| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Poznavanje poti šolskih odpadkov pri učencih 4. razredov osnovnih šol v celjski regiji
Gašper Bizjak, 2022, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo z naslovom Poznavanje poti šolskih odpadkov pri učencih 4. razredov osnovnih šol v celjski regiji je sestavljeno iz dveh delov – teoretičnega in empiričnega. V teoretičnem delu je opredeljen pomen poučevanja naravoslovja in tehnike v osnovni šoli, sledi analiza učnega načrta naravoslovja in tehnike v četrtem razredu s stališča odpadkov. Predstavljeno je izkustveno učenje ter pomembnost praktičnega dela pri pouku. Nadalje je predstavljen geografski oris celjske regije in opis Regionalnega centra za ravnanje z odpadki Celje (RCERO). V empiričnem delu je prikazana raziskava o seznanjenosti z RCERO-m pri učencih, ki je bila izvedena v šolskem letu 2021/2022 na vzorcu dvesto dvainšestdesetih četrtošolcev iz podeželskih in mestnih osnovnih šol na območju celjske regije. Na podlagi dobljenih rezultatov zaključujemo, da učenci slabo poznajo delovanje RCERO-a, vendar so dobro seznanjeni z ločevanjem odpadkov in z razlogi ločevanja odpadkov. Zaskrbljujoče je dejstvo, da veliko anketiranih učencev ne pozna postopka razgradnje bioloških odpadkov ter koristi sežiga odpadkov v sežigalnici. Zelo spodbuden je bil rezultat, da skoraj vsi učenci ločujejo odpadke tako doma kot v šoli. Pozitivno je bilo tudi to, da večina učencev meni, da so koši za ločevanje odpadkov v šolah dobro označeni ter da se odpadki v šolah ločujejo zaradi lažje nadaljnje obdelave.
Ključne besede: odpadki, Regionalni center za ravnanje z odpadki Celje, osnovna šola, naravoslovje in tehnika, sežigalnica
Objavljeno v DKUM: 09.02.2023; Ogledov: 413; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (2,90 MB)

2.
Model zbiranja in uničevanja nevarnih snovi-analizo primera podjetij Mollier in Pinus
Robi Paluc, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu obravnavamo problem in predloge z rešitvami za trajnostno ravnanje s trdnimi in nevarnimi odpadki. Najprej opredelimo trdne odpadke, njihove lastnosti in smernice o ravnanju z njimi na področjih Republike Slovenije in Evropske unije. Obravnavamo tudi različne postopke za ravnanje s trdnimi odpadki, pri čemer navajamo njihove prednosti in slabosti. Kot je razvidno iz diplomskega dela, vidimo najboljšo rešitev v sežigu trdnih odpadkov, če je to iz objektivnih razlogov sploh mogoče. V nadaljevanju predstavimo analizo LCA in na njeni podlagi podamo predloge za učinkovitejše izvajanje aktivnosti v podjetju Pinus TKI, d. d. Sledita predstavitev podjetja in opis delovanja sežigalnice, nato pa podamo lastne predloge in model, kako bi lahko z ekonomskega, organizacijskega in tehnično-tehnološkega vidika še izboljšali dodatne aktivnosti na področju sežigalnice v podjetju Pinus TKI, d. d.
Ključne besede: trdni odpadki, sežigalnica, zelena logistika, metoda LCA, Pinus TKI.
Objavljeno v DKUM: 19.06.2015; Ogledov: 1125; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

3.
ČIŠČENJE DIMNIH PLINOV V SEŽIGALNICI KOMUNALNIH ODPADKOV
Kristjan Leskovšek, 2012, diplomsko delo

Opis: Hitri razvoj moderne tehnologije nam vedno znova ponuja kakšne novosti. Veliko let smo komunalne odpadke zakopavali v zemljo, s tem pa smo zelo onesnaževali naš planet. Z novo tehnologijo, vam predstavljam kako, s sežiganjem komunalnih odpadkov in sežiganjem blata iz čistilnih naprav, dobimo električno energijo ter ogrevano toplo vodo. V diplomski nalogi se bomo osredotočili predvsem na vrečaste filtre in predstavil čiščenje dimnih plinov s sodobno tehnologijo. Dimne pline smo najprej čistili s keramičnimi filtri, vendar ker nismo dosegali mejnih vrednosti emisij, jih je bilo potrebno zamenjati. Naredili smo predelavo obstoječega filtra in ga zamenjali z vrečastim filtrom, kateri pa dosega dopustne mejne vrednosti emisij.
Ključne besede: sežigalnica, čiščenje dimnih plinov, emisije, odpadek, lahka frakcija, energija.
Objavljeno v DKUM: 22.10.2012; Ogledov: 2980; Prenosov: 480
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

4.
5.
Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici