| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjava umetniškega dela in likovnih del predšolskih otrok z vidika likovno-formalne analize : diplomsko delo
Nastja Božak, 2021, diplomsko delo

Opis: V zaključnem delu smo se ukvarjali z analizo likovnih del predšolskih otrok. V vrtcu smo jih spodbudili k reprodukciji umetniškega dela Gojmirja Antona Kosa Tihožitje s kozarcem. Ustvarjali so s pomočjo palet, s čimer se predhodno še niso srečali. Po slikanju smo vsa dela podrobno pregledali, zastavili merila in nato v skladu z njimi analizirali pridobljena dela. Ugotavljali smo, ali otroci sledijo likovnim zakonitostim in v kolikšni meri, če jih nanje predhodno ne opozorimo. Prav tako smo ugotavljali, ali otroci pri reproduciranju dodajajo lastne zamisli in ali sledijo svojim razvojnim značilnostim. Podatke smo zbrali v tabeli in jih opisno analizirali, razčlenili.
Ključne besede: reprodukcija, zlati rez, ritem, ravnotežje, barvna paleta
Objavljeno v DKUM: 24.11.2021; Ogledov: 155; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (5,72 MB)

2.
Zaznavanje in doživljanje umetniških del pri učencih v 5. razredu osnovne šole
Tjaša Onišak, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu z naslovom Zaznavanje in doživljanje umetniških del pri učencih v 5. razredu osnovne šole smo izvedli študijo primera, s pomočjo katere smo raziskovali, kako učenci v 5. razredu osnovne šole zaznavajo ter doživljajo kiparsko umetniško delo – spomenik Borisa Kidriča v Mariboru – preko treh različnih stopenj, pri čemer vsaka posamezna stopnja nadgrajuje prejšnjo. V teoretičnem delu smo najprej predstavili sam pomen likovne umetnosti v življenju posameznika, opredelili pojma umetnost in umetniško delo, ločili original od reprodukcije, navedli različne metode za približevanje umetniškega dela učencem, predstavili metodi estetskega transferja in estetske izkušnje ter opisali avtentični prostor in zakaj je le-ta pomemben pri doživljanju umetnine. Za empirični del naloge pa smo izvedli raziskavo, pri kateri smo si izbrali 5. razred na eni izmed osnovnih šol v Mariboru ter načrtovali in izvedli tri učne enote (zadnja se je delila na dva obiska), preko katerih smo želeli ugotoviti, kako učenci zaznavajo in doživljajo spomenik Borisa Kidriča v Mariboru, najprej preko golega opazovanja reprodukcije brez dodatnih informacij, nato preko opazovanja reprodukcije s predstavitvijo forme, teme in konteksta, nato pa še preko obiska kiparskega dela v avtentičnem prostoru. Študija primera je pokazala, da učitelj najlažje pripravi in izpelje uro, pri kateri učencem pokaže reprodukcijo brez kakršnihkoli informacij, vendar ti od nje tudi najmanj odnesejo. Če reprodukcijo obogati s skrbno izbranimi informacijami, se pokaže velik napredek v zaznavi, predvsem kar se tiče zapisanih vtisov s strani učencev. Največje doživetje pa je učencem predstavljal obisk umetniškega dela v avtentičnem prostoru, saj so tam veliko informacij pridobili preko drugih čutov in ne samo preko vida. Pri izdelkih učencev je prav tako možno opaziti napredek, predvsem v natančnosti in številu detajlov, ki so jih upodobili. Če povzamemo, je naša ključna ugotovitev ta, da obisk umetniškega dela v avtentičnem prostoru učenca obogati s pomembno izkušnjo, mu omogoči zaznavo umetniškega dela s še drugimi čutili kot samo z vidom ter ga privede do večje apreciacije umetniških del. Edina ovira, s katero smo se srečali, je pomanjkanje časa pri obisku v avtentičnem prostoru.
Ključne besede: Kiparsko delo, reprodukcija, avtentični prostor, čutila, estetska izkušnja.
Objavljeno v DKUM: 27.10.2017; Ogledov: 853; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (2,93 MB)

3.
AKTIVNOSTI MEDICINSKE SESTRE PRI AMBULANTNI OBRAVNAVI NEPLODNEGA PARA
Lidija Pirš, 2016, diplomsko delo

Opis: Izhodišča:O neplodnosti kot bolezenskem stanju govorimo takrat, ko pri paru po enem letu rednih in nezaščitenih spolnih odnosih ne pride do zanositve. Vzroke za neplodnost vedno iščemo pri obeh partnerjih, tako v diagnostiko vedno poleg ženske vključujemo tudi moškega.Medicinska sestra predstavlja v postopku zdravljenja neplodnosti pomembno vez med vsemi, ki se vključujejo v proces zdravljenja neplodnega para.Namen diplomskega dela je predstaviti pojem neplodnosti, vzroke zanjo in zdravljenje, ter opisati aktivnosti medicinske sestre pri obravnavi neplodnega para od prvega naročanja do konca zdravljenja v centru za reproduktivno medicino. Metodologija:Diplomsko delo je teoretično, nastalo na osnovi študija in tuje literature. Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Zbrane podatke smo pregledali, grupirali, uporabili smo metodo analize in kompilacije, ter na osnovi sinteze oblikovali ugotovitve na zastavljena raziskovalna vprašanja. Rezultati:Ugotovili smo, da je ustrezna komunikacija pomemben dejavnik pri obravnavi neplodnega para v vseh fazah zdravljenja,od prvega stika v centru za naročanje do zaključka zdravljenja. Informacije morajo biti posredovane na razumljiv način in to takrat, ko jih pacienti potrebujejo. Medicinska sestra ima zelo pomembno vlogo tudi pri učenju – edukaciji pacientk o pripravi in samoaplikaciji predpisane hormonske terapije. Učenje poteka individualno, medicinska sestra mora biti natančna, razumljiva in potrpežljiva. Delo medicinske sestre se ob edukaciji prepleta z zdravstveno-vzgojnim delom.Ena pomembnejših aktivnosti medicinske sestre je prav tako priprava in urejanje zdravstvene dokumentacije pacientov, v kateri se nahajajo vsi podatki in izvidi, ki so potrebni za celovito obravnavo neplodnega para. Sklep:Medicinska sestra je pri obravnavi neplodnega paranepogrešljiv člen, saj predstavlja vez med pacienti, zdravniki, biologi in ostalimi sodelavci, ki sodelujejo v timu.
Ključne besede: reprodukcija, neplodnost, zunajtelesna oploditev, medicinska sestra, zdravstveno-vzgojno delo, komunikacija
Objavljeno v DKUM: 27.10.2016; Ogledov: 1319; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

4.
PRIPRAVA FOTOGRAFIJE ZA TISKANE MEDIJE
Maja Mihinjač, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je preučiti proces priprave fotografije za tisk ter ugotoviti kakšne so možne pasti in rešitve za pridobitev kvalitetnega izdelka. Z leti je računalniška in ostala strojna oprema potrebna za grafično industrijo izredno napredovala in postala cenovno dostopnejša. Danes se lahko že skoraj vsak uporabnik ukvarja s fotografiranjem, obdelavo fotografij in pripravo materiala za tisk. V današnjem času ima povprečna strojna oprema (fotoaparat, računalnik, tiskalnik,...) solidno kvaliteto, vendar pa ima po večini avtomatizirane funkcije, ki vzbujajo uporabniku lažen občutek profesionalnosti. V preteklosti je bilo to delo rezervirano za strokovnjake s cenovno težje dostopno opremo. V večini primerov končni izdelek (natisnjena fotografija) ni zadovoljive kvalitete in tako razočara uporabnika oz. naročnika.
Ključne besede: fotografija, reprodukcija, tisk, RGB, CMYK, barvno upravljanje
Objavljeno v DKUM: 23.09.2016; Ogledov: 1141; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (3,05 MB)

5.
Družbene neenakosti in terciarno izobraževanje na Slovenskem : vpogled v odnos med šolskim sistemom in socialno strukturo
Sergej Flere, Miran Lavrič, 2005, izvirni znanstveni članek

Opis: Avtorja v daljšem časovnem obdobju raziskujeta razmerje med družbenimi neenakostmi in šolanjem na terciarni ravni v Sloveniji. Pri tem upoštevata tudi vplive šolskih reform in politike v času več desetletij. Ugotovita, da se vpliv družbenih neenakosti na možnosti vstopanja v vrste študentov v zadnjem času zmanjšuje, in sicer predvsem kot posledica ekspanzije števila šolajočih se na terciarni ravni. Šolska in socialna politika in celo financiranje imajo pri tem le majhno vlogo. Kaže, da se, kljub izmerjenemu občutnemu zmanjševanju, družbene neenakosti pri šolanju še vedno izražajo in skozenj reproducirajo. Do izraza pa najverjetne je prihajajo tudi nove oblike socialnih neenakosti, s katerimi si privilegirani sloji zagotavljajo lastno reprodukcijo.
Ključne besede: vzgoja in izobraževanje, družbena slojevitost, družbene neenakosti, visokošolski študij, šolanje, družbeni položaj, šolski dosežki, izobraževalni sistemi, kulturna reprodukcija
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 746; Prenosov: 101
URL Povezava na celotno besedilo

6.
7.
Izkazani trend prireje mleka v prosti in vezani reji : diplomsko delo
Anja Simrajh, 2012, diplomsko delo

Ključne besede: prosta -vezana reja, prehrana, reprodukcija, trend
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1138; Prenosov: 32
URL Povezava na celotno besedilo

8.
PROBLEMATIKA PRIVATNEGA REPRODUCIRANJA KOT OMEJITVE AVTORSKE PRAVICE
Nina Bezjak, 2014, diplomsko delo

Opis: V pričujočem delu ugotavljamo, da je pravica reproduciranja najpomembnejša avtorska pravica, obseg zaščite avtorskih pravic pa se je postopoma razširjal in tako le-ta danes vključuje tudi primere, kadar reprodukcija ni identična originalu. V jedru diplomskega dela spoznamo, da reprodukcijo srečamo v različnih oblikah in obsegih, izjemno pomembno pa je tudi poudariti, da je odplačnost, neodplačnost reproduciranja ali uporaba kopij glede avtorjevih pravic nepomembna. Pred samim zaključkom dela spoznamo še t. i. tristopenjski test, katerega slovensko različico – štiristopenjski test – ureja ZASP v 46. členu, pri čemer gre za dodatna pravila, ki vsebinsko omejujejo avtorsko pravico.
Ključne besede: Reprodukcija, omejitev reproduciranja, avtorska pravica, gospodarski interesi avtorja, tristopenjski test, štiristopenjski test, cilji reprodukcije.
Objavljeno v DKUM: 15.12.2014; Ogledov: 2074; Prenosov: 240
.pdf Celotno besedilo (746,56 KB)

9.
Parametri reprodukcije in poroda pri kravah dojiljah lisaste pasme
Majda Štelcer, 2013, diplomsko delo

Opis: Raziskavo smo opravljali v obdobju od leta 2010 do leta 2012 na dveh kmetijah s kravami dojiljami lisaste pasme. Analizirali smo 45 porodov (37 pri kravah in 8 pri telicah). Preučevali smo različne parametre v obdobju pred in med telitvijo. Pred telitvijo smo spremljali različna predhodna znamenja. Ugotovili smo, da so se ta začela pojavljati v obdobju enega tedna pred telitvijo (mehčanje vezi 7 dni, nabrekanje vimena 7 dni in prisotnost mleziva v vimenu 2 dni pred telitvijo), topitev materničnega čepa pa se je začela že 8 dni pred porodom. Pri telicah se je vime začelo razvijati dva meseca in pol pred telitvijo, mlezivo pa je bilo prisotno 4 dni pred telitvijo. Pri telitvi smo ugotovili, da se je alantoisni mehur pojavil 36 minut pred nogicami teleta, tele pa je bilo porojeno v dobrih 14 minutah. Večina telet (95,6 %) se je otelila v normalni prednji legi. V fizioloških mejah (do 12 ur po porodu) je bila izločena tudi posteljica. Pri živalih, ki so bile vključene v raziskavo, je brejost v povprečju trajala 290 dni, doba med dvema telitvama pa 385 dni.
Ključne besede: reprodukcija, krave dojilje, porod, lisasta pasma
Objavljeno v DKUM: 25.02.2013; Ogledov: 2427; Prenosov: 539
.pdf Celotno besedilo (499,61 KB)

10.
Zdravstvena obravnava neplodnega para
Aleksandra Voršič, 2013, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Neplodnost velja za vse pogostejšo težavo današnjega časa. Velik razvoj in napredek v reproduktivni medicini nudi neplodnim parom najustreznejše zdravljenje, najpogosteje možnost zanositve z biomedicinsko pomočjo. Vendar se nekateri pari v času zdravljenja spopadajo s številnimi težavami tako na fizičnem, kot na psihološkem področju. Namen: Namen diplomskega dela je opisati neplodnost in načine zdravljenja neplodnosti ter s pomočjo študije primera predstaviti pomen zdravstvene nege in vlogo medicinske sestre pri obravnavi neplodnega para. Raziskovalna metodologija: Izvedli smo študijo primera, v kateri smo obravnavali neploden par v postopku zdravljenja neplodnosti in postopku oploditve z biomedicinsko pomočjo. Kot instrument raziskave smo uporabili dva delno strukturirana vprašalnika. Podatke o paru smo tako pridobili s pomočjo intervjuja obeh partnerjev ter iz njune medicinske dokumentacije. Rezultati: Na podlagi analize pridobljenih podatkov smo ugotovili, da se neploden par v času zdravljenja sooča s številnimi problemi, kot so pomanjkanje znanja, strah, nevarnost za nemoč, zmedenost, težave z aplikacijo hormonske terapije, razdražljivost in slabo počutje ter izogibanje socialnim stikom. Ugotovili smo, da so najtežje obvladljivi negovalni problemi vezani predvsem na čustveno področje. Sklep: Menimo, da je v procesu zdravstvene obravnave neplodnega para izredno pomembna tudi vloga medicinske sestre, katera mora imeti veliko znanja, dobre komunikacijske spretnosti in visoko stopnjo empatije. Prepoznati mora potrebe, ki jih ima neploden par ter jima v okviru svojih kompetenc svetuje. Delovati mora zdravstveno vzgojno, motivirati in spodbujati paciente k aktivnem sodelovanju v času zdravljenja ter zdravemu načinu življenja.
Ključne besede: reprodukcija, neplodnost, zdravljenje, oploditev z biomedicinsko pomočjo, medicinska sestra
Objavljeno v DKUM: 21.02.2013; Ogledov: 2374; Prenosov: 483
.pdf Celotno besedilo (571,27 KB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici