| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 24
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
Teorija anomije : diplomsko delo
Neža Krivec, 2009, diplomsko delo

Ključne besede: anomija, teorija anomije, odklonskost, kriminaliteta, samomori, diplomske naloge
Objavljeno: 01.09.2009; Ogledov: 3281; Prenosov: 627
.pdf Celotno besedilo (455,22 KB)

4.
5.
Samomori med policisti - primerjava z vojaki : diplomsko delo
Lucijan Cverlin, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis:
Ključne besede: policija, policisti, vojska, vojaki, stres, samomori, psihološka pomoč, diplomske naloge
Objavljeno: 18.10.2011; Ogledov: 1414; Prenosov: 202
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

6.
Samomorilnost med mladimi : diplomsko delo
Maša Balažič, 2011, diplomsko delo

Opis:
Ključne besede: samomori, samomorilno vedenje, mladostniki, preprečevanje, diplomske naloge
Objavljeno: 18.11.2011; Ogledov: 2772; Prenosov: 762
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

7.
Ali ima položaj lune, predvsem polna luna, kakšen vpliv na število prometnih nesreč, število samomorov in število klicev na številko 113
Maruška Višnikar, 2009, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Opis: Namen prispevka je predstaviti štiri lunine mene ter tri »dogodke«, in sicer prometno nesrečo, samomor ter klic na številko 113. Cilj prispevka je ugotoviti, ali položaji lune (predvsem polna luna) vplivajo na ljudi oz. njihovo ravnanje v cestnem prometu (prometne nesreče), storitve samomorov ter klice na številko 113. Uporabljen je teoretični in empirični način obravnave, iz česar izhajajo tudi uporabljene metode.
Ključne besede: luna, polna luna, mlaj, položaj lune, vplivi, varnost, prometne nesreče, samomori, interventni klici, 113
Objavljeno: 04.06.2012; Ogledov: 1818; Prenosov: 235
.pdf Celotno besedilo (162,33 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Samomor - vzroki, preprečevanje in preiskovanje : diplomsko delo univerzitetnega študija
Petra Goli, 2012, diplomsko delo

Opis: Samomor je dejanje, s katerim si nekdo namenoma vzame življenje, ubije samega sebe. Je fenomen, poznan vsem družbam v vseh časovnih obdobjih. Omejen ni le na človeštvo, z njim je prepletena celotna favna. Odstotek samomorov na Slovenskem je zelo visok in sega v sam evropski, tudi svetovni vrh. Slovenci smo narod, ki je močno determiniran s strani zgodovinskih izkušenj ter geografske lege. Nagnjeni smo k depresiji in živimo na rodovitnem območju, ki daje ugodne razmere za razvoj alkoholne kulture. Zaradi pogostosti samomora, saj si trenutno na vsakih 21 ur ena oseba v Sloveniji vzame življenje, se posamezniki na tak ali drugačen način srečujemo s samomorom, nekatere službe celo dnevno. Zato je pomembno, da prepoznamo pri sočloveku, kdaj je samomorilno ogrožen, ter da poznamo načine, kako mu pomagati. Preprečevanje samomora je namreč naloga celotne družbe. In od tu izhaja namen pisanja mojega diplomskega dela. Pisanje izhaja iz predpostavke, da se s pomočjo strategij, sprejetih na nacionalni ravni, ki so celostne in variirajo skozi prostor in čas, lahko zmanjša pojavnost samomora. Iluzorno pa bi bilo meniti, da lahko samomor izkoreninimo. Pri raziskovanju problema sem želela izvedeti, kaj konkretno je bilo na temo samomora storjenega v slovenski policiji. Policisti namreč sodimo med rizično poklicno skupino zaradi vseobsegajoče narave policijskega dela, tudi policijske subkulture. Po drugi strani pa smo v stiku s samomorilno ogroženimi občani. Slednje bi morali biti sposobni prepoznati in jim ustrezno pomagati, nenazadnje tudi na koncu poti s kvalitetno opravljeno preiskavo končnega dogodka samomora in subtilnimi razgovori s svojci pokojnega.
Ključne besede: samomori, vzroki, dejavniki, preprečevanje, mladostniki, diplomske naloge
Objavljeno: 23.10.2012; Ogledov: 3038; Prenosov: 1090
.pdf Celotno besedilo (746,19 KB)

9.
In izginil je nasmeh z obraza ---
Bojan Macuh, 2010, drugi članki ali sestavki

Ključne besede: družina, odnosi, samomori, komunikacija, družba, strokovna pomoč
Objavljeno: 07.06.2012; Ogledov: 838; Prenosov: 26
URL Povezava na celotno besedilo

10.
Samomor in mladostniki : magistrsko delo
Sara Štucin, 2012, magistrsko delo

Opis: Samomor obstaja odkar obstaja človeštvo. Nekatere kulture so ga štele med resnejše moralne prekrške, druge so ga v določenih primerih celo podpirale. V nekaterih državah je stopnja samomorilnosti večja kot v drugih, kar lahko pripišemo mnogim dejavnikom. Slovenija spada med države z najvišjim samomorilnim količnikom. Samomorilnost je potrebno obravnavati celostno, saj nanjo deluje več dejavnikov hkrati, ki se med seboj vedno prepletajo. To so dejavniki tveganja, ki jih v grobem delimo na individualne, medosebne in družbene. Prepletanje teh dejavnikov razlagajo teorije o samomorilnosti. Nekatere dajejo večji pomen dednosti (raznim boleznim) in genom, druge posameznikovem okolju in družbi, tretje samomor razlagajo s posameznikovimi notranjimi občutenji (občutek obupa in nemoči). Čedalje več samomorov se pojavlja med mladimi, kar predstavlja velik družbeni problem. Čas mladostništva je zahtevna in občutljiva faza, saj se v tem času lahko razvijejo mnogi napačni vzorci vedenja in reševanja problemov. Če mladostnik ne osvoji pravilnih načinov reševanja problemov, ne uživa podpore staršev, se ne vključuje v družbo in ne čuti pripadnosti do neke skupine vrstnikov, se lahko tveganje za samomor poveča. Ker se samomorilno vedenje lahko prepozna in se samomor lahko prepreči, se je potrebno posvetiti in okrepiti varovalne dejavnike, ki zmanjšujejo verjetnost tveganja za samomor.
Ključne besede: samomorilnost, samomori, mladostniki, vprašalniki, analize, magistrska dela
Objavljeno: 02.08.2012; Ogledov: 2572; Prenosov: 387
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici