| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Povezava strategije športne prehrane na sestavo telesa pri smučarskih skakalcih : diplomsko delo
Urban Jarc, 2023, diplomsko delo

Opis: Z izbrano temo smo želeli preučiti odnos, strategijo in znanje, ki jih imajo smučarski skakalci glede klinične športne prehrane ter kakšna je njihova sestava telesa. Smučarski skoki spadajo med športe, pri katerih je nizka telesna masa zelo pomembna. Opredelimo jih kot gravitacijske športe, kar pomeni, da povečana telesna masa omejuje dobro izvedbo. Nizka telesna masa je eden izmed dejavnikov uspešnosti; vendar je treba upoštevati, da lahko zelo nizka telesna masa povzroči resne težave pri telesnih zmogljivostih zaradi zmanjšanja skakalne sile, splošne šibkosti in obvladovanja sil pri doskokih. Predvsem pa se povečata tveganje za telesno in duševno zdravje. Ker je dolgotrajno ohranjanje nizke telesne mase zelo težko izvedljivo in zahteva kar nekaj znanja, je namen naloge analiza prehranskih strategij smučarskih skakalcev. Poglavitni cilj klinične športne prehrane je zadostitev energijskim in hranilnim potrebam vrhunskega športnika. To je potrebno za kakovostno telesno regeneracijo in adaptacijo na trening, ohranjanje njegovega zdravja in za preprečitev poškodb. Prehranska strategija neposredno vpliva na telesno maso skakalcev, ki je regulirana glede na indeks telesne mase (ITM). Uvedba kriterija ITM, ki določa dolžino smuči, je zmanjšala prednost lahkih skakalcev, vendar je kljub uporabi krajših smuči še vedno v določenih mejah predstavlja prednost nizka telesna masa. Zato si smučarski skakalci v športni praksi prizadevajo k optimalno nizki telesni masi. To nakazujejo tudi rezultati naše raziskave, kjer se pokaže, da zaradi želje po nizki telesni masi smučarski skakalci izpuščajo obroke in si sami prilagajajo svoje prehranske strategije. To se odraža na meritvah telesne sestave, ki kažejo na nizek delež puste mase kljub normalnemu indeksu telesne mase ob primerni stopnji hidracije in dokaj nizek fazni kot. Ravno slednji je pokazatelj splošnega zdravstvenega in prehranskega stanja posameznika ter odraža tudi športnikovo zmogljivost. V analizi rezultatov meritev sestave telesa smo tako pri smučarskih skakalcih ugotovili, da nizka telesna masa ne sovpada s strokovnimi merili zdrave sestave telesa. Zato bi bilo iz vidika zdravja pri smučarskih skakalcih, bolj optimalno določanje sestave telesne mase kot pa merjenje ITM. Na ta način, bi lažje zaščitili pusto maso športnikov, ki je determinanta njihovega zdravja. Zdravo razmerje telesnih mas je namreč ključno izhodišče za nadzor zdravja športnikov v športih, kje nizka telesna masa predstavlja tekmovalno prednost.
Ključne besede: športna prehrana, smučarski skakalci, prehranska strategija, sestava telesa
Objavljeno v DKUM: 02.06.2023; Ogledov: 452; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

2.
Vloga nekaterih motoričnih sposobnosti pri skoku v višino v predšolskem obdobju : diplomsko delo
Klavdija Rančnik, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen zaključnega dela z naslovom Vloga nekaterih motoričnih sposobnosti pri skoku v višino v predšolskem obdobju je ugotoviti, kako ravnotežje, koordinacija in eksplozivna moč vplivajo na izvedbo skoka v višino. Cilj raziskave ni bil le ugotoviti, kako omenjene motorične sposobnosti vplivajo na izvedbo skoka, temveč tudi kako delež mišične in maščobne mase vpliva na ravnotežje oz. eksplozivno moč nog. Izvedli smo empirično raziskavo, v kateri je sodelovalo 75 predšolskih otrok, starih 5–6 let. Uporabljena je deskriptivna in kavzalno-neeksperimentalna metoda. Pri raziskavi smo uporabili šest motoričnih testov, analizator sestave telesa in tenziometrijsko ploščo, s katero smo izmerili višino skoka v višino. Ugotovili smo, da eksplozivna moč pozitivno vpliva na višino skoka in je negativno povezana z deležem mišične mase. Prav tako ugotavljamo, da otroci, ki imajo bolj razvito koordinacijo, nimajo krajšega reakcijskega časa pri skoku v višino. Ravnotežje negativno vpliva na potisno silo odriva in je negativno povezano z deležem maščobne mase.
Ključne besede: skok v višino, motorične sposobnosti, motorični testi, sestava telesa, predšolski otrok
Objavljeno v DKUM: 24.11.2021; Ogledov: 1253; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

3.
Trimesečni program preoblikovanja telesa za rekreativce začetnike z meritvami in interpretacijo rezultatov
Nuša Vukan, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Trimesečni program preoblikovanja telesa za rekreativce začetnike z meritvami in interpretacijo rezultatov je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. S pomočjo deskriptivne metode, ki navaja dejstva in postopke, sem predstavila različne spremenljivke, ki jih uporabljamo pri sestavljanju programa vadbe. S komparativno metodo, ki primerja podobna dejstva in pojave sem preučila, katera teoretična izhodišča izbrati za izdelovanje programa vadbe in prehrane. Z uporabo vseh parametrov sem sestavila program, ki ga je izvajalo pet udeleženk. V empiričnem delu sem prikazala meritve telesne sestave in uporabila kvantitativno metodo raziskovanja, v okviru katere sem zbrala meritve v obliki številk. S komparativno metodo sem primerjala rezultate in preučevala dejstva, na podlagi katerih bi potrdila ali ovrgla zastavljene hipoteze.
Ključne besede: preoblikovanje telesa, telesna sestava, zdrava prehrana, načrtovanje treninga.
Objavljeno v DKUM: 03.12.2018; Ogledov: 1232; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (965,14 KB)

4.
NEINVAZIVNO BIOIMPEDANČNO MERJENJE SESTAVE ČLOVEŠKEGA TELESA
Jožica Gomboši, 2016, magistrsko delo

Opis: Uvod: Področje izvajanja neinvazivnih metod medicinskega diagnosticiranja se vse bolj uveljavlja zaradi sodobne tehnologije medicinskih naprav. Te omogočajo zelo enostavno izvedbo storitev, saj so naprave kompaktnejše, prenosljive in omogočajo vedno več funkcionalnosti. Zgodnje in preventivne meritve na različnih področjih človeškega telesa lahko pozitivno vplivajo na pravočasno odkritje bolezni in težav. Metode merjenja telesne sestave se nenehno izpopolnjujejo. Ena najbolj razširjenih je bioimpedančna metoda. Gre za fizikalno metodo prevajanja šibkega električnega toka skozi človeško telo, ki vsebuje informacije o njegovi sestavi. Z metodo dobimo podatke o odstotku maščevja, mišične mase, kostne mase in vode. Metodologija: Teoretična izhodišča smo pridobili z analizo domače in tuje literature. Pri raziskovanju smo uporabili bioimpedančno merjenje sestave človeškega telesa s pomočjo merilnika Omron BF511. V prvem delu smo z večkratnim ponavljanjem meritev na istih testnih osebah ugotavljali variabilnost rezultatov. V drugem delu smo z meritvami določili indeks telesne mase, količino maščob in mišičevja testnih oseb ter opazovali njihovo korelacijo. V zadnjem delu smo z metodo anketiranja ugotavljali, koliko so udeleženci pripravljeni za takšno storitev plačati in katero področje telesa jih za to storitev najbolj zanima. Rezultati: Analiza rezultatov je pokazala, da obstaja korelacija med indeksom telesne mase in deležem maščob ter mišičevja v telesu. Višji indeks telesne mase je namreč pri osebah pomenil višji delež maščob in hkrati manjši delež mišičevja. Rezultati ankete o višini plačila in področju telesa za merjenje so pokazali, da statistične povezave med izbiro področja ter višino plačila ni mogoče potrditi.
Ključne besede: Medicinsko diagnosticiranje, neinvazivne metode, bioimpedančno merjenje, sestava človeškega telesa, maščobe, mišičevje.
Objavljeno v DKUM: 01.09.2016; Ogledov: 2499; Prenosov: 261
.pdf Celotno besedilo (2,87 MB)

5.
TELESNE RAZSEŽNOSTI IN GIBALNE SPOSOBNOSTI ŠTUDENTK
Mateja Pešaković, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen raziskave je bil ugotoviti, ali obstaja povezanost telesnih razsežnosti in sestave telesa študentk na njihove gibalne sposobnosti. Raziskava je zajemala 184 študentk 2. in 3. letnika razrednega pouka Pedagoške fakultete v Mariboru, starih od 19 do 20 let. Telesne razsežnosti študentk so bile izmerjene z uporabo standardiziranega antropometričnega instrumentarija. Za merjenje deleža mase brez maščevja, maščevja, mišičja in vode v telesu je bil uporabljen analizator sestave telesa Maltron BF-907. Podatki o gibalnih sposobnosti so bili pridobljeni z uporabo Eurofit testne baterije. Za ugotavljanje vpliva telesnih razsežnosti in sestave telesa na gibalne sposobnosti študentk je bila uporabljena regresijska analiza. Statistična značilnost je bila ugotovljena na ravni tveganja p≤0,05. Rezultati so pokazali na statistično značilno povezavo med spremenljivkami telesnih razsežnosti (z izjemo telesne višine) in deležem maščevja v telesu študentk s testi, ki merijo moč, ravnotežje, hitrost teka in vzdržljivost. Rezultati niso pokazali statistično značilnega vpliva telesnih razsežnosti in sestave telesa študentk na njihovo gibalno učinkovitost. Prav tako je bilo zelo malo statistično značilnih vplivov spremenljivk telesnih razsežnosti in sestave telesa študentk na rezultate testov gibalnih sposobnosti, kar je seveda dobro, saj so tako nekateri testi merili izključno le dano gibalno sposobnost ne glede na telesne razsežnosti in sestavo telesa študentk.
Ključne besede: gibalni razvoj, gibalne sposobnosti, telesni razvoj, telesne razsežnosti, sestava telesa
Objavljeno v DKUM: 23.11.2012; Ogledov: 2256; Prenosov: 483
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici