| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Revitalizacija razvalin gradu Slovenske Konjice
Katarina Kobale, 2017, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga analizira in vrednoti trenutno stanje razvalin gradu Slovenske Konjice in na podlagi ugotovitev podaja predlog revitalizacije in sanacije trenutnega stanja. Ukvarja se s celovito in trajnostno rešitvijo. Namen revitalizacije je prezentacija ostalin na podlagi poskusa rekonstrukcije in kulturnozgodovinskega ozadja ter hkrati integracija nove programske sheme za oživitev opuščene kulturne dediščine. Projektno delo je sestavljeno iz analitičnega dela, kjer sta zajeta zgodovinski kontekst in podrobna analiza obstoječega stanja ter projektnega dela, kjer je predstavljen predlog za revitalizacijo z referenčnimi primeri dobre prakse.
Ključne besede: revitalizacija, grad, Slovenske Konjice, ruševine, Gonobitz, arhitektura
Objavljeno: 29.08.2017; Ogledov: 737; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (86,64 MB)

2.
INTERPOLACIJA NOVE STAVBE V KOMPLEKS RUŠEVIN CERKVE SV. ROKA PRI NOVEM MESTU
Kaja Švab, 2015, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Novo mesto je mesto bogate kulturne dediščine. Poleg pomembnih arheoloških najdb se na Dolenjskem znajdemo med marsikaterimi ruševinami, ki jih je za sabo pustilo razdejanje druge svetovne vojne. Idejna zasnova ovrednoti in analizira tako širše območje kot samo cerkev. Izpostavi kvalitete in prednosti ter jo z novim programom osmisli, oživi in ruševine približa meščanom. Izhodišče naloge je bilo, kako s oblikami materiali in funkcijo vzpostaviti odnos med obstoječim in novim, tako da bi dodana substanca ohranila obstoječo. Projektna naloga se ukvarja z vprašanjem, kako povprečno pomembnemu arhitekturnemu spomeniku povrniti zanimanje za njo in kako najbolj smiselno prenoviti objekt, da bo ponovno zaživel in zasijal v svoji nekdanji funkciji – kot družabno središče. Nov objekt je zasnovan kot delno javni objekt, saj zanimanja širše javnosti za cerkev sv. Roka ni veliko in ga pred nadaljnjim propadom lahko reši le zasebni investitor, ki bi z novim javnim programom osmislil novo interpolacijo.
Ključne besede: interpolacija, ruševine, Novo mesto, cerkev, prenova
Objavljeno: 07.07.2015; Ogledov: 1062; Prenosov: 181
.pdf Celotno besedilo (56,92 MB)

3.
Iskanje in reševanje pogrešanih oseb s psi
Karmen Medija, 2014, diplomsko delo

Opis: Izhodišča. Naravne nesreče spreminjajo okolje, povzročajo materialno škodo in ogrožajo življenja ljudi. Pomembno je, da s čimprejšnjim odzivom vseh služb, ki sodelujejo pri reševanju, poskušamo zmanjšati posledice nesreč in reševati življenja ljudi. Smernice INSARAG so predvsem pomembne zaradi tega, ker lahko reševalne ekipe med seboj sodelujejo s takojšnjim odzivom na množično nesrečo, ne glede na jezik države in njene ostale ureditve. Vodniki reševalnih psov so s svojimi psi pomemben del iskalnih in reševalni akcij, svoje pse v ta namen šolajo vrsto let, šolanje se začne že pri izbiri mladička, nato pa nadaljuje skozi vse življenje. Namen. Namen diplomskega dela je predstaviti, na kakšen način je v Sloveniji urejeno iskanje in reševanje pogrešanih oseb in pri tem izpostaviti vlogo reševalnega psa. Metodologija raziskovanja. Diplomsko delo je teoretično, pregledali smo obstoječo strokovno literaturo in do sedaj opravljene raziskave na predstavljeno temo. Pri izdelavi diplomskega dela sta uporabljeni deskriptivna metoda dela in metoda analize primarnih in sekundarnih virov. Teoretična izhodišča smo predstavili opisno, na zastavljena raziskovalna vprašanja smo odgovorili s pomočjo preučitve in analize obstoječe domače in tuje literature. Diskusija in sklep. Iz leta v leto narašča iskanje izgubljenih in pogrešanih oseb. Vodniki reševalni psov se kot prostovoljci udeležujejo s svojimi psi pri iskanju in reševanju pogrešanih oseb v gozdu, ruševinah in pod snežnimi ali zemeljskimi plazovi. Za svoje delo ne dobijo plačila, nagrade ali priznanja, ampak pomagajo sočloveku. Biti reševalec s psom pomeni način življenja, mnogo odrekanja in znanja, prav tako pa tudi velik finančni strošek, saj si vodniki opremo, stroške usposabljanj, prevoze na treninge in vsa zavarovanja pokrivajo sami. Vodniki reševalnih psov težijo k izboljšanju nacionalno – varnostnega sistema, vendar imajo premalo podpore s strani delodajalcev in države. Menimo, da bi morali delodajalci zaradi izostanka vodnikov reševalnih psov z dela dobiti ustrezno denarno nadomestilo s strani države. Vodniki reševalnih psov si tudi prizadevajo, da bi se v Sloveniji uporaba psov razširila tudi v druge službene namene.
Ključne besede: potresi, ruševine, psi, iskanje, reševanje, nujna medicinska pomoč
Objavljeno: 30.05.2014; Ogledov: 1367; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

4.
Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici