| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Starejši organizem in zdravila : (diplomsko delo)
Mateja Savić, 2008, diplomsko delo

Ključne besede: starost, starostniki, zdravila, farmakodinamika, farmakokinetika, zdravstvena nega, samozdravljenje
Objavljeno: 09.03.2009; Ogledov: 2917; Prenosov: 366
.pdf Celotno besedilo (456,62 KB)

3.
Šamanizem, samozdravljenje in medicinska sestra
Manja Ljubec, 2011, diplomsko delo

Opis: Lastno zdravje je tista dobrina, ki se je ljudje zavemo šele takrat, ko ga izgubimo. Za ozdravitev smo pripravljeni poslušati uradno medicino in se vzporedno zatekati tudi k drugim oblikam zdravljenja z željo, da si povrnemo zdravje. Odločitev za konvencionalno, uradno medicino, ali nekonvencionalno, alternativno medicino, je izbira pacienta, ki se ne počuti dobro. Odnos uradne medicine do alternativnih oblik zdravljenja je v glavnem odklonilen, čeprav pacienti radi sprejemajo tudi drugačne oblike zdravljenja. Medicinsko sestro razumemo kot del uradne medicine, kot vezni člen med zdravnikom in pacientom, hkrati pa tudi kot mater, žensko, uporabnico uradne in alternativne medicine. Metodologija raziskovanja: V raziskavi smo uporabili kvantitativno metodologijo dela s strukturiranim anketnim vprašalnikom. Pridobljene podatke smo obdelali z računalniškim programom Excel in Word ter jih prikazali v obliki grafov. Želeli smo ugotoviti poznavanje in uporabo alternativnih oblik zdravljenja ter dileme medicinske sestre, predstavnice uradne medicine ter uporabnice zdravilstva in njenih metod. Rezultati raziskave: Ugotovili smo, da medicinske sestre pomagajo pacientom tudi z zdravilskimi metodami in sredstvi, vendar v manjši meri, kot bi si to želele. Želijo si večjo povezanost med uradno in alternativno medicino. V veliki meri dobro poznajo metode in sredstva alternativne medicine. Sklep: Medicinske sestre za zdravje pacienta uporabljajo metode in sredstva uradne in alternativne medicine. Prizadevati si moramo za poglobljeno sodelovanje med obema vejama medicine in dovoliti uporabljati tiste metode in sredstva alternativne medicine, ki so se izkazale pri povrnitvi in ohranjanju zdravja pacienta.
Ključne besede: medicinska sestra, uradna medicina, alternativna medicina, alternativne oblike zdravljenja, samozdravljenje, metode samozdravljenja, šamanstvo.
Objavljeno: 19.10.2011; Ogledov: 2617; Prenosov: 300
.pdf Celotno besedilo (838,66 KB)

4.
Poznavanje in stališča prebivalcev Slovenije do navadne konoplje (Cannabis sativa L.)
Pika Vene Lipar, 2014, diplomsko delo

Opis: V zadnjem obdobju ponovno pridobiva na pomenu rastlina navadna konoplja (Cannabis sativa L.), ki jo je človek že od nekdaj gojil in uporabljal v različne namene. Zaradi trenutnih razprav v javnosti in aktualnosti teme, smo v okviru diplomske naloge skušali na osnovi anketiranja naključnega vzorca prebivalcev Slovenije ugotoviti, kakšno je vedenje slovenskega prebivalstva o konoplji in kakšna so njihova stališča o uporabi te rastline v vsakdanjem življenju. Anketo smo izvedli s pomočjo spletnega anketiranja. V analizo smo vključili 453 v celoti izpolnjenih vprašalnikov. Ugotovili smo, da anketiranci pridobijo največ informacij iz svetovnega spleta. Najbolj zaupajo okoljskim nevladnim organizacijam, najmanj verskim organizacijam. Pokazalo se je, da ljudje zelo veliko vedo o konoplji in imajo do nje tudi pozitivna stališča. Želijo si več proizvodov na osnovi konoplje, kar bi omogočilo tudi nova delovna mesta. Podpirajo tudi raziskave o učinkih te rastline. V različnih življenjskih situacijah bi anketiranci v veliki večini priporočili zdravljenje s pripravki na osnovi navadne konoplje. Večina anketiranih pa je tudi že imela izkušnjo s to rastlino.
Ključne besede: Uporabne rastline, anketa, droge, samozdravljenje, samooskrba
Objavljeno: 18.12.2014; Ogledov: 1264; Prenosov: 169
.pdf Celotno besedilo (342,56 KB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici