| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza in primerjava proceduralnih jezikov v relacijskih podatkovnih bazah : diplomsko delo
Sara Zadravec, 2022, diplomsko delo

Opis: Življenje danes si težko predstavljamo brez shranjevanja in obdelovanja podatkov, kar nam med drugim omogočajo podatkovne baze. Proceduralni jeziki v podatkovnih bazah združujejo jezik podatkovnih baz in proceduralni programski jezik ter tako omogočajo izvajanje proceduralne logike v podatkovnih bazah. V sklopu diplomske naloge smo opisali osnove podatkovnih baz, procedur, prožilcev in funkcij ter slednje tri primerjali. Opisali smo štiri proceduralne jezike, ki pripadajo štirim trenutno najbolj priljubljenim sistemom za upravljanje podatkovnih baz. Izbrane proceduralne jezike smo primerjali in izdelali praktični primer, s pomočjo katerega smo prikazali razlike med jeziki v sintaksi in času izvajanja.
Ključne besede: procedura, proceduralni jezik, relacijske podatkovne baze
Objavljeno v DKUM: 20.10.2022; Ogledov: 361; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (12,47 MB)

2.
3.
ADMINISTRATIVNO OKOLJE ZA SPLETNO MESTO HOBOTNICA
Dušan Kodrič, 2012, diplomsko delo

Opis: Z razvojem sodobnih tehnologij so se tudi pojavile tehnologije za spletni razvoj, ki nam omogočajo hiter in učinkovit razvoj spletnih strani ter aplikacij. V diplomskem delu bomo obravnavali sodobne spletne tehnologije in druge komponente, ki omogočajo razvoj bogatih spletnih aplikacij. Podrobneje bomo spoznali najpomembnejše lastnosti in prednosti sodobnih spletnih tehnologij in komponent kakor tudi njihovo uporabo ter jih uporabili za razvoj administrativnega okolja. Administrativno okolje je spletna aplikacija, ki omogoča administracijo podjetij, uporabnikov, modulov in postopkov. Uporabniku ponuja bogat uporabniški vmesnik in omogoča dobro uporabniško izkušnjo.
Ključne besede: Tehnologije dinamičnih spletnih rešitev, relacijske podatkovne baze, spletne aplikacije, PHP ogrodje CodeIgniter, JavaScript. AJAX
Objavljeno v DKUM: 27.02.2014; Ogledov: 1703; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

4.
ANALIZA SPREMEMB STRUKTURE RELACIJSKIH PODATKOVNIH BAZ
Lija Emmelin Verneli, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo se osredotočili na področje sprememb strukture relacijske podatkovne baze tekom njene uporabe. Spremembe so lahko bodisi posledica spremenjenih zahtev naročnika bodisi so izvedene z namenom optimizacije. Problem, ki smo ga v magistrski nalogi izpostavili je, kako najbolje oblikovati shemo podatkovne baze, da bo ta prilagojena izvedbi nadaljnjih sprememb, ki jo bodo doletele tekom njene uporabe. Preučili smo različne pristope takšnega oblikovanja podatkovne sheme ter izvedli raziskavo na področju sprememb strukture relacijske podatkovne baze v slovenskih podjetjih. Namen raziskave je bil raziskati rokovanje slovenskih podjetij s spremembami strukture relacijskih podatkovnih baz. Na osnovi ugotovitev in pregledane literature na tem področju ter rezultatov raziskave in lastnih izkušenj pri delu s podatkovnimi bazami smo izdelali smernice, ki razvijalcem in strokovnjakom na področju podatkovnih baz na preprost in učinkovit način predstavljajo usmeritev pri izdelavi podatkovne sheme, ki bo kar najbolje prilagojena nadaljnjim spremembam tekom njene uporabe.
Ključne besede: relacijske podatkovne baze, podatkovna shema, oblikovanje podatkovne sheme, posodabljanje podatkovne baze, preurejanje podatkovne baze
Objavljeno v DKUM: 31.01.2014; Ogledov: 1365; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (1,62 MB)

5.
POSLOVNI POTENCIAL KONCEPTA BIG DATA
Patricija Gavez, 2013, diplomsko delo

Opis: Informacije predstavljajo neotipljivo premoženje organizacij in so njihova pomembna konkurenčna prednost. Za najboljši izkoristek informacij se organizacije posložujejo poslovnega obveščanja, katerega glavna komponenta so podatkovne baze. Najbolj razširjene podatkovne baze so relacijske baze podatkov, pri katerih so podatki shranjeni v logično povezanih tabelah. Trend povečane rasti količine podatkov je povzročil, da relacijske baze ne uspejo zadovoljiti potreb poslovnega obveščanja. Pojavil se je koncept Big Data in z njim povezane tehnologije za zajem, shranjevanje, obdelavo in izkoristek masovnih količin podatkov. Big Data predstavljajo veliko poslovno priložnost tako za organizacije, ki se jih bodo posluževale pri poslovnem obveščanju, kot tudi za ponudnike programske opreme. Orodje Apache Hadoop, ki vsebuje dve pomembnejši komponenti – MapReduce in HDFS, je le ena izmed prepoznavnejših programskih rešitev na področju koncepta Big Data. Pomembna storitev, ki spada k velikim podatkovnim bazam je tudi računalništvo v oblaku, saj zadovoljuje zahteve s strani infrastrukture, prilagodljivosti storitve pa tudi varstva podatkov.
Ključne besede: Big Data, tehnologije za obvladovanje Big Data, Apache Hadoop, MapReduce, HDFS, poslovno obveščanje, podatkovne baze, relacijske podatkovne baze, integracija podatkov, računalništvo v oblaku
Objavljeno v DKUM: 04.11.2013; Ogledov: 2327; Prenosov: 464
.pdf Celotno besedilo (974,42 KB)

6.
7.
8.
PRIMERJAVA ZAGOTAVLJANJA TRAJNOSTI PODATKOV V JAVANSKIH APLIKACIJAH Z UPORABO OBJEKTNIH BAZ IN PRISTOPA JPA
Jan Zorec Gaberc, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi pregledamo in primerjamo načine zagotavljanja trajnosti podatkov — objektov v Javanskih aplikacijah z uporabo objektnih podatkovnih baz in s pristopom Java Persistence API — JPA. Objektne baze omogočajo neposredno shranjevanje objektov v bazo in tako olajšajo zagotavljanje trajnosti pri objektno-orientiranem načinu programiranja. Pristop JPA podatke shranjuje v relacijske podatkovne baze in uporablja objektno-relacijske metapodatke za preslikavo objektov, ki se uporabljajo znotraj aplikacije v entitete, ki se nahajajo v podatkovni bazi. Zaradi lažje primerjave obeh smo isto aplikacijo izdelali z uporabo objektne baze in pristopa JPA. V času razvoja smo naredili praktično primerjavo razumevanja in uporabe obeh načinov.
Ključne besede: Objektne podatkovne baze, Java persistence API, JDO, Relacijske podatkovne baze
Objavljeno v DKUM: 25.09.2009; Ogledov: 1805; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici