| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 58
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Digitalni dvojček KUKA : diplomsko delo
Žiga Bračko, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena izdelava digitalnega dvojčka laboratorijske robotske celice. V programskem okolju KUKA.Sim je izdelana virtualna laboratorijska robotska celica, ki je vodena preko virtualnega krmilnika s programskim okoljem S7-PLCSIM Advanced. Glavni cilj naloge je bil simulirati industrijski proces in zaznavanje izdelkov na tekočem traku. Kot aktivni varnostni element je uporabljena varnostna zavesa. Ustvarjen je bil ustrezen program za vodenje robota in vzpostavljena je bila ustrezna povezava med virtualnim krmilnikom ter virtualnim okoljem. Prav tako je bil napisan program za krmilnik in ustvarjen uporabniški vmesnik v programskem okolju TIA V18.
Ključne besede: digitalni dvojček, robotska celica, KUKA.Sim, TIA V18
Objavljeno v DKUM: 01.03.2024; Ogledov: 245; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (5,51 MB)

2.
Robotska celica za pakiranje lončkov gnojila : diplomsko delo
Matija Jurak, 2023, diplomsko delo

Opis: V podjetju Roboteh d.o.o. se ukvarjajo z avtomatizacijo in robotizacijo najrazličnejših postopkov v industriji in drugih panogah. Dobili smo zahtevek, da se razvije in izdela robotska celica, ki zlaga lončke gnojila teže 1 kg v škatlo, ki jo mora predhodno zložiti robot, nato pa te škatle robot zloži na euro paleto. Ko smo dobili natančne zahteve s strani stranke, smo razvili koncept robotske celice, ki temelji na manipulaciji lončkov in škatel s samo enim robotom. Nato smo prejeli natančen 3D model lončka in škatle in tako smo lahko začeli s konstruiranjem elementov robotske celice. Modeliranje, simulacijo in izdelavo načrtov za izdelavo robotske celice smo izvedli s pomočjo programskega orodja SolidWorks. Sledila je izdelava in montaža robotske celice. Za varnost robotske celice smo poskrbeli z laserskim varnostnim skenerjem polja, ki smo ga namestili na steno prostora, kamor smo vgradili robotsko celico. Izvedli smo testiranje in ugotovili, da robotska celica deluje ustrezno in izpolnjuje vse naročnikove zahteve.
Ključne besede: robotska celica, pakiranje lončkov gnojila, zasnova robotske celice, konstruiranje
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 148; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

3.
Konstruiranje postaje za zatis l kotnikov : magistrsko delo
Kristjan Fridrih, 2023, magistrsko delo

Opis: V sodelovanju s podjetjem Aluminium Kety Emmi, d. o. o. je bila zasnovana, skonstruirana in izgrajena postaja za zatis L kotnikov. Modeliranje celotnega sestava je bilo izvedeno s pomočjo programskega okolja SolidWorks. V procesu modeliranja so bili najbolj pomembni trije podsestavi, ki so prijemalo obdelovanca, orodje za zatis in zalogovnik L kotnikov. Postaja je najprej bila testirana kot samostojna enota, sledila je integracija postaje za zatis v robotsko celico, kjer je zatis L kotnikov ena izmed treh potrebnih operacij za dokončanje polizdelka.
Ključne besede: konstruiranje, snovanje, modeliranje, zatiskovanje, robotska celica
Objavljeno v DKUM: 27.09.2023; Ogledov: 271; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (3,69 MB)

4.
Konstruiranje vrtljive mize za robotsko celico : diplomsko delo
Vito Konjuvci, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno konstruiranje vrtljive mize za robotsko celico v podjetju Unior d. d. V uvodu na kratko opišem problem in predstavim podjetje. Nato sledi konstruiranje izdelka, ki se začne z zahtevami in željami, ki so mi jih zastavili v podjetju. Za tem sledi podrobnejši opis vseh komponent mize, ki so bili zmodelirani v programu Creo Parametric 8.0. Na koncu je prikazan še končni model.
Ključne besede: konstruiranje, modeliranje, vrtljiva miza, avtomatizacija, robotska celica, Unior d. d.
Objavljeno v DKUM: 12.07.2023; Ogledov: 309; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (4,35 MB)

5.
Zasnova kolaborativne robotske aplikacije za proces montaže v industriji : diplomsko delo
Urban Kolman, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava zasnovo kolaborativne robotske aplikacije za montažo sklopa iz avtomobilske industrije. Razlog za vpeljavo kolaborativnih robotov v industrijsko okolje se skriva predvsem v optimizaciji proizvodnje iz ekonomskega vidika, kot same humanizacije dela. V diplomski nalogi je naprej predstavljen kolaborativni robot UR5 in njegovo programiranje. V nadaljevanju sledi prikaz ročnega procesa montaže in delna avtomatizacija obstoječega procesa, podkrepljena s časovno analizo posameznih korakov. S smiselno in utemeljeno porazdelitvijo nalog med robotom in človekom dosežemo učinkovito sodelovanje, obenem pa zmanjšamo možnost za človeške napake in izboljšamo produktivnost same aplikacije.
Ključne besede: kolaborativni robot UR5, robotska montaža, programiranje robota, RoboDK, virtualna robotska celica
Objavljeno v DKUM: 13.03.2023; Ogledov: 867; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (6,53 MB)

6.
Simulacija delovanja robotske celice za pobiranje izolacijskih materialov : magistrsko delo
Nejc Pregel, 2022, magistrsko delo

Opis: Pobiranje izolacijskih materialov je monoton in enostaven ročni proces z veliko ponovitvami in je zato še posebej primeren za avtomatizacijo z robotsko celico. Magistrsko delo predstavlja nadgradnjo robotske celice iz diplomskega dela z naslovom »Avtomatizacija pobiranja cevakov kamene volne z robotsko celico«. Njegov cilj je izboljšava robotske celice iz diplomskega dela tako, da se zmanjša čas cikla pobiranja, zmanjša potreba po prisotnosti operaterja med delovanje celice, ter poveča območje pobiranja celice. V magistrskem delu so najprej predstavljene prednosti celice iz magistrskega dela v primerjavi celici iz diplomskega dela. Opisani so posamezni sestavni deli izboljšane celice, na koncu pa sledi še izdelava simulacije delovanja izboljšane celice v programu Robot Studio.
Ključne besede: simulacija, avtomatizacija, robotska celica, strojni vid, Robot Studio, ABB IRB 4600
Objavljeno v DKUM: 28.09.2022; Ogledov: 369; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (5,88 MB)

7.
Izdelava industrijske robotske celice za paletizacijo : diplomsko delo
Nik Vitez, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena izdelava industrijske robotske celice za paletiziranje, ki zagotavlja predpisane standarde s strani robotizacije in avtomatizacije. Prav tako so predstavljeni tehnološki postopki s strani podjetja Vina Kras, ki smo jih morali zagotoviti in po njih zasnovali robotsko celico. Naloga v celoti zajema postopke, potrebne za izdelavo celice; od načrtovanja, montaže do ožičenja in programiranja. V končni fazi so predstavljeni rezultati, ki nakazujejo na ustreznost izvajanja robotske celice z vidika varnosti in funkcionalnosti.
Ključne besede: tehnološke zahteve, varnost, funkcionalnost, robotska celica, izdelava
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 357; Prenosov: 0

8.
Stroškovna upravičenost nakupa robotske celice za varjenje kovinskih stojal – primer iz prakse : diplomsko delo
Lea Halas, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je nastalo na podlagi obravnave realnega primera v podjetju Daihen Varstroj, d. d. Izhodišče naše obravnave je kupčevo naročilo robotske celice za varjenje kovinskih stojal, pri čemer smo proučili in izbrali ustrezno robotsko varilno opremo, izvedli kalkulacije zvarov pri različnih varilnih postopkih in na koncu izdelali še stroškovno kalkulacijo različnih postopkov varjenja. Cilj diplomskega dela je najti ustrezno tehnično rešitev za kupca, da bo omogočala zagotavljanje zadostnega števila kakovostno izdelanih kovinskih stojal na teden s čim nižjimi stroški izdelave le-teh, in dokazati stroškovno upravičenost nakupa robotske opreme za varjenje kovinskih stojal. Ob izbiri ustrezne opreme je treba upoštevati nabavno vrednost, taktni čas izdelave za eno stojalo, stroške izdelave in tudi kakovost zavarjenih kosov. V diplomskem delu smo dokazali, da so v primeru varilne robotske celice z varilnim postopkom Synchro-feed vse te štiri točke dosežene optimalno v primerjavi z drugimi razpoložljivimi postopki oz. opremo.
Ključne besede: varilna robotska celica, Synchro-feed, horizontalno zasučni pozicioner, kalkulacija zvarov, stroškovna kalkulacija
Objavljeno v DKUM: 13.09.2022; Ogledov: 590; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (3,76 MB)

9.
Snovanje in razvoj naprednega konfiguratorja programov robotskih celic : magistrsko delo
Tilen Lesar, 2021, magistrsko delo

Opis: Delo obravnava načrtovanje in razvoj naprednega konfiguratorja vpenjalnih programov robotskih celic, ki deluje deloma na programljivem logičnem krmilniku in deloma na uporabniškem posluževalnem vmesniku v povezavi s podatkovno bazo. Slednja omogoča shranjevanje in urejanje podatkov ter generično beleženje zgodovine. Za lažje razumevanje so na začetku splošno predstavljene osnove robotskih celic, vpenjalnih programov ter posamezne komponente in delo z njimi. V nadaljevanju se rekonstruira delovanje obstoječega konfiguratorja in združi pridobljeno znanje v zaključeno celoto naprednega konfiguratorja, katerega namen je izboljšati učinkovitost, varnost in uporabniško izkušnjo ter tako ustvariti dodano vrednost. Rezultati testiranja, ki zaključijo nalogo, dokažejo, da so bili vsi cilji doseženi in konfigurator deluje nad pričakovanji.
Ključne besede: konfigurator, robotska celica, podatkovna baza, uporabniški posluževalni vmesnik, programljiv logični krmilnik
Objavljeno v DKUM: 24.12.2021; Ogledov: 698; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (3,40 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Nadgradnja naprave za mikro erozijo stekla : diplomsko delo
Ana Gregor, 2021, diplomsko delo

Opis: Vedno večji interes se kaže v razvijanju zelo majhnih komponent, ki bodo zmogljivejše od predhodnih. V ta namen se razvijajo vedno nove tehnologije, ki omogočajo razvoj takšnih komponent. V diplomski nalogi je opisano načrtovanje, izdelava in nadgradnja naprave za mikro erozijo stekla na osnovi elektrokemičnih razelektritev. Ugotovitve iz te naprave smo prenesli na nano precizno robotsko celico, ki je kartezične konfiguracije in nam omogoča obdelavo stekla v mikro merilu. Steklo ima veliko zanimivih in zaželenih lastnosti, vendar ima pri sami mikro obdelavi kar nekaj omejitev. Elektrokemična erozija je eden izmed postopkov, s katerim lahko v mikro merilu obdelujemo neprevodne materiale, kot so steklo, keramika in razni kompozitni materiali. S povečanjem napetosti nad kritično vrednost se pričnejo pojavljati iskre. Te skupaj z elektrolitom lokalno erodirajo neprevoden material in pojavi se luknja. Z vsemi ugotovitvami ter natančnim vodenjem nano robota nam je uspelo ustvariti lepe ravne reze v steklo.
Ključne besede: mikro erozija, nano robotska celica, koračni motor, krmilje, Arduino
Objavljeno v DKUM: 13.10.2021; Ogledov: 909; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

Iskanje izvedeno v 0.72 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici