SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
VPLIV SPOLA REVIZORJA NA REVIZIJSKO PRESOJO
Sara Stropnik, 2014, diplomsko delo

Opis: Revizor je strokovno usposobljena oseba, ki poda neodvisno in objektivno mnenje o resničnosti in poštenosti računovodskih izkazov. Pojavlja pa se vprašanje ali se revizijsko poročilo moških revizorjev razlikuje od revizijskega poročila ženskih revizork. Znano je namreč, da se moški in ženske karakterno razlikujejo, kar bi lahko vplivalo na samo revizijsko presojo. V diplomskem seminarju smo predstavili pojme revizija, revizor in revizijsko poročilo. S pomočjo že obstoječih raziskav smo v diplomskem seminarju skušali strniti ugotovitve o tem, ali in kako spol revizorja vpliva na revizijsko poročilo. Moški veljajo za bolj nagnjene k tveganju, ženske pa so poznane po tem, da skušajo v svoje delo vključiti čim več dokaznih iztočnic. Karakteristične razlike vsekakor vplivajo na revizijsko poročilo. Moški so namreč dovzetnejši za pojasnila, ki jih podajo naročniki. Ženske so za pojasnila naročnikov manj dovzetne, zato so njihova poročila kvalitetnejša, kar pa vpliva tudi na kvaliteto poslovanja podjetja.
Ključne besede: revizija, revizor, revizijsko poročilo, razlike med spoloma, kvaliteta poslovanja
Objavljeno: 30.10.2014; Ogledov: 390; Prenosov: 32
.pdf Polno besedilo (665,18 KB)

2.
PRENOVA POSLOVNEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA ZA REVIZIJO
Matjaž Čebokli, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena programska rešitev prenove poslovnega informacijskega sistema za revizijo. Za področje izvajanja revizije v podjetju FINARS, d. o. o., kot tudi pri njihovih strankah, se trenutno uporablja več različnih programskih rešitev. Decentralizirana in funkcijsko omejena obstoječa programska rešitev podjetju bistveno podaljšuje revizijski cikel in s tem obremenjuje zaposlene, ki bi lahko ta čas namenili tudi drugim nalogam in funkcijam. Izvedena je bila migracija in dopolnitev obstoječe relacijske baze na nov sistem za upravljanje podatkovne baze. Na novo se je zasnovalo in izdelalo programsko rešitev prenovljenega poslovnega informacijskega sistema za revizijo in izvedlo testiranje programske rešitve v praksi. Cilj nove programske rešitve je izvedba revizijskega cikla na enem mestu, od vnosa zahtevka za izvedbo revizije do priprave končnega revizijskega poročila in na koncu arhiviranja revizije. Nova programska rešitev omogoča revizorjem in ostalim zaposlenim preprosto vnašanje in pregledovanje revizij ter pripravo revizijskih poročil.
Ključne besede: revizija, revizor, podatkovna baza, poslovni informacijski sistem, revizijsko poročilo.
Objavljeno: 29.10.2014; Ogledov: 650; Prenosov: 93
.pdf Polno besedilo (2,66 MB)

3.
Pravna ureditev javnih agencij v Republiki Sloveniji
Urška Požlep, 2017, diplomsko delo

Opis: Pojem agencije se pred uveljavitvijo Zakona o javnih agencijah (v nadaljevanju ZJA) leta 2002 v dotedanji ureditvi ni uporabljal enotno, saj so poimenovanje uporabljali organizacijsko različni javnopravni subjekti (npr. Agencija za energijo, Agencija za trg vrednostnih papirjev itd.), kot tudi organi v sestavi ministrstva. Zaradi zmede na področju poimenovanja subjektov javnega sektorja se je pojavila potreba po sprejetju sistemskega zakona, za odpravo anomalij na tem področju. S sprejemom ZJA se je uredila statusna oblika nosilcev javnih pooblastil in njihovo delovanje. Namen javnih agencij je zmanjševanje obsega državne uprave ter zadovoljevanje potreb po neodvisni regulaciji (tj. samostojnem urejanju določenega področja). Nekaj let po uveljavitvi ZJA se je v praksi izkazalo, da je ureditev javnih agencij v nekaterih delih neustrezna. Na to je opozorilo Računsko sodišče Republike Slovenije v revizijskem poročilu in od vlade zahtevalo ureditev spornih določil. Vlada se je na revizijsko poročilo odzvala z ukrepi, ki jih je Računsko sodišče v porevizijskem poročilu označilo kot zadovoljive. Zavezala se je spremeniti ZJA v delih postopka ustanovitve javne agencije, učinkovitejše in preglednejše upravljanje, načrtovanje dela ter poročanje direktorja, kar je storila z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnih agencijah, ki je trenutno v obravnavi v državnem zboru.
Ključne besede: zakonska ureditev, javne agencije, Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnih agencijah, revizijsko poročilo, porevizijsko poročilo, Računsko sodišče Republike Slovenije
Objavljeno: 12.09.2017; Ogledov: 66; Prenosov: 10
.pdf Polno besedilo (922,48 KB)

Iskanje izvedeno v 0.02 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici