| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
PROJEKT PREHODA SADOVNJAKA IZ INTEGRIRANE PRIDELAVE NA EKOLOŠKO SADJARSTVO NA PRIMERU SADJARSKE KMETIJE FREŠER
Mojca Bečaj, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje stanje ekološkega kmetijstva v Sloveniji in v Evropi, njegov pomen v trajnostnem razvoju ter umestitev v nacionalnem programu Strategiji razvoja Slovenije, sledenju evropskim smernicam preko Akcijskega načrta za ekološko kmetijstvo. Analiza sektoraja ekološkega kmetijstva se predvsem poglablja v stanje ekološkega sadjarstva. Diplomsko delo opisuje teoretičen model prehoda iz integrirane pridelve na ekološko sadjarstvo, kar je prikazano na modelu kmetije Frešer v obliki zagonskega elaborata.
Ključne besede: Projekt prehoda, trajnostni razvoj, ekološko kmetijstvo, ekološko sadjarstvo, integrirana pridelava sadja, model prehoda, zagonski elaborat.
Objavljeno: 10.11.2010; Ogledov: 2408; Prenosov: 307
.pdf Celotno besedilo (811,47 KB)

3.
Vpliv sredstva Basfoliar aktiv na krepitev jablane sorte 'Topaz'
Domen Jaunik, 2010, diplomsko delo

Opis: V letih 2007 in 2008 smo na posestvu Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede izvedli poskus v ekološkem nasadu jablane sorte 'Topaz' s foliarnim gnojilom Basfoliar aktiv. V vsakem letu je bilo v poskus vključenih 40 nakjlučno izbranih dreves in sicer 20 dreves kontrole in 20 dreves tretiranih s foliarnim gnojilom Basfoliar aktiv. Namen raziskave je bil ugotoviti, kakšen vpliv ima pripravek na krepitev rastlin oz. če in koliko se poveča količina in kakovost pridelka v primerjavi z netretiranimi drevesi. Ugotovili smo, da v letu 2007 ni bilo statistično značilnih razlik v količini pridelka in povprečni masi plodov med tretiranimi in netretiranimi drevesi. V letu 2008 pa so imela tretirana drevesa signifikantno večje število plodov, predvsem tistih debeline nad 65 mm.
Ključne besede: sadjarstvo, ekološka pridelava, jablana sorta 'Topaz', M9, Basfoliar aktiv
Objavljeno: 14.10.2010; Ogledov: 3906; Prenosov: 273
.pdf Celotno besedilo (223,91 KB)

4.
Uporaba organskih gnojil v integrirani pridelavi jabolk
Boris Ferk, 2012, diplomsko delo

Opis: V Sadjarskem centru Maribor in Univerzitetnem kmetijskem centru Pohorski dvor smo v letu 2007 izvedli poskus gnojenja z gnojili Biosol in KAN pri sorti 'Gala'. Uporabljali smo različne količine gnojil, ki smo jih odmerjali v dveh obrokih: 1. obravnavanje: standardno gnojenje po IP 335 kg KAN/ha, 2. obravnavanje: jesensko gnojenje z ekološkim gnojilom 1.125 kg Biosola/ha, 3. obravnavanje: jesensko gnojenje s 167 kg KAN/ha in 625 kg Biosola/ha, 4. obravnavanje: spomladansko gnojenje z ekološkim gnojilom 1.125 kg Biosola/ha, 5. obravnavanje: spomladansko gnojenje s 167 kg KAN/ha in 625 kg Biosola/ha. V Univerzitetnem kmetijskem centru v Pohorski dvor pri Mariboru, kjer so tla bogato založena z organsko snovjo (5,1 %), je bil statistično dokazljivo najboljši rezultat tako glede količine kot kakovosti pridelka pri spomladanskem gnojenju, 4. obravnavanje. Sklepamo lahko, da je na tleh, ki so bogato založene z organsko snovjo, najboljše gnojiti spomladi s 1.125 kg Biosola/ha. V Sadjarskem centru Maribor, kjer so tla srednje založena z organsko snovjo (2,6 %), so bili statistično dokazljivo najboljši rezultati tako glede količine kot kakovosti pridelka jabolk v obravnavanju 2. Sklepamo lahko, da je pri tem tipu tal in pri tej sorti najboljše jesensko gnojenje z ekološkim gnojilom 1.125 kg Biosola/ha.
Ključne besede: sadjarstvo / jablana / Gala / organska gnojila / mineralna gnojila
Objavljeno: 31.01.2012; Ogledov: 2282; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (557,82 KB)

5.
Napoved pridelka jabolk z metodo analize slike
Denis Stajnko, Peter Vindiš, 2011, znanstvena monografija

Ključne besede: sadjarstvo, pridelki, vizualizacija
Objavljeno: 05.06.2012; Ogledov: 1570; Prenosov: 42
URL Povezava na celotno besedilo

6.
INFORMACIJSKA PODPORA PRI DELU V SADJARSTVU
Vladimir Petrovski, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo spoznali, kaj je sadjarstvo in kako obravnavati delo v sadjarstvu. Spoznali smo vse dejavnike, ki vplivajo pri pridelavi sadja, in ob tem pomen posameznih dejavnikov. Podrobno je opisana trenutna avtomatizacija v sadjarstvu, kako v to avtomatizacijo vključiti informacijski sistem, da bo proizvodnja čim lažja in čim bolj kakovostna, katere so prednosti in slabosti informacijskega sistema ter pregled obstoječih rešitev, ki se že uporabljajo v Sloveniji in ostalih državah. V praktičnem delu smo naredili mobilno aplikacijo, s katero lahko uporabniki vodijo evidenco sadovnjakov, aplikacija pa tudi svetuje kmetom pri delu.
Ključne besede: Android, mobilna aplikacija, sadjarstvo
Objavljeno: 06.11.2015; Ogledov: 453; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

7.
8.
9.
Uporaba organskih gnojil v integrirani pridelavi jabolk
Boris Ferk, 2012, diplomsko delo

Ključne besede: sadjarstvo, jablane, Gala, organska gnojila, mineralna gnojila
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 562; Prenosov: 16
URL Povezava na celotno besedilo

10.
Fruit products for profit
Chris Clarke, Kathrin Schreckenberg, N.N. Haq, 2011

Opis: "The focus of this booklet is on fruit trees for small-scale farmers grown in home gardens and small-sale orchards, rather than on species such as oil palm that are predominantly cultivated in industrial-scale plantations. The booklet is intended to raise awareness and provide information to people and organizations, public and private, who are working with local communities to promote sustainable livelihood diversification for small-scale farmers. The booklet outlines the potential benefits of a fruit enterprise deriving from increased incomes, but also considers improved diets and food security for the farm family. It outlines the base requirements for cultivating fruit trees, marketing fruit and also processing fruit as well as drawing attention to some of the challenges. Even though harvesting of wild fruit trees is not considered in this booklet, processing, packaging and marketing of fruit produce is similar for both cultivated and wild harvested fruit
Ključne besede: sadjarstvo, sadovnjaki, sadje, prodaja sadja
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 329; Prenosov: 6
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici