SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
MOJA POT IZ KRANJA V MARIBOR, MOZAIK IZ ROČNO IZDELANIH KERAMIČNIH PLOŠČIC
Zdravka Rihtaršič, 2010, diplomsko delo

Opis: Projekt poti iz Kranja v Maribor je pravzaprav praktična izvedba mozaika iz ročno izdelanih ploščic. Nastal je kot delavnica, oz. prikaz izdelovanja ploščic ter polaganja mozaične dekoracije na zunanjo površino. Sočasno so nastale tudi razstava skic, fotografij in razstava likovnih del učencev po vzoru Friedensreicha Hundertwasserja. V teoretičnem delu predstavljam avtorje, ki so velik del svoje ustvarjalne produkcije posvetili mozaiku iz keramičnih ploščic. Teoretični del naloge je torej osredotočen na raziskovanje del in miselnosti umetnikov, kot so Friedensreich Hundertwasser, Antoni Gaudí in Delia Prvački. Predstavljene so teoretične in zgodovinske postavke oblikovanja iz gline, ročnega izdelovanja ploščic ter izdelovanja mozaika. Namen raziskovanja teoretičnih problemov je bil pravzaprav končna izvedba projekta. Nastal je mozaik ročno izdelanih keramičnih ploščic, umeščenih v arhitekturni prostor. Delo je postalo smiselno povezana celota, nastala na osnovi predhodne teoretične poglobitve. Končna izvedba izhaja iz konceptualnega pomena potovanja, rasti in evalvacije. Moja študijska pot je potekala iz Kranja v Ljubljano in nato v Maribor. V takem vrstnem redu potujejo tudi oblike pokrajine, ki se vijejo ob železniški progi. Skozi zgodovino mozaika in izdelovanja ploščic je bila ugotovljena najboljša opcija za izvedbo v praksi. V praktičnem delu je potovanje od idejne zasnove, pa do končne izvedbe projekta pravzaprav osnovna linija, ob kateri se prepletajo razmišljanja in vtisi krajine, ki se gledalcu ob pogledu naslikajo v mozaiku pestrih barv in bleščečih odsevov.
Ključne besede: Dekoracija arhitekture, ročno izdelane keramične ploščice, Hundertwasser, Gaudí, Prvački, krajina ob železnici, potovanje
Objavljeno: 20.04.2010; Ogledov: 1655; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (78,80 MB)

4.
Prenova procesa ročnega usmerjanja navadnih pisemskih pošiljk v PE PLC Maribor : diplomsko delo univerzitetnega študija
Matjaž Pušnik, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: V današnjem času je vedno teţje obdrţati konkurenčno prednost na trgu, zato Pošta Slovenije d. o. o. svoje napore usmerja predvsem kakovostnemu, zanesljivemu in hitremu izvajanju svojih storitev. V diplomskem delu smo podrobneje spoznali predelavo navadnih pisemskih pošiljk v PE PLC Maribor. Pošiljke se usmerjajo na velikih in malih usmerjevalnih omarah po dostavnih okrajih in poštnih predalih za dostavo mesta Maribor. Delovni procesi, ki se izvajajo tekom noči, niso najbolje organizirani in vsebujejo velike količine podatkov, katere usmerjevalci potrebujejo za uspešno usmerjanje pisemskih pošiljk. Usmerjevalci so zaradi tega preobremenjeni in premalo zbrani, kar pa se odraţa na številu napačnih usmeritev na mesečni ravni in v preveliki količini skupno porabljenega časa. Skozi diplomsko delo smo skušali s prenovo nekaterih procesov zmanjšati skupno porabljen čas na minimum zato smo kot rešitev za zmanjšanje števila napačnih usmeritev predlagali predsortiracijo.
Ključne besede: poštne storitve, PE PLC Maribor, pisemske pošiljke, ročno usmerjanje, usmerjevalne naprave, prenova procesa
Objavljeno: 05.05.2011; Ogledov: 1987; Prenosov: 231
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

5.
KONSTRUIRANJE IN PRERAČUN KLJUČA Z RAGLJO
Tomaž Verlak, 2011, diplomsko delo

Opis: Podjetje Unior d.d. iz Zreč trenutno kupuje ročno orodje, ključ z ragljo, od tujega proizvajalca, želelo pa bi, da ga prične proizvajati v lastni proizvodnji. Tako je bilo potrebno skonstruirati izdelek, ki bo nadomestil dosedanje ročno orodje, ter vpeljat tudi nekaj izboljšav. Pri konstruiranju je bilo veliko računalniškega dela, predvsem modeliranja, saj tako lažje predvidimo težave, ter zanje najdemo uspešne rešitve. Rezultat je ročno orodje, ki je enostavnejše za uporabo ter tudi ergonomsko ustreznejše.
Ključne besede: Konstruiranje, ročno orodje, ključ z ragljo, Unior
Objavljeno: 28.11.2011; Ogledov: 1519; Prenosov: 150
.pdf Celotno besedilo (2,77 MB)

6.
Primerjava rezultatov ročnega in programskega načina izbire parametrov strojnega vezenja
Janja Špeglič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomi je predstavljeno ročno in avtomatizirano programiranje bitne in vektorske slike za pripravo vezenja z netkano podlogo ali brez nje, na termovelur in referenčno tkanino. Bitna slika se zaradi slabše kakovosti programira ročno. Predloga vektorske slike za avtomatizirano izbiro programiranja je podana v dobri ločljivosti. Idealni izdelek je ustvarjen pri ročnem programiranju na izbrano tekstilijo – termovelur. Isti program je na referenčni tkanini nasičen z vbodi in neuporaben. Ročno programiranje se odlikuje z izvedbo postopka v enem koraku, avtomatsko zahteva več časa zaradi dodatnih popravkov in ponovnega vezenja. Pri programiranju ali vezenju so potrebne večletne izkušnje, saj je potrebno vnaprej predvideti omejitve oz. rešitve v določeni situaciji.
Ključne besede: strojno vezenje, izbira parametrov vezenja, bitna in vektorska slika, ročno in avtomatizirano programiranje
Objavljeno: 29.06.2012; Ogledov: 1216; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

7.
UPORABA DVOJNEGA SKLADA IN TUNELIRANJA ZA PREHOD IZ IPv4 V IPv6
Damjan Hohnec, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil prikazati mehanizme, ki omogočajo prehod iz IPv4 na IPv6 s pomočjo dvojnega sklada in tuneliranja. Prvi del diplomske naloge podaja teoretične predpostavke, ki so predstavljene in verificirane na praktičnih primerih v laboratorijskem in simulacijskem okolju. Pri tem smo prišli do ugotovitve, da bomo v prihodnje morali še veliko narediti na področju spoznavanja in pridobivanju znanja o IPv6 protokolu, da ga bomo bolje razumeli in ga globalno lažje uveljavili.
Ključne besede: IPv6, dvojni sklad, 6to4, ročno nastavljiv tunel, GRE
Objavljeno: 20.12.2012; Ogledov: 1725; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

8.
Uporaba polimernih kompozitov pri izdelavi orodij
Nejc Vrabič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena uporaba kompozitnih materialov pri izdelavi orodij oz. kalupov. V uvodnem delu so predstavljeni kompozitni materiali, vrste kompozitnih materialov, njihove lastnosti ter uporaba v industriji. V nadaljevanju je predstavljena tehnologija izdelave orodij iz polimernih kompozitov ter nekatere tehnologije izdelave polimerno kompozitnih izdelkov, saj so le te v neposredni povezavi. V zaključku so predstavljeni izbrani kriteriji za izbiro optimalnega polimerno kompozitnega materiala pri izdelavi orodij glede na tehnologijo izdelave izdelka.
Ključne besede: Polimerni kompozitni material, orodje/kalup, predelava polimernih kompozitov, polimerizacija, ojačitve orodij, ročno armiranje, RTM, AUTOKLAV.
Objavljeno: 04.01.2013; Ogledov: 1278; Prenosov: 320
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

9.
ANALIZA PROMETNEGA ŠTEVCA NA KOROŠKI CESTI V MARIBORU
Jernej Titan, 2013, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga obravnava načine zbiranja prometnih podatkov na slovenskih cestah. Opis in predstavitev metod zbiranja prometnih podatkov. Opazovanje prometa na Koroški cesti v Mariboru. Opazovanje in ročno štetje prometa na sami lokaciji. Časovno snemanje same lokacije s pomočjo video kamere. Analizo avtomatskega prometnega števca na isti lokaciji. Opazovanje in beleženje registrskih tablic. Primerjavo in analizo podatkov iz vseh treh metod zbiranja podatkov.
Ključne besede: prometni števec, induktivna zanka, ročno štetje, avtomatsko štetje, ...
Objavljeno: 02.12.2013; Ogledov: 735; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (2,59 MB)

10.
Optimizacija delovnega procesa brušenja zavornih diskov
Jaka Podgoršek, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem predstavil podjetje Kovis-Livarna d. o. o in optimizacijo brušenja zavornih diskov za vlake. Pri manjših serijah odlitkov se prirobnice in šivi brusijo ročno. Problem ročnega brušenja je sama teža odlitka, zato je takšno delo za delavca naporno, dela se v zdravju neprijaznem okolju, obenem pa nam vpliv človeškega dejavnika ne prinaša dovolj velike natančnosti ter ponovljivosti obdelave. Med seboj sem primerjal postopka ročnega ter strojnega brušenja za odlitek zavornega diska, s podatki pridobljenimi s strani podjetja in ostalo razpoložljivo literaturo.
Ključne besede: ročno brušenje, strojno brušenje, odlitek, brušenje zavornih diskov, optimizacija procesa brušenja
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 511; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (3,23 MB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici