| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Izdelava modela in animacije delovanja zgodnjega strelnega orožja : diplomsko delo
Izidor Blazinšek, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo v uvodu opisali zgodovino razvoja muškete in jo nato v programu Blender 3D modelirali in ustvarili animacijo njenega strela. Uporabili smo številne modifikatorje in raznovrstne tehnike za ustvarjanje mreže modela. Zanj smo nato ustvarili materiale z realističnim videzom. S pomočjo različnih sistemov delcev smo predstavili delovanje muškete ob strelu, in eksplozijo, ki mu sledi. Vse skupaj smo predstavili v videu, ki prikaže ustvarjen model z animacijo.
Ključne besede: mušketa, modeliranje, animacija, Blender, senčenje
Objavljeno v DKUM: 04.12.2023; Ogledov: 381; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (5,47 MB)

2.
Vpliv različnih barv protitočnih mrež na pridelek in kakovost hmelja (Humulus lupulus l.)
Blaž Jelen, 2021, diplomsko delo

Opis: Občasna neurja z močnim vetrom in točo lahko povzročijo veliko gospodarsko škodo v proizvodnih nasadih hmelja. S protitočnimi mrežami lahko v primeru neurja s točo obvarujemo nasad pred izgubo pridelka in izpolnimo dogovorjene pogodbene količine. Na kmetiji Jelen v Dobriši vasi v Savinjski dolini smo v letu 2019 izvajali poljski poskus, kjer smo preučevali vpliv protitočnih mrež na količino in kakovost pridelka hmelja (vsebnost alfa kislin). Poskus je bil zasnovan v standardnem nasadu Aurore (2,4 m medvrstne razdalje, 1 m razmak v vrsti), za oporo je bila postavljena lesena žičnica višine 7,2 m. Poskus je imel štiri obravnavanja: 1. črna mreža, 2. bela mreža, 3. modra mreža in 4. kontrola brez mreže. Zastavili smo ga v obliki naključnega bloka v šestih ponovitvah. Mreže, ki so bile nameščene nad rastlinami hmelja, niso ovirale izvedbe agrotehničnih ukrepov v nasadu. Na podlagi rezultatov sklepamo, da protitočne mreže statistično značilno ne vplivajo na količino pridelka hmelja. Pri črnih mrežah se je nakazala višja vsebnost alfa kislin v primerjavi z ostalimi barvami mrež in kontrolo.
Ključne besede: hmelj, protitočne mreže, senčenje, pridelek, kakovost
Objavljeno v DKUM: 30.09.2021; Ogledov: 897; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

3.
Analiza prednosti hibridne animacije v primerjavi s tradicionalnimi tehnikami : diplomsko delo
Vito Kukovič, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na tehnike hibridne animacije in vrednotenje njihove učinkovitosti kot medijskega sredstva. Teoretični sklop zajema opredelitev prednosti in slabosti tradicionalnih tehnik ter izzive, povezane z njihovim združevanjem. Na osnovi pregleda tehnik in dobrih praks predstavimo postopek izdelave hibridne animacije in z njo ovrednotimo zmožnost človeškega zaznavanja elementov v navideznem okolju. Z rezultati smo pokazali, da hibridna animacija omogoča odlično zaznavanje scenskih elementov in posledično potrdili njeno uporabno vrednost v primerjavi s tradicionalnimi metodami.
Ključne besede: tradicionalna animacija, hibridna animacija, celično senčenje
Objavljeno v DKUM: 03.11.2020; Ogledov: 662; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

4.
Vpliv razvrščanja sončnih modulov na izplen proizvodnje električne energije sončnih elektrarn
Mitja Garmut, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava vpliv razvrščanja sončnih modulov na izplen proizvodnje električne energije sončnih elektrarn. Predstavljeno je medsebojno povezovanje sončnih modulov in napake, ki so posledica nepravilnega povezovanja. V ospredju je efekt neujemanja, ki se pojavi zaradi senčenja posameznih celic sončnega modula ali zaradi razlik v parametrih sončnih celic in modulov. S pomočjo meritev in simulacij je ovrednoten vpliv senčenja sončnega modula na končno moč. Efekt neujemanja med sončnimi moduli se lahko zmanjša s pomočjo pravilnega razvrščanja sončnih modulov, ki so del sončnega polja. S pomočjo izračunov je ovrednoten vpliv različnih načinov razvrščanja sončnih modulov na izplen proizvodnje električne energije sončnih elektrarn.
Ključne besede: sončni modul, sončna elektrarna, efekt neujemanja, senčenje, izplen sončne energije
Objavljeno v DKUM: 25.09.2017; Ogledov: 1808; Prenosov: 213
.pdf Celotno besedilo (3,32 MB)

5.
VLOGA GEODEZIJE PRI UGOTAVLJANJU KAKOVOSTI OSONČENJA STAVB
Luka Vocovnik, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavana problematika zmanjšanja osončenja in s tem povezane slabše kvalitete bivanja v obstoječih stanovanjskih objektih, zaradi umestitve novogradnje bloka v njhovi neposredni okolici. V nalogi bomo predstavili značilnosti in pomen naravnega osončenja ter prikazali vpliv osončenja na realnem primeru. S pomočjo geodetskih meritev na terenu smo izdelali 3D-model osončenja obstoječega stanja in stanja pred izgradnjo bloka. Model osončenja smo izvedli s pomočjo programa Google SketchUp 2016.
Ključne besede: geodezija, gradbeništvo, študija osončenosti, bivalne razmere, senčenje, Maribor
Objavljeno v DKUM: 06.09.2016; Ogledov: 2375; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (2,25 MB)

6.
Določitev senčenja fotonapetostnih sistemov s programom SketchUp : diplomsko delo
Nikola Miličić, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so obravnavani energija sonca kot ena najpomembnejših vrst obnovljivih virov energije, solarni paneli in vrste soncnih celic. Predstavljen je model zgradbe Medpodjetniškega izobraževalnega centra Velenje z dejanskim položajem solarnih panelov. Delo je potekalo s program SketchUp kot enim najenostavnejših programov za 3D modeliranje, s pomocjo katerega so bile dolocene sence fotonapetostnih sistemov. Predstavljen je vzrok sence in njena povezanost z dolocenim datumom, dnevnim casom in geografskim položajem.
Ključne besede: fotonapetostni sistemi, senčenje, obnovljivi energetski viri, sončne celice, SketchUp, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 08.12.2015; Ogledov: 1812; Prenosov: 254
.pdf Celotno besedilo (25,37 MB)

7.
SIMULACIJA I-V KARAKTERISTIKE SONČNEGA MODULA POD VPLIVOM SENČENJA
Tomaž Fekonja, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje postopek za simuliranje delovanja sončnih modulov. Osredotoči se na vplive posameznih okoljskih dejavnikov, kot so sončno sevanje, temperatura okolice in nesorazmerja v osvetljenosti modula. Preučuje, kako lahko uporabimo enodiodni model s programskim paketom Matlab/Simulink, da določimo obratovalne parametre posameznih celic in I-V karakteristiko sončnega modula pri različnih obratovalnih pogojih. Najprej smo pridobiti podatke s pomočjo meritev komercialnega sončnega modula pod vplivom različnih vzorcev senčenja. Izdelali smo modela sončnega modula, s katerim je mogoče zajeti učinke neenakomerne osvetljenosti in spremenljivega sončnega sevanja ter temperature. Za potrditev modela smo dobljene podatke iz modela primerjati s podatki iz meritev.
Ključne besede: Sončni modul, senčenje, model, simulacija
Objavljeno v DKUM: 30.08.2013; Ogledov: 2158; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (3,07 MB)

8.
Primerjava dvoslojne in troslojne zasteklitve oken
Marcel Vrabl, 2013, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Namen projektne naloge je izvesti primerjavo dvoslojne in troslojne zasteklitve na modelu enodružinske hiše v različnih regijah po državi. Tehnični podatki oken so bili privzeti s strani proizvajalca oken MIK Mednarodno trgovsko in proizvodno podjetje d.o.o.. Za izračun energijske bilance objekta je bil uporabljen računalniški program Gradbena fizika URSA 4.0.
Ključne besede: zasteklitev, energijska bilanca, delež zasteklitve, toplotne izgube, okno, senčenje, obsevanje
Objavljeno v DKUM: 12.08.2013; Ogledov: 2343; Prenosov: 1081
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

9.
PRIMERJAVA IZRAČUNA SENČENJA SONČNE ELEKTRARNE Z MERITVAMI
Dejan Železnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Izkoriščanje sonca je v zadnjem času vedno bolj pogosto. Sonce, večni jedrski reaktor, je praktično neizčrpen vir obnovljive energije. Čist in donosen vir, ki nam lahko zagotovi pomemben del energije za naše potrebe. Energija, ki jo sonce seva na zemljo, je 15.000 krat večja od energije, kot jo porabi človek. To je energija, ki se obnavlja, ne onesnažuje okolja in je hkrati brezplačna. Zato, mora biti cilj izkoriščati to energijo v največjem možnem obsegu. Da bi sonce lahko čim boljše izkoriščali, moremo vedeti zakaj, kako in kje bomo to energijo pridobivali in jo uporabljali. Vedeti moramo koliko energije potrebujemo in koliko sonca nam je na razpolago. Objektov, na katerih je možno postaviti sončno elektrarno je veliko, vendar niso vsi primerni. Niso redki primeri ko določene lokacije zaradi ovir sploh ne sprejemajo sončnega sevanja tudi po več jesenskih oz. zimskih mesecev ali pa je trajanje sončnega sevanja močno skrajšano. Količina sončne energije, je torej odvisna od letnega časa in lokacije. V nalogi je prikazana fotovoltaika, vrste sončnih celic in vrste sončnih modulov. Predstavljeno je tudi načrtovanje elektrarne, ter pasti na katere moramo biti pozorni pri načrtovanju. Posebej pozorni bomo na pomemben dejavnik, ki je prisoten vsakodnevno oziroma se nam pojavlja skozi vse leto, še posebej v zimskih mesecih, ko je sonce najnižje nad obzorjem (tako imenovano senčenje). Senčenje je prisotno skoraj povsod, bodisi so to individualni objekti, ali pa samo travnate površine, kjer nam senčenje lahko povzroča sam horizont ali okoliške ovire, npr. drevesa. Vpliv senčenja, je potrebno še posebej upoštevati na lokacijah, kjer imamo strnjene objekte enega ob drugem – mesta.
Ključne besede: sončne elektrarne, sončne celice, obnovljivi viri energije, senčenje
Objavljeno v DKUM: 13.09.2012; Ogledov: 2971; Prenosov: 478
.pdf Celotno besedilo (6,37 MB)

10.
Pristop k vizualizaciji podatkov na osebnem računalniku
David Podgorelec, Marko Vinter, Borut Žalik, 2002, izvirni znanstveni članek

Opis: V članku je predstavljen algoritem za senčenje prostorskih podatkov, ki je zaradi svoje enostavnosti in hitrosti primeren tudi za uporabo na osebnem računalniku. Množice podatkov, ki jih je zmožen vizualizirati, so dovolj velike za učinkovito rabo v medicinskih aplikacijah. Algoritem temelji na sekundarnem geometrijskem modelu, ki smo ga poimenovali seznam vidnih vokslov. Vizualizacijo poskuša pospešiti s predhodnim izločanjem vokslov, nezanimivih za uporabnika. Ti tako imenovani beli voksli predstavljajo zrak, notranjost objektov in dele površja objektov, ki niso vidni iz trenutnega položaja opazovalca. Delovanje in učinkovitost algoritma smo predstavili na nekaj praktičnih primerih uporabe pri vizualizaciji medicinskih podatkov.
Ključne besede: računalniška grafika, prostorski podatki, senčenje prostorskih podatkov, znanstvena vizualizacija, vizualizacija prostorskih podatkov, izdelava modelov, voksli, vizualizacija medicinskih podatkov, computer graphics, volume data, volume rendering, visualisation, volume data visualisation, voxels, medical data sets
Objavljeno v DKUM: 01.06.2012; Ogledov: 1917; Prenosov: 48
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.57 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici