| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Pregledovalnik modela CIM elektroenergetskega omrežja na osnovi tehnologij semantičnega spleta : diplomsko delo
Miha Lenko, 2019, diplomsko delo

Opis: V sodelovanju z Elektroinštitutom Milan Vidmar smo izdelali namizno aplikacijo za pregledovanje modelov CIM elektroenergetskih omrežij s pomočjo drevesnih seznamov in zemljevidom OpenStreetMap. Znotraj aplikacije smo izdelali tudi vmesnik za pretvorbo med modelom CIM in podatkovnim modelom, ki ga uporabljajo na EIMV. Prvi del diplomskega dela je namenjen predstavitvi tehnologij semantičnega spleta, ki služijo kot temelj za standardiziran metamodel elektroenergetskih omrežij CIM, in drugi del predstavitvi izdelave namizne aplikacije ter dela z uporabljenimi orodji in knjižnicami.
Ključne besede: elektroenergetsko omrežje, triplestore podatkovne baze, semantični splet
Objavljeno v DKUM: 11.11.2019; Ogledov: 934; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (4,79 MB)

2.
ANALIZA SEMANTIČNIH OZNAK NA SPLETNIH STRANEH
Ana Dračina, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga najprej zajema predstavitev semantičnega spleta, kjer so razložene različne lastnosti in standardi, ki jih le-ta vsebuje. Temu sledi opis in nato analiza petih semantičnih oznak: mikroformatov, mikrodate, RDFa, JSON-LD in Open Graph Protokola. Pri opisu je predstavljena uporaba določene semantične oznake, analiza le-teh pa med drugim zajema namen uporabe, razširjenost in prednosti ter slabosti za vsako izmed prej naštetih semantičnih oznak. Ugotovljeno je, da popolna semantična oznaka ne obstaja, na podlagi spoznanih značilnosti izbranih semantičnih oznak pa je izdelan približen opis, kaj naj bi ta popolna semantična oznaka zajemala.
Ključne besede: semantični splet, mikroformati, mikrodata, RDFa
Objavljeno v DKUM: 21.10.2016; Ogledov: 1305; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (2,75 MB)

3.
MODEL ZA DINAMIČNO ADAPTIVNO KONTEKSTNO OBVLADOVANJE IZJEM PRI IZVAJANJU POSLOVNIH PROCESOV
Jurij Laznik, 2016, doktorska disertacija

Opis: V tej doktorski disertaciji predlagamo od jezika za izvajanje poslovnih procesov neodvisen model za upravljanje in obvladovanje nepričakovanih izjem v poslovnih procesih. Model omogoča dinamično adaptivno kontekstno definiranje izjem v času izvajanja poslovnih procesov. Predlagani teoretični model sledi smernicam, kako izdelati učinkovito ogrodje za dinamično upravljanje izjem v stroju za izvajanje poslovnih procesov in sicer v času izvajanja poslovnih procesov. Ravno tako omogoča učinkovito upravljanje znanj o izjemah. Njegova zasnova omogoča porazdeljeno uporabo znanj o izjemah med stroji za izvajanje poslovnih procesov. Nenazadnje njegova lahka razumljivost omogoča hitro učenje in zmožnost implementacije modela v različnih specifičnih strojih za izvajanje poslovnih procesov. Teoretični model preverimo s pomočjo simulacije barvnih Petrijevih mrež. Na osnovi teoretičnega modela izvedemo implementacijo na specifičnem stroju za izvajanje poslovnih procesov, WS-BPEL. Implementacija baze znanj o rešitvah je izvedena s pomočjo semantičnega spleta in ontologije, ki smo jo definirali. Preverjanje modela izvedemo z izvedbo eksperimenta, kjer preverimo vpliv na kompleksnost in fleksibilnost poslovnih procesov ter obseg podpore dodatnih vzorcev za upravljanje izjem. Definiramo model, ki na osnovi empiričnih meritev omogoča ovrednotiti vpliv predlagane rešitve na izvajanje poslovnih procesov. S tem podkrepimo učinkovitost predlagane rešitve za dinamično adaptivno kontekstno definiranje izjem pri izvajanju poslovnih procesov.
Ključne besede: načrtovanje poslovnih procesov, prilagodljivost poslovnih procesov, dinamično adaptivno kontekstno definiranje izjem, Web Services Business Process Execution Language, semantični splet, ontologije, barvne Petrijeve mreže, vzorci upravljanja izjem
Objavljeno v DKUM: 17.10.2016; Ogledov: 1498; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (4,24 MB)

4.
5.
Uporabnost personaliziranega spletnega učnega okolja
Ines Kožuh, Andrej Sarjaš, Zoran Jeremić, Matjaž Debevc, 2012, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Ključne besede: spletno učno okolje, semantični splet, učenje na daljavo
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1137; Prenosov: 72
URL Povezava na celotno besedilo

6.
RAZVOJ SPLETNEGA PORTALA ZA UPRAVLJANJE ZNANJA ZA GRADBENI PROJEKT V OBČINI SELNICA OB DRAVI
Karl Lampreht, 2014, diplomsko delo

Opis: Posameznikovo znanje predstavlja pomemben del vsakega podjetja. Temeljna naloga le-tega bi morala biti ohranjanje znanja, kar je ključno za njegovo uspešnost. Podjetja morajo potem-takem poznati upravljanje znanja in njegove lastnosti ter ga tudi izvajati. Obstaja več načinov ohranjanja oz. upravljanja znanja. Diplomsko delo opisuje uporabo informacijske tehnologije, natančneje semantičnega portala. Programska oprema MediaWiki, ob semantičnih razširitvah Semantic MediaWiki, nam ravno omogoča upravljanje znanja. To upravljanje je prikazano na primeru izgradnje kanalizacije in čistilne naprave v Občini Selnica ob Dravi. Rezultat je semantični portal, ki omogoča podjetju – tokrat že omenjeni občini – obdržati znanje.
Ključne besede: gradbeništvo, gradbeni projekt, inženirstvo znanja, upravljanje znanja, modeliranje znanja, spirala znanja, eksplicitno in tacitno znanje, portal, semantični splet, MediaWiki, Semantic MediaWiki.
Objavljeno v DKUM: 03.11.2014; Ogledov: 1800; Prenosov: 132
.pdf Celotno besedilo (3,50 MB)

7.
Razvoj semantične aplikacije za analizo podatkov iz sistemov SICRIS in COBISS
Leon Bošnjak, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava opisovanje konceptov in relacij med njimi znotraj domene knjižničarstva. Izbrani podatki iz bibliografskih informacijskih sistemov SICRIS in COBISS so bili pretvorjeni v ustrezno semantično-opisno obliko. Na njihovi podlagi je bila v orodju Protégé ustvarjena ontologija, ki formalno definira pomen posameznih razredov in njihovih lastnosti. V programskem jeziku Java je bila s pomočjo ogrodja Jena izdelana semantična aplikacija, ki je zmožna pretvorbe podatkov iz omenjenih sistemov ter združitve z modelom ontologije z namenom boljšega razumevanja in organizacije podatkov domene. Aplikacija omogoča pregled semantično obogatenih podatkov ter izvajanje kompleksnih SPARQL povpraševanj nad njimi.
Ključne besede: semantični splet, ontologije, Protégé, Jena, raziskovalna dejavnost
Objavljeno v DKUM: 27.11.2012; Ogledov: 2158; Prenosov: 164
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

8.
SEMANTIČNI WIKI ZDRAVSTVENIH STORITEV
Saša Rukav, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena tehnologija semantični wiki. Najprej je na kratko obravnavano področje semantičnega spleta. Nato so opisani koncepti semantičnega wikija ter njegove prednosti, izpostavljeni so njegovi potenciali in uporabnost. Večji del naloge je namenjen predstavitvi Semantičnega wikija zdravstvenih storitev, ki je bil razvit v sklopu praktičnega dela diplomske naloge. Podrobno je razloženo, kako poteka razvoj semantičnega wikija z MediaWiki programsko opremo in njenimi semantičnimi razširitvami.
Ključne besede: semantični wiki, semantični splet, Semantic MediaWiki, spletni portal, zdravstvene storitve
Objavljeno v DKUM: 26.11.2012; Ogledov: 1339; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (4,35 MB)

9.
VIZUALIZACIJA KOMPLEKSNIH PODATKOV V OKOLJU PROCESSING
Iztok Hafner, 2011, diplomsko delo

Opis: Uporabnost kompleksnih podatkov, med katerimi so zelo pomembne ontologije, je v veliki meri odvisna od njihove ustrezne vizualizacije. Vizualizacija kompleksnih podatkov ni trivialno opravilo in zahteva dobro premišljen koncept ter implementacijo z ustreznim orodjem, ki po možnosti omogoča tudi objavo na svetovnem spletu. Eno takih orodij naj bi bilo tudi Processing, zato ga bomo v diplomi podrobno spoznali. Processing omogoča razvijanje grafično bogatih aplikacij. Temelji sicer na platformi Java, vendar vpeljuje svoj inovativen način razvoja grafičnega uporabniškega vmesnika. Ogledali si bomo tudi sestrski projekt okolja Processing, imenovan Processing.JS, ki omogoča prenos Processing aplikacij na splet z možnostjo izvajanja kot popolne HTML5 spletne aplikacije. Ker se bomo lotili vizualizacije ontologij, bomo pregledali še koncepte semantičnega spleta in preučili standarde, ki semantični splet omogočajo. S pomočjo pridobljenih znanj se bomo nato osredotočili na razvoj Processing aplikacije, ki bo iz izbrane ontologije razbrala pomembne podatke in jih grafično prikazala ter tako omogočila uporabniku njihovo lažje interpretiranje.
Ključne besede: vizualizacija podatkov, okolje Processing, ontologija, JavaScript, semantični splet
Objavljeno v DKUM: 26.09.2011; Ogledov: 1768; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (3,69 MB)

10.
SEMANTIČNI PORTAL NEPREMIČNIN
Žan Markan, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Semantični splet je naslednji velik korak v razvoju svetovnega spleta. V nasprotju s sedanjo generacijo spleta, kjer so podatki v njem razumljivi le ljudem, je ideja semantičnega spleta predstaviti te podatke tudi v računalnikom razumljivo obliko. V tem diplomskem delu bomo raziskali področje semantičnega spleta in z njim povezanih tehnologij in razvojnih orodij, ter predstavili primer sistema, ki te tehnologije tudi uporablja. Gre za spletni nepremičninski portal, temeljujoč na principih semantičnega spleta, ki uporabnikom omogoča dodajanje, iskanje in prikaz podatkov o izbranih nepremičninah.
Ključne besede: semantični splet, nepremičnine, ontologije, SPARQL, sklepanje
Objavljeno v DKUM: 06.04.2011; Ogledov: 1811; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (869,24 KB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici