| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 35
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Izdelava in obdelava izvrtin : diplomsko delo
Tim Krebs, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni postopki izdelave izvrtin z vrtanjem in globokim vrtanjem ter njihovo obdelavo s pomočjo grezenja, povrtavanja in rezanja navojev. Predstavljena so ročna in strojna orodja posameznih obdelav ter visokohitrostna obdelava, načini vpenjanja orodij in obdelovancev, vrste hladilno mazalnih tekočin in vrste vrtalnih strojev. V praktičnem preizkusu diplomskega dela je raziskano, kolikšno je odstopanje premera izvrtine od nazivne vrednosti premera svedra pri materialih treh različnih trdnosti.
Ključne besede: vrtanje, grezenje, povrtavanje, rezanje navojev, hladilno mazalne tekočine
Objavljeno v DKUM: 05.03.2024; Ogledov: 176; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

2.
Konstruiranje progresivnega orodja za serijsko proizvodnjo kovinskih izdelkov : diplomsko delo
Kristjan Veberič, 2023, diplomsko delo

Opis: V današnjih serijskih proizvodnjah, kjer je čas/produktivnost vse večjega pomena, se podjetja poslužujejo uporabe progresivnih orodij za preoblikovanje pločevine. Progresivno orodje omogoča izdelavo več zaporednih operacij oblikovanja materiala, dokler se ne doseže končna oblika izdelka. V diplomskem delu je predstavljen postopek konstruiranje progresivnega orodja, v sodelovanju s podjetjem Koban d.o.o. Diplomska naloga vključuje načrtovanje orodja, ki bo omogočalo učinkovito in natančno oblikovanje izdelka ter bo hkrati upoštevalo omejitve proizvodnega procesa in zadostovala naročnikove zahteve. Raziskali smo različne metode, izvedli potrebne preračune in na podlagi tega izdelali konstrukcijo progresivnega orodja za izdelavo nosilcev za uporabo v avtomobilski industriji.
Ključne besede: progresivno orodje, preoblikovanje, rezanje, upogibanje, konstruiranje
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 467; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (2,56 MB)

3.
Numerična simulacija odrezavanja gredic : magistrsko delo
Gorazd Fortin, 2022, magistrsko delo

Opis: Za potrebe naročila podjetja SIJ Ravne Systems je bilo treba skonstruirati škarje za rezanje gredic v vročem in pripadajoči valjčni progi. Od tega je naš del obsegal konstrukcijo sestavov noža, ki sta bila koncipirana in snovana po delih in razdelana v razdelavi. Pripravljeni so bili materialni modeli uporabljenih materialov, izvedeni sta bili termična in eksplicitna simulacija za validacijo konstrukcije sestavov noža in poleg ostalih rezultatov so bile pri tem pridobljene največje sile, ki delujejo na škarje v procesu rezanja. Pripravljene so bile tudi sestavne in delavniške risbe delov sestavov noža in v zaključku, po razmisleku glede na izpolnjevanje zahtev zahtevnikov, je bila ugotovljena ustreznost konstrukcije sestavov noža in rezultatov simulacij.
Ključne besede: rezanje v vročem, gredica, škarje, sestav noža, materialni model, konstruiranje, termična simulacija, eksplicitna simulacija
Objavljeno v DKUM: 27.09.2022; Ogledov: 632; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (5,63 MB)

4.
Vpliv postopkov termičnega rezanja na lastnosti rezne površine in dobo trajanja nosilnega elementa : magistrsko delo
Kristjan Hostnik, 2021, magistrsko delo

Opis: Z raziskavami v obsegu tega magistrskega dela sem želel prikazati vpliv različnih postop-kov termičnega rezanja jekla na trdoto rezne površine in na njeno hrapavost kot ključni parameter na vpliv iniciacije mikrorazpok in posledično življenjsko dobo elementa. Naloga obsega tako eksperimentalni del, kot računalniško numerično simulacijo po metodi konč-nih elementov. V eksperimentalnem delu se bom osredotočil na samo pripravo preizku-šancev za namene merjenja hrapavosti površine in trdot po višini reznega roba. Rezultati meritev hrapavosti bodo služili za pripravo numeričnega modela pojava koncentracij maksimalnih nateznih napetosti na rezni površini preizkušancev in simulacijo iniciacije razpoke kot posledice poškodbe na površini.
Ključne besede: termično rezanje, konstrukcijski element, doba trajanja, numerična analiza, hrapavost, trdota
Objavljeno v DKUM: 01.10.2021; Ogledov: 787; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (6,41 MB)

5.
Nadgradnja rezanja PVC in PP odtočnih cevi v podjetju Arcont d. d. : diplomsko delo
Aljaž Verbek, 2021, diplomsko delo

Opis: Za potrebe izdelave odtočne inštalacije v sanitarnih bivalnih enotah (kontejnerjih) je potrebno rezanje standardnih PVC oziroma PP odtočnih cevi na ustrezne dolžine. Zaradi lažjega vstavljanja odrezanega konca cevi v spojko je potrebno odrezan konec cevi iz zunanje smeri konusno pobrusiti. Zato so v podjetju Arcont d. d. želeli, da se na to delovno mesto vključi nova priprava za odrezovanje cevi, ki bi izboljšala proizvodni proces in varnost. Na osnovi zastavljenih ciljev smo preučili obstoječe stanje in potrebe na področju rezanja PVC in PP cevi. Na podlagi tega smo poiskali napravo, ki zadovoljuje vse potrebe. Priprava izboljša obstoječe stanje, saj omogoča hitro in enostavno odrezovanje ter posnetje cevi različnih premerov. Izpolnjuje kriterije, ki jih zahtevajo navodila z varnosti pri delu.
Ključne besede: PVC cevi, PP cevi, rezanje cevi, posnetje cevi
Objavljeno v DKUM: 24.09.2021; Ogledov: 795; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

6.
Koncipiranje in snovanje konstrukcijske mize za plamensko rezanje : diplomsko delo
Rok Ulčnik, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisan projekt sanacije delovne mize za plamensko rezanje. Problem je nastal, ker je miza stara in temperaturno deformirana, hkrati pa se imel nekaj pogojev, ki sem se jih moral držati in paziti, da investicija ne bi bila predraga. Okvirno so podani tudi stroški te investicije. V nadaljevanju bo potrebno narediti zaščito za žlindro, da bo odpadek zbran na enem mestu. V nalogi bom opisal opremo, stroje in postopke, ki bodo potrebni za izdelavo nove mize, problematiko in na kaj vse sem moral biti pozoren pri konstruiranju. Opisano je tudi vzdrževanje delovne mize, in sicer z namenom, da bi svojo funkcijo opravljala daljše obdobje in da bi se čim lažje zamenjala rebra, na katerih je osnovni material. Rešiti bom moral tudi problematiko, kako ohraniti življenjsko dobo podlage. Cilj diplomske naloge je narediti konstrukcijo delovne mize, ki mora biti enostavna in poceni, narediti je potrebno model in dokumentacijo ter simulacije.
Ključne besede: plamensko rezanje, delovna miza, zamenjava, vzdrževanje
Objavljeno v DKUM: 04.02.2021; Ogledov: 831; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (7,06 MB)

7.
Izdelava tlačne posode DCF312 : diplomsko delo
Tinej Babšek, 2018, diplomsko delo

Opis: Naloga se ukvarja z izdelavo tlačne posode DFC312. V diplomski nalogi je predstavljeno podjetje, splošno področje dela ter cilji in predpostavke. Predstavljena je tlačna posoda DCF312, posebnosti posode in njene lastnosti, opisan pa je tudi postopek izdelave. Sledi predstavitev tehnoloških postopkov za: laserski razrez, razrez z abrazivnim vodnim curkom, varjenje, CNC struženje in CNC rezkanje. Vsak postopek je najprej splošno predstavljen, nato so opisani obdelovalni stroji, ki smo jih uporabili, glavni del pri vsakem tehnološkem postopku pa je prikaz načina programiranja in priprave tehnološke dokumentacije.
Ključne besede: tlačne posode, izdelava tlačne posode, tehnologija obdelave, CNC obdelava, lasersko rezanje, razrez, rezkanje, struženje
Objavljeno v DKUM: 08.10.2018; Ogledov: 1069; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (3,37 MB)

8.
Izdelava lukenj za pravokotno spajanje priključkov na ploščate toplotne prenosnike : magistrsko delo
Mitja Podhostnik, 2018, magistrsko delo

Opis: Diplomska naloga je nastala v sodelovanju s podjetjem Talum Izparilniki d.o.o., katero proizvaja Roll-Bond ploščate toplotne prenosnike. Predmet diplomskega dela je bilo poiskati primerno tehnologijo za izdelavo luknje v kanalski sistem Roll-Bond plošče, za potrebo serijske proizvodnje. V okviru praktičnega dela naloge je bilo opravljeno testiranje izreza luknje s CO2 laserskim strojem in s CNC rezkalnim strojem. Ugotovljeno je bilo, da uporaba laserja ni ustrezna za izrezovanje lukenj v Roll-Bond plošče. Prav tako je ekonomska učinkovitost laserja neupravičena. Kot mnogo boljša rešitev se je izkazalo odrezavanje z rezkarjem, ki je v našem primeru tehnološko kot tudi ekonomsko učinkovitejše.
Ključne besede: lasersko rezanje, CNC odrezavanje, stroškovno ovrednotenje
Objavljeno v DKUM: 20.09.2018; Ogledov: 1079; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

9.
Razvoj in optimiranje električne oscilatorsko tangentne glave
Bojan Čurin, 2016, magistrsko delo

Opis: Strojno numerično krmiljeno rezanje različnih materialov (tesnilne mase, blago, usnje, stirodur, razne pene, karton, valovite lepenke,….) zahteva posebno enoto, ki se imenuje električna oscilatorska glava. Posebnost enote je osciliranje noža s hkratnim tangentnim obračanjem glede na krivuljo reza-nja. S sufisticiranim razvojnim pristopom smo uspeli razviti napravo, ki je bila že v osnovi pripravljena na uporabo v serijski proizvodnji in potrdili hipotezo, da imata načrtovanje in dejanska izvedba razvoja izdelka skoraj enake rezultate
Ključne besede: oscilator, tangentno rezanje, CNC rezanje s tangentnim nožem
Objavljeno v DKUM: 03.10.2016; Ogledov: 1175; Prenosov: 0

10.
Načrtovanje stroja za obdelavo kolutnih ščetk
Boštjan Vidmar, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je bilo obravnavano konstruiranje stroja za obdelavo kolutnih žičnatih ščetk. Stroj je zasnovan tako, da obreže surovce ščetk na točno določen premer. V nalogi je opisan potek zasnove stroja po smiselnih sklopih. Pri ključnih komponentah so bili opravljeni predpisani preračuni za preverjanje njihove ustreznosti. Trdnostni in ostali preračuni so pokazali, da komponente ustrezajo vsem zahtevam. Ob koncu naloge je predstavljen še izdelani stroj. Glavna cilja magistrskega dela sta bila izdelava konstrukcije stroja za obdelavo kolutnih ščetk in priprava potrebne tehnične dokumentacije.
Ključne besede: Konstruiranje, stroj za rezanje, žične ščetke
Objavljeno v DKUM: 23.09.2016; Ogledov: 1219; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (2,64 MB)

Iskanje izvedeno v 0.82 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici