| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 192
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Tehnološki proces grajenja in terminsko planiranje rekonstrukcije ceste Zg. Ščavnica - Dražen vrh : diplomsko delo
Dani Milošič, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opis tehnološkega procesa grajenja in terminskega planiranja objekta ureditev ceste Sveta Ana R3-730/4105. Na začetku diplomskega dela je uvod, v katerem je opis problematike ceste, namen in cilj diplomske naloge. V drugem delu diplomske naloge je splošni del, ki zajema podatke o projektu, podatke o vseh udeležencih, ki so prisotni pri izgradnji objekta, rok gradnje, zapora ceste ter predstavitev projektne dokumentacije. Nato sledi opis objekta, v katerem je predstavljeno obstoječe stanje, potek rekonstrukcije ceste, oporni zid, most čez Ščavnico, odvodnjavanje, prometna oprema in signalizacija. V nadaljevanju sledi preučitev pogojev za gradnjo, kjer se bo preučila dokumentacija objekta, geološko geomehanske razmere, klimatsko meteorološke razmere, možnost pridobivanja surovin ter nabava materiala, prometne razmere in preučitev gradbene pogodbe. Nato sledi poglavje tehnološki proces grajenja, kjer so predstavljeni tehnološki procesi grajenja, ki opisujejo potek gradnje in uporaba tehnologij pri gradnji. Na koncu diplomskega dela je opis poteka grajenja, ki zajema opis vrstnega reda aktivnosti, analizo časa posamičnih aktivnosti, predstavitev terminskega plana in izdelan dinamični plan delovne sile.
Ključne besede: gradbeništvo, rekonstrukcija, tehnologija grajenja, terminsko planiranje.
Objavljeno v DKUM: 27.10.2022; Ogledov: 133; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (29,46 MB)

2.
O izvoru pedalnega klavirja, skladbah in obuditvi instrumenta v 21. stoletju : magistrsko delo
Alja Repnik, 2022, magistrsko delo

Opis: Na podlagi zgodovinskih virov proučimo razvoj, različne funkcije in spreminjanje pedalnega klavirja. Nastanek je najprej opredeljen skozi njegova predhodnika: pedalni čembalo in pedalni klavikord. Prav tako je v magistrski nalogi na podlagi novejših raziskav opisano dolgoletno napačno dojemanje vseh strunskih pedalnih glasbil, že od renesanse naprej, kot instrumentov, ki so namenjeni samo in izključno vadbi organistov. Razvoj instrumenta je predstavljen skozi različna glasbena obdobja in prostore, v katerih se je razvijal: obdobje klasicizma na Dunaju, obdobje nemške romantike, obdobje francoske romantike, 20. stoletje in današnji čas, v katerem so se pojavile moderne rekonstrukcije. V okviru obdobij so predstavljeni tudi skladatelji, ki so ustvarjali za ta instrument, in njihove skladbe. Nekatere od slednjih so tudi analizirane. V zadnjem delu naloge so predstavljene tri moderne eklektične rekonstrukcije instrumenta, ki so se razvile v zadnjih nekaj desetletjih: Doppio Borgato, klavir Daliborja Miklavčiča in Pinchi sistem, katerih skupni namen je bil ustvariti klavir, na katerega je mogoče izvajati repertoar iz različnih obdobij na tehnično prilagodljive načine. Glavni namen naloge je obuditi zavedanje pomembnosti tega skoraj pozabljenega instrumenta, s poudarkom na delih prominentnih skladateljev.
Ključne besede: pedalni klavir, odkrivanje avtentičnosti, obuditev, rekonstrukcija, analiza
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 60; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (5,20 MB)

3.
Prenova kamnite zgradbe na otoku Molat : diplomsko delo
Manja Križaj, 2022, diplomsko delo

Opis: V preteklosti so se odvijali različni dogodki, ki so različno vplivali na objekte. Marsikateri objekt je še danes neidentificiran in nedotaknjen. Tako kot drugod po svetu so tudi na otoku Molat različne konstrukcije potrebne vzdrževanja, obnove ali rekonstrukcije. Veliko je ljudi, ki bi tak objekt porušili in zgradili novega, vendar nas je v diplomskem delu zanimalo prav nasprotno. V diplomskem delu se soočamo z objektom, ki je imel v preteklosti stanovanjski in vojaški pomen. Zaradi te raznolikosti smo se poglobili vanj in iz njega naredili objekt za nadaljnjo uporabo. Obstoječo vertikalno konstrukcijo iz kamnine smo rekonstruirali v bivanjske in turistične namene. Vsak obnovljen in dodelan element ji dodeli še približno sto let življenja. Objektu nismo spremenili pritličnega tlorisnega gabarita, temveč smo uredili zgolj notranjost in funkcionalnost prostorov.
Ključne besede: gradbeništvo, rekonstrukcija, kamnite zidane zgradbe
Objavljeno v DKUM: 20.09.2022; Ogledov: 174; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (38,99 MB)

4.
Tehnološki elaborat za objekt rekonstrukcija tira št. 5 na železniški postaji Dobova : diplomsko delo
Erika Fišer, 2022, diplomsko delo

Opis: Tehnološki elaborat je ključni del gradnje v operativnem gradbeništvu, saj se izvajalec čez celotno gradnjo opira nanj. V diplomskem delu smo se poglobili v praktični primer tehnološkega elaborata za objekt rekonstrukcija tira št. 5 na železniški postaji Dobova. V diplomskem delu smo prikazali obstoječe stanje, tehnični opis projektnih rešitev, popis posameznih del s predizmerami, predvidene vgrajene materiale in kakovost izvedbe. Dobro pripravljeni opisi postopkov v tehnološkem elaboratu nam lahko pri gradnji prihranijo veliko časa, napak in nepotrebnih stroškov.
Ključne besede: tehnološki elaborat, rekonstrukcija tira, operativno gradbeništvo
Objavljeno v DKUM: 08.09.2022; Ogledov: 144; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (5,84 MB)

5.
Konstrukcijska prenova in ekonomska upravičenost podpornih valjčkov tračnega transporterja
Andraž Krajnc, 2022, diplomsko delo

Opis: V podjetju Premogovnik Velenje, d. o. o., za transport lignita iz rudnika uporabljajo tračni transporter, ki je podprt s podpornimi valjčki, vgrajenimi v nosilce. Valjčki, ki jih trenutno uporabljajo, so nerazstavljivi. Če se pokvari samo ležaj, se menja celoten valjček. Najbolj pogosto so naročeni valjčki premera (133 x 670 mm), ki so vgrajeni pri tako imenovanem glavnem odvozu premoga v nosilce, pod kotom 10°. Podjetje DBSS, d. o. o., je včasih izdelovalo te valjčke v manjši količini, vendar so bili ti drugačni. S pomočjo stiskalnice oziroma z uporabo zunanje sile so bili ti valjčki razstavljivi, kar je omogočalo ob okvari ležaja oziroma drugega dela valjčka zamenjavo poškodovanega elementa. Težavo predstavljajo stroški, saj so pri razstavljivih podpornih valjčkih precej veliki. V diplomskem delu je predstavljena rekonstrukcija razstavljivih valjčkov, izdelava tehniške dokumentacije ter stroškovni preračun izdelave izbrane serije podpornih valjčkov.
Ključne besede: Transport, tračni transporter, podporni valjčki, rekonstrukcija, stroškovna analiza
Objavljeno v DKUM: 05.09.2022; Ogledov: 85; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (1,83 MB)

6.
Rekonstrukcija in izdelava tehnične dokumentacije povratne postaje jamske sedežnice v podjetju Premogovnik Velenje d.o.o.
Rok Rednjak, 2022, diplomsko delo

Opis: V podjetju Premogovnik Velenje d.o.o. se z namenom hitrejšega prevažanja zaposlenih na delovišča uporablja namenski transportni sistem jamska sedežnica. Jamska sedežnica se nahaja v južnem krilu jame Preloge in je dolžine L = 630 metrov. Trenutno je na povratni postaji jamske sedežnice nameščen povratni kolut s – glede na pravilnik – premajhnim premerom – Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu in tehničnih ukrepih pri prevažanju v podzemnih prostorih in na površini pri raziskovanju in izkoriščanju mineralnih surovin UL RS 111/03 in61/10-ZRud-1. Zaradi premajhnega premera povratnega koluta prihaja do okvar na celotni trasi jamske sedežnice in s tem povečane obrabe vlečne jeklene vrvi. V podjetju so se odločili za rekonstrukcijo povratne postaje jamske sedežnice in povečanje povratnega koluta jamske sedežnice. V diplomskem delu je predstavljena rekonstrukcija povratne postaje in izdelani načrti, ki se bodo uporabili pri izdelavi nove postaje. Predvidevamo, da bomo z rekonstrukcijo zmanjšali število okvar na sedežnici in s tem zmanjšali obrabo jeklene vrvi.
Ključne besede: jamska sedežnica, povratna postaja, povratni kolut, rekonstrukcija, pravilnik.
Objavljeno v DKUM: 02.09.2022; Ogledov: 160; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (7,61 MB)

7.
Razvoj metode po-obdelave trirazsežnih rekonstrukcij medicinskih preiskav z računalniško tomografijo : magistrsko delo
Špela Ekselenski, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisan proces razvoja metode in določanja ustreznih parametrov po-obdelave trirazsežnih rekonstrukcij segmentacij preiskav z računalniško tomografijo (CT). Raziskava je omejena na primere večjih kostnih defektov lobanjskih kosti. V delu je naprej predstavljen postopek segmentacije in trirazsežne rekonstrukcije rezultatov CT preiskave v obliki DICOM podatkov. Na osnovi enega primera je predstavljen vpliv debeline sloja CT preiskave na velikost stopničastega efekta in gostoto trikotnikov mreže rekonstruiranega modela. Enak primer je potem uporabljen za predstavitev posameznih operacij po-obdelave za glajenje, zmanjševanje gostote trikotnikov, sproščanje in urejanje mreže rekonstruiranega modela. Predstavljeni sta tudi metodi ocenjevanja učinka glajenja in določanja odstopanja od začetne trirazsežne geometrije. Glede na rezultate raziskave ne enem primeru z dvema različnima debelinama slojev preiskave sta bila izbrana dva postopka z različnimi vrednostmi parametrov po-obdelave, ki sta bila uporabljena za po-obdelavo trirazsežnih rekonstrukcij desetih različnih primerov CT preiskav lobanj. Opravljena je bila analiza učinkov posameznih operacij po-obdelave na gladkost modela, gostoto trikotnikov in zagotavljanje dopustnega odstopanja od prvotne geometrije rekonstrukcije. V zaključku so podane glavne ugotovitve predstavljene raziskave in podane smernice za nadaljnje delo na obravnavanem področju.
Ključne besede: segmentacija, poobdelava, odstopanja, trirazsežna rekonstrukcija, računalniška tomografija.
Objavljeno v DKUM: 07.02.2022; Ogledov: 312; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

8.
Rekonstrukcija spodnjega ustroja na nadgradnji železniške proge Podnart - Lesce : magistrsko delo
Rok Golob, 2021, magistrsko delo

Opis: V tej magistrski nalogi sem predstavil rekonstrukcijo železniške proge Podnart – Lesce Bled. Posebno sem opisal izvedbo spodnjega ustroja, pri kateri sem kot pomočnik operativnega vodja spodnjega ustroja sodeloval tudi sam. Na kratko sem predstavil glavne elemente, zahteve in pravilnike, ki jih je treba upoštevati pri vgradnji. Prikazal in opisal sem vse faze gradnje od priprave gradbišča do same izvedbe, kjer je podrobneje opisana organizacija gradbišča, tehnologija same izvedbe dela, število mehanizacije in načini, kako smo predpisane zahteve dosegali in dokazovali. Podrobneje so opisani uporabljeni materiali spodnjega ustroja, zahteve in raziskave, ki so bile opravljene pred pričetkom same gradnje. Ker gre za zemeljska dela, kjer so rezultati tudi drugačni od predvidevanj, je v nalogi opisano, kako smo reševali različne kakovosti materialov, ki smo jih na 10.690 m dolgem gradbišču zaznali.
Ključne besede: rekonstrukcija železniške proge, spodnji ustroj, zgornji ustroj, tirna greda, tirnica, geotekstil planum, dinamična plošča, statična plošča
Objavljeno v DKUM: 29.11.2021; Ogledov: 399; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (4,67 MB)

9.
Tehnološki elaborat za objekt Rekonstrukcija regionalne ceste Dole - Ponikva i. faza : diplomsko delo
Zala Esih, 2021, diplomsko delo

Opis: V operativnem gradbeništvu predstavlja ključni del gradnje Tehnološki elaborat, na katerega se izvajalec opira tekom celotne gradnje. Na gradbišču ga potrebujemo kot iztočnico za vsako delo, ki se bo izvedlo. V tem diplomskem delu smo se osredotočili na praktični primer izvedbe tehološkega elaborata za izvedbo Rekonstrukcije regionalne ceste z R3-687/7207 Dole – Ponikva – Loče od km 4,100 do km 4,760, I. faza. V diplomskem delu smo želeli prikazati obstoječe stanje, predvidena dela na objektu, posamezne vrste del, projektne rešitve, način in kvaliteto izvedbe, organizacijo gradbišča, predvidene vgrajene materiale, mehanizacijo in opremo za izvedbo del. Izvajalec se z dobro in pravilno opisanimi postopki v tehnološkem elaboratu lahko izogne nepredvidenim situacijam, morebitnemu nepravilnemu izvajanju del tekom gradnje objekta in nepotrebnim dodatnim stroškom.
Ključne besede: tehnološki elaborat, rekonstrukcija ceste, organizacija gradbišča, izvedba gradbenih del, operativno gradbeništvo.
Objavljeno v DKUM: 07.09.2021; Ogledov: 539; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (2,90 MB)

10.
Rekonstruiranje motorskega sklopa mešalnika B12 : diplomsko delo
Jakob Drev, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan postopek rekonstruiranja motorskega sklopa mešalnika B12 z razlogom odpravljanja problema izsrednosti sklopke, ko je motorski sklop sestavljen v ohišju aparata. Izsrednost sklopke je povzročala prekomerno obrabo med obratovanjem in tudi hrup. Postopek analitične raziskave se je izvajal s pomočjo meritve dimenzij, rentgena, testa trajnosti in preizkusa s padcem. S pomočjo analitične raziskave smo prišli do ustrezne rekonstrukcije nosilca motorja, s katero smo uspešno zmanjšali izsrednost sklopke v aparatu. 100-% sosrednost sklopke na motorskem sklopu ni bila dosežena, vendar smo lahko povečali tolerančno polje koncentričnosti sklopke, ker so aparati, sestavljeni na nulti seriji, ustrezno prestali test trajnosti.
Ključne besede: rekonstrukcija, izsrednost, mešalnik B12, BSH Hišni aparati, d. o. o., Nazarje
Objavljeno v DKUM: 02.07.2021; Ogledov: 664; Prenosov: 150
.pdf Celotno besedilo (8,23 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici