| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 480
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Vloga stila navezanosti pri vplivu socialne opore romantičnega partnerja na doživljanje bolečine : magistrsko delo
Asja Flamiš, 2024, magistrsko delo

Opis: Za pomoč pri obvladovanju težkih situacij se pogosto obrnemo na ljudi, ki so nam blizu. Socialna opora kot oblika socialne regulacije zajema interakcije s pomembnimi drugimi, ki lahko pomagajo pri uravnavanju čustev in bolečine. Romantični partnerji so se skozi raziskave pokazali kot najučinkovitejši pri regulaciji doživljanja bolečine in tudi pri spremembah nevronske aktivnosti med procesiranjem bolečine. Iskanje in prejemanje opore pa sta odvisna od raznih dejavnikov, med njimi tudi od vrste navezanosti. Stil navezanosti namreč pogosto usmerja nivo in kakovost socialne opore. Namen magistrskega dela je bil proučiti vlogo stila navezanosti pri vplivu socialne opore romantičnega partnerja na doživljanje bolečine partnerke in nevrofiziološke indikatorje partnerkine bolečine. V sklopu EEG-študije smo na vzorcu 36 romantičnih parov ugotovili, da prisotnost romantičnega partnerja pozitivno vpliva na doživljanje neprijetnosti bolečine partnerke in na z bolečino povezane ERP-komponente N1, P3 in LPP. Dodatno pa naši izsledki kažejo, da stil navezanosti ne igra vloge pri vplivu romantičnega partnerja na doživljanje neprijetnosti partnerkine bolečine ali pri vplivu romantičnega partnerja na nevrofiziološke potenciale, povezane z doživljanjem in procesiranjem bolečine. Naše ugotovitve se skladajo z literaturo, ki predpostavlja, da socialna opora s strani romantičnega partnerja deluje kot naravni analgetik za lajšanje bolečine, hkrati pa izpostavljamo nekaj pomanjkljivosti in omejitev študije. Na raziskovalnem področju vidimo veliko priložnost za nadaljnje raziskovanje in izpeljavo pomembnih aplikacij, predvsem v klinični praksi za uvedbo socialne opore kot podporne oblike zdravljenja akutne in kronične bolečine.
Ključne besede: socialna opora, regulacija bolečine, elektrofiziološki potenciali, stil navezanosti, EEG
Objavljeno v DKUM: 09.07.2024; Ogledov: 51; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

2.
REKONSTRUKCIJA VALJČNE PROGE 800 V ŠTORE STEEL
Gregor Pusar, 2024, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava rekonstrukcijo valjčne proge 800 v podjetju Štore Steel, ki jo je izvedlo podjetje ETRA, d. o. o. V osnovi gre za krmiljenje asinhronskih motorjev, ki so ostali nespremenjeni od začetka delovanja proge. Proga 800 uporablja 16 asinhronskih motorjev, pri čemer je prvotno en pretvornik krmilil osem asinhronskih motorjev (pretvornik ASEA tip »YRYB«), tj. pretvornik ASEA tip »YRYB«, ki je bil v uporabi ob zagonu stroja. Pretvornik ASEA tip »YRYB« je bil sprva najustreznejša rešitev, nato pa se je pojavila težava z vzdrževanjem, saj je bila elektronika draga in težavna za pridobiti, predvsem zaradi pomanjkanja rezervnih delov. Prva faza prenove je vključevala postopno demontažo obstoječih pretvornikov ASEA in namestitev pretvornikov SIMOVERT MASTERDRIVES Vector Control. Ta izvedba je težavna za vzdrževanje, saj če odpove samo en segment (DC-link), so štirje motorji v napaki. Kljub temu da je ta izvedba težavna za vzdrževanje, je bila v tistem času najboljša možna rešitev. Prav zaradi tega je sledila nadaljnja zamenjava za Sinamics S120, ki krmili štiri asinhronske motorje. Ta izvedba je prav tako predstavljala izzive za vzdrževanje, saj je odpoved enega segmenta (DC-link) povzročila napako pri štirih asinhronskih motorjev, podobno kot pri SIMOVERT MASTERDRIVES Vector Control. Končna faza prenove je vključevala uporabo pretvornikov Sinamics G120C. Vsak asinhronski motor je dobil svoj pretvornik, kar je omogočilo izboljšano vzdrževanje in boljšo diagnostiko. Morebitna okvara enega pretvornika ni več vplivala na celotno proizvodnjo in proizvodni proces. Delo prav tako podrobno opisuje postopek optimizacije pretvornika Sinamics G120C z uporabo programskega orodja STARTER.
Ključne besede: asinhronski motor, optimizacija, regulacija, Siemens Sinamics G120C, Štore Steel
Objavljeno v DKUM: 01.07.2024; Ogledov: 125; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (7,33 MB)

3.
Vloga poimenovanja čustev in čustvene diferenciacije pri regulaciji negativnega afekta : magistrsko delo
Adelisa Huskić, 2024, magistrsko delo

Opis: Strategije čustvene regulacije običajno lahko razdelimo na bolj ali manj učinkovite, česar pa za strategijo poimenovanja čustev na podlagi nasprotujočih si ugotovitev o njenih učinkih ne moremo storiti. Nekatere študije so tako dokazale, da poimenovanje čustev prispeva k čustveni regulaciji, kar so Nook in sodelavci (2021)zavrnili z rezultati, ki kažejo, da poimenovanje čustev ovira čustveno regulacijo. Študijo smo replicirali z namenom preveriti učinkovitost poimenovanja čustev samega po sebi in v kombinaciji s kognitivnim prevrednotenjem. Nadalje smo želeli ugotoviti, ali se učinkovitost poimenovanja razlikuje glede na vir poimenovanja. Neskladnost rezultatov študij kaže na možno vlogo skritih moderatorjev, zato smo v analizah upoštevali še stopnjo čustvene diferenciacije in velikost čustvenega besednjaka. Vzorec naše raziskave je zajemal 95 posameznikov, med katerimi je bila večina študentov psihologije, ki so sodelovali v eksperimentalni nalogi poimenovanja in regulacije čustev. Rezultati so pokazali, da je poimenovanje čustev učinkovito pri regulaciji čustev samo po sebi, vendar ne v kombinaciji s kognitivnim prevrednotenjem. Vir poimenovanja, čustvena diferenciacija in čustveni besednjak se niso izkazali kot pomembni dejavniki. Naše ugotovitve tako potrjujejo korist poimenovanja čustev. Za boljše razumevanje dejavnikov, ki določajo učinkovitost proučevane strategije, in njihove medsebojne povezanosti so potrebne dodatne raziskave v obliki nadgrajenih replikacij naše raziskave.
Ključne besede: poimenovanje čustev, kognitivno prevrednotenje, čustvena regulacija, čustvena diferenciacija, čustveni besednjak
Objavljeno v DKUM: 06.06.2024; Ogledov: 92; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

4.
Vodenje krožnega inverznega nihala z oddaljenim merilnim mestom : magistrsko delo
Uroš Stiplovšek, 2024, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je predstavljena regulacija vpete palice na sistem, ki se vrti okoli lastne osi, pri čemer je cilj, da je ta sistem sposoben postaviti palico v pokončno lego in jo tam za nekaj časa zadržati. Pri tem je palica vpeta na vrtljivo os sistema. Najprej smo vzpostavili komunikacijo med glavnim mikrokrmilnikom in računalnikom. Sledila je vzpostavitev povezave s pomočjo NRF modula med glavnim mikrokrmilnikom in mikrokrmilnikom, ki se je nahajal na sistemu. Po uspešni povezavi smo se lotili branja kota palice in kota vrtenja samega sistema. Nato smo načrtali tri regulatorje: PID, polinomsko sintezo in regulator v prostoru stanj. Pri slednjem smo dobili najboljši odziv, zato smo ga tudi uporabili pri končnem sistemu. S prilagajanjem parametrov in poskušanjem smo dosegli cilj naloge. Na koncu smo izdelali tiskano vezje in s tem izboljšali videz sistema.
Ključne besede: regulacija nihala, regulacijski sistemi, NRF komunikacija, komunikacija dveh mikrokrmilnikov, branje kota, regulacija v prostoru stanj.
Objavljeno v DKUM: 26.04.2024; Ogledov: 205; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (2,91 MB)

5.
Anksiozna občutljivost kot moderator odnosa med akademskim stresom, regulacijo čustev in kakovostjo spanja : magistrsko delo
Ivona Balent, 2024, magistrsko delo

Opis: Slabša kakovost spanja se povezuje s številnimi negativnimi posledicami na različnih področjih življenja. V pričujoči raziskavi smo želeli pridobiti boljši vpogled v kakovost spanja študentov med izpitnim obdobjem ter preučiti vlogo zaznanega akademskega stresa, regulacije čustev in anksiozne občutljivost študentov. Pri tem nas je v največji meri zanimalo, ali se bo anksiozna občutljivost izkazala kot ranljivost, ki bo imela pomemben učinek na odnose med vključenimi konstrukti. V raziskavi je sodelovalo 284 študentov, starih med 19 in 50 let (M = 22,33, SD = 3,34). Rezultati so pokazali, da zaznani akademski stres in stopnja anksiozne občutljivosti negativno napovedujeta slabšo subjektivno kakovost spanja. Od treh dimenzij anksiozne občutljivosti se je le kognitivna zaskrbljenost približala meji statistične značilnosti pri napovedovanju subjektivne kakovosti spanja, kar se sklada z obstoječo literaturo. Moderatorska vloga anksiozne občutljivosti se je v odnosu med težavami z regulacijo čustev in subjektivno kakovostjo spanja zelo približala meji statistične značilnosti, kar nam nekoliko pomaga razsvetliti učinek težav pri uravnavanju čustev na kakovost spanja med ljudmi, ki imajo različno izraženo stopnjo anksiozne občutljivosti. Kljub temu da kompleksnejših odnosov med konstrukti nismo uspeli dokazati, ima pričujoča raziskava vrednost v tem, da ozavešča o ranljivostih, ki študentom v času izpitnega obdobja otežujejo doseganje kakovostnega spanja. V magistrski nalogi se dotikamo tudi pomanjkljivosti in praktičnih implikacij naše raziskave.
Ključne besede: subjektivna kakovost spanja, anksiozna občutljivost, akademski stres, regulacija čustev
Objavljeno v DKUM: 18.03.2024; Ogledov: 214; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (2,49 MB)

6.
Načrtovanje sistema vodenja termoelektričnega hladilnika : diplomsko delo
Alen Merčnik, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskemu delu smo načrtali sistem vodenja termoelektričnega hladilnika. Termoelektrični hladilniki so naprave, ki uporabljajo Peltierjev pojav za hlajenje manjših naprav in zagotavljajo njihovo učinkovito delovanje. V načrtanem sistemu smo uporabili termoelektrični hladilnik manjših dimenzij in omejitvijo napajelne napetosti 3V oz. omejitvijo maksimalnega napajalnega toka 3A. Za učinkovito hlajenje se zahteva konstanten napjalni tok. Iz tega razloga smo uporabili namensko integrirano vezje ADN8831 in digitalno vodenje s pomočjo MAX5715 kot DAC pretvornik. Opravljen je bil preizkus vodenja izbranega termoelektričnega hladilnika, ki je pokazal dobro regulacijo temperature.
Ključne besede: termoelektrični hladilnik, Matlab, regulacija temperature, Peltierjev pojav, regulacija
Objavljeno v DKUM: 06.02.2024; Ogledov: 490; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (2,27 MB)

7.
Vzeti čustva v svoje roke: pomen interoceptivnega zavedanja in konceptualizacije čustev pri doživljanju in uravnavanju čustev : pomen interoceptivnega zavedanja in konceptualizacije čustev pri doživljanju in uravnavanju čustev
Anja Rakovec, 2023, magistrsko delo

Opis: Interoceptivno zavedanje (zavedanje občutkov iz notranjosti telesa) in konceptualizacija čustev (proces osmišljanja zaznanih občutkov) po teoriji konstruiranih čustev predstavljata ključna elementa konstrukcije in uravnavanja čustev. V skladu s to idejo smo v magistrskem delu preučevali odnos med interoceptivnim zavedanjem, dvema vidikoma konceptualizacije čustev (čustveno diferenciacijo in aleksitimijo) ter doživljanjem in regulacijo čustev. V intenzivni vzdolžni raziskavi smo z metodo vzorčenja izkušenj zbrali podatke 157 mladih odraslih, ki so sedem dni sedemkrat na dan izpolnjevali vprašalnike na temo lastnega čustvovanja in regulacije čustev. Odkrili smo negativno povezanost med interoceptivnim zavedanjem in aleksitimijo, medtem ko nobeden od obeh konstruktov ni bil povezan s čustveno diferenciacijo. Višje ravni interoceptivnega zavedanja in diferenciacije negativnih čustev so bile povezane z nižjimi stopnjami negativnega afekta in učinkovitejšo regulacijo čustev, aleksitimija pa z več težavami pri regulaciji čustev in manj uporabe t. i. prilagojenih čustvenoregulatornih strategij. Izkazalo se je tudi, da interoceptivno zavedanje in čustvena diferenciacija ne igrata pomembne vloge pri izbiri različnih strategij regulacije čustev, aleksitimija pa ne moderira učinkovitosti le-teh. Čeprav izsledki kažejo, da imajo tako interoceptivno zavedanje kot oba vidika konceptualizacije čustev pomen pri določenih vzorcih regulacije čustev, so ti odnosi kompleksni in ponekod kontradiktorni.
Ključne besede: interoceptivno zavedanje, aleksitimija, čustvena diferenciacija, čustvena regulacija, negativni afekt
Objavljeno v DKUM: 16.11.2023; Ogledov: 444; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

8.
Dejavniki gospodarske rasti držav v globalni ekonomiji in v reguliranem finančnem okoju
Ana Jurhar, 2023, diplomsko delo

Opis: Tema diplomskega dela je analiza vloge finančne regulacije v gospodarski rasti s primeri do sedaj napisanih raziskav. Prav tako je cilj določiti vlogo in pomen bank, zavarovalnic ter borznega sektorja na gospodarsko rast. Na primerih petih držav z visoko reguliranim in petih držav z nizko reguliranim finančnim okoljem se raziskava osredotoča na vpliv finančne regulacije na stabilnost finančnega sektorja in rast bruto domačega proizvoda. Rezultati kažejo kompleksen odnos med regulacijo in gospodarsko rastjo, pri čemer visoka regulacija prispeva k stabilnosti, medtem ko nizka regulacija lahko pritegne investitorje, vendar prinaša tudi tveganja za nestabilnost.
Ključne besede: dejavniki gospodarske rasti, finančna regulacija, banke, zavarovalnice, borzni sektor, bruto domači proizvod.
Objavljeno v DKUM: 10.11.2023; Ogledov: 360; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (2,04 MB)

9.
Dileme sodobnega oglaševanja : izbrane teme
2023, učbenik

Opis: Osrednja tema monografije so različni vidiki oglaševanja blaga in storitev. Poleg pravil o javni rabi slovenskega jezika v oglaševanju monografija vsebuje celoviti pregled pravil o oglaševanju v obstoječi slovenski zakonodaji. Poleg splošnih so vključene tudi bolj specifične teme, kot so primerjalno oglaševanje, varstvo otrok v oglaševanju, vplivnostni marketing in uporaba pravil konkurenčnega prava v zvezi s položajem in odgovornostjo vratarjev oziroma digitalnih platform v oglaševanju. Obravnavane so nekatere nove oblike oglaševanja, kot je ciljano politično oglaševanje, ki zajema prikazovanje prilagojenih oglasov o političnih kandidatih in pravno regulacijo tega na ravni EU, ter varstvo osebnih podatkov v oglaševanju. Ostali prispevki se nanašajo na različna področja in vključujejo oglaševanje in trženje z vonjavami s prikazom in analizo pomembnejših sodnih primerov, položaj platformnih delavcev v dejavnosti oglaševanja in njihov dostop do kolektivnega dogovarjanja ter problematiko v zvezi s prihodki od oglaševanja v povezavi s pravico do zasebnosti uporabnikov.
Ključne besede: oglaševanje, potrošnik, podjetje, konkurenca, osebni podatki, vplivnostni marketing, ciljano politično oglaševanje, platformno delo, pravna regulacija vonjev, samoregulativa, spletna platforma
Objavljeno v DKUM: 25.10.2023; Ogledov: 361; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (6,97 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Laboratorijski model termodinamičnega procesa - analiza uporabnosti in stroškovna analiza izvedbe : diplomsko delo
Filip Šeruga, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni primeri uporabe enostavnega vezja termodinamičnega procesa za didaktične namene. Sestavljene so štiri vaje, s katerimi se seznanimo s statično karakteristiko procesa, fizikalnim ozadjem termodinamike, z nadgradnjo tranzistorskega dela vezja, zajemanjem podatkov in uporabo pulzno širinske modulacije na izhodu merilne USB-kartice, s filtriranjem signala z Butterworthovim filtrom, na koncu sta prikazana regulacija in izračun PID-parametrov z grafično metodo iskanja točke prevoja. Vsebino ekonomskega dela diplomskega dela predstavljajo opis projektnih dejavnosti za izdelavo našega izdelka, stroškovna analiza izdelave vezja in primerjava naših didaktičnih učnih vsebin z ostalimi podobnimi izdelki, ki že obstajajo na tržišču.
Ključne besede: termodinamični proces, izobraževalne vaje, regulacija, stroškovna analiza
Objavljeno v DKUM: 13.10.2023; Ogledov: 262; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (3,13 MB)

Iskanje izvedeno v 4.06 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici