| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
RAČUNOVODSKI IN DAVČNI VIDIK REZERVACIJ PRI GOSPODARSKIH DRUŽBAH, BANKAH IN ZAVAROVALNICAH
Mateja Melanšek, 2009, diplomsko delo

Opis: V nalogi sem predstavila oblikovanje rezervacij z računovodskega in davčnega vidika pri gospodarskih družbah, bankah in zavarovalnicah. V nalogi sem zajemala oblikovanje rezervacij od leta 2001 do leta 2007. V tem obdobju se je spremenila tudi zakonodaja, ki zajema oblikovanje rezervacij, zato sem predstavila oblikovanje rezervacij po stari zakonodaji in pa tudi po novi, prav tako sem prikazala tudi spremembe stare in nove zakonodaje ter izpostavila problematiko, ki se nanaša na sedanjo zakonodajo.
Ključne besede: - rezervacije pri gospodarskih družbah, - rezervacije pri bankah, - rezervacije v zavarovalnicah, - računovodski vidik rezervacij, - davčni vidik rezervacij.
Objavljeno: 26.02.2010; Ogledov: 1770; Prenosov: 347
.pdf Celotno besedilo (693,83 KB)

2.
BASEL II IN FINANČNA KRIZA
Vesna Grabnar, 2010, diplomsko delo

Opis: V okviru prvega stebra Basla II banka z bolj ali manj sofisticiranimi sistemi za merjenje tveganj izračunava minimalni (regulatorni) kapital za kreditno, tržno in operativno tveganje. Namen drugega stebra je zagotoviti, da bodo banke razpolagale s kapitalom, ki ustreza njihovi tveganosti in poslovni strategiji. Poleg tveganj zajetih v prvem stebru (kreditno, tržno, valutno, obrestno in operativno tveganje), naj bi banke spremljale še druga tveganja (obrestno tveganje iz bančne knjige, tveganje koncentracije, likvidnostno tveganje, tveganje poravnave in strateško tveganje). Glede na zahteve tretjega stebra pa se morajo banke bolj transparentno predstaviti javnosti oziroma svoje poslovanje bolje razkriti. V času finančne krize so se pojavile številne pomanjkljivosti Basla II. Pred več kot letom in pol se je začela finančna kriza. Na milijone ljudi je izgubilo delo, pojavili pa so se naslednji veliki problemi. Prenapihnjene cene vrednostnih papirjev na borzah, prenapihnjene cene nepremičnin, nezmožnost odplačevanja hipotekarnih posojil prebivalstva in podjetij (prezadolženost), vključevanje tradicionalnega komercialnega bančništva v nove, visoko tvegane oblike financiranja, veliko neravnovesje na področju trgovine, nastanek novih finančnih skladov brez nadzora, ki so izdajali raznovrstne tvegane vrednostne papirje. Za preprečitev vnovične finančne krize so potrebne reforme finančnih regulacij. Med krizo so se pokazale številne slabosti in pomanjkljivosti Basla II, njegova nadgradnja naj bi te pomanjkljivosti odpravila. Banke so nagnjene k procikličnemu obnašanju, vendar pa lahko vzpostavitev sistema dinamičnih oziroma statističnih rezervacij neželene učinke bistveno omeji ali pa celo povsem odpravi. Enostavna analiza novejših agregatnih podatkov potrjuje cikličnost oblikovanja rezervacij in njihove prociklične učinke na kreditno in s tem gospodarsko aktivnost. Že opravljene analize cikličnosti kreditne aktivnosti bank pri slovenskih bankah so pokazale, da cikličnost pri oblikovanju rezervacij obstaja tudi v slovenskem bančnem sistemu, ter da lahko govorimo tudi o obstoju učinka procikličnosti. Potrebno je oblikovanje sklada dinamičnih rezervacij, ki se polni v obdobjih pospešene kreditne rasti, v obdobjih upočasnjene kreditne rasti pa se iz njega črpa. Oblikovanje sklada je odvisno od kreditnega poslovanja posamezne banke.
Ključne besede: Basel I, Basel II, finančna kriza, procikličnost, minimalne kapitalske zahteve, regulatorni nadzor, tržna disciplina, CAD 3, dinamične rezervacije, Banka Celje.
Objavljeno: 11.11.2010; Ogledov: 2095; Prenosov: 221
.pdf Celotno besedilo (679,49 KB)

3.
MOŽNOSTI OPTIMIRANJA DAVČNEGA OBRAČUNA ZAVAROVALNIC V RAZMERAH MEDNARODNIH RAČUNOVODSKIH STANDARDOV
Tatjana Ristanić, 2010, diplomsko delo

Opis: Z letom 2007 so zavarovalnice morale preiti na sistem računovodenja po MSRP. Razlog temu sta vstop Slovenije v EU ter dejstvo, da so zavarovalnice finančne institucije. Zavarovalnice so dolžne sestavljati računovodske izkaze po pravilih MSRP, vendar pri oblikovanju davčnega obračuna pridejo v poštev predvsem tisti dejavniki, ki jih oblikuje država (davčno priznavanje prihodkov in odhodkov, davčna stopnja, izvzem prihodkov…). Zakonske podlage davčnega obračuna zavarovalnic v Sloveniji so: Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb, Zakon o zavarovalništvu, Zakon o davčnem postopku. Za optimiranje je potrebna uspešna kombinacija poslovne politike zavarovalnice, ugoden razvoj škodnih dogodkov, predvsem pa ugodni makro pogoji ( davčne olajšave, davčna stopnja). Slednji so predvsem razlog, za vse bolj razširjeno davčno planiranje in lahko pomenijo merilo konkurenčnosti med državami. V okviru MSRP je možnost davčnega optimiranja omejena. Uporaba teh standardov zagotavlja prej podlago za izboljšanje varnosti in solventnosti zavarovalnic, kot pa možnosti za iskanje vrzeli v standardih, za namen zmanjšanja davčne obremenitve.
Ključne besede: MSRP, zavarovalno-tehnične rezervacije, davek od dohodkov pravnih oseb, zavarovalnice, naložbe zavarovalnic, odloženi davki, davčne olajšave, kapital, davčni obračun
Objavljeno: 08.11.2010; Ogledov: 1168; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (393,46 KB)

4.
VLOGA POZAVAROVANJA NA SLOVENSKEM IN EVROPSKEM TRGU
Bernardka Valenko, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je namenjeno osvetlitvi nekaterih značilnosti pozavarovanja ter zapletov, ki se pojavljajo na slovenskem in evropskem trgu. Kondicija slovenskih zavarovalnic je menda dobra, kljub kakšnim praskam, ki jih je, enim bolj, drugim manj, prizadela finančna kriza. V prihodnosti je v svetu moč pričakovati rast premije tako pri tradicionalnih pozavarovanjih, kot tudi pri alternativnih prenosih tveganj. Vzrok za rast premije pri tradicionalnem pozavarovanju naj bi bil predvsem rast cen zavarovanj, povpraševanje pa naj bi ostalo približno na enaki ravni. V svetovnem pozavarovalništvu se močno odraža naraščanje vrednosti nastalih škod, predvsem tistih, ki so nastale kot posledica naravnih nesreč, kar močno vpliva na dosežene rezultate pozavarovalnic. Hitro naraščanje vrednosti nastalih škod iz naravnih nesreč lahko pojasnimo z večjo gostoto prebivalstva in z naraščanjem vrednosti na izpostavljenih področjih, dodamo pa lahko še spremembe v naravnem okolju ter posledično učinke na lokalnem podnebju. Kljub vsemu pa je potrebno pozornost namenjati tudi nagli rasti nevarnostnih dogodkov, ki jih povzroča človek. Trendi v svetovnem zavarovalništvu in pomanjkljivosti tradicionalnih oblik pozavarovanj tako nudijo skoraj idealne pogoje za nadaljnji razvoj alternativnih prenosov tveganj (ART).
Ključne besede: pozavarovalnica, pozavarovanje, pozavarovatelj, retrocesionar, retrocesija, proporcionalna pozavarovanja, alternativni prenos tveganj, premija, škodne rezervacije
Objavljeno: 15.02.2011; Ogledov: 1367; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

5.
VPLIV FINANČNE KRIZE NA SLOVENSKE BANKE
Andraž Komerički, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V diplomskem seminarju smo predstavili vzroke nastanka finančne krize in njen vpliv na slovenski bančni sistem. Ob upoštevanju poslovnih izidov smo natančneje opisali vpliv finančne krize na tri izbrane bančne skupine. V Sloveniji se je finančna kriza pojavila z zamikom, kljub temu pa je imela močan vpliv na slovenske banke in celoten slovenski bančni sektor. Posledica finančne krize pri bankah je močno povečanje obsega oslabitev in rezervacij. Ključno težavo slovenskih bank predstavljajo namreč slabo zavarovani krediti. S samo finančno krizo pa se je poslabšala likvidnost večine slovenskih bank.
Ključne besede: Finančna kriza, bančni sektor, oslabitve in rezervacije
Objavljeno: 23.11.2011; Ogledov: 2619; Prenosov: 486
.pdf Celotno besedilo (364,54 KB)

6.
Vpliv interneta na turistične ponudnike in potrošnike
Tadeja Kiseljak, 2013, diplomsko delo

Opis: Pojav in razvoj interneta je uvedel korenite spremembe na področju turističnega sektorja. Potrošnikom nudi hiter in brezplačen dostop do neomejenih virov raznovrstnih turističnih informacij, možnost navezovanja stikov in deljenje izkušenj z drugimi popotniki, primerjanje ponudb in cen različnih ponudnikov turističnih storitev ipd. Zavoljo teh in še več drugih prednosti, ki jim jih daje internet, so potrošniki postali zahtevnejši pri izbiri lastnih počitnic, stremijo k individualiziranim turističnim ponudbam, prilagojenim njihovim željam in potrebam. Po drugi strani pa internet hkrati odpira številne možnosti turističnim ponudnikom. Med drugim jim nudi orodja, s pomočjo katerih lahko bolje spoznajo potencialne stranke in njihove interese ter temu prilagodijo svojo tržno strategijo. V diplomskem delu bo tako podrobno predstavljena vzajemna povezanost interneta in turizma ter prednosti, slabosti in možnosti, ki jih ta naveza prinaša in odpira tako na strani turistične ponudbe kot tudi na strani turističnega povpraševanja.
Ključne besede: e-turizem, internet, spletno načrtovanje turističnih storitev/proizvodov, spletne rezervacije/nakupi turističnih storitev/proizvodov, spletno trženje turističnih storitev/proizvodov
Objavljeno: 18.04.2013; Ogledov: 1015; Prenosov: 243
.pdf Celotno besedilo (3,65 MB)

7.
UPRAVLJANJE, OBVLADOVANJE TVEGANJ IN SKLADNOST V ZAVAROVALNICI MARIBOR
Karmen Semler, 2015, diplomsko delo

Opis: Nov sistem upravljanja zavarovalnic, ki ga prinaša direktiva Solventnost II zagotavlja večjo stabilnost in transparentnost poslovanja zavarovalnic in s tem tudi boljšo zaščito zavarovancev, ki so uporabniki zavarovalnih storitev. Kot negativno posledico uvedbe direktive Solventnost II lahko štejemo višje administrativne stroške ob vpeljavi direktive. Dolgoročno pa bi naj direktiva vplivala na ugodnejše poslovanje zavarovalnic. Korporativno upravljanje zavarovalnic pa v sektor zavarovalništva prinaša več etike, s tem pa tudi večje zaupanje v zavarovalne storitve in produkte.
Ključne besede: zavarovalništvo, Zavarovalnica Maribor, Zakon o zavarovalništvu, korporativno upravljanje, obvladovanje tveganj, tveganja, skladnost, Solventnost II, Lamfalussyjev proces, EIOPA, zahtevani solventnostni kapital, minimalni zahtevani kapital, zavarovalno-tehnične rezervacije, vrednotenje lastnih sredstev ORSA, kakovost podatkov, prenos informacij, sposobnost in primernost, ključne funkcije, notranje kontrole, izločeni posli, poročanje in razkritja
Objavljeno: 23.10.2015; Ogledov: 788; Prenosov: 209
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

8.
MODELI IN KONCEPTI REZERVACIJE PARKIRNIH MEST
Vivien Lorenčič, 2015, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi je predstavljena problematika parkiranja v mestih. Predstavljen je sistem iskanja in rezervacije prostega parkirnega mesta, to je »Parkauto«, ki se je uveljavil pri nas. Na praktičnem primeru je prikazana uporaba sistema »Parkauto«. Za primer smo uporabili parkirišče tehniških fakultet. Primer zajema analizo obstoječega stanja in pričakovano stanje po vzpostavitvi sistema »Parkauto« na parkirišču. Na podlagi primera in predstavljene problematike so bile podane ugotovitve raziskave.
Ključne besede: promet, prometna politika, parkiranje, parkirni sistem, »Parkauto«, rezervacije parkirnih mest
Objavljeno: 28.08.2015; Ogledov: 1551; Prenosov: 252
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

9.
OBVLADOVANJE TVEGANJ V POVEZAVI S PRAVICAMI INTELEKTUALNE LASTNINE
Davorin Rojko, 2016, magistrsko delo

Opis: Pravice intelektualne lastnine so za večino podjetij, ki jih posedujejo, zelo pomembne za njihovo uspešno delovanje. To je izrazito vidno v farmacevtski industriji in posledično v šestih družbah, ki sem jih, na podlagi njihovih letnih poročil, preučeval v svoji magistrski nalogi. Zanimalo me je, kako opazovane organizacije obvladujejo tveganja, ki nastajajo v povezavi s pravicami intelektualne lastnine, predvsem s področja patentov in blagovnih znamk. Preučevane organizacije so se v večini zavedale pomembnosti varovanja in primernega zavarovanja svojih intelektualnih pravic, posebej pa tudi posledic, ki lahko nastanejo, če se te pravice kršijo drugim subjektom. Najučinkovitejši način, kako se primerno odzvati na tveganja, ki lahko nastanejo v povezavi s kršenjem pravic intelektualne lastnine, ki so posledica pravnih sporov, so rezervacije za morebitne odškodninske tožbe. Pri preučevanje letnih poročil vsake izmed organizacij sem ugotovil, da ima večina organizacij tako vrsto rezervacij sklenjeno, čeprav v letnih poročilih, razen družbe Krka, ni dosti koristnih informacij o tem področju.
Ključne besede: Pravice intelektualne lastnine, tveganja, farmacija, patent, rezervacije
Objavljeno: 19.08.2016; Ogledov: 310; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (936,58 KB)

10.
Rezervacije in časovne razmejitve s primeri
Barbara Medved, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili rezervacije in časovne razmejitve, ki so predvidene in dovoljene v skladu z računovodskimi standardi. Ker evidentiranje, pripoznanje, razvrščanje in odprava teh postavk pomembno vpliva tudi na druge postavke računovodskih izkazov, je zato pravilno obravnavanje teh postavk bilance stanja bistvenega pomena pri medletnem evidentiranju poslovnih dogodkov kakor tudi ob zaključku poslovnega leta, ko organizacija sestavlja računovodske izkaze. Pravilno obravnavanje rezervacij in časovnih razmejitev je pomembno za računovodske izkaze družb, saj se na podlagi le – teh odločajo tako notranji kot zunanji uporabniki računovodskih izkazov za nadaljnje usmeritve v prihodnosti. Evidentiranje rezervacij in časovnih razmejitev vpliva na poslovni izid organizacije in ima s tem pomemben vpliv na davek od dohodka pravnih oseb. Gospodarska organizacija lahko na takšen način prikrije pravilni rezultat poslovanja, tako pa zavaja vse uporabnike računovodskih izkazov glede resničnosti in poštenosti računovodskih izkazov. V praktičnem delu diplomske naloge smo predstavili vse primere rezervacij ter aktivnih in pasivnih časovnih razmejitev, ki so v skladu s Slovenskimi računovodskimi standardi (2016), predvidene in dovoljene. Na podlagi definicij posameznih rezervacij in časovnih razmejitev, smo nato s praktičnimi in računskimi primeri pojasnili in razložili vpliv teh postavk na evidentiranju v poslovnih knjigah organizacije.
Ključne besede: rezervacije, aktivne časovne razmejitve, pasivne časovne razmejitve, Slovenski računovodski standardi, računovodski izkazi, notranji in zunanji uporabniki računovodskih izkazov.
Objavljeno: 16.07.2019; Ogledov: 143; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici