| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 110
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjava modernih konvolucijskih nevronskih mrež na problemu segmentiranja slik : diplomsko delo
Ivana Dukarić, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo preučevali in analizirali rezultate arhitektur konvolucijskih nevronskih mrež na problemu binarne segmentacije. V teoretičnem delu smo preučili arhitekture konvolucijskih nevronskih mrež SegFormer, DeepLapV3+, Gated-SCNN, Segmenter, FastFCN in TopFormer. V praktičnem delu diplomskega dela smo mreže SegFormer, Segmenter, FastFCN in TopFormer učili segmentirati slike na podatkovnih množicah Cityscapes in ADE20K. Mreže smo učili binarne segmentacije vozil. Mrežo SegFormer smo še dodatno učili na problemu binarnega segmentiranja ljudi. Dobljene rezultate smo analizirali in jih ovrednotili z evalvacijskimi metrikami. Za ocenjevanje uspešnosti smo uporabili metrike točnost, priklic, natančnost, IoU in F1 oceno. Najboljše rezultate za problem binarnega segmentiranja vozil smo dobili s pomočjo mreže SegFormer na podatkovni zbirki Cityscapes. Na podatkovni zbirki ADE20K smo za enak problem segmentacije dobili najboljše rezultate za mrežo Segmenter. Najslabše sta se izkazali mreža TopFormer na podatkovni zbirki Cityscapes in mreža FastFCN na podatkovni zbirki ADE20K.
Ključne besede: binarna segmentacija, konvolucijske nevronske mreže, primerjava mrež, evalvacijske metrike, računalniški vid
Objavljeno v DKUM: 26.04.2024; Ogledov: 429; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (3,19 MB)

2.
Razvoj marketinškega spleta za velenjsko jezero
Patricija Verbič Kovačič, 2023, magistrsko delo

Opis: Marketing je pomemben del vsakega podjetja, marketinški splet pa že od nekdaj velja za temelj marketinga. Poleg dobro razvitega marketinškega spleta je pomembno tudi poznavanje ciljnega trga. Porabniki se med seboj razlikujemo glede na potrebe in želje, s katerimi izdelki oziroma storitvami bomo zadovoljili svoje potrebe. Namen magistrskega dela je podrobneje predstaviti pojme marketinški splet, marketinški koncept, vedenje porabnikov in segmentacija ciljnega trga. Poznavanje teh ključnih pojmov je zelo pomembno za podjetja, ki želijo na trgu delovati kar se da konkurenčno. Razumevanje porabnikov in njihovo zadovoljstvo sta ključnega pomena za uspešnost vsakega podjetja. V raziskovalnem delu magistrske naloge je namen ugotoviti, katere dejavnosti obiskovalci Velenjskega jezera že uporabljajo, katerih dogodkov se največkrat udeležijo, kakšne so želje po novih dejavnostih in kaj bi na Velenjskem jezeru spremenili. V magistrskem delu želimo raziskati, kakšne so želje in potrebe obiskovalcev Velenjskega jezera, kako bi lahko povečali njegov obisk in kaj bi bilo potrebno izboljšati. Ugotoviti želimo, katere storitve obiskovalci že koristijo in kaj jih pri tem moti. V raziskovalnem delu magistrskega dela smo ugotovili, da sta najpogostejša razloga za obisk Velenjskega jezera druženje s prijatelji in sprehod. S pomočjo odgovorov v anketi smo ciljno skupino segmentirali v šest skupin: na starše z otroki, športnike, nosečnice, sprehajalce, upokojence in tiste, ki na jezero prihajajo samo zaradi druženja ob pijači. Obiskovalci so zadovoljni s ponudbo Velenjskega jezera. Motijo jih predvsem umazana stranišča, premalo sence v poletnem času in plačljiv parkirni prostor. Največ anketirancev je odgovorilo, da bi dodali most čez jezero, naredili več naravne sence, povezali pešpoti med jezeri in dodali več vodnih igral.
Ključne besede: marketinški splet, marketinški koncept, vedenje porabnikov, segmentacija trga.
Objavljeno v DKUM: 12.10.2023; Ogledov: 340; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (2,31 MB)

3.
Primerjava zaznave in segmentacije neznanih objektov v 6 prostostnih stopnjah : magistrsko delo
Nejc Herženjak, 2023, magistrsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je analizirati različne pristope odkrivanja in segmentacije neznanih predmetov ter primerjati podobnosti in razlike algoritmov. Raziskava temelji na ‟No Free Lunch Theorem‟ in je osredotočena na iskanje najustreznejših pristopov strojnega vida v robotiki in primerjavo njihove učinkovitosti. Na začetku je narejen pregled stanja raziskav z delitvijo na regresijske in klasifikacijske metode, zatem sledi segmentacija in prepoznava objektov ter se zaključi z opisom klasičnih in metod z nevronskim mreženjem. V nadaljevanju je opredeljena primerjava nabora podatkov in že narejenih meritev. Zadnji dve poglavji sta namenjeni evalvaciji lastnih poskusov in zaključek s priložnostmi nadaljnjih raziskav na tem področju.
Ključne besede: 6-DoF, strojni vid, evalvacija pozicije, segmentacija slike, zaznavanje objektov
Objavljeno v DKUM: 08.06.2023; Ogledov: 487; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (7,57 MB)

4.
Razvoj sistema za avtomatsko sledenje dinamičnih območij interesa in določanje usmerjenosti pogleda : magistrsko delo
Emin Pamuk, 2023, magistrsko delo

Opis: Namen magistrske naloge je bil razviti sistem, ki analizira podatke pridobljene s pomočjo sledilnika pogleda in definira dinamično področje zanimanja na video posnetku. Področje zanimanja predstavlja oseba, ki se ji določijo referenčne točke na ključni delih telesa. V ta namen smo uporabili dve metodi za zaznavanje področja zanimanja in določanje ključnih točk, ki temeljita na nevronskih mrežah. Za implementacijo smo uporabili funkcije iz knjižnice OpenCV, sistem pa je bil razvit v programskem jeziku Python. Razviti sistem se je izkazal kot učinkovit za prepoznavanje področij interesa in je omogočil visoko ujemanje s kvalitativnim kodiranjem eksperta.
Ključne besede: semantična segmentacija, nevronske mreže, sledenje pogleda
Objavljeno v DKUM: 13.04.2023; Ogledov: 587; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (4,63 MB)

5.
Samodejna razpoznava značilnosti oči s strojnim učenjem na podlagi manjše učne množice : magistrsko delo
Gregor Horvat, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu sta opisani zasnovi dveh pristopov strojnega učenja za razpoznavo značilnosti v človeškem očesu na podlagi majhne učne množice. Implementirani sta dve tehniki; semantična segmentacija in lokalizacija. Obe rešitvi delujeta na osnovi konvolucijskih nevronskih mrež in iz digitalnih fotografij očes razpoznata položaj zenice, zunanjo obrobo šarenice ter barvo le-te. Problem omejene učne množice smo naslovili z uporabo več tehnik obogatitve učne množice na podlagi obstoječih učnih podatkov. Najboljše rezultate je dosegla segmentacijska nevronska mreža, tehnike obogatitve učne množice pa so se izkazale za nepogrešljive pri učenju na majhni učni množici.
Ključne besede: konvolucijske nevronske mreže, semantična segmentacija, lokalizacija, obogatitev učne množice
Objavljeno v DKUM: 13.03.2023; Ogledov: 686; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (6,03 MB)

6.
Zagotavljanje varnosti v domovih s segmentacijo omrežja : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Gašper Voda, 2023, diplomsko delo

Opis: Preden sta tehnologija in omrežje doživela izjemno hitro rast, je bilo zagotavljanje varnosti teh storitev nekoliko lažje, in sicer se je izvajalo večinoma na fizični ravni. Računalniška tehnologija in omrežja so bili bolj nedostopni in omogočeni le višjim razredom ali strokovnjakom. Zdaj pa varnost brezžičnih in žičnih omrežij predstavlja vedno večji izziv za strokovnjaka na tem področju. Vedno več je naprav, ki se povezujejo na omrežje, prav tako je tudi vedno več napadalcev, ki poskušajo pridobiti informacije in jih razkriti, spremeniti ali pa onemogočiti dostop do njih. Varnost informacij dosežemo tako, da zadostimo trem glavnim lastnostim: zaupnost, celovitost in dostopnost. Kibernetskega napada ni mogoče čisto preprečiti, lahko pa omejimo možnosti, da sploh pride do napada. Držati se moramo priporočil in dobrih praks, ki jih priporočajo strokovnjaki. Ena izmed dobrih praks je zagotovo segmentacija omrežja. S segmentacijo omrežja razdelimo omrežje na več manjših področij in tako se lahko v primeru napada napadalec giblje samo po enem segmentu v omrežju. K varnosti omrežja pripomorejo tudi standardi in protokoli. Problema varovanja informacij se zaradi vseh njenih pojavnih oblik ne da rešiti izključno s tehničnimi ukrepi, ampak jih je vedno treba dopolnjevati z drugimi ukrepi, postopki, standardi in politikami. V zaključnem delu sta predstavljeni informacijska varnost in segmentacija. Pregledani in opisani so bili tudi vsi standardi družine ISO/IEC 27000 in nekateri glavni protokoli. Predstavljeni so tudi podjetje Aruba in njihove dostopne točke, stikala ter uporabniški portali. Vprašanje, ki smo si ga zastavili, pa je bilo, kako enostavni sta postavitev in varnostna konfiguracija dostopne točke in stikala Aruba.
Ključne besede: varnost, omrežja, dostopne točke, segmentacija, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 10.02.2023; Ogledov: 635; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

7.
Segmentacija slik celic z algoritmi globokega učenja : magistrsko delo
Gregor Gorjanc, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo se spoznali s problematiko sladkorne bolezni, ki se odraža z nepravilnim obnašanjem celic beta v trebušni slinavki. Seznanili smo se s postopkom označevanja slik Langerhansovih otočkov, ki vsebujejo celice beta. S ciljem avtomatizacije procesa ročnega označevanja slik smo se odločili za uporabo globoke nevronske mreže za segmentacijo slik. Po analizi podatkovnih množic in preobrazbi slikovnih vrst s postopki agregacije v obliko, primerno za strojno učenje slik, smo s pomočjo nenadzorovanega učenja naučili nevronsko mrežo W-Net in ovrednotili rezultate. Mreža je uspešno identificirala zanimiva območja na slikah, vendar s premalo natančnostjo in prevelikimi območji lažno pozitivnih slikovnih točk.
Ključne besede: segmentacija slik, nenadzorovano učenje, W-Net, nevronska mreža, celice beta
Objavljeno v DKUM: 23.01.2023; Ogledov: 674; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (10,66 MB)

8.
Informacijska varnost in Aruba brezžične dostopne točke : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Luka Kos, 2022, diplomsko delo

Opis: V današnjem času se ljudje vedno bolj zanašamo na tehnologijo, ki pa se usmerja proti brezžičnemu delovanju. Cilj diplomskega dela je bil opredeliti informacijsko varnost, vezano na brezžična omrežja. Opredelitev je navedena v teoretičnem delu diplomskega dela. Ta se deli na splošno informacijsko varnost, v sklopu katere so izpostavljeni vidiki, specifični brezžičnim omrežjem. Drugi del je posvečen segmentaciji informacijskih omrežij, ki je tudi podrobneje opisana. Ustvarjeno znanje je nato preneseno na pregled omrežne naprave, ki je bila izposojena in vključena v raziskavo. Ta se začne z obsežnim pregledom naprave. Poleg opisov so podane slike uporabniškega vmesnika, s katerim smo lahko upravljali omrežno napravo. To je bila tudi izhodiščna točka naše raziskave. Na koncu je ustvarjena primerjava med različnimi primerljivimi napravami na trgu. Za to je bila uporabljena izposojena naprava, ki nam je bila ves čas na voljo za pregled, ostale pa so bile ocenjene glede na pregled javnih virov. Ocenjevanje je potekalo na podlagi ustvarjenih kriterijev, ki so razdeljeni na tehnične podatke, varnost in uporabniški vmesnik. Ugotovitve so skladne z našimi pričakovanji. Ker smo izbrali primerljive naprave različnih ponudnikov, so si njihove funkcije in specifikacije med seboj zelo podobne. Pri majhnih odstopanjih v napravah se opazi konkurenčnost trga, ki narekuje trend prodajanih izdelkov. Vseeno pa so prisotne razlike, ki odražajo določene prioritete proizvajalca. Razlike se pojavljajo na različnih področjih in ne pomenijo vedno razlike v varnosti uporabnikov ali omrežja. Čeprav so odstopanja na področju varnosti, pa so ta prisotna izključno na tehnični ravni, ki spremeni samo določeno uporabniško izkušnjo.
Ključne besede: informacijska varnost, brezžična omrežja, segmentacija, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 10.10.2022; Ogledov: 686; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

9.
Sistem za podporo postopka tuširanja orodij za globoki vlek : doktorska disertacija
Lucijano Berus, 2022, doktorska disertacija

Opis: Doktorska disertacija se ukvarja z digitalizacijo postopka tuširanja orodij za globoki vlek. Tuširanje orodja in analiza tuširne slike sta integralni del postopka izdelave orodij, ki služita za določanje prileganja orodja in preoblikovanca. Rezultat analize tuširne slike je pokazatelj tehnološke kakovosti orodja. Zaradi odsotnosti znanstvene obravnave postopka tuširanja doktorska disertacija opisuje postopek in ga umesti v proces izdelave orodij. V nadaljevanju je zaradi digitalizacije postopka tuširanja predstavljen sistem za analizo tuširne slike, ki je sestavljen iz 3D digitalno optičnega zajemanja barvnih in geometrijskih informacij tuširanih preoblikovancev, predhodne obdelave zajetih podatkov z decimacijo, segmentacijo po metodi k-voditeljev, določanja stopnje svetlosti, mreženja (2D in 3D) in prikaza področij z informacijo o kakovosti naleganja na CAD modelu. Ob tem je predstavljena tudi integracija analize tuširne slike z rezultati simulacije preoblikovanja za ocenjevanje naleganja orodij. Razviti so bili kazalniki, za prikaz stopnje pokritosti oblakov točk in stopnje homogenosti. Za delovanje sistema je treba s predobdelavo zajete 3D tuširne slike ločiti barvne točke spodnje in zgornje površine preoblikovanca. Učinkovitost segmentacije je empirično validirana na podlagi Davies-Bouldinovega indeksa. Rezultati sistema so tudi primerjani s strokovnjakovo sposobnostjo analize tuširne slike za določitev naleganja orodja.
Ključne besede: izdelava preoblikovalnih orodij, tuširanje, 3D skeniranje, tuširna slika, analiza slik, segmentacija
Objavljeno v DKUM: 22.08.2022; Ogledov: 825; Prenosov: 0

10.
Razvoj metode po-obdelave trirazsežnih rekonstrukcij medicinskih preiskav z računalniško tomografijo : magistrsko delo
Špela Ekselenski, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisan proces razvoja metode in določanja ustreznih parametrov po-obdelave trirazsežnih rekonstrukcij segmentacij preiskav z računalniško tomografijo (CT). Raziskava je omejena na primere večjih kostnih defektov lobanjskih kosti. V delu je naprej predstavljen postopek segmentacije in trirazsežne rekonstrukcije rezultatov CT preiskave v obliki DICOM podatkov. Na osnovi enega primera je predstavljen vpliv debeline sloja CT preiskave na velikost stopničastega efekta in gostoto trikotnikov mreže rekonstruiranega modela. Enak primer je potem uporabljen za predstavitev posameznih operacij po-obdelave za glajenje, zmanjševanje gostote trikotnikov, sproščanje in urejanje mreže rekonstruiranega modela. Predstavljeni sta tudi metodi ocenjevanja učinka glajenja in določanja odstopanja od začetne trirazsežne geometrije. Glede na rezultate raziskave ne enem primeru z dvema različnima debelinama slojev preiskave sta bila izbrana dva postopka z različnimi vrednostmi parametrov po-obdelave, ki sta bila uporabljena za po-obdelavo trirazsežnih rekonstrukcij desetih različnih primerov CT preiskav lobanj. Opravljena je bila analiza učinkov posameznih operacij po-obdelave na gladkost modela, gostoto trikotnikov in zagotavljanje dopustnega odstopanja od prvotne geometrije rekonstrukcije. V zaključku so podane glavne ugotovitve predstavljene raziskave in podane smernice za nadaljnje delo na obravnavanem področju.
Ključne besede: segmentacija, poobdelava, odstopanja, trirazsežna rekonstrukcija, računalniška tomografija.
Objavljeno v DKUM: 07.02.2022; Ogledov: 775; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

Iskanje izvedeno v 10.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici