| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Predstavitev prednosti/pomanjkljivosti vrtljivo-nagibnega pozicionerja v primerjavi z L – pozicionerjem – primer iz prakse : diplomsko delo
Aljoša Jerič, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja starejši projekt podjetja Daihen Varstroj, ki se nahaja v Lendavi. V diplomskem delu je opisana robotska varilska celica, ki je bila zasnovana za zunanjega naročnika. V diplomski nalogi sem predstavil vse komponente, ki robotsko celico sestavljajo in so pomembne za delovanje le-te. V največji meri sem se v diplomskem delu posvetil pozicionerjem in poskušal predstaviti prednosti in slabosti vrtljivo-nagibnega pozicionerja v primerjavi z L-pozicionerjem.
Ključne besede: robotizacija, vrtljivo-nagibni pozicioner, L-pozicioner, varilska celica, robotsko varjenje
Objavljeno v DKUM: 20.09.2021; Ogledov: 275; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

2.
Robotsko varjenje rezervoarja : diplomsko delo
Alfonz Muhič, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja in opisuje projekt, ki je zahteval izdelavo varilske robotske celice. Delo vsebuje predstavitev podjetja Daihen Varstroj iz Lendave, ter njihove inovacije v industrializaciji. V ospredju diplomskega dela je robotsko varjenje, ki je tudi podrobneje predstavljeno v jedru diplome. Poleg varjenja so podrobneje opisane še vse potrebne komponente za izdelavo varilske robotske celice. Za lažje upravljanje in razumevanje sem s pomočjo programskega okolja FD-ST pripravil 3D vizualizacijo, ki prikazuje potek varjenja. Robot, ki je uporabljen v celici je produkt svetovne korporacije OTC Daihen, s katero je povezano tudi lendavsko podjetje. Cilj diplomskega dela je bil predstaviti in prikazati kaj vse zahteva izdelava enega projekta. To mi bo omogočilo globlji vpogled v konstruiranje in v izdelavo celice na splošno. Ob pisanju in preučevanju projekta bom poskusil raziskati še kakšno izboljšavo in jo bom na koncu tudi podal.
Ključne besede: robotsko varjenje, Daihen Varstroj, konstruiranje, robotska varilska celica, vpenjalna priprava, varjenje, robotski manipulator, welbe P500L
Objavljeno v DKUM: 24.09.2020; Ogledov: 435; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (2,86 MB)

3.
Optimizacija spenjanja in varjenja stebra žerjava : magistrsko delo
Nastja Kramberger, 2019, magistrsko delo

Opis: Naša naloga je bila optimizirati varjenje stebra žerjava v podjetju Palfinger d.o.o. Izvedli smo porušne in neporušne preiskave in določiti pomembne lastnosti materiala – natezno trdnost, napetost tečenja, žilavost… Določili smo potrebno temperaturo predgrevanja, ki znaša 140,23 °C. Z zamenjavo plamenskega predgrevanja z induktivnim smo opazno zmanjšali čas celotnega postopka. Z optimizacijo postavitve delovnega mesta smo dosegli enostavnejšo napeljavo za induktivno napravo in možnost rabe ene naprave za dve delovni liniji. Ugotovili smo, da bi z zamenjavo robotske celice s celico s šestimi osmi in dvema eksternima osema, kar bi omogočalo postavitev vseh varov v PA položaj varjenja, dosegli kvalitetnejše zvare in krajše čase poobdelave ter popravil.
Ključne besede: varjenje, robotsko varjenje, induktivno predgrevanje, porušne preiskave, neporušne preiskave
Objavljeno v DKUM: 23.09.2019; Ogledov: 801; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (5,29 MB)

4.
Robotsko varjenje okvirja motocikla
Damjan Zadravec, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena izdelava varilne robotske celice, namenjene varjenju okvirja motocikla. Cilj diplomskega dela je bil izdelati namensko robotsko celico ter predstaviti, na kakšen način delujejo robotski sistemi. V diplomskem delu so opisani vsi potrebni sestavni deli za izgradnjo namenske robotske celice. V jedru diplomskega dela je predstavljen programski del, s pomočjo katerega podrobneje spoznamo način in princip delovanja celotnega sistema. Za lažje razumevanje in upravljanje robotske celice smo pripravili vizualna navodila. S tem bo upravljalcu stroja olajšan nadzor nad vstavljenimi kosi, ki so potrebni za izdelavo okvirja motocikla.
Ključne besede: robotsko varjenje, robotski sistem, varjenje, robot, robotska celica, okvir motocikla
Objavljeno v DKUM: 28.09.2016; Ogledov: 1835; Prenosov: 173
.pdf Celotno besedilo (8,45 MB)

5.
Metode avtomatskega sledenja trajektorije vara v MIG/MAG robotskem varjenju
Benjamin Meglič, 2016, magistrsko delo

Opis: MIG/MAG postopek je zelo pogost način spajanja kovin in že zelo dolgo v uporabi v industrijskih robotskih aplikacijah. Pri varjenju z robotom želimo glede na situacijo zagotoviti dober var na pravem mestu, kar nam omogočajo različne metode. Večina metod deluje na podlagi podatkov ki jih robot pridobi s s pomočjo hitro odzivnih senzorjev. Glede na povratne informacije, robot nadaljuje po predvideni poti, spremeni pot oziroma se v najslabšem primeru ustavi. Z gibanjem se hkrati glede na situacijo spreminjajo tudi varilni parametri, katere smo podrobneje preučili. Podrobneje smo se seznanili z metodo sledenja trajektoriji vara preko varilnega obloka. Senzor obloka smo preizkusili na varilnem robotu Motoman kot tudi na robotu OTC Daihen. Varjenje smo izvedli pri različnih frekvencah nihanja pri vklopljenem in izklopljenjem senzorju. Kakovost zvarov smo preverili s prerezi na začetku, sredini in na koncu kotnega zvara. Analizirali ter komentirali smo kot zvara, velikost zvara, pretopitev, ter ploščine pri različnih frekvencah nihanja pištole.
Ključne besede: Robotsko MIG/MAG varjenje, Nadzor varjenja prek trajektorije vara pri MIG/MAG varjenju, Zaznavanje preko obloka
Objavljeno v DKUM: 23.06.2016; Ogledov: 1044; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (4,57 MB)

6.
KRMILJENJE SISTEMA ZA VARJENJE S PAMETNO KAMERO
Primož Petrovič, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo predstavili razvoj krmiljenja sistema za varjenje s pomočjo pametne kamere. Opisali smo sisteme strojnega vida, industrijskih krmilj in avtomatizacijo proizvodnje varilnih sistemov. S pomočjo pametne kamere smo naredili program, ki nam omogoča zaznavanje in merjenje utora na varilni površini. Podatke o utoru smo preko povezave TCP/IP prenesli na programabilni logični krmilnik, s katerim smo krmilili koračne motorje. Koračni motorji usmerjajo varilno pištolo tako, da ta precizno sledi utoru, ki ga zajema pametna kamera. V nalogi so predstavljene tudi omejitve in možnosti nadaljnjega razvoja sistema.
Ključne besede: sistem za varjenje, robotsko varjenje, pametna kamera, strojni vid, avtomatizacija, programabilni logični krmilnik, krmilje, koračni motor
Objavljeno v DKUM: 30.11.2015; Ogledov: 1940; Prenosov: 228
.pdf Celotno besedilo (2,80 MB)

7.
Konstruiranje vpenjalne priprave za robotsko varjenje
Matej Ulčnik, 2015, magistrsko delo

Opis: Robotsko varjenje se v sodobni industriji širi in zamenjuje človeško delovno silo. Ima veliko prednosti pred ročnim varjenjem, zato je sledenje tehnološkim spremembam v podjetjih nujno. Robotske roke je potrebno sprogramirati in jim pripraviti priprave, da so zvarjenci vedno na istem mestu. V podjetju Metalna Senovo, kjer sem tudi štipendist, so kupili varilno robotsko celico. Pobuda je bila, da bi namesto na starih avtomatskih varilnih strojih varili z robotsko roko. Prednosti tega so izboljšana kvaliteta samega vara, krajši manipulacijski časi zaradi avtomatskega obračanja, večja zanesljivost in manj odpadnih zvarjencev. Moja naloga je bila skonstruirati in pripraviti tehnično dokumentacijo za izdelavo pnevmatske priprave za robotsko celico. Pri delu sem uporabljal programski paket Catia, kjer sem uporabljal module za modeliranje, izris načrtov, varjenje ter modul za statične analize. Preračunal sem pomike in primerjalne napetosti po Von Misesu, pri čemer je bilo potrebno upoštevati, da zaradi delovanja sil pnevmatskih cilindrov pomiki na sredini ogrodja varilne priprave ne smejo biti večji od 0,5 mm na strani cilindrov in 0,3 mm na nasprotni strani. Varilna priprava pa mora kljub veliki togosti ostati majhnih dimenzij in lahka.
Ključne besede: Konstruiranje, vpenjalna priprava, robotsko varjenje
Objavljeno v DKUM: 07.05.2015; Ogledov: 1967; Prenosov: 321
.pdf Celotno besedilo (43,81 MB)

8.
Robotsko varjenje podsklopa avtomobilske karoserije v avtomatski varilni pripravi
Dominik Žitek, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je bilo narejeno na projektnem delu, in sicer s področja robotskega varjenja avtomobilskega podsklopa na avtomatski varilni pripravi. Uporaba robotov v industriji se dnevno povečuje. Investicija v robotsko celico se zelo hitro povrne. Prednosti robotov so predvsem natančnost, hitrost in ponovljivost. V diplomskem delu je predstavljena varilna robotska celica z avtomatskimi varilnimi pripravami, ki je bila proizvedena v podjetju DAIHEN VARSTROJ, d. d., in varilskim robotom za obločno varjenje serije FD B4 proizvajalca OTC DAHEN, s katerim smo programirali varjenje izdelka. Naročnik projekta je bilo podjetje Matador Automitive SK, ki med drugim proizvaja zvarjence za avtomobilsko industrijo. Projekt se je začel s predstavitvijo podsklopa, ki ga je potreboval avtomobilski koncern za proizvodnjo določenega tipa avtomobila – 5C7.857.017.P (Jetta) – podsklop avtomobilske šasije. Namen diplomskega dela je bil predstaviti varilno robotsko celico, avtomatski varilni pripravi, produkt – podsklop avtomobilske šasije, robotsko obločno varjenje, potek ustvarjanja varilnega robotskega programa, zahteve naročnika projekta in prikazati rešitve za uspešno končanje projekta.
Ključne besede: robotsko varjenje, varilna robotska celica, avtomatska varilna priprava, programiranje robota za varjenje podsklopa avtomobilske karoserije, metalografska analiza zvarov.
Objavljeno v DKUM: 20.11.2014; Ogledov: 2065; Prenosov: 370
.pdf Celotno besedilo (3,53 MB)

9.
Razvoj varilno-vpenjalne naprave za robotsko varjenje Higienskega stroja
Jani Prošt, 2012, diplomsko delo

Opis: Osrednja tema diplomskega dela je razvoj vpenjalne naprave za varjenje Higienskih strojev v podjetju NIEROS Metal Tovarna opreme d.o.o.. Tema je bila dodeljena s strani podjetja, saj se je zaradi nakupa robotske varilne celice v podjetju pojavila potreba po vpenjalnih napravah, ki bi omogočile enostavno in natančno vpenjanje njihovih obdelovancev na pozicijo robota. Diplomsko delo zajema predstavitev robotske varilne celice, osnove TIG-varjenja, teorijo na področju razvoja vpenjalnih naprav, opis higienskega stroja in opis zvarov ter opis razvoja vpenjalne naprave s pripadajočo tehnično dokumentacijo. Vpenjalna naprava je razvita s pomočjo programa za modeliranje Pro ENGINEER Wildfire 5.0. Rezultat diplomskega dela je konstrukcijsko obdelana vpenjalna naprava, ki je razvita tako, da se lahko vsi elementi vpenjalne naprave, ki niso standardni, izdelajo v podjetju NIEROS, in sicer iz materialov, ki jih uporabljajo za izdelavo svojih izdelkov.
Ključne besede: vpenjalna naprava, robotsko varjenje, pozicioniranje, Higienski stroj
Objavljeno v DKUM: 16.11.2012; Ogledov: 1739; Prenosov: 306
.pdf Celotno besedilo (14,77 MB)

10.
PRIMERJAVA TIG IN PLAZEMSKEGA VARJENJA Z INDUSTRIJSKIM ROBOTOM
Bojan Pregrad, 2009, diplomsko delo

Opis: Za potrebe proizvodnje smo analizirali TIG in plazemsko varjenje z industrijskim robotom. Varijo se izdelki iz nerjaveče, navadne in elektrocinkane pločevine. Na razpolago imamo oba postopka, trenutno pa se uporablja samo postopek plazemskega varjenja. Primerjali smo oba postopka varjenja z namenom, variti čim bolj optimalno iz tehnološkega, kakovostnega in ekonomskega vidika. Rezultati nam bodo lahko služili pri izbiri tipa varjenja za posamezne varjence in prodobivanje novih izkušenj na področju robotskega varjenja.
Ključne besede: Robotika, Robotsko varjenje, TIG varjenje, Plazma varjenje
Objavljeno v DKUM: 07.04.2009; Ogledov: 2878; Prenosov: 542
.pdf Celotno besedilo (13,90 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici