| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjava obstojnosti trdokovinskih prevlek odvalnih rezkal
Tadej Polak, 2020, diplomsko delo

Opis: Trdokovinske prevleke orodij so v industriji zelo pomemben člen procesov odrezavanja. Uporabljajo se za povečevanje obstojnosti rezalnega orodja in hkrati omogočajo uporabo višjih rezalnih parametrov. V diplomskem delu je bilo izvedeno primerjanje dveh med seboj podobnih trdokovinskih prevlek. Uporabljeni so bili različni rezalni parametri za doseganje optimalnih rezalnih pogojev. Testiranje prevlek se je izvajalo na stroju nemškega proizvajalca, ki je namenjen ozobljanju zobnikov.
Ključne besede: prevleke, rezalni parametri, odvalno rezkalo
Objavljeno: 03.07.2020; Ogledov: 504; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (3,23 MB)

2.
Rekonstrukcija in razvoj vpenjalne naprave za obdelavo odlitka
Blaž Slodnjak, 2016, diplomsko delo

Opis: Podjetju je danes največja prioriteta, da ohranja stik s konkurenco. Pripravljeno je spremeniti določene navade, znanja in stroške ter optimizirati proizvodnjo za dosego konkurenčne prednosti. S seznanitvijo z najnovejšimi znanji in vodilni položaj na tržišču, kupec lažje in prej zaupa naročniku. V diplomskem delu je prikazano, kako lahko z rekonstrukcijo in razvojem nove vpenjalne naprave zelo pripomoremo k zmanjšanju izdelovalnega časa in posledično tudi k zmanjšanju stroškov. S pravilno izbranimi rezalnimi parametri in pravo izbiro orodja dosežemo kakovost izdelka.
Ključne besede: vpenjalna naprava, vrtanje, rezkanje, rezalni parametri, časovni normativ
Objavljeno: 05.10.2016; Ogledov: 947; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (3,55 MB)

3.
OPTIMIRANJE IZDELAVE HLADILNEGA REBRA S POSTOPKOM ODREZAVANJA
Tadej Podgorelec, 2015, diplomsko delo

Opis: Kupcu nakup izdelka omejuje naložba koliko je pripravljen odšteti zanj, potrebne specifikacije, kvaliteta in dobavni rok. Konkurenca med podjetji tako narašča. Ogromno tudi na račun marketinških potez, ampak ni boljše reklame od kupčeve zadovoljivosti in širjenje dobrega glasu o izdelkih. Vse našteto podjetje doseže z ustreznim kadrom, organizacijo dela, tehnologijo in seveda znanjem. V diplomski nalogi sem prikazal kako lahko z optimalno izbiro postopka odrezavanja, ter pravilno izbranimi parametri dosežemo nižje čase obdelave, stroške orodij in posledično nižjo ceno izdelka ter krajši rok dobave.
Ključne besede: vrtanje, rezkanje, optimiranje, odrezavanje, rezalni parametri
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 758; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (3,90 MB)

4.
Modelno podprt sistem za dinamično nastavljanje rezalnih parametrov pri postopku frezanja
Franc Čuš, Uroš Župerl, Edvard Kiker, 2007, izvirni znanstveni članek

Opis: V prispevku je predstavljen modelno podprt mehanizem vodenja, ki z obvladovanjem rezalnih sil zagotavlja stalno kakovost obdelane površine pri postopku oblikovnega frezanja. Sistem z dinamično prilagajanje podajanja in vrtljajev obvladuje hrapavost površine ter rezalne sile na frezalu. Namen izdelave predlaganega mehanizma je poiskati omejitve taksnega načina vodenja, ki s prilagajanjem rezalnih parametrov ohranja stalno rezalno silo. Modelno podprt sistem vodenja je izdelan z razvojno metodo genetskega programiranja (GP). Za določitev empirične povezave med kakovostjo površine in rezalno silo je izdelan načrt preizkusov. Pri vnaprej definirani globini rezanja je preizkusno raziskan vpliv obdelovalnega materiala in rezalnih parametrov (podajanje, globina rezanja) na omenjeno povezavo. Razvojna metoda GP je uporabljena za izpeljavo izkustvenih povezav med kakovostjo površine in rezalno silo pri obdelavi jekla. Te povezave se nato uporabijo pri izdelavi modelno podprtega sistema za dinamično nastavljanje rezalnih parametrov (SDNRP), v katerem se s krmiljenjem rezalnih sil dviga zahtevana kakovost površine. Rezultati zagotovijo načine za povečanje učinkovitosti postopka z izboljšanjem kakovosti površine, zmanjšanjem posledic spremenljivosti postopka in zmanjšanjem stroškov napak pri opravilih končne obdelave.
Ključne besede: končno frezanje, rezalni parametri, genetsko programiranje, sistemi vodenja, modelno podprti sistemi
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 708; Prenosov: 38
URL Povezava na celotno besedilo

5.
Optimiranje značilnih parametrov frezanja z uporabo razvojne tehnike optimizacije jate delcev
Uroš Župerl, Franc Čuš, Valentina Gečevska, 2007, izvirni znanstveni članek

Opis: Izbira rezalnih parametrov je najpomembnejši korak pri postopku načrtovanja proizvodnje, zato izdelamo novo tehniko razvojnega računanja za optimiranje procesa odrezovanja. V prispevku je uporabljena tehnika, ki oponaša dinamiko delcev v velikih skupinah (optimizacija PSO), za učinkovito in simultano optimiranje postopkov frezanja. V omenjenih postopkih smo soočeni s problemom več ciljnih dejavnikov. Najprej uporabimo umetno nevronsko mrežo (UNM) za napovedovanje rezalnih sil, nato z algoritmom PSO pridobimo optimalno rezalno hitrost in podajanja. Cilj optimizacije je, ob upoštevanju omejitev, določiti ekstrem ciljne funkcije (napovedna površina največjih sil). Med optimizacijo delci, s svojo inteligenco, letijo po prostoru rešitev in iščejo optimalne rezalne pogoje po strategiji algoritma PSO. Rezultati pokažejo, da je integriran sistem nevronskih mrež in kolektivne inteligence učinkovita metoda pri reševanju večciljnih optimizacijskih problemov. Njena velika učinkovitost na širokem območju rezalnih parametrov potrjuje, da sistem lahko praktično uporabimo v proizvodnji. Rezultati simulacij nakazujejo, da predlagan algoritem v primerjavi z rodovnimi algoritmi (GA) in simulacijskim (SA) ohlajanjem lahko poveča natančnost rešitve in konvergenco postopka. Nova tehnika razvojnega računanja ima nekoliko prednosti ter koristi in je primerna za uporabo v kombinaciji z modeli na osnovi umetnih nevronskih vezij, pri katerih niso na voljo izrecne relacije med vhodi in izhodi. Raziskava odpre vrata na področju obdelave z odrezovanjem za nov razred optimizacijskih tehnik, ki slonijo na razvojnem računanju.
Ključne besede: odrezovanje, končno frezanje, rezalni parametri, nevronske mreže, razvojne tehnike, optimizacija jate delcev, cutting, end-milling, cutting parameters, neural networks, evolution techniques, particle swarm optimization
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 906; Prenosov: 27
URL Povezava na celotno besedilo

6.
Optimizacija postopkov odrezavanja za izdelavo gredi profilnega koluta
Blaž Smonkar, 2013, diplomsko delo

Opis: V industriji je vedno večja konkurenca. Kupci zahtevajo kvalitetne izdelke, hitro dobavo in nizke cene. Vse to dosežemo z ustreznim kadrom, organizacijo in znanjem. V diplomski nalogi sem analiziral različne parametre obdelave pri struženju. Prikazal sem kako z izbiro pravilne rezalne ploščice in parametrov odrezavanja dosežemo nižje stroške obdelave, skrajšamo obdelovalne čase in dosežemo nižjo ceno izdelave. Podatke, katere sem pridobil v diplomski nalogi, bodo koristili tudi v podjetju, saj se jim s tem zmanjša čas izdelave izdelka.
Ključne besede: struženje, optimiranje, odrezavanje, rezalni parametri
Objavljeno: 16.10.2013; Ogledov: 1307; Prenosov: 262
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

7.
INTELIGENTNI SISTEM ZA KOREKCIJO REZALNIH PARAMETROV PRI FREZANJU GRAVUR ORODIJ
Marko Reibenschuh, 2013, doktorska disertacija

Opis: Kvaliteta obdelane površine in stroški obdelave sta glavna faktorja, s katerima podjetje dosega konkurenčnost na svetovnem tržišču izdelave preoblikovalnih orodij. Z uporabo najnovejših materialov in modernih postopkov obdelave podjetja poskušajo doseči optimalno izkoriščenost strojev in orodij ter si tako zagotoviti tržno prednost. Izbira rezalnih parametrov ima pri obdelavi velik vpliv na stroške, zato veliko raziskovalcev izvaja postopke off-line optimizacije. Na področju materialov se razvijajo vedno bolj kompleksni materiali, med katere prištevamo tudi gradientne materiale. Znane off-line rešitve optimizacij ne omogočajo zadovoljivih rezultatov pri optimizaciji rezalnih parametrov. V raziskavi smo razvili, izdelali in vpeljali v proizvodnjo orodij nov inteligentni sistem za korekcijo rezalnih parametrov pri frezanju gravur (ISK) za obdelavo standardnih in gradientnih materialov. Predstavljen sistem omogoča optimizacijo rezalnih parametrov v on-line načinu in izključuje negativne vplive človeškega faktorja v proizvodnjo. Z vizualnim nadzorom odrezka, obrabe orodja in merjenjem rezalnih sil sistem samodejno izvaja korekcijo rezalnih parametrov (vrtilne frekvence in podajalne hitrosti) ter tako omogoča optimalno izkoriščenost stroja, orodja in hkrati omogoča natančnejšo izdelavo. Raziskava zajema predstavitev problema, iskanje rešitev, sestavljanje in umerjanje sistema ter serijo preizkusov, kjer je sistem testiran v laboratorijskih in delavniških razmerah. Izdelan je tudi uporabniški vmesnik, ki na podlagi govornega vodenja operaterju stroja omogoča hitrejši odziv na nepredvidljive spremembe med obdelavo. V zaključku raziskave so podani rezultati, ki utemeljujejo in dokazujejo uporabnost sistema. Podani so tudi predlogi za nadaljnji razvoj in raziskave.
Ključne besede: Inteligentni sistem, rezalni parametri, frezanje gravur, nadzor sil, vizualni nadzor, oblika odrezka, govorno vodenje
Objavljeno: 04.06.2013; Ogledov: 1487; Prenosov: 248
.pdf Celotno besedilo (9,40 MB)

8.
SISTEM ZA REGULACIJO REZALNIH SIL PRI VH FREZANJU
Denis Krajnc, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Glavni namen diplomskega dela je izdelati sistem, ki z digitalnim nastavljanjem podajanja regulira rezalno silo in posledično varuje rezalno orodje pred poškodbami in lomom, ter sistem, ki bo meril rezalne sile med postopkom visokohitrostne obdelave na frezalnem stroju. Z izmerjenimi silami želimo med postopkom frezanja nadzorovati dinamično obremenjenost orodja, stroja in obstojnost rezalnih ploščic.
Ključne besede: obdelovanje, mehatronika, upravljanje sil, glasovno upravljanje, zajemanje podatkov, obdelovalni parametri, rezalni parametri
Objavljeno: 22.09.2011; Ogledov: 1554; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (5,05 MB)

9.
Uporaba nevronskih mrež v proizvodnem okolju
Edita Kac, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene možnosti uporabe umetne inteligence, na kratko je opisana zgodovina le-te. Sledi opis in delovanje nevrona, ki je osnovni gradnik nevronske mreže. Podane so glavne karakteristike umetnih nevronskih mrež. Predstavljene so možnosti uporabe nevronskih mrež na različnih področjih. Na praktičnih primerih so predstavljene možnosti uporabe nevronskih mrež v proizvodnih okoljih, kar vključuje tako konvencionalne postopke obdelave kot so struženje, vrtanje, frezanje, kot tudi nekonvencionalne postopke, kot je uporaba elektroerozijske žične obdelave. Uporaba nevronskih mrež se je v vseh predstavljenih primerih izkazala kot uspešna rešitev.
Ključne besede: umetna inteligenca, inteligentni sistemi, nevronske mreže, baze podatkov, rezalni parametri, rezalna orodja, rezalne sile, obraba orodja
Objavljeno: 18.10.2010; Ogledov: 1707; Prenosov: 240
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici