| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 24
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Konstrukcijska zasnova in izvedba analogne regulacije grelne mize za namene 3D tiskanja z industrijskim robotom ABB IRB 1200
Kristjan Fišer, 2019, diplomsko delo

Opis: Izdelovanje tridimenzionalnih fizičnih objektov je danes preprosto, od načrtovanja izdelka v programu, do izdelave izdelka na CNC stroju, kar je klasična metoda. Danes pa se večkrat poseže po 3D tiskalnikih, kadar želimo izdelek iz polimerov. Trenutno je najbolj razširjena FDM (fused deposition modeling) tehnologija, torej tiskanje z dodajnim materialom. Na trgu je več vrst dodajnega materiala, najbolj razširjena sta ABS in PLA, pri tiskanju z temi je potrebna uporaba grelne mize, ki je največkrat velikosti 220x220 mm, to pa zelo omejuje velikost natisnjenih objektov. Z uporabo takšnih štirih grelnih plošč, sestavljenih v kvadrat in električno ožičenih za ogrevanje, bi se delovni prostor močno povečal, kar bo uporabljeno pri 3D tiskanju s pomočjo robota IRB 1200 podjetja ABB.
Ključne besede: 3D tiskalnik, grelna miza, Solidworks, analogna regulacija temperature
Objavljeno: 20.09.2019; Ogledov: 381; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (2,86 MB)

2.
Avtomatizirana peka pri pokritem žaru
Darko Hergan, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi se obravnava konkreten primer izdelave krmilnika, ki regulira temperaturo v pokritem žaru Weber. Krmilnik deluje na mikrokrmilni platformi Arduino Nano. Po opravljenih testiranjih sta se za najustreznejši temperaturni tipali za merjenje temperature v žaru in sredici mesa izbrala dva različna uporovna merilnika NTK. Rezultati primerjave med ročnim krmiljenjem temperature in samodejnim reguliranjem temperature so pokazali, da je slednja zmožna znatno natančneje vzdrževati želeno temperaturo, z veliko manjšim odstopanjem dejanske temperature od želene. V diplomskem delu prikazana razvita oprema se uporablja kot pripomoček pri peki v zaprtem žaru. Prvotni namen izdelka je razbremenitev uporabnika oziroma dvig njegove produktivnosti.
Ključne besede: Avtomatizacija peke, regulacija temperature, krmilnik, Arduino, Weber žar, uporovni merilnik z negativnim temperaturnim koeficientom (NTK)
Objavljeno: 25.10.2018; Ogledov: 684; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (4,61 MB)

3.
Razvoj krmilnega sistema za hlajenje testirnega mesta močnostnih krmilnikov
Jurij Filipančič, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen razvoj programske opreme za regulacijo temperature na hladilnem sistemu. Predstavljen je sistem podjetja Emsiso, ki skrbi za hlajenje testirnega mesta močnostnih krmilnikov. Na že obstoječem sistemu je bilo potrebno zagnati krmilnik Pigeon RB300 ter ga sprogramirati, da je omogočal regulacijo temperature hladilnega sistema ter zajemal, izračunal in na prikazovalniku LCD prikazoval potrebne merilne veličine, kot so temperatura, pretok in toplotne izgube. Opisan je tudi postopek testiranja dela programa za meritev pretoka in dela programa, ki skrbi za regulacijo temperature.
Ključne besede: Hladilni sistem, regulacija temperature, Pigeon RB300, Python, Raspberry PI.
Objavljeno: 21.09.2018; Ogledov: 583; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (3,07 MB)

4.
Realizacija dvotočkovne histerezne regulacije toplotne komore z mikrokrmilnikom Arduino
Žiga Kobale, 2017, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Diplomsko delo zajema načrtovanje, analizo in izvedbo histerezne regulacije toplotne komore s pomočjo mikrokrmilnika. Obravnavali smo mikrokrmilnik Arduino ter opisali strojno opremo modela UNO, katerega smo kasneje uporabili v praktičnem delu za realizacijo sistema. V praktičnem delu smo najprej sestavili vezalno shemo ter priključili vse potrebne module za delovanje sistema. Razvili smo program s pomočjo katerega smo regulirali temperaturo toplotne komore. Na koncu smo celoten sistem testirali z številnimi meritvami.
Ključne besede: histerezna regulacija temperature, toplotna komora, merilni sistem, Arduino.
Objavljeno: 17.01.2018; Ogledov: 942; Prenosov: 162
.pdf Celotno besedilo (3,33 MB)

5.
Vodenje klimatske naprave z vgrajenim rekuperatorjem
Kristijan Medved, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja rekonstrukcijo in avtomatizacijo klimatske naprave. V začetnem delu so predstavljeni osnovni gradniki sistema in uporabljena programska oprema. Sledi izdelava krmilnih načrtov s pomočjo programa E-plan. V nadaljevanju je predstavljen sistem vodenja, v katerem smo izdelali programe za različne sklope naprave in vizualizacijo celotnega procesa. Poseben poudarek je na regulaciji temperature. V nadaljnjih poglavjih je opisan zagon klimatske naprave in odprava težav, na katere smo naleteli. Ob koncu je podrobneje opisano nastavljanje parametrov regulatorjev in končni rezultati. Z diplomskim delom smo dokazali, da lahko s pravilnim in dobro nastavljenim sistemom vodenja učinkovito reguliramo temperaturo v prostoru.
Ključne besede: klimatska naprava, kaskadna regulacija temperature, strukturni tekst, Codesys, E-plan
Objavljeno: 06.10.2017; Ogledov: 782; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (3,65 MB)

6.
Avtomatizacija stroja za termoformiranje
Matej Šarh, 2016, diplomsko delo

Opis: Stroj za termoformiranje je stroj, katerega namen je plastično preoblikovanje polimerne folije po obliki za to namenjenega orodja. V diplomskem delu je opisana zasnova stroja, njegovi ključni sestavni deli, senzorji, aktuatorji, konfiguracija krmilnika in kontrolnega panela. Prav tako je opisan program krmilnika, posamezni programski bloki ter uporabljena programska oprema. Osrednja tema pa je postopek izvedbe učinkovite regulacije temperature grelcev za segrevanje polimerne folije, opis PID regulatorja in metod za sintezo, vse skupaj pa je podkrepljeno z rezultati testiranj in meritev.
Ključne besede: avtomatizacija, termoformiranje, regulacija temperature, PID regulator
Objavljeno: 04.07.2016; Ogledov: 1205; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

7.
PRENOVA LABORATORIJSKE PEČI - NAČRTOVANJE IN IZVEDBA
Andrej Žunko, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena prenova laboratorijskega modela peči. Namen prenove je zagotovitev natančnih meritev temperature v peči, učinkovite regulacije temperature in povečanje varnosti pri uporabi peči. Zamenjana je bila krmilna omarica z vsemi elementi, ki so tudi podrobneje opisani. Opravljena je bila posodobitev elektro instalacije z ustreznim elektro projektiranjem. Pri prenovi so bili upoštevani varnostni in zaščitni ukrepi. Na koncu smo prikazali še kratko meritev temperature s programskim orodjem za programiranje krmilnikov OMRON.
Ključne besede: laboratorijska peč, električne instalacije, regulacija temperature, programirljiv logični krmilnik
Objavljeno: 19.02.2015; Ogledov: 995; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (5,83 MB)

8.
PRENOVA LABORATORIJSKE TALILNE PEČI - IZDELAVA PROGRAMSKE OPREME
Andrej Ribič, 2014, diplomsko delo

Opis: Laboratorijska talilna peč je eksperimentalno in pedagoško orodje, namenjeno raziskovanju na področju uravnavanja temperature v prostoru. V diplomskem delu sta opisani obnova talilne peči in izdelava programske opreme. Večji poudarek je tudi na opisu delovanja in nastavljanju parametrov PID regulatorja po eksperimentalni metodi. Krmilniški program je bil razvit za industrijski krmilnik OMRON CJ1G-H. Programiranje, izvedeno v obliki lestvičnega diagrama s funkcijskimi bloki, je bilo izpeljano s pomočjo programa CX-Programer. Uporabniški vmesnik, tako imenovani SCADA sistem, pa je bil izdelan s pomočjo OMRON-ovega CX-Supervisor Developerja. V diplomskem delu so prav tako opisani tipanje temperature s pomočjo termočlenov, njihove lastnosti in izdelava le-teh. Na koncu so podani rezultati PID uravnavanja temperature ter delovanje in analize naše obnovljene peči.
Ključne besede: Talilna peč, termočlen, regulacija temperature, PLK, SCADA
Objavljeno: 03.04.2014; Ogledov: 1496; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (5,21 MB)

9.
BREZŽIČNI NADZOR IN REGULACIJA TEMPERATURE V INTELIGENTNI HIŠI
Aleksej Cegner, 2013, diplomsko delo

Opis: V komunikacijah se vedno več uporablja brezžična povezava za prenos informacij. Diplomsko delo temelji na tovrstni komunikaciji, ki omogoča hiter prenos podatkov na sorazmerno dolge razdalje. Razvili smo mikrokrmilniški sistem za brezžični nadzor in regulacija temperature v inteligentni hiši. Pri tem smo uporabili platformo Arduino in računalnik Raspberry Pi, Izdelali smo tiskana vezja za sobno enoto, centralno enoto in regulator. Sistem omogoča merjenje temperature v prostorih in regulacijo ogrevalnega kroga. Vse izmerjene vrednosti smo prikazali preko spletne strani s trenutno vrednostjo in grafični prikaz zgodovine nihanja temperature. Spletna stran omogoča tudi določanje želene vrednosti za posamezen prostor in se nahaja na spletnem strežniku, realiziranemu z računalnikom Raspberry Pi.
Ključne besede: inteligentna hiša, brezžične komunikacija, spletni strežnik, regulacija temperature, mikrokrmilniki, podatkovne baze, MySQL
Objavljeno: 20.09.2013; Ogledov: 1905; Prenosov: 322
.pdf Celotno besedilo (3,73 MB)

10.
DIDAKTIČNI PROCESNI MODUL
Emanuel Ćosić, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje regulacijo temperature, ki poteka z uporabo po meri izdelanega tiskanega vezja, kartice NI USB 6009 DAQ in programskega paketa Labview, v katerem je izdelan program PID-regulatorja. V splošnem je diplomsko delo sestavljeno iz dveh delov, in sicer elektronskega in programskega dela, skozi katera je prikazan postopek konstruiranja, izdelave in programiranja končnega izdelka. Problematika se nanaša na sam postopek od začetka do konca izdelave, hkrati pa želimo v diplomskem delu pokazati, kako je moč priti do relativno poceni in temu sorazmerno kakovostnega PID-regulatorja.
Ključne besede: Didaktični modul, regulacija temperature, nadzorno regulacijski sistem LabView, načrtovanje PID-regulatorja
Objavljeno: 16.11.2012; Ogledov: 1336; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (3,31 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici