| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Tehnološki elaborat za objekt Rekonstrukcija regionalne ceste Dole - Ponikva i. faza : diplomsko delo
Zala Esih, 2021, diplomsko delo

Opis: V operativnem gradbeništvu predstavlja ključni del gradnje Tehnološki elaborat, na katerega se izvajalec opira tekom celotne gradnje. Na gradbišču ga potrebujemo kot iztočnico za vsako delo, ki se bo izvedlo. V tem diplomskem delu smo se osredotočili na praktični primer izvedbe tehološkega elaborata za izvedbo Rekonstrukcije regionalne ceste z R3-687/7207 Dole – Ponikva – Loče od km 4,100 do km 4,760, I. faza. V diplomskem delu smo želeli prikazati obstoječe stanje, predvidena dela na objektu, posamezne vrste del, projektne rešitve, način in kvaliteto izvedbe, organizacijo gradbišča, predvidene vgrajene materiale, mehanizacijo in opremo za izvedbo del. Izvajalec se z dobro in pravilno opisanimi postopki v tehnološkem elaboratu lahko izogne nepredvidenim situacijam, morebitnemu nepravilnemu izvajanju del tekom gradnje objekta in nepotrebnim dodatnim stroškom.
Ključne besede: tehnološki elaborat, rekonstrukcija ceste, organizacija gradbišča, izvedba gradbenih del, operativno gradbeništvo.
Objavljeno v DKUM: 07.09.2021; Ogledov: 1101; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (2,90 MB)

2.
Analiza možnih rešitev rekonstrukcije maloprometne ceste - primer ceste v Šenkovcu
Adriana Novak, 2019, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga obravnava primer rekonstrukcije izbrane maloprometne ceste. Maloprometne ceste predstavljajo večino cestnega omrežja v posamezni državi; običajno potekajo zunaj naselja in so prometno malo obremenjene. Načrtovanju, planiranju in vzdrževanju maloprometnih cest je potrebno – zaradi njihovih specifičnosti – nameniti posebno pozornost. V magistrski nalogi je prikazan postopek izdelave projektne dokumentacije za načrtovanje in rekonstrukcijo maloprometnih cest. Navedeni so postopki rednega in gradbenega vzdrževanja javnih cest, ki so pomembni zaradi zagotavljanja dobrega stanja (ali izboljšave) obstoječe cestne infrastrukture. V drugem delu naloge so podane različne možne variante rekonstrukcije izbrane maloprometne ceste. Vsaka od treh variant je zasnovana glede na različna izhodišča in posledično z različnimi projektno-tehničnimi elementi. Variante so tudi stroškovno ocenjene, kar omogoča njihovo primerjavo. Cilj magistrske naloge je bil na podlagi različnih izbranih kriterijev opraviti primerjavo izbranih variant ter podati predlog optimalne variante rekonstrukcije izbrane maloprometne ceste.
Ključne besede: maloprometne ceste, projektna dokumentacija, vzdrževanje maloprometnih cest, rekonstrukcija maloprometnih cest
Objavljeno v DKUM: 19.09.2019; Ogledov: 959; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (5,70 MB)

3.
Rekonstrukcija semaforiziranega križišča v Ormožu
Dejan Kociper, 2019, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Predmet obravnave projektne naloge je rekonstrukcija štirikrakega semaforiziranega križišča v krožno križišče v Ormožu. Opišemo problematiko trenutnega stanja in predstavimo podatke o prometu na izbranem križišču. Prometne podatke pridobimo s pomočjo štetja prometa in podatkov o prometu iz Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo. Po analizi zbranih podatkov predstavimo splošno krožna križišča in nekaj osnovnih pojmov oziroma pomembnih dejstev o krožnih križiščih. S pomočjo standardov, pravilnikov in tehničnih specifikacij za ceste iz raznih področij določimo elemente naše projektne rešitve – krožnega križišča. Ustreznost izbranih elementov in same projektne rešitve preverimo z izračunom nasičenosti posameznih krakov. Namen je preučitev možnosti za preureditev oziroma rekonstrukcijo obstoječega križišča in s projektno rešitvijo – krožiščem izboljšati prometno varnosti in pretočnost prometa na izbrani lokaciji.
Ključne besede: krožno križišče, rekonstrukcija, promet, prometni podatki, TSC – Tehnične specifikacije za javne ceste
Objavljeno v DKUM: 11.09.2019; Ogledov: 1173; Prenosov: 178
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

4.
REKONSTRUKCIJA MALOPROMETNE CESTE - PRIMER CESTE V OROSLAVJU
Mateja Ladišić, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je analiziran postopek rekonstrukcije maloprometnih cest. Maloprometne ceste predstavljajo večino cestnega omrežja določene države, zaradi svojega obsega so postopki njihovega načrtovanja, gradnje in vzdrževanja pogosto poenostavljeni in so marsikdaj - predvsem, kar se tiče vzdrževanja - le-ti neustrezni oz. ne dosegajo željenih kvalitet. V sklopu magistrskega dela so analizirane kategorije maloprometnih cest, njihove osnovne značilnosti ter lastnosti. Opredeljeno je področje poškodb vozišč maloprometnih cest z oceno stanja ter analizirani postopki vzdrževanja in dimenzioniranja voziščnih konstrukcij maloprometnih cest. Opravljena je primerjava postopkov dimenzioniranja voziščnih konstrukcij maloprometnih cest na osnovi slovenskih tehničnih specifikacij ter hrvaške norme. V magistrskem delu so predstavljena teoretična izhodišča aplicirana na konkreten primer predloga rekonstrukcije maloprometne ceste. Sam predlog je izdelana v dveh variantah, opravljena je tudi njihova medsebojna primerjava z ugotovljenimi prednostmi in slabosti posamezne variante.
Ključne besede: maloprometna cesta, voziščna konstrukcija, poškodbe, dimenzioniranje, rekonstrukcija ceste, vzdrževanje, odvodnjavanje, projekt
Objavljeno v DKUM: 03.01.2017; Ogledov: 1669; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (10,32 MB)

5.
METODOLOGIJA ZA IZBOR OPTIMALNE UREDITVE KRIŽIŠČA NA KONKRETNEM PRIMERU
Matej Petkovič, 2016, diplomsko delo

Opis: Predmet diplomske naloge je presoja možnih rešitev rekonstrukcije obstoječega križišča. Primernost rešitve preverjamo med nesemaforiziranim, semaforiziranim in krožnim križiščem. Izbor rekonstrukcije je izveden s pomočjo analize obstoječega stanja, prognoze prometnih tokov za plansko obdobje, analize številnih ključnih kriterijev in medsebojne primerjave posameznih rešitev. Način izbora je predstavljen na konkretnem primeru rekonstrukcije križišča regionalne ceste R2-435 Maribor–Ruše in priključka Deržaničeve poti. Rekonstrukcija je potrebna zaradi izgradnje 30 novih stanovanjskih hiš. Najustreznejša izbrana rešitev rekonstrukcije križišča je podrobneje predstavljena.
Ključne besede: ceste, križišče, rekonstrukcija križišč, kriteriji za izbor ureditve križišča, pravila projektiranja
Objavljeno v DKUM: 21.09.2016; Ogledov: 1135; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (5,37 MB)

6.
PROJEKTNA DOKUMENTACIJA ZA REKONSTRUKCIJO MALOPROMETNIH CEST - PRIMER CESTE V KOPRIVNICI
Mateja Poldrugač, 2015, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo se osredotoča na projektno dokumentacijo, ki je potrebna za izvedbo rekonstrukcije maloprometnih cest. V uvodnem delu je razložen pojem maloprometne ceste, pojasnjene so njihove osnovne značilnosti in lastnosti ter posebnosti, ki maloprometne ceste ločijo od drugih vrst cest. V drugem delu magistrskega dela je predstavljen in izveden primer projektne dokumentacije za rekonstrukcijo maloprometne ceste v Koprivnici. Zaradi velikih poškodb na asfaltiranem delu ceste in težko omogočenem prometu na neasfaltiranem delu ceste je namen magistrskega dela narediti projektno dokumentacijo za rekonstrukcijo (asfaltiranje) tega dela ceste. Na ta način je možno zagotoviti normalno odvijanje prometa na obravnavani prometnici.
Ključne besede: maloprometne ceste, projektna dokumentacija, rekonstrukcija cest, voziščna konstrukcija, poškodbe
Objavljeno v DKUM: 02.11.2015; Ogledov: 1478; Prenosov: 250
.pdf Celotno besedilo (3,21 MB)

7.
INVESTICIJSKA IN RAZPISNA DOKUMENTACIJA ZA REKONSTRUKCIJO LOKALNE CESTE V OBČINI BENEDIKT
Mitja Ješovnik, 2015, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je podrobnejši prikaz investicijske in projektne dokumentacije potrebne v postopkih graditve objektov. Investicijska dokumentacija se pripravlja v fazi zasnove in je za investitorja najpomembnejša, saj je dokument, na podlagi katerega se investitor odloča o naslednjih korakih v procesu graditve oz. gradbenem projektu. Projektna dokumentacija, ki se pripravlja v okviru faze projektiranja objekta pa predstavlja zbirko dokumentov, načrtov in elaboratov na osnovi katerega je zagotovljena pravilna gradnja objekta in sledljivost vseh izvedenih del. V fazi priprave na gradnjo objekta se odvija tudi postopek razpisa za izbor izvajalca del. Pod poglavjem o razpisni dokumentaciji je prikazan postopek od objave javnega naročila do priprave sklepa o izbiri najugodnejšega izvajalca, ki mora za tovrstne objekte biti izveden skladno z Zakonom o javnem naročanju. V aplikativnem delu diplomskega dela je prikazan proces izdelave investicijske in razpisne dokumentacije za projekt ureditve infrastrukturnih in cestnih povezav v naseljih Benedikt, Sveti Trije Kralji in Štajngrova. V diplomskem delu je predstavljen dokument investicijske dokumentacije, ki je bil s strani investitorja pozitivno ocenjen in služi kot osnova za nadaljevanje investicije, ter pripravo celotne razpisne dokumentacije v času neposredne priprave na gradnjo.
Ključne besede: investicijska dokumentacija, razpisna dokumentacija, rekonstrukcija ceste, zakonodaja
Objavljeno v DKUM: 14.05.2015; Ogledov: 2067; Prenosov: 267
.pdf Celotno besedilo (4,65 MB)

8.
NAČRTOVANJE IN IZVEDBA REKONSTRUKCIJE MALOPROMETNE CESTE
Žiga Perš, 2014, diplomsko delo

Opis: Predmet obravnave diplomskega dela je načrtovanje in rekonstrukcija maloprometne ceste. V diplomskem delu je predstavljen postopek načrtovanja maloprometne ceste od izvedbe projektne dokumentacije do izvajanja rekonstrukcije, s povzetki pravilnikov in tehničnih specifikacij upoštevanih pri načrtovanju. V nadaljevanju je prikazan postopek izvedbe rekonstrukcije, izvedbe posameznih elementov voziščne konstrukcije, kakor tudi ves potreben material ter gradbena mehanizacija potrebna za izvedbo rekonstrukcije. Na koncu so prikazane tudi spremembe, ki so nastale tekom gradnje glede na projektno dokumentacijo ter njihove rešitve in izvedba.
Ključne besede: Rekonstrukcija, načrtovanje, elementi ceste, maloprometna cesta, izvedba rekonstrukcije
Objavljeno v DKUM: 03.07.2014; Ogledov: 2051; Prenosov: 251
.pdf Celotno besedilo (26,70 MB)

9.
POSTOPEK REKONSTRUKCIJE LOKALNE CESTE - PRIMER LC 310031 (VOSEK-JARENINA.ŠENTILJ)
Uroš Orož, 2014, diplomsko delo

Opis: V Sloveniji smo zadnjih nekaj let priča zelo slabemu programu vzdrževanja oziroma novogradnji cest, razen programu AC omrežja. Kot ugotavljamo uporabniki cest, so nekateri odseki zelo neugodni oziroma že zelo nevarni za vožnjo. K temu je v veliki meri prispevala tudi finačna kriza, ki je skoraj zavrla vse investicije v gradnjo in vzdrževanje celotne cestne infrastrukture državnih cest. V nalogi sem tako prikazal pristop k izdelavi projektne dokumentacije in sicer za rekonstrukcijo MPC v javno dobro. Kot je znano, se pri projektiranju MPC sklepajo kompromisi med razpoložljivimi sredstvi in velikostjo uporabljenih projektno-tehničnih elementov, pogosto žal na račun nižje stopnje prometne varnosti. Diplomsko nalogo sem zaključil s prikazom primera projektiranja obstoječe ceste v občini Pesnica, ki je tudi vnjihovem upravljanju. Projektna dokumentacija je bila narejena na nivoju IDZ za pridobitev projektnih pogojev in na nivoju PZI za izvedbo.
Ključne besede: maloprometne ceste, rekonstrukcija cest, projektna dokumentacija, gradnja cest
Objavljeno v DKUM: 02.07.2014; Ogledov: 2297; Prenosov: 478
.pdf Celotno besedilo (13,15 MB)

10.
MODERNIZACIJA MALOPROMETNIH CEST V HRIBOVITEM OKOLJU: PRIMER CESTE NA SLOVENJEGRAŠKEM POHORJU
Jernej Karničnik, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno področje modernizacije maloprometnih cest v hribovitem okolju. Osnovna značilnost maloprometnih cest je, da po njih poteka promet manjših prometnih volumnov. Predstavljajo večino cestnega omrežja določene države, pogosto se načela njihovega načrtovanja, projektiranja, gradnje in vzdrževanja razlikujejo od načel za ceste drugih kategorij oz. lastnosti. Pojem modernizacije maloprometne ceste v tem diplomskem delu predstavlja načrtovanje in izvedbo obnove voziščne konstrukcije ter korekcijo projektno-tehničnih elementov obstoječe ceste. Predstavljen je konkretni primer modernizacije cestnega odseka na Slovenjegraškem Pohorju. Obravnavan odsek se priključuje na lokalno cesto Slovenj Gradec – Pungart. V sklopu diplomskega dela je izdelan idejni projekt modernizacije obstoječe maloprometne ceste, pri čemer so izboljšani projektno-tehnični elementi obstoječe ceste, prav tako je predvidena obnova voziščne konstrukcije. Modernizirana cesta bo voznikom zagotavljala večjo varnost in udobnost vožnje, hkrati bo obstojnejša in bo bolje kljubovala vremenskim razmeram.
Ključne besede: maloprometne ceste, rekonstrukcija in modernizacija maloprometnih cest, projektno-tehnični elementi maloprometnih cest, voziščne konstrukcije maloprometnih cest
Objavljeno v DKUM: 24.04.2014; Ogledov: 1763; Prenosov: 240
.pdf Celotno besedilo (19,93 MB)

Iskanje izvedeno v 1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici