| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
POSODOBITEV POSTOPKA LEPLJENJA PREGRADNIH STEN IN SEGMENTOV
Bojan Lazar, 2010, diplomsko delo

Opis: Bivalne enote so namenjene za delo in bivanje ljudi na gradbiščih ter začasnim potrebam po skladiščenju, pisarnam in sanitarijam. Notranjost preoblikujemo s pomočjo pregradnih sten, medtem ko segmenti tvorijo oblogo stranskih sten in strehe bivalne enote. V diplomskem delu je predstavljen sedanji način lepljenja, ki temelji na ročnem principu. Z uvedbo nove tehnologije je prikazan posodobljen postopek lepljenja, ki zagotavlja zmanjšanje časov pri izdelavi pregradnih sten in segmentov. Na podlagi ekonomske analize so prikazani stroški sedanjega in posodobljenega postopka lepljenja. Izračun praga pokritja kaže na to, da je investicija upravičljiva za podjetje Arcont d.d in zagotavlja zmanjšanje stroškov pri izdelavi pregradnih sten in segmentov.
Ključne besede: : posodobitev proizvodnega postopka, pregradne stene, segmenti, lepljenje, proizvodni proces.
Objavljeno: 09.09.2010; Ogledov: 1581; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (2,89 MB)

3.
Krmiljenje stroja za razrez cevnih segmentov
Rudolf Imre, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava razvoj CNC-stroja za rezanje cevnih segmentov, ki imajo prostorsko oblikovane konce. Predstavljene so komponente razvitega stroja ter nov postopek izdelave razvite oblike plašča cevi z metodo opisne geometrije in s pomočjo 3D modelirnika. Opisan je postopek CNC-programiranja v programskem okolju Zevs RX. Izvedena je časovna analiza med metodo opisne geometrije in 3D-modelirnikom ter med strojnim in ročnim rezanjem.
Ključne besede: cevni segmenti, tehnologija, razvita oblika, krmilje, CNC-programiranje
Objavljeno: 16.12.2013; Ogledov: 980; Prenosov: 145
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

4.
IZZIVI IN PRILOŽNOSTI VSTOPA SLOVENSKIH PODJETIJ NA NOVE DINAMIČNE TRGE
Alen Borošak, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo obravnavali značilnosti držav v razvoju, ki veljajo za eno izmed pomembnejših obravnavanih področij svetovnega ekonomskega prostora. Kljub dejstvu, da so bile pred dobrim desetletjem vse niti dogajanj na svetovnem gospodarskem in finančnem prostoru v rokah razvitih držav zahodnega sveta, so države v razvoju, kljub nezadostni stopnji razvoja njihovega ekonomskega, političnega in sociokulturnega okolja, sledile svoji viziji na poti industrializacije gospodarstva in tako pišejo zanimivo zgodbo o doseganju ekonomskega napredka. V prvem delu magistrskega dela smo opredelili ekonomske razsežnosti globalizacije, ki je s pomočjo tehnološkega napredka in odpravo ekonomskih, logističnih in predvsem miselnih ovir spremenila svet v eno veliko ploskev. Globalizacije, katere glavna vodila so liberalizacija mednarodne trgovine, tehnološki napredek držav in razvoj informacijske tehnologije, je nemogoče opisati z eno samo definicijo, zato smo ta pojem opredelili s pomočjo razlag posameznih avtorjev. V drugem delu magistrskega dela smo se osredotočili na države v razvoju in njihove ekonomske razsežnosti. Podrobneje smo analizirali posamezne države iz skupine NEXT 11 in opredelili značilnosti njihovega makro, poslovnega in investicijskega okolja ter tako dobili konkreten vpogled v značilnosti njihovih gospodarstev. Kljub spoznanju, da omenjene države posedujejo ogromen potencial za doseganje odmevnega gospodarskega napredka, se vsaka izmed njih nahaja na različni stopnji ekonomskega in socialnega razvoja, kar med drugim predstavlja izzive na področju doseganja višje stopnje makroekonomske in sociokulturne stabilnosti. Analizirane države smo med drugim primerjali s skupino držav BRIC in ugotovili, da sta si skupini držav v določenih makrosegmentih podobni bolj, v drugih manj, a kljub temu obe posedujeta neprecenljiv potencial za trajnostni razvoj. Nadalje smo v tretjem delu opredelili najpomembnejše trgovinske partnerje posameznih držav iz skupine NEXT 11 in blagovne skupine, ki se pojavljajo na njihovi izvozni oziroma uvozni strani. Prišli smo do spoznanja, da ZDA in Kitajska, ob kontinentalnih sosedih, za večino držav predstavljata najpomembnejšega partnerja na področju blagovne menjave. Najpomembnejši proizvodi, ki so predmet blagovne menjave, so predvsem elektronska oprema in visokotehnološki proizvodi, viri energije, med katerimi izstopa nafta, in posamezne surovine ter ostale manj kompleksne blagovne skupine. V zadnjem delu smo analizirali gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in državami iz skupine NEXT 11 in ugotovili, da je obseg blagovne menjave Slovenije s posameznimi državami, z izjemo Turčije in Južne Koreje, na nezavidljivem nivoju. To dejstvo naroča slovenski diplomaciji, predvsem pa slovenskim podjetjem, večje osredotočenje na značilnosti posameznih držav iz omenjene skupine.
Ključne besede: Globalizacija, države v razvoju, gospodarska rast, ekonomski razvoj, NEXT 11, BRIC, makro segmenti, poslovno okolje, blagovna menjava, trgovski partner.
Objavljeno: 21.08.2015; Ogledov: 681; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

5.
Snovanje mize za odlaganje segmentov plakatov
Kristijan Gorišek, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problem trčenja segmentov plakatov v postopku razreza s kupom razrezanih segmentov pri kritični višini kupa. V prvem delu diplomskega dela je poudarek na načinih shranjevanja plakatov oz. trenutnih rešitvah in na ugotavljanju kolikšno podaljšanje trajanja delovnega procesa povzroči ta problem. Sledi snovanje mize katero je možno regulirat po višini. Proces vsebuje izbiro rešitve, koncepte rešitve in postopek izbire ali izdelave posamičnih komponent, statično analizo konstrukcije ter sestavo vseh komponent v celoto.
Ključne besede: miza, segmenti, plakati, vzmeti, simulacija, modeliranje
Objavljeno: 18.09.2019; Ogledov: 59; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (1,61 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici