| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
PRISILNA PORAVNAVA S FINANČNIM PRESTRUKTURIRANJEM
Eva Kovačič, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V primeru, da podjetja že globoko zaidejo v financno krizo in postanejo kratkorocno in dolgorocno placilno nesposobna (nelikvidna in kapitalsko neustrezna) imajo na razpolago postopek stecaja ali prisilne poravnave. Stecaj pomeni popolno prenehanje poslovanja podjetja, prisilna poravnava pa predstavlja njegovo preživetje, in sicer preko strogo zasnovanega financnega prestrukturiranja, ki daje podjetju možnost uspešnega saniranja in tako posledicno njegovo vnovicno oživetje.
Ključne besede: prisilna poravnava, stecaj, financno prestrukturiranje, financna kriza, Zakon o financnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, sanacija podjetja,
Objavljeno: 21.01.2011; Ogledov: 2627; Prenosov: 469
.pdf Celotno besedilo (842,84 KB)

5.
6.
Projektno obvladovanje poslovnih kriz
Igor Vrečko, 2009, pregledni znanstveni članek

Opis: Obvladovanje in preprečevanje kriz je kompetenca, s katero bi moralo razpolagati sleherno podjetje. Aktualna globalna kriza ni edini vzrok za pojav poslovnih težav, lahko pa usodno pripomore k propadanju podjetij. Prispevek opredeljuje krizni management ter najpogostejše oblike in razvoj krize v poslovnih sistemih. Predstavljeni so nekateri modeli reševanja kriz, s poudarkom na reševanju skozi procesa sanacije in revitalizacije. Na teh izhodiščih temelji oblikovan model projektnega reševanja poslovnih kriz, pri katerem je poudarek na načinu in dinamiki izvajanja potrebnih ukrepov. Model je triplasten in opredeljuje uresničevanje kriznega managementa ter, v odvisnosti od stopnje krize, proces izvajanja saniranja in revitalizacije. Prispevek je del širših spoznanj iz rezultatov raziskave, ki jo je izvedel avtor prispevka.
Ključne besede: krizni management, krize, management, vodenje, projekti, sanacija, sanacija podjetja, podjetje
Objavljeno: 29.05.2012; Ogledov: 1302; Prenosov: 57
URL Povezava na celotno besedilo

7.
NEUČINKOVITO VODENJE PODJETJA KOT KLJUČNI NOTRANJI VZROK KRIZE
Ksenija Kosem, 2013, magistrsko delo

Opis: Globalna konkurenca in hitre spremembe sta ključna dejavnika, ki v današnjem času krojita usodo obstoja in razvoja podjetja. V zadnjem obdobju med ključne elemente uvrščamo tudi motnje v delovanju sistemov, ki so posledica različnih notranjih in zunanjih dejavnikov. Govorimo o krizni situaciji v podjetju, o morebitni njegovi eksistenčni ogroženosti ter zahtevah po nenehnem prilagajanju in iskanju novih rešitev, kar pravzaprav daje pojmu kriza oznako pozitivne funkcije. Kriza pa je dejansko posledica v daljšem obdobju sprejetih napačnih poslovnih odločitev in ravnanj managementa ter škodljivih vplivov iz okolja. Razlogi, ki privedejo do izrednega stanja, so po vsebini zelo raznoliki, v osnovi jih delimo na notranje in zunanje vzroke krize, med katerimi prevladujejo predvsem tisti, ki nastanejo v notranjem okolju podjetja. Vloga vodenja je danes pomembnejša kot kadar koli v preteklosti. Z odličnim vodenjem je namreč mogoče vplivati na izboljšanje poslovanja in ustvarjanje jasnega cilja podjetja, to je doseganje odličnih rezultatov. Najpogostejša znamenja, ki opozarjajo na prisotnost krize v podjetju, pa so v večini primerov prav poslovni in organizacijski vzroki, ki izhajajo iz neustreznega in neučinkovitega vodenja podjetja, večjih napak pri sprejemanju odločitev v zvezi z upravljanjem podjetja in iz odsotnosti sinergije v povezovanju znotraj podjetja. Glede na navedeno lahko neučinkovito vodenje označimo kot enega izmed ključnih notranjih vzrokov krize. Predmet analize magistrskega dela je srednje veliko slovensko podjetje, ki se srečuje s težavami v poslovanju. Skozi proces poslovne in finančne analize podjetja za ugotavljanje finančnega stanja in zdravja podjetja smo pridobili potrebne podatke, rezultate in informacije, na osnovi katerih je management utemeljeno sprejel odločitev za sanacijo poslovanja podjetja. Ključna ugotovitev poslovne in finančne analize je, da so finančne težave v podjetju predvsem posledica neučinkovito organizirane funkcije vodenja na vseh ravneh v podjetju, ki se odraža v zviševanju stroškov poslovanja in hkrati zmanjševanju poslovnega izida. Implementacija predlaganih sprememb v okviru sanacije podjetja zelo ugodno vpliva na povečanje učinkovitosti vodenja, kar se kaže v večji produktivnosti in uspešnosti poslovanja podjetja. Navedeno pa prispeva tudi k povečanju konkurenčnih prednosti poslovnega sistema. Učinkovito izvajanje vodstvene funkcije s strani managementa je pogoj za obstoj, razvoj in rast podjetja. Je ravnanje, ki podjetju zagotavlja uspešnost in ga loči od preostalih manj uspešnih udeležencev na trgu.
Ključne besede: kriza, notranji in zunanji vzroki krize, poslovna analiza podjetja, finančna analiza podjetja, ključni finančni kazalniki, funkcija vodenja, neučinkovito vodenje podjetja, sanacija kriznega stanja, učinkovito vodenje podjetja, uspešni udeleženci na trgu
Objavljeno: 02.09.2013; Ogledov: 1811; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici