| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Funkcionalizacija volne s polietilen iminom za povečanje adsorpcije kovin
Viktorija Flucher, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo hoteli pridobiti učinkovit sorbent za odstranjevanje težkih kovinskih ionov kot sta Zn(II) in Cu(II) iz odpadne vode. Surovo volno smo fizikalno modificirali z nanosom 1 % (m/V) in 2 % (m/V) makromolekularne raztopine polietilenimina, predhodno smo surovo volno in odpadno volno očistili nečistoč z 0,001 M HCl. Spremembe volnenih vlaken po funkcionalizaciji smo preverjali s FT-IR spektri in XPS spektri. Za kvantitativno določitev prisotnih amino in karboksilnih skupin na vlaknih smo izvedli potenciometrično titracijo. Učinkovitost sorpcije kovinskih ionov smo analizirali z AAS metodo. Določili smo kinetiko sorpcije psevdo-prvega in psevdo-drugega reda ter izoterme sorpcijskega procesa po Langmuirjevem, Freundlichovem modelu in Redlich-Petersonovem modelu. Desorpcijo kovinskih ionov smo izvedli z 0,01 M EDTA. Preučili smo vpliv kontaktnega časa in koncentracije kovinskih ionov. Z modifikacijo volne z enojnim nanosom 1 % (m/V) polietileniminom smo dosegli najvišjo koncentracijo protoniranih amino skupin (308,87 mmol/kg), najmanj je imela surova volna z 29, 7 mmol/kg in odpadna volna 142,15 mmol/kg. Maksimalno učinkovitost sorpcije Zn(II) na surovi volni pri kontaktnem času 3 h, koncentraciji 6,25 mg/l smo dosegli 95,5 % učinkovitost sorpcije in učinkovitost nad 94 % smo dosegli pri sorpciji Cu(II) pri koncentracijah 12,5 mg/l in 6,25 mg/l, po 3 h. Pri odpadni volni smo maksimalno učinkovitost sorpcije 34,4 % Zn(II) dosegli po 24 h in pri sorpciji Cu(II) je učinkovitost znašala 60,4 % po 3 h pri 6,25 mg/l. Pri fizikalno modificirani volni z nanosom 1 % in 2 % (m/V) makromolekularne raztopine polietilenimina pri pH 6 pa nismo dosegli izboljšane učinkovitosti, kar je moč pripisati disociacijskemu stanju polietilenimina in/ali steričnim oviram razvejanih verig le-tega. Najvišje koeficiente prileganja smo določili pri psevdo-drugem redu reakcije in Redlich-Petersonovemu modelu za adsrorpcijo. Desorpcija Zn(II) na surovi volni in odpadni volni je bila uspešna, medtem ko desorpcija Cu(II) na vlaknih ni bila uspešna. Izkazalo se je, da surova volna in tekstilno obdelana, izkazujeta potencial za učinkovit in trajnostni sorbent za odstranitev kovin iz odpadnih voda.
Ključne besede: volna, cink, baker, polietilenimin, redukcija težkih kovin, odpadna tekstilna volna, atomska absorpcijska spektroskopija
Objavljeno: 04.01.2021; Ogledov: 113; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (3,17 MB)

2.
INTERSUBJEKTIVNOST IN EMPATIJA PRI EDMUNDU HUSSERLU IN EDITH STEIN
David Zavolovšek, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu, z naslovom Intersubjektivnost in empatija pri Edmundu Husserlu in Edith Stein, smo se ukvarjali s problemom možnosti doživljanja tujega izkustva in sobivanja več jazov oz. subjektov znotraj intersubjektivnega sveta. Na začetku smo opisali, kaj je fenomenološko mišljenje in nato orisali Husserlovo transcendentalno fenomenologijo, ki temelji na petih osnovnih pojmih: prvi je pojem intencionalnosti, s katerim smo pokazali, na kakšen način deluje naša zavest. Drugi je pojem deskripcije, ki pomeni natančno opisovanje intencionalnih doživljajev. Nato smo utemeljili fenomenološko redukcijo in epoche, ki sta nas pripeljali do transcendentalnega jaza. Pojem konstitucije, ki je sledil, pomeni »vzvratno pot« pri vzpostavljanju sveta na egološkem temelju. V nadaljevanju smo analizirali Husserlovo 5. meditacijo v Kartezijanskih meditacijah, kjer Husserl utemeljil, kako lahko subjekt doživlja druge kot centre zavesti, ki so neodvisni od transcendentalno reduciranega jaza in kako subjekt potem konstituira doživljajoči svet kot objektiven za vse. V naslednjih poglavjih smo utemeljili, da se Husserl ne želi samo izogniti solipsizmu, ampak utemeljiti naše izkustvo kot intersubjektivno – to izkustvo pa se kaže v doživljanju objektivnega sveta, vsakdanjega sveta življenja in konstitucije sveta kot mi – subjektivnost. (we–subjectivity). V drugem delu naloge smo analizirali delo O problemu empatije, v katerem je Edith Stein na podlagi Husserlove fenomenološke metode raziskala, kako je mogoče zaznavati tuj subjekt in njegovo doživljanje, saj je to pogoj za konstitucijo objektivnega sveta. V prvem delu Edith Stein pokaže, da so nam doživljaji drugih dani ter trdi, da jih lahko zaobjamemo z opisovanjem dejev empatije. V drugem delu utemelji, da je posameznik psiho-fizična enota, ki sebe in druge dojema v refleksivni empatiji, v tretjem pa z opisovanjem posameznika kot enote duha in duše utemelji, kako so drugi pomembni pri izgradnji lastne samopodobe. V zadnjem delu diplomske smo sintetizirali misel Edmunda Husserla in Edith Stein na področju intersubjektivnost in empatije ter ugotovili, da se dopolnjujeta – v empatični zaznavi ostaja drugi bistveno drugi in tako pomemben so – gradnik naše lastne samopodobe.
Ključne besede: Intencionalnost, transcendentalna redukcija, epoche, ego, jaz, drugi, intersubjektivnost, empatija, objektivnost, fizično telo, živo telo.
Objavljeno: 19.10.2016; Ogledov: 1389; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (939,17 KB)

3.
Določitev parametrov modela razprševanja in analiza tokovnih razmer v pretvorniku s selektivno katalitično redukcijo
Matija Mlakar, 2016, magistrsko delo

Opis: Pred samim procesom simuliranja razmer v pretvorniku s selektivno katalitično redukcijo je bilo potrebno pridobiti podatke iz meritev, ki so bile narejene z PDA merilnim sistemom. Meritve v magistrski nalogi niso bile izvedene temveč so bili pridobljeni samo rezultati. Pridobljene meritve so bile nato uporabljene za določevanje parametrov razprševanja v programskem paketu AVL FIRE. Cilj določevanja parametrov je bil ta, da se zagotovi prileganje rezultatov simulacije na pridobljene meritve. Po uspešni določitvi parametrov sta bili narejeni dve CFD simulaciji. Prva je v geometriji vsebovala mešalo, ki skrbi za enakomerno porazdelitev NH3 pred vstopom v katalizator. V drugi simulaciji pa je bilo mešalo odstranjeno. Medsebojna primerjava rezultatov obeh simulacij je pokazala, da prinese mešalo v SCR sistem veliko več prednosti kot slabosti.
Ključne besede: CFD simulacija, določitev parametrov razprševanja, selektivna katalitična redukcija, analiza tokovnih razmer, mešalo
Objavljeno: 07.10.2016; Ogledov: 828; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (2,26 MB)

4.
Zagorsko-trboveljski govor v besedilih skupine Orlek
Katja Podbregar, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene temeljne značilnosti zagorsko-trboveljskega govora, ki ga za svoje izražanje uporablja glasbena skupina Orlek. Raba narečja se namreč v umetnosti in medijih v zadnjem času vse bolj širi. Zaznamovanost skupine z domačim rudarskim okoljem odražajo njihova besedila, ki vsebujejo narečne in rudarske izraze. To besedišče je bilo uporabljeno za izdelavo slovarja, v katerem je poleg pomena določen še izvor posamezne besede, in je zabeleženo, ali je beseda zapisana v Slovarju slovenskega knjižnega jezika oz. v Slovenskem pravopisu. Skladbe oz. besedila so bila uporabljena tudi za analizo moderne vokalne redukcije. V 121 besedah je bil ugotovljen pojav moderne vokalne redukcije, v 43,8 % besed se i reducira do ničte stopnje. V izdelanem slovarju je obravnavanih 158 iztočnic, 9 % teh se navezuje na rudarstvo. Glede na izvor besed jih je kar 88,6 % nemškega izvora, 77 % obravnavanih besed je samostalnikov.
Ključne besede: zagorsko-trboveljski govor, skupina Orlek, rudarski in narečni izrazi, moderna vokalna redukcija, slovar.
Objavljeno: 13.09.2016; Ogledov: 749; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

5.
PODATKOVNA DEDUPLIKACIJA V PRAKSI
Damijan Lipar, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo proučuje področje hrambe podatkov različnih struktur na različnih tipih medijev. Poiskati in uvesti želimo najustreznejšo strojno rešitev za upravljanje podatkov s procesom deduplikacije. Ugotovili bomo, kako lahko optimalno prihranimo prostor na dragih redundantnih diskovnih poljih. Z uvedbo strojne rešitve za dedupliciranje podatkov bi poslovni subjekti imeli vse informacije na enem, to je skupnem mestu. S tem bi dosegli, da bi bilo shranjevanje podatkov neprimerno bolj racionalno. Izbrano strojno rešitev bomo preizkusili v testnem okolju ter jo na koncu ovrednotili z vidika funkcionalnosti, stroškov in prihrankov.
Ključne besede: deduplikacija, redukcija podatkov, fiksna in spremenljiva dolžina bloka, varnostne kopije, EMC Data Domain, diskovno polje, All-Flash diskovna polja
Objavljeno: 30.06.2016; Ogledov: 524; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (3,64 MB)

6.
Argument teleološke redukcije v praksi slovenskih sodišč
Gaj Terzič, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava argument teleološke redukcije. Argument temelji na rezultatu teleološke metode razlage, ki pa je zagotovo teoretično ena najbolj spornih metod razlage pravnih aktov. Opredelitev objektivnega smisla oz. namena (ratio legis) je pogosto zapleteno in problematično opravilo. Običajno je rezultat razlage omejen z jezikovnim okvirom norme, vendar teleološka redukcija pripisuje besedilu pomen, ki ga jezik besedila ne podpira. Njen rezultat je celo »contra verba sed secundum rationem legis«, zato je še bolj sporna. Argument teleološke redukcije podpira tezo, da se pravno pravilo ne nanaša na konkretni primer, če je rezultat njegove uporabe (tj. pravna posledica oz. sankcija) v konkretnem primeru v nasprotju z namenom zakona. Zaradi navedenega je potrebna posebna previdnost pri iskanju namena. Teorija govori o težkih primerih, ki temeljijo na tehtanju in uravnoteženju. V tem primeru nimamo opravka zgolj z razlago ampak z nadaljnjim razvijanjem prava oz. doktrino zapolnjevanja pravnih praznin. V prvem delu avtor z namenom opredelitve teleološke redukcije obravnava teleološko razlago, primerjalno obravnava nekatere povezane ustaljene kanone razlage, primerja pravno praznino, ki se zapolnjuje s teleološko redukcijo, s pravo klasično pravno praznino in ugotavlja, da je razlika do pravih praznin bistvena, saj ne gre za odsotnost pravne ureditve, ampak za praznino, ki se pojavi kot posledica interpretacije (prekrita oz. vrednostna praznina). Obravnavani so vidiki, zaradi katerih je razlikovanje pomembno. V zadnjem poglavju je predstavljena sodna praksa uporabe argumenta teleološke redukcije.
Ključne besede: teleološka redukcija, interpretacija, teleološko razlogovanje, ratio legis, reductio ad absurdum, izjema, analogija, pravna praznina, prekrita praznina, sodna praksa.
Objavljeno: 13.04.2016; Ogledov: 1308; Prenosov: 312
.pdf Celotno besedilo (978,71 KB)

7.
OPTIMIZACIJA PROCESOV RAZKROJA IN REDUKCIJE V ZAPRTEM SISTEMU ZA DOLOČITEV MASNE KONCENTRACIJE TITANOVEGA DIOKSIDA V REALNIH VZORCIH
Mateja Flis, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je optimizacija procesov razkroja in redukcije vzorcev iz proizvodnje pigmentnega titanovega(IV) oksida v zaprtem sistemu. Sledila je potenciometrična določitev vsebnosti titanovega(III) oksida ter železovega(II) oksida v razkrojenih in reduciranih vzorcih. Kot sistem za razkroj in redukcijo smo uporabljali zaprt mikrovalovni razklop. Glavni namen uporabe zaprtega sistema razkroja in redukcije je preprečitev stika s škodljivimi plini. Razkroje in redukcije v mikrovalovni pečici smo izvajali z realnimi vzorci iz proizvodnje. Določili smo pogoje razkroja in redukcije za različne vzorce tako, da so istočasno v mikrovalovni pečici različni vzorci. V mikrovalovni pečici je lahko istočasno do 16 vzorcev. Zaradi tega se skupen čas reakcije za posamezen vzorec podaljša, skrajša pa se skupen čas za razkoj in redukcijo večjega števila vzorcev. Potenciometrična titracija s KMnO4 omogoča sočasno določitev Ti3+ in Fe2+ v istem vzorcu, kar nam omogoča razlika potencialov med Ti3+ in Fe2+ v raztopini. Rezultati vsebnosti TiO2 (g/l) in Fe (g/l) v vzorcih, ki so bili razkrojeni in reducirani v mikrovalovni pečici ter dobljeni z avtomatsko potenciometrično titracijo s KMnO4, so ustrezni, točni in natančni. Z razvito metodologijo lahko uspešno nadomestimo metode, ki se trenutno uporabljajo v Kontroli proizvodnega procesa pigmentnega titanovega(IV) oksida.
Ključne besede: titanov(IV) oksid, razkroj, redukcija, mikrovalovna pečica, potenciometrična titracija.
Objavljeno: 20.01.2016; Ogledov: 942; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

8.
9.
ZASNOVA MODELA DVOREŽIMSKEGA KOMUNIKACIJSKEGA SISTEMA OB UPOŠTEVANJU PROMETA Z ELEMENTI PSEVDO-NAKLJUČNIH POJAVOV
Iztok Blazinšek, 2015, doktorska disertacija

Opis: V doktorski disertaciji je predstavljeno reševanje problema načrtovanja in verifikacije dvorežimskega komunikacijskega sistema, ki podpira dva nekompatibilna režima ko-munikacije. Pri tem se omejimo na vpliv preklopa med različnimi režimi delovanja in s tem povezanimi posledicami. Osnovni problem, ki nastane v takšnem sistemu, je kako zagotoviti optimalno delovanje v vsakem komunikacijskem režimu. Skladno z reševa-njem omenjenega problema se na višjem nivoju rešuje tudi problem dinamične aloka-cije kapacitet in samih komunikacijskih modulov. Primarni cilj raziskovalnega dela se navezuje na iskanje optimalnega delovanje komunikacijske naprave, ki podpira več nekompatibilnih režimov delovanja, s pomočjo tehnike modeliranja in razvoja simula-cijske/emulacijske lupine. Z iskanjem optimalne rešitve za specifičen scenarij lahko nato načrtujemo postavitev in obravnavo delovanja takšnega sistema, hkrati pa rezul-tati pripomorejo k optimizaciji že obstoječih sistemov. Izhodišče za izpeljavo modela in podmodelov takšnega komunikacijskega sistema predstavljajo realni podatki, ki opisujejo obnašanje v pravem (realnem) sistemu. Na podlagi teh podatkov in s pomočjo metod modeliranja je razvito simulacij-sko/emulacijsko orodje, ki omogoča preverjanje oz. napovedovanje obnašanja takšne-ga komunikacijskega sistema. Z rezultati napovedi ciljamo na izboljšanje delovanja samega sistema, hkrati pa omogočamo načrtovalcem, ki dimenzionirajo takšen sistem, optimizacijo sistema in s tem posledično manjše stroške postavitve in vzdrževanja sistema. Validacija metode je bila izvedena skladno z realnimi podatki, pridobljenimi iz re-alnega sistema. Sam realni komunikacijski sistem je bil opremljen dodatno s sekun-darnimi komunikacijskimi členi, ki natančno spremljajo delovanje. Podatki s sekun-darnih komunikacijskih členov omogočajo natančno generiranje vhodnih podatkov, ki jih lahko nato uporabimo pri sami emulaciji obremenitve komunikacijskega sistema. V praksi se pojavljajo robni scenariji, kot so prevelika obremenitev v enem izmed komunikacijskih režimov, kar lahko vodi do nezadovoljstva uporabnikov in v nekaterih primerih padca nivoja storitve pod kritično mejo. S predlagano metodo in razvitim orodjem (simulatorjem/emulatorjem), ki predstavlja pripomoček za analizo različnih scenarijev, se dvigne nivo in kvaliteta storitev ter hkrati iz ekonomskega stališča redu-cira in optimira tako stroške investicij v nadgradnjo strojne opreme, kot tudi zakupa komunikacijskih modulov.
Ključne besede: komunikacijski sistem, večrežimsko delovanje, stohastika, naključnost, simulacija, emulacija, metoda, modeliranje, transakcije, napovedovanje, verifikacija, optimizaci-ja, redukcija.
Objavljeno: 04.02.2015; Ogledov: 1423; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (5,41 MB)

10.
Optimizacija SCR sistema
Sašo Berić, 2013, magistrsko delo

Opis: Računalniška dinamika tekočin predstavlja učinkovito orodje pri iskanju izboljšav na področju izpušnih sistemov kot je SCR (angl.: Selectiv Catalytic Reduction, Selektivna katalitična redukcija) sistem. Omogoča analiziranje tokovnih karakteristik znotraj izpušnega sistema, vpliva geometrije sistema na konverzijo dušikovih oksidov. V predstavljeni nalogi je prikazano iterativno optimiranje SCR sistema s pomočjo računalniške dinamike tekočin. Najprej je bila izvedena numerična analiza obstoječega sistema. Na podlagi dobljenih rezultatov je bila izvedena sprememba geometrije, kateri je bili dodan mešalni element. Sledila je ročna in avtomatska optimizacija kota vbrizga AdBlue-ja (vodna raztopina sečnine, razmerje 0.675/0.325). Simulacije so bile narejene s pomočjo AVL-ovega programskega paketa FIRE v2013.1. Analiza rezultatov simulacij je pokazala, da optimiranje same geometrije ne doprinese veliko, kar se tiče NH3 priprave in uniformnosti NH3. Za izboljšanje učinkovitosti »kompaktnega« SCR sistema je potrebno vključiti mešalni element in optimirati kot vbrizgalne šobe. Z ročno optimizacijo kota vbrizga je možno relativno enostavno in hitro doseči zelo dobre vrednosti uniformnosti NH3. Za dobro pripravo in uniformnost NH3 poskrbi avtomatska optimizacija, ki predstavlja učinkovito orodje pri iskanju optimalnega kota vbrizga AdBlue-ja.
Ključne besede: SCR sistem, redukcija NOx, računalniška dinamika tekočin, vodna raztopina sečnine, NH3
Objavljeno: 11.12.2013; Ogledov: 2245; Prenosov: 80
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici