagotavljanje varnosti podatkov na napravah zagotovo ne predstavlja primarne funkcije uporabe. Drugi del diplomske naloge je namenjen lastnemu raziskovanju, v katerem smo izvedli intervju z državnim nadzornikom za varstvo osebnih podatkov. V okviru diplomskega dela smo z uporabo ankete pridobili rezultate o zagotavljanju varnosti podatkov na pametnih mobilnih telefonih.
Ključne besede: informacijska varnost, podatki, shranjevanje podatkov, mobilne naprave, mobilni telefoni, pametni mobilni telefoni, varna uporaba, zaščita, diplomske naloge
Objavljeno: 08.10.2015; Ogledov: 875; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici