| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza problematike ravnanja z odpadki v sloveniji
Sandra Janžekovič, 2021, diplomsko delo

Opis: Svetovni razvoj prinaša vsak dan več novih iznajdb in pridobitev, na žalost pa tudi vsak dan več odpadkov in bolj onesnaženo okolje. V boju proti zmanjševanju nastajanja odpadkov je vse več posameznikov in organizacij, ki delujejo v okviru okoljske politike in se trudijo izboljšati naravne razmere. Velik problem onesnaževanja okolja predstavljajo odpadki in v želji po zmanjšanju le-teh smo se jih odločili raziskati v diplomskem delu. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov; teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu bomo raziskali ključne pojme, ki pripeljejo do nastalih odpadkov. Najprej bomo pogledali kakšni so človekovi vplivi na ekološko krizo, potem se bomo osredotočili na okoljsko politiko in definirali kaj pravzaprav ta pojem pomeni, kako se okoljska politika izvaja in katere zahteve mora izpolnjevati. Opisali bomo še zeleno gospodarstvo in v sklopu tega opisali strategijo razvoja zelenega gospodarstva v Sloveniji, nato bomo opredelili še trajnostni razvoj. Velik del teorije bo zavzelo opisovanje odpadkov. Razčlenili bomo kaj pomeni pojem odpadki, katere odpadke ločimo glede na vir nastajanja, kako ravnati z odpadki in kaj moramo pri ravnanju z odpadki upoštevati. V teoretičnem delu bomo ugotavljali kakšno je dejansko stanje ravnanja z odpadki v Sloveniji v obdobju med leti 2014 in 2018. S pomočjo spletne strani SURS bomo pregledali koliko odpadkov je v teh petih letih v Sloveniji nastalo, koliko jih je nastalo iz gospodinjstev in koliko iz gospodarskih dejavnosti. Nadalje bomo pogledali kaj se je z njimi dogajalo oz. kako so z njimi ravnali. Pogledali bomo le par načinov ravnanja z odpadki, ki so najbolj pogosti in zato želimo o njih kar čim več izvedeti.
Ključne besede: okoljska politika, odpadki, recikliranje, kompostiranje, sežiganje, odlaganje
Objavljeno: 10.06.2021; Ogledov: 119; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

2.
3.
Ravnanje z odpadki in varovanje okolja
Severina Frangež, 2015, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je prikazati problem dela z odpadki, še posebej pa delo z nevarnimi odpadki, in trenutno stanje na odlagališču nenevarnih odpadkov Pragersko. Podana je količina odpadkov iz leta 1999 v primerjavi z letom 2010. S pomočjo ankete se je izvedlo poizvedovanje, kakšna je osveščenost krajanov v občinah Makole, Poljčane, Oplotnica in Slovenska Bistrica. Na podlagi ugotovitev lahko sklepamo, kakšna je osveščenost med odraslimi in da je na šolah potrebno dodatno izobraževanje o tematiki odpadkov. Če se starejša populacija ne zaveda škodljivega onesnaževanja okolja in posledično uničevanja ekosistema, tudi otroci ne morejo temu primerno delovati.
Ključne besede: odpadki, komunalni odpadki, odlagališče, odpadna embalaža, sežiganje odpadkov
Objavljeno: 16.02.2015; Ogledov: 1221; Prenosov: 210
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

4.
Sodobne tehnologije ravnanja z odpadnimi olji
Uroš Kolar, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problematiko pri ravnanju z odpadnimi olji. Uvodoma je predstavljena splošna razvrstitev olj glede na izvor, kar je temeljna problematika dela, saj so zaloge osnovne surovine (fosilnih goriv) omejene, oziroma so s trenutnimi tehnologijami pridobivanja vedno težje dostopne. Podana je zakonodaja na področju Slovenije in EU, ki opredeljuje zbiranje skladiščenje in odstranjevanje odpadnih olj. Kot jedro dela so predstavljene najpogostejše možnosti odstranjevanja, ki so prečiščevanje, sežig in rerafinacija. Podrobneje sta predstavljena načina prečiščevanja in rerafinacije. Na podlagi dejstva, da je rerafinacija za dano problematiko okolju najbolj prijazna tehnologija, je bila na osnovi laboratorijskih analiz opravljena primerjava svežih in rerafiniranih olj, ki je pokazala, da je kvaliteta le teh primerljiva z svežimi baznimi olji. Vendar pa ni primerljiva le njihova kvaliteta, temveč tudi cena, ki je danes odločilni faktor pri izbiri surovin pri proizvodnji. Zaradi odličnega slovesa in konstantnih kvalitet svežih baznih olj se, kot kaže, rerafinirana olja ne bodo uveljavila vse dokler ne bodo izrazito cenejša od svežih baznih olj ali pa bo njihova uporaba subvencionirana s strani države.
Ključne besede: ravnanje z odpadki, fosilna goriva, odpadna olja, sežiganje olj, rerafinacija, dehidracija, kontaminanti, prečiščevanje, odstranjevanje odpadkov
Objavljeno: 10.07.2014; Ogledov: 1297; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

5.
VPLIV TEMPERATURE SEŽIGANJA OLJNE OGRŠČICE NA OSTANKE TEŽKIH KOVIN V PEPELU ALI ŽLINDRI
Zlatko Kandal, 2011, diplomsko delo

Opis: V letu 2008/2009 so bile zasejane površine na Koroškem in v Šentjurju s tremi različnimi hibridi oljne ogrščice. V diplomskem delu smo ugotavljali kako oljna ogrščica zaradi onesnaženih tal s težkimi kovinami absorbira te težke kovine, in če jih lahko kako zmanjšamo s sežiganjem teh rastlin. Uporabljeni so bili trije različni hibridi oljne ogrščice PR45 D03, PR46 W31 in PR45 D01 podjetja Pioneer. Sežig vzorcev posušenih stebel in vzorcev oljne pogače smo opravili v peči ELTRA ZAGREB MP 1000, pri temperaturah 400 oC, 500 oC, 600 oC in 700 oC. Ugotovili smo, da je količina preostalega pepela pri sežiganju odvisna od temperature sežiganja vzorcev. Pri višjih temperaturah je ostalo manj pepela kot pri nižjih. Kemična analiza ostankov sežganih vzorcev je bila izvedena v laboratorijih Acme Labs v Vancouvru Kanada. V rezultatih naloge so predstavljene ugotovitve za naslednje elemente: Mo, Cu, Pb, Zn, Ni, Co, Mn, Fe, As. Ugotovljeno je bilo, da pri višjih temperaturah ostane v pepelu oz. žlindri večja vsebnost teh elementov. Izjema je kadmij, kjer je pri manjši temperaturi sežiganja ostanek tega elementa v pepelu oz. žlindri po sežiganju večji. Pri primerjavi ostankov težkih kovin v ostankih po sežiganju hibridov smo ugotovili, da hibrid PR45 D03 vsebuje največ cinka, molibdena in bakra, hibrid PR46 W31 največ svinca, niklja, arzena in kadmija, hibrid PR45 D01 je vseboval največ kobalta.
Ključne besede: oljna ogrščica, težke kovine, sežiganje
Objavljeno: 13.10.2011; Ogledov: 2089; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

6.
7.
8.
Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici