| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 162
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Delna avtomatizacija linije za sestavo bencinskih filtrov
Klemen Rajter, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja novo montažno linijo, katero smo izdelali v podjetju AUTOTECH d.o.o.. Na tej liniji se bodo sestavljali novi filtri različnih velikosti. Spoznali bomo delovanje linije in proces sestave filtrov. Poglobili se bomo v zasnovo krmilja s pomočjo Siemensovega krmilnika serije S7-1200 in njegovimi razširitvami, osnove komunikacije PROFINET, ki jo uporabljamo za komunikacijo med napravami ter v PLK program napisan v namenskem programu TIA portal. Opisali bomo glavni manipulator, robot ABB za manipulacijo sestavnih delov po napisanem robotskem programu v programskem okolju Robotstudio ter ostale uporabljene komponente, katere pripomorejo k lažji in kvalitetni sestavi sestavnih delov do željenega polizdelka. Za lažjo nastavitev parametrov in upravljanje z linijo je bil po meri izdelan tudi uporabniški vmesnik.
Ključne besede: Robot ABB, TIA portal, montažna linija
Objavljeno v DKUM: 25.11.2022; Ogledov: 105; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (2,58 MB)

2.
Uporaba kolaborativnega robota UR10-e za testiranje elektronskih vezij
Timi Temlin, 2022, diplomsko delo

Opis: Delo zajema opis ter sestavo robotske celice z uporabo kolaborativnega robotskega sistema UR10-e (Universal Robots), ki se uporablja za testiranje funkcionalnega stanja elektronskih vezij. Opisani so tudi posamezni sklopi celice ter algoritem robotskega programa. Zavedamo se, da robot ne potrebuje hrane, pijače in ostalih vitalnih potrebščin, katere človek potrebuje za nemoteno delovanje. Ta celica nam tako torej omogoča neprekinjeno avtomatsko delovanje ter testiranje vezij brez poseganja človeške sile. Uspešno testirane elektronske sklope robot odlaga v konfekcionirni stroj, ki jih zapakira in pripravi za nalaganje na SMD liniji. Slabe elektronike se odlagajo v »rdečo cono«. Človeška pomoč v robotski celici se uporablja pri manipulaciji elektronskih sklopov na vhodu in izhodu celice. Robotska celica je ustrezno zaščitena iz vidika varnosti, saj imamo nameščene fizične pregrade, senzorje ter varnostni skener
Ključne besede: kolaborativni robot, UR10, testiranje tiskanih vezij, avtomatizirani sistemi, pametna kamera, robot, varnostni skener
Objavljeno v DKUM: 26.10.2022; Ogledov: 65; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (4,06 MB)

3.
Varnost kolaborativne robotske aplikacije za proces montaže v industriji
Rok Knupleš, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljena kolaborativna robotska celica (aplikacija) je lahko kolaborativna zato, ker zagotavlja varnost operaterju pri sodelovanju z robotom. Aplikacija zajema montažo sklopa iz avtomobilske industrije. Aplikacija je bila realizirana na kolaborativnem robotu UR5 v Laboratoriju za industrijsko robotiko na UM FERI. Načrtovali pa smo še industrijsko aplikacijo s kolaborativnim robotom UR5e. Ta robot velja za izboljšano verzijo robota UR5 ter vsebuje veliko več varnostnih konfigurabilnih funkcij. Za zagotovitev varnosti operaterja smo preučili standarda ISO 10218-1 in ISO 10218-2 ter tehniško specifikacijo ISO/TS 15066.
Ključne besede: kolaborativni robot UR5, kolaborativna aplikacija, varnost, standard, tehniška specifikacija
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 36; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (4,21 MB)

4.
Hitro testiranje na covid-19 s kolaborativnim robotom
Jure Stošić, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga se osredotoča na aktivne probleme današnje družbe, natančneje, ukvarja se s preobremenjenostjo zdravstvenega osebja. Cilj diplomske naloge je razviti koncept robotske celice, ki se lahko samostojno uporablja za hitro antigensko testiranje na virus SarsCov-2 s pomočjo kolaborativnih robotov UR3 in UR3e. S tem namenom smo zasnovali celico, ki omogoča sočasno obdelavo osmih hitri testov brez navzočnosti zdravstvenih delavcev. Uporabnik robotske celice s pomočjo hologramskega vmesnika HoloLens 2 sledi navodilom po korakih, ki so prikazani kot hologrami zraven robotske ograde. Robotska ograda, ki je prav tako hologram, služi končnemu pogledu na robotsko celico.
Ključne besede: HAGT, kolaborativnost, robot, robotizacija, hologrami
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 49; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (4,85 MB)

5.
Konstrukcija podvozja in ogrodja avtonomnega kmetijskega robota
Liza Škulj, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava konstrukcijo podvozja in ogrodja. Na začetku je predstavljen projekt in robot FarmBeast, splošna teorija konstrukcije podvozja, ter materialov, ki jih bomo uporabljali pri konstruiranju. V nadaljevanju načrtujemo in modeliramo dve verziji podvozja z istim ogrodjem. Podvozja se razlikujeta predvsem v izbiri gradiva, kjer je prva zasnovana iz konstrukcijskega jekla in druga iz standardnih aluminijevih profilov z režami. V okviru naloge je izvedena tudi računalniška simulacija, s katero preverimo ali sta konstrukciji primerni za predvidene obremenitve in prikažemo ustrezne rezultate. Diplomsko delo se zaključi z vrednotenjem rezultatov.
Ključne besede: podvozje robota, šasija, kmetijski robot, FarmBeast
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 39; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (4,99 MB)

6.
Razvoj ros aplikacij za robustno in varno delovanje humanoidnega robota v dinamičnem okolju
Amin Gerzić, 2022, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je razvoj, testiranje in uporaba ROS aplikacij na humanoidnem robotu Pepper z uporabo že obstoječih knjižnic v okolju ROS. V testiranje so bile zajete funkcije zajema in obdelave slike iz kamer robota, ter uporabo obdelanih informacij iz kamer za varno vodenje robota v realnem okolju. Namen tega dela je čim bolj učinkovita in varna interakcija med robotom in realnim okoljem ter objekti v njem. Dokument opisuje funkcije in metode, ki se uporabljajo v ROS za pridobivanje informacij iz robotovih senzorjev ter kako in na kakšen način jih obdelujemo, da krmilimo gibanje robota. V delu je predstavljena aplikacija sledenja humanoidnega robota Pepper na podlagi obdelave slike v okolju ROS, ki je izvedeno na platformi Docker.
Ključne besede: Humanoidni robot, ROS, Docker, sledenje, obdelava slik
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 31; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (4,05 MB)

7.
Načrtovanje poti premikanja robota Pepper med obiskovanjem bolnikov : diplomsko delo
Žiga Lorger, 2022, diplomsko delo

Opis: V tem delu bomo preučili delovanje poplavnega algoritma in način njegove izvedbe. V programskem jeziku Python bomo izvedli izris bolniške sobe po načrtu, ki smo ga izrisali s pomočjo pridobljenih meritev. V nadaljevanju bomo opisali implementacijo poplavnega algoritma in rekurzivnega iskanja poti v programskem jeziku Python in knjižnice, s katerimi smo si pomagali pri delu. Sledila bo razlaga delovanja uporabniškega vmesnika, s pomočjo katerega lahko poljubno izbiramo začetno in končno polje želene poti. Nalogo bomo zaključili z analizo različnih izrisov poti po bolniški sobi in meritvijo hitrosti izvajanja poplavnega algoritma.
Ključne besede: robot Pepper, poplavni algoritem, rekurzivno iskanje poti
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 29; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (2,84 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Določanje usmeritve in hitrosti premikanja robota pepper med obiskom bolnikov : diplomsko delo
Žan Janežič, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bomo obravnavali humanoidni robot Pepper, razložili bomo njegovo delovanje in mu aplicirali pot, ki smo jo generirali s pomočjo poplavnega algoritma. Pri tem bomo razložili načine optimizacije poti in matematično podlago, ki stoji za tem. Nato bomo razložili preračune usmeritve in hitrosti in kako te hitrosti apliciramo na robota tako, da robot začrtano pot prevozi čim bolj natančno. Na koncu bomo preizkusili poti, ki smo jih načrtovali, in analizirali odstopanje, ki se pojavi.
Ključne besede: robot Pepper, robotsko gibanje, preračun hitrosti
Objavljeno v DKUM: 12.10.2022; Ogledov: 82; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (3,71 MB)

9.
Simulacija delovanja robotske celice za pobiranje izolacijskih materialov
Nejc Pregel, 2022, magistrsko delo

Opis: Pobiranje izolacijskih materialov je monoton in enostaven ročni proces z veliko ponovitvami in je zato še posebej primeren za avtomatizacijo z robotsko celico. Magistrsko delo predstavlja nadgradnjo robotske celice iz diplomskega dela z naslovom »Avtomatizacija pobiranja cevakov kamene volne z robotsko celico«. Njegov cilj je izboljšava robotske celice iz diplomskega dela tako, da se zmanjša čas cikla pobiranja, zmanjša potreba po prisotnosti operaterja med delovanje celice, ter poveča območje pobiranja celice. V magistrskem delu so najprej predstavljene prednosti celice iz magistrskega dela v primerjavi celici iz diplomskega dela. Opisani so posamezni sestavni deli izboljšane celice, na koncu pa sledi še izdelava simulacije delovanja izboljšane celice v programu Robot Studio.
Ključne besede: simulacija, avtomatizacija, robotska celica, strojni vid, Robot Studio, ABB IRB 4600
Objavljeno v DKUM: 28.09.2022; Ogledov: 86; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (5,88 MB)

10.
Robotsko adaptivno poliranje zahtevnik oblik
Patrik Jakopiček, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena izdelava robotske celice za adaptivno poliranje izdelkov, ki se uporabljajo v farmacevtske namene. Izdelana je bila robotska celica z namenom doseganja višje kakovosti in enakomernosti polirane površine kot tudi višje produktivnosti. Predstavili bomo sodelujočega industrijskega robota in vse ostale uporabljene komponente. Prav tako bodo podrobneje opisani vsi programi in predstavljen bo grafični vmesnik. Na koncu bo predstavljena nadgradnja robotske celice z aktivnim kontaktnim vmesnikom.
Ključne besede: avtomatizacija poliranja, SIEMENS, Universal Robot
Objavljeno v DKUM: 30.08.2022; Ogledov: 120; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (12,84 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici