| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Nadgradnja hidravličnega sistema s Siemens PLK, SCADA sistemom in WEB SCADA vmesnikom na PLK
Nejc Krajnc, 2020, magistrsko delo

Opis: Namen naloge je bil nadgraditi hidravlični sistem v laboratoriju za procesno avtomatizacijo. Do sedaj je vaje na sistemu lahko opravljala le ena skupina, zato sta bili med seboj ločeni dve veji, kjer lahko na istem procesu sočasno laboratorijske vaje opravljata dve skupini. Realiziran je bil SCADA grafični vmesnik, ki omogoča preglednost nad hidravličnim sistemom, njegovimi parametri in lažjim delom s procesom. Ker je znano, da nadzor sistema preko računalniškega vmesnika v laboratoriju ali kasneje nekega realnega procesa v tovarni ni dovolj, sploh kadar nismo prisotni ob procesu, je bila realizirana tudi WEB SCADA, ki omogoča daljinsko upravljanje in nadziranje na daljavo preko svetovnega spleta. Na koncu je sledilo snovanje sistema vodenja, kjer so bili parametri regulatorjev nastavljeni eksperimentalno z zaprtozančno metodo ter grafično podprti z dokazi. Za izračune parametrov so bila uporabljena Ziegler-Nichols priporočila.
Ključne besede: Siemens S7-1500, SCADA, WEB SCADA, avtomatizacija procesa, regulacija sistema
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 1551; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (7,75 MB)

2.
Vpliv regulacije upravičenih stroškov na poslovnoizidne kategorije operaterjev distribucijskega sistema zemeljskega plina
Urška Ritonja, 2017, magistrsko delo

Opis: V slovenskem prostoru na trgu zemeljskega plina distribucijo zemeljskega plina kot gospodarsko javno službo opravlja petnajst operaterjev distribucijskih sistemov. Dejavnost distribucije zemeljskega plina je monopolna dejavnost in potrebuje reguliranje. V prvem delu naloge se bralec seznani z delovanjem trga zemeljskega plina, podrobneje pa se osredotočamo na dejavnost distribucije zemeljskega plina, pri čemer so natančneje predstavljeni regulacija te dejavnosti, zakonodaja ter vloga regulatorja. Drugi del naloge predstavlja analizo računovodskih izkazov petnajstih oziroma v preteklih letih šestnajstih operaterjev distribucijskih sistemov zemeljskega plina in bralcu prikazuje namen in učinke regulacije. Primerjali smo podjetja, ki so med seboj po velikosti in dejavnostih, ki jih opravljajo, zelo različna, in iskali ekonomske posledice, ki jih pri reguliranih podjetjih povzroča regulacija. Opazovali smo elemente bilanc stanja in izkazov poslovnih izidov med letoma 2012 in 2015, še posebej pa v nalogi primerjamo načrtovane, dejanske in realizirane prihodke in stroške glavnih elementov regulativnega okvira. S postavljenimi hipotezami raziskujemo povezave med velikostjo opazovanih podjetij in višino upravičenih stroškov, reguliranim donosom na sredstva ter poslovnim izidom na enoto distribuiranega zemeljskega plina. Skozi nalogo ohranjamo anonimnost primerjanih podjetij, vendar prikazujemo reguliranje dejavnosti distribucije zemeljskega plina na konkretnih primerih.
Ključne besede: operater distribucijskega sistema, zemeljski plin, omrežnina, upravičeni stroški, regulacija
Objavljeno: 19.10.2017; Ogledov: 499; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (1,92 MB)

3.
POMOŽNO NAPAJANJE CENTRALNEGA OGREVANJA V PRIMERU IZPADA OMREŽNE NAPETOSTI
Rok Samec, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje potek načrtovanja pomožnega napajanja centralnega ogrevanja v primeru izpada omrežne napetosti, ki omogoča varno ustavitev sistema. V načrtovanju smo realizirali module, potrebne za delovanje sistema in na razvojni ploščici preizkusili delovanje. Opisani so sestavni elementi v načrtovanju in njihovo delovanje ter vloga v vezju. Krmilni del bazira na platformi Arduino. Razvita programska koda določa način napajanje črpalke glede na stanje digitalnih in analognih vhodov.
Ključne besede: Brezprekinitveno napajanje, regulacija centralnega ogrevanja, varovanje centralnega sistema ogrevanja, Arduino
Objavljeno: 28.09.2016; Ogledov: 595; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

4.
Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici