| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza pristojnosti Varnostnega sveta na podlagi VII. poglavja Ustanovne listine OZN
Gal Safran, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je zasnovano kot preglednica členov VII. poglavja Ustanovne listine Organizacije združenih narodov z njihovo analizo, ki vsebuje namen, uporabo in morebitne spornosti, ki iz njih izhajajo, vsak člen pa je tudi utemeljen s primeri uporabe iz zgodovine, ki so prikazali njegove prednosti in pomanjkljivosti. Osrednje poglavje se prične z analizo 39. člena Ustanovne listine in pojmov ogrožanja miru, kršitev miru in dejanj agresije, katerih obstoj mora Varnostni svet Organizacije združenih narodov ugotoviti kot predpogoj za uporabo začasnih ukrepov, ukrepov brez uporabe sile in oboroženih ukrepov. Te tri vrste ukrepov so nato razdelane v okviru členov, iz katerih izhajajo. Pri podpoglavju, ki obravnava oborožene ukrepe sta obravnavana tudi koncepta delegiranja pristojnosti za izvajanje oboroženih ukrepov in mirovnih operacij s pristojnostmi po VII. poglavju, ki sta se razvila kot glavna načina za premostitev praznine, ki je nastala zaradi neformiranja stalne vojske Združenih narodov, kot je bila predvidena v poglavju. Na koncu je v okviru analize zadnjega, 51. člena VII. poglavja Ustanovne listine, obravnavana še pravica do samoobrambe in variacije, ki so iz nje izšle.
Ključne besede: VII. poglavje Ustanovne listine, Varnostni svet, ogrožanje miru, kršitve miru, dejanja agresije, neoborožene sankcije, oboroženi ukrepi, pravica do samoobrambe, kolektivna samoobramba
Objavljeno: 09.07.2018; Ogledov: 652; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (352,88 KB)

2.
Ocena uporabnosti modernega športnega karateja za samoobrambo
Patricija Bukovinski, 2017, diplomsko delo

Opis: Karate kot borilna veščina in karate kot športna veščina se med seboj razlikujeta. Cilj v športu je zmaga, cilj samoobrambe pa je preživetje, zato se način treniranja v športnem karateju razlikuje od treninga karateja kot veščine. Karate se kot sredstvo za samoobrambo uporablja v sistemih zagotavljanja notranje in zunanje varnosti, torej v policiji in v vojski. V osnovi gre za defenzivno borilno veščino — ima veliko obrambnih tehnik, ki so koristne v različnih situacijah, v katerih je potrebna uporaba znanj borilnih veščin. V diplomski nalogi je fokus na vprašanju, ali je moderni športni karate uporaben za samoobrambo kljub njegovi transformaciji skozi zgodovino. V ta namen je bila izvedena raziskava med karateisti Karate zveze Slovenije, saj je to edina karate zveza v Slovenij, ki je priznana s strani Olimpijskega komiteja. Pri raziskovanju so bile zastavljene štiri hipoteze, na osnovi katerih je potekalo vso nadaljnjo raziskovanje. Rezultati raziskave so pokazali, da je večina karateistov Karate zveze Slovenije mnenja, da je športni karate uporaben tudi za samoobrambo. Kljub temu večina karateistov veščin, pridobljenih tekom treningov, še ni nikoli uporabila za samoobrambo oziroma za zaščito sebe ali koga drugega. V raziskavi sodelujoči karateisti so mnenja, da so se spremembe v karateju iz borilne veščine v šport zgodile v smeri večje varnosti tekmovalcev. Karate je torej uporaben za samoobrambo, je pa potrebno trenirati tako kate kot borbe, kajti v katah se uči pravilne izvedbe tehnik, njihova praktičnost pa pride do izraza v borbah. Samo bistvo karateja je torej v tem, da je predvsem borilna veščina, ki vsebuje svojo prvotno filozofijo in moralni kodeks karateja, kar pa bi moral osvojiti vsak, ki ima črni pas oziroma je mojster karateja. Pomembno je, da se karate klubi zavedajo nujnosti hkratnega treniranja karateja kot šport in obenem kot veščino, da se ne zanemari bistvo karateja in njegove filozofije.
Ključne besede: borilne veščine, karate, samoobramba, varnost, diplomske naloge
Objavljeno: 24.10.2017; Ogledov: 840; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

3.
Vključevanje nekaterih tehnik brazilskega jiu-jitsa pri uporabi telesne sile
Izidor Balažič, 2015, diplomsko delo

Opis: Policisti smejo pri opravljanju nalog uporabiti telesno silo v primeru napada nanj ali upiranja osebe v postopku. Del diplomskega dela se tako osredotoča na podrobno opredelitev telesne sile in predstavitev nekaj tehnik, ki jih policisti uporabljajo za preprečitev napada ali obvladovanje upiranja osebe. Ker pa se policisti srečujejo z vse več napadi nanje in zaradi krajšega programa usposabljanja za policista, je treba najti rešitve, ki bi policista v času usposabljanja dobro pripravile na situacije, ko se mora ubraniti napada. Ker se v samoobrambni situaciji lahko hitro zgodi, da se borba nadaljuje ali vsaj za krajši čas dogaja na tleh, je v diplomskem delu predstavljena uporabnost znanja brazilskega jiu-jitsa v realni samoobrambni situaciji. Brazilski jiu-jitsu je bil ustvarjen za ubranitev napada s poudarkom na parterni borbi in borbi v klinču. V delu sta predstavljena tudi razvoj in zgodovina brazilskega jiu-jitsa, kjer je predstavljena tudi pomembnost sparing treninga za učinkovitost veščine v realni borbi (samoobrambna situacija). S sparing treningom se v brazilskem jiu-jitsu približamo realni borbi in lahko v kratkem času pridobimo znanje in občutek za izvedbo tehnike na vso moč upirajoči se osebi. Tako bi uvedb treninga brazilskega jiu-jitsa, kjer je sparing pomemben del, v programu izobraževanja policistov predstavljal pridobitev in napredek pri pripravljenosti policistov na nepredvidljive samoobrambne situacije oziroma pri uporabi telesne sile.
Ključne besede: policijsko delo, policijska pooblastila, prisilna sredstva, telesna sila, borilne veščine, samoobramba, diplomske naloge
Objavljeno: 22.06.2015; Ogledov: 916; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (2,51 MB)

4.
Psihosocialna dinamika nasilja v kontekstu : diplomsko delo
Lan Nemanja Janković, 2012, diplomsko delo

Opis:
Ključne besede: nasilje, samoobramba, silobran, dinamika, psihosocialna dinamika, osebnost, diplomske naloge
Objavljeno: 05.04.2012; Ogledov: 1716; Prenosov: 319
.pdf Celotno besedilo (955,03 KB)

5.
6.
Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici