| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Numerična analiza tokovnih razmer v malem hidravličnem rezervoarju wn-lc-63-1ro
Jan Cesar, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazan postopek zasnove in simulacije hidravličnega rezervoarja. V uvodu je opisan podan problem in uporabljene metode pri reševanju problema. Sledi opis osnovnih funkcij in nalog katere mora opravljati rezervoar. V nadaljevanju je bil predstavljen moderen inženirski pristop k modeliranju 3D modela in simuliranju le tega, nakar smo razčlenili model in predstavili postopek simuliranja, kjer so opisani tudi izzivi kateri so bili navzoči tekom simulacije. Nadaljevali smo z variiranjem mrež, in definiranjem robnih pogojev. Na koncu smo še predstavili rezultate z osnovnovno hidravlično tekočino, kateri so sledili rezultati z uporabo druge težkovnetljive hidravlične tekočine.
Ključne besede: hidravlični rezervoar, mali volumen, mineralno olje, HFC tekočina, simulacija tokovnic
Objavljeno: 04.02.2021; Ogledov: 73; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (4,04 MB)

2.
Konstruiranje navtičnega rezervoarja za gorivo
Žan Kučan, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen potek konstruiranja navtičnega rezervoarja za gorivo v podjetju ROTO d. o. o.. Diplomsko delo se prične z zahtevo naročnika po konstruiranju in izdelavi navtičnega rezervoarja za gorivo, po kateri sledi natančen opis problematike ter metode dela. V nadaljevanju sledi predstavitev rezervoarjev za gorivo in postopka rotacijskega litja, nato je opisana faza konstruiranja navtičnega rezervoarja, ki vsebuje pripravo zahtevnika po standardu SIST EN ISO 21487 ter priprava skice. V zaključku diplomskega dela je predstavljena izdelava 3D-modelov rezervoarja in statični preračun z metodo končnih elementov v programskem paketu SolidWorks.
Ključne besede: rezervoar za gorivo, navtika, rotacijsko litje, konstruiranje, metoda končnih elementov
Objavljeno: 21.12.2020; Ogledov: 170; Prenosov: 0

3.
Postavitev postaje za upz (utekočinjeni plini zraka)
Gregor Habjanič, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava postavitev postaje za UPZ in opis splošnih zahtev, ki veljajo pri sami postavitvi, ter upoštevanju vseh varnostnih dejavnikov. Pri uporabi postaje za UPZ je zelo pomembna varnost izvedbe, da niso ogrožene osebe in okolje. Zato naloga govori predvsem o varnosti. Sama postavitev zajema transport rezervoarja na lokacijo postavitve, postavitev rezervoarja, postavitev uparjalnika, povezavo z cevovodom teh dveh in povezavo cevovoda od uparjalnika do odjemalca. Opisani so postopki, ki sledijo postavitvi, kot so uvodni pregled, končni pregled, prvo polnjenje rezervoarja, vzdrževanje postaje. V diplomskem delu so opisani postopki, koko pregledovati in preskusiti tlačno opremo v rednih intervalih po zakonodaji.
Ključne besede: varnost, tlak, postavitev, rezervoar, postaja za UPZ, utekočinjeni plini zraka
Objavljeno: 06.05.2019; Ogledov: 436; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)

4.
Konstruiranje vodnega rezervoarja za gasilsko vozilo
Mihael Bohinec, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen individualni projekt izdelave rezervoarja vode in penilnega sredstva na kombiniranem gasilskem vozilu za gašenje požarov in tehnično reševanje za kitajskega naročnika, ki je z našo soudeležbo potekal v podjetju Rosenbauer d.o.o. Za uspešno izveden projekt je bilo treba upoštevati slovenske in kitajske predpise, standarde podjetja, kot tudi iskanje tehničnih rešitev, povezanih s koncipiranjem rezervoarja, testiranjem in zagotavljanjem standardov ipd., kar je pripeljalo do proizvodnje in montaže rezervoarja in končne predaje kvalitetnega in funkcionalnega izdelka naročniku.
Ključne besede: konstruiranje, rezervoar, vodni rezervoar, gasilsko vozilo
Objavljeno: 01.10.2018; Ogledov: 367; Prenosov: 0

5.
Razvoj ROTO SRB-male čistilne naprave
Aleš Žekš, 2016, diplomsko delo

Opis: Skrb za okolje postaja prioriteta, saj se onesnaženost voda lahko poslabša, če z vodo ne varčujemo in z njo ne ravnamo preudarno. Del tega predstavlja tudi tema diplomskega dela, kjer je prikazan postopek razvoja čistilne naprave, in sicer od ideje do njegove implementacije. Skonstruiran, simuliran in testiran je bil nov tip rezervoarja z delno integrirano steno z različnimi volumni. Pregradna stena s priključki predstavlja del sistema čiščenja odpadne vode. Za lažje jemanje vzorcev je bila narejena nova vzorčna cev, ki je vgrajena v samo čistilno napravo. Osrednji del čistilne naprave – krmilje, puhalo in razdelivec zraka – je vgrajen v omarico čistilne naprave, ki je sestavljena iz treh delov in je namenjena za zunanjo in notranjo vgradnjo. Prav tako je bil razvit krmilnik za čistilno napravo. Vse te komponente je bilo potrebno interno testirati, opraviti določene izboljšave ter na koncu vse sklope testirati v akreditiranih laboratorijih oziroma inštitutih, da se lahko na podlagi teh poročil izda izjava o lastnostih. Ker je potrebno proizvod tudi prodati, je v tem diplomskem delu pripravljen terminski plan, narejene so sestavnice in preračunani investicijski stroški, na podlagi seštevka vseh stroškov pa je bila pripravljena okvirna prodajna cena za ROTO RoClean 6 PE čistilno napravo. Proizvod daje kupcu celostno rešitev z nižjimi investicijskimi in obratovalnimi stroški, saj je zasnovan tako, da uporabniku poenostavi in olajša njegovo uporabo – zaradi večjega volumna zalogovnika se namreč lahko prazni manj pogosto. Kupec ima možnost kasnejše nadgradnje čistilne naprave oziroma krmilja z R-Press sistemom in oddaljenim nadzorom.
Ključne besede: čistilna naprava, komunalna odpadna voda, SBR-tehnologija, populacijski ekvivalent, rezervoar
Objavljeno: 10.10.2016; Ogledov: 1127; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (4,08 MB)

6.
ODDALJEN MERILNIK NIVOJA VODE V REZERVOARJU
Urban Klanjšek, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen način, kako lahko z uporabo razvojne plošče Arduino merimo nivo vode v rezervoarju ter stanje o nivoju prenašamo do uporabnika. V jedru naloge so opisani možni principi merjenja, postopek izdelovanja naprave, izbrane komponente in testiranja. Glede na dane pogoje smo izbrali ultrazvočni način merjenja nivoja in naredili napravo, ki je sestavljena iz dveh ločenih enot, ki med sabo brezžično komunicirata. Pri rezervoarju je enota, ki meri in prikazuje nivo ter izmerjene podatke pošilja do sprejemne enote, ki je v hiši. Sprejemna enota uporabnika obvešča o izmerjenih podatkih in mu v primeru kritičnih stanj pošlje elektronsko pošto.
Ključne besede: Arduino, ultrazvočni merilnik, rezervoar, nivo
Objavljeno: 28.09.2016; Ogledov: 1802; Prenosov: 212
.pdf Celotno besedilo (1,75 MB)

7.
Dimenzioniranje sten vodnih rezervoarjev
Janez Fašalek, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen rezervoar za vodo, ki se uporablja na gasilskih vozilih. Opisan je celoten postopek analize po MKE v programu ABAQUS CAE. Najprej je bil analiziran prvoten rezervoar, nato so bile izbrane nove debeline stene ter nekaj manjših sprememb oblike. Tako je bil dobljen rezervoar s tanjšimi stenami, ki pa bi prav tako prenesel vse potrebne obremenitve.
Ključne besede: rezervoar za vodo, metoda končnih elementov, analiza, Abaqus, Creo 3.0.
Objavljeno: 06.09.2016; Ogledov: 608; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (2,09 MB)

8.
Dimenzioniranje konstrukcije pralnika dimnih plinov Bloka 6 v Termoelektrarni Šoštanj
Nejc Perko, 2013, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je dimenzioniranje konstrukcije pralnika dimnih plinov bloka 6 v Termoelektrarni Šoštanj. V diplomski nalogi smo zasnovali plašč pralnika, ki ima krožen prerez s premerom 20m na spodnjem delu, ter premer 16,2m na zgornjem delu. Pralnik v višino meri 43,3m, debelina plašča pa se po višini spreminja. Zasnovali smo tudi temeljni obroč, ki ga morajo imeti rezervoarji s premerom več kot 12,5m. Plašč je izdelan iz konstrukcijskega jekla kakovosti S235 J0, temeljni obroč pa iz konstrukcijskega jekla kakovosti S355 J2. Določitev obtežb in dimenzioniranje smo izvedli v skladu s standardi za projektiranje konstrukcij SIST EN 1990-1998.
Ključne besede: jeklene konstrukcije, rezervoar, pralnik, dimenzioniranje
Objavljeno: 07.11.2013; Ogledov: 1642; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (3,39 MB)

9.
Primerjava različnih režimov splakovanja pri kontinuiranem čiščenju notranjosti rezervoarja pršilnika
Špela Zupan, 2013, diplomsko delo

Opis: Kontinuirano notranje čiščenje je nova oblika čiščenja rezervoarjev strojev za nanos FFS, pri katerem porabimo manj kot 10 min časa za notranje čiščenje rezervoarja. Pri tem lahko uporabnik sedi v kabini traktorja, saj mu ni potrebno izstopiti s stroja. Čiščenje se izvaja v nasadu ali na polju takoj po končanem delu. Ker škropivo ni zasušeno, se stroj lažje, hitreje in temeljiteje očisti. Sistem je zgrajen iz rezervoarja za čisto vodo, črpalke z električnim ali hidravličnim pogonom, čistilne šobe v glavnem rezervoarju in komand za upravljanje. Za testiranje različnih režimov splakovanja smo uporabili pršilnik s 1000-litrskim rezervoarjem. Testiranje se je izvajalo v treh različnih režimih: neprekinjeno kontinuirano notranje čiščenje, kontinuirano čiščenje s predhodnim 2 min vklopom črpalke in stopenjsko kontinuirano notranje čiščenje 2x3 min s predhodnim vklopom črpalke. Iz rezultatov je razvidno, da je najbolj učinkovito stopenjsko kontinuirano notranje čiščenje 2x3 min s predhodnim vklopom črpalke, pri katerem smo po čiščenju izmerili najnižji ostanek barvila 1,2% preostale raztopine v rezervoarju, ter najnižji ostanek barvila 0,005% po ponovni napolnitvi rezervoarja.
Ključne besede: kontinuirano notranje čiščenje, pršilnik, škropilnik, ostanek FFS, rezervoar.
Objavljeno: 09.10.2013; Ogledov: 1149; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (874,71 KB)

10.
ANALIZA IN DIMENZIONIRANJE PLAŠČA TANKOSTENSKEGA JEKLENEGA REZERVOARJA S KROŽNIM PREČNIM PREREZOM
Matej Strmečki, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je primerjava rezultatov analize in dimenzioniranje plašča tankostenskega jeklenega rezervoarja s krožnim prečnim prerezom. Rezervoar je zaprt prostor ali posoda za shranjevanje večjih količin tekočine, plina, ipd. in predstavljajo enega najbolj pogostih primerov konstrukcij za shranjevanje oz. zbiranje vode. V diplomskem delu smo zasnovali plašč tankostenskega jeklenega rezervoarja za shranjevanje vode, katerega volumen znaša 4712 m3. Rezervoar ima krožen prečni prerez s premerom 20 m. V višino meri 15 m, debelina plašča oz. stene pa se po višini spreminja., in sicer od 18 mm na spodnjem do 14 mm na zgornjem robu. Plašč je izdelan iz jekla kakovosti S235. Določitev obtežb, analizo in dimenzioniranje smo izvedli v skladu s standardi za projektiranje konstrukcij SIST EN 1990 – 1998 (Evrokod).
Ključne besede: gradbeništvo, jeklene konstrukcije, rezervoar, analiza konstrukcij, dimenzioniranje.
Objavljeno: 20.03.2012; Ogledov: 1857; Prenosov: 178
.pdf Celotno besedilo (12,82 MB)

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici