| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
EKONOMSKA IN ČASOVNA ANALIZA DVEH RAZLIČNIH VRST OBNOV VOZIŠČNIH KONSTRUKCIJ
Ana Mastnak, 2020, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Uspešnost izvedbe gradbenih projektov je odvisna od kakovosti gradnje, izgradnje v predvidenem času in višine stroškov. Vsi navedeni vidiki uspešnosti pa so odvisni tudi od izbrane tehnologije gradnje, ki je pri linijskih objektih (na primer gradnja cest) še toliko pomembnejša. Na izvedenem primeru obnove ceste na odseku Pesek–Rogla–Zeče smo primerjali dve možni tehnologiji obnov. Primerjali smo način izvedbe in stroške ter čas gradnje med prvotno izbrano klasično tehnologijo obnove celotnega zgornjega ustroja ceste s pozneje izbrano tehnologijo s hladno reciklažo s cementno stabilizacijo. Presoditi želimo, ali je tehnologija hladne reciklaže stroškovno ugodnejša in tudi hitreje izvedljiva rešitev, kot bi bila klasična obnova voziščne konstrukcije.
Ključne besede: rekonstrukcija voziščne konstrukcije, hladna reciklaža, cementna stabilizacija
Objavljeno: 10.09.2020; Ogledov: 129; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (2,78 MB)

2.
Neuporabna in nezaželena oblačila in možnost njihovega modeliranja v nova
Maksi Stožir, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se osredotočam na možnosti premodeliranja neuporabnih in nezaželenih oblačil v nova, uporabna, modna in estetsko drugačna oblačila oziroma modne dodatke. V teoretičnemu delu predstavljam problematiko zavrženih oblačil z vidika oblačil, zgodovino predelave oblačil nekoč in danes, upcylcing, konstruiranje in modeliranje temeljnih krojev. V drugi polovici pa se bom posvetila sami temi naslova te diplomske dela.
Ključne besede: oblačila, reciklaža, modeliranje, moda
Objavljeno: 04.10.2018; Ogledov: 452; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (4,77 MB)

3.
Tehnični dan v tretjem razredu osnovne šole - študija primera: recikliranje
Tjaša Razdevšek, 2018, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo z naslovom Tehniški dan v tretjem razredu osnovne šole – študija primera: Recikliranje je sestavljeno iz teoretičnega, praktičnega in empiričnega dela, ki se med seboj dopolnjujejo in nadgrajujejo. V teoretičnem delu se povezujejo tehniško-tehnološki sklop (v njem je pojasnjeno, kaj je tehnika in kaj je tehnologija), pedagoško-didaktični sklop (opredeljeno je izkustveno učenje, pojasnjena vertikala tehnike in tehnologije v osnovni šoli ter podana analiza Učnega načrta za spoznavanje okolja (2011) s stališča tehnike in tehnologije, predstavljene pa so tudi psihofizične lastnosti osemletnikov) in geografski sklop (predstavljeno je mesto Žalec, I. osnovna šola Žalec in 3. b razred). V praktičnem delu magistrske naloge so opredeljeni tehniški dnevi (njihovi cilji, vsebine in načrtovanje), recikliranje ter podrobna učna priprava, potek dela in evalvacija narejenega na tehniškem dnevu. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati pedagoškega eksperimenta, torej analize izkazanega znanja učencev pred in po izvedbi prektičnega dela. Po pedagoškem eksperimentu je ugotovljeno, da izvedba tehniškega dne pozitivno vpliva na znanje učencev, po izvedbi učenci bolje poznajo materiale in orodja za njihovo obdelavo.
Ključne besede: tehnika in tehnologija, spoznavanje okolja, tretji razred, tehniški dan, reciklaža
Objavljeno: 24.08.2018; Ogledov: 806; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (3,06 MB)

4.
Izgradnja in avtomatizacija stroja za odstranjevanje etiket iz plastenk
Matej Budna, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen stroj za odstranjevanje etiket iz plastenk. Naprava je bila zasnovana in izdelana z namenom, da odstranimo etikete iz PET-plastenk, saj le te vsebujejo drugačen material, ki ni primeren za ponovno uporabo. Naloga je sestavljena iz strojnega projektiranja, ki opisuje strojniške komponente in strojno sestavo, elektronačrta, elementov avtomatizacije in kalibracije novega stroja. Odstranjevalec je zgrajen pretežno iz strojno obdelane pločevine, vsebuje elektromotor z reduktorjem in jermenski prenos. Od električnih elementov avtomatizacije je uporabljen Siemensov PLK, nekaj varovalk, sponk in frekvenčni pretvornik. Predstavljen je tudi del programerskega dela, ki vsebuje TIA Portal, WinCC, NT- terminal in diagram poteka. Stroj je izdelan in prodan končnemu kupcu, zato so bila izdelana tudi navodila za uporabo. V delu so predstavljeni tudi problemi, ki so se pokazali tekom izvedbe in kratek zagon s testiranjem. Čeprav je naprava skoraj popolnoma avtomatizirana, za svoje pravilno delovanje še vedno občasno potrebuje operaterja in vzdrževalce.
Ključne besede: Reciklaža, avtomatizacija, plastenke
Objavljeno: 23.08.2018; Ogledov: 430; Prenosov: 0

5.
SANACIJA CEST
Nina Gerečnik, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Kot primerno rešitev slovenskih cest vidimo v Evropi že zelo poznano in uporabljeno metodo sanacij cest s t. i. reciklažo z uporabo penjenega bitumna. Rešitev je s strani investitorja ugodnejša, iz ekološkega vidika pa zelo primerna.
Ključne besede: sanacija cest, varnost, reciklaža, ekologija
Objavljeno: 12.10.2016; Ogledov: 532; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

6.
EKOLOŠKA PROBLEMATIKA V TISKARSTVU
Maja Mamut, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo se osredotočili na spoznavanje dveh različnih tiskarskih tehnik v povezavi z okoljem. Primerjali smo digitalno in ofset tiskarsko tehniko ter razliko med solventnimi in latex digitalnimi tiskalniki. V teoretičnem delu smo povzeli delovanje obeh tiskarskih tehnik in se osredotočili na uporabo materialov in barv v tiskarstvu. V nadaljevanju smo predstavili podjetji Abo grafika d. o. o. in Tisk24 d. o. o. Prvo uporablja za izdelavo tiskovin ofset tiskarske stroje, drugo pa je osredotočeno na izdelavo tiskovin z digitalnimi stroji. Vse potrebne informacije o tiskarskih strojih, barvah, materialih, odpadkih in reciklaži smo pridobili s pomočjo sodelovanja s tiskarnama. V nadaljnjem raziskovanju smo primerjali obe tiskarski tehniki na podlagi izdelave različnih tiskovin in jih primerjali v različnih okoliščinah. Na podlagi analize rezultatov in na osnovi teoretičnih osnov smo prišli do določenih ugotovitev, ki smo jih tudi obrazložili v diplomski nalogi. Poleg primerjave obeh tehnik pa smo se osredotočili tudi na raziskavo solventne in eco latex tehnologije ter ugotovili, katera je bolj prijazna človeku in okolju.
Ključne besede: Tiskarski stroji, ofset in digitalna tehnologija, poraba papirja in energije, odpadni material in reciklaža, ekologija
Objavljeno: 05.10.2016; Ogledov: 640; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)

7.
Predelava oblačil
Mateja Cmager, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo Preoblikovanje oblačil je nastalo v okviru 6 mesečne prakse pri samostojni podjetnici Aniti Pukšič, lastnici podjetja 3ptice, predelava in poslikava tekstila. Opredelila sem se na predelavo uporabljenega tekstila. V diplomskem delu bom predstavila možnosti ponovne uporabe zavrženih ali preprosto neuporabljenih oblačil v nova. Te bodo morebiti tudi izgubile prvotno namembnost, saj jih bom uporabila tudi za šivanje modnih dodatkov oz. dodatkov za dom. Predpostavljam, da možnost ponovne uporabe zavrženih oblačil pripomore k večjemu izkoristku tekstila, ter posledično zmanjšuje onesnaževanje okolja.
Ključne besede: predelava oblačil, staro za novo, preoblikovanje oblačil, redizajn, reciklaža oblačil
Objavljeno: 03.10.2016; Ogledov: 1240; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (2,37 MB)

8.
Izzivi in inovativni postopki pri reciklaži redkozemeljskih magnetov SmCo
Marko Budler, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi obravnavamo področje redkozemeljskih kovin, njihove lastnosti, reciklažo in priložnosti, ki jih ponujajo. Področje ekoloških inovacij, redkih zemelj in reciklaže le-teh preučujemo tako s fizikalno-kemijskega vidika kot tudi s stališča teorije sistemov oz. invencijsko-inovacijskega managementa. V nalogi predstavljamo redke zemlje, njihove lastnosti in posebnosti, zaradi katerih so esencialnega pomena za sodobne tehnične aplikacije. V teoretičnem delu še opredelimo invencije, inovacije in difuzijo novosti ter ustvarjalnost, vključno z razmišljanji Abrahama Maslowa. V aplikativnem delu naloge se osredotočimo na reciklažo redkih zemelj oz. samarija. Težavo pri recikliranju predstavljajo delci samarijevega oksida, ki jih analiziramo s svetlobno mikroskopijo, tako da predvidimo njihovo obnašanje. V sklepnih mislih predstavimo domneve in ugotovitve o vplivu in porazdelitvi samarijevega oksida, prav tako pa analiziramo inovacijske dejavnike in ustvarjalnost po Maslowu z namenom izboljšanja delovne prakse v sodobnih podjetjih.
Ključne besede: inovacija, difuzija novosti, ustvarjalnost, Maslow, inovacijski dejavniki, redke zemlje, trajni magneti, samarij, kobalt, reciklaža
Objavljeno: 03.11.2014; Ogledov: 1214; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (2,50 MB)

9.
Uporaba papirne celuloze v interieru
Ingrid Koren, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo z naslovom Uporaba papirne celuloze v interieru temelji na raziskavi teoretičnih osnov o celulozi, papirju, reciklaži in ekološkem oblikovanju, ter na izdelavi ročno izdelanih plošč iz recikliranega časopisnega papirja, kot tudi na snovanju in izdelavi prototipa manjšega kosa pohištva s pripadajočo dokumentacijo ter študijo uporabljenih materialov.
Ključne besede: celuloza, papir, interier, reciklaža, ekološko oblikovanje
Objavljeno: 29.10.2014; Ogledov: 1155; Prenosov: 354
.pdf Celotno besedilo (11,04 MB)

10.
Sedanja problematika in okoljsko - ekonomska vizija sistema ravnanja z ločeno odpadno embalažo v Sloveniji
Rok Korošec, 2014, diplomsko delo

Opis: Znano je, da so potrebe potrošnikov iz dneva v dan večje. Posledično izrazito narašča tudi količina odpadkov, ki vstopajo na trg. V tem okviru je posebej pereč problem ločeno zbrane odpadne embalaže. Družbe, ki izvajajo zbiranje, so v težavah zaradi prevelike količine odpadkov in zakonskih pomanjkljivosti, zato je treba sistem v najkrajšem možnem času sanirati in optimirati. V diplomski nalogi bom obenem s teoretičnimi osnovami s področja odpadne embalaže opisal nekaj primerov dobre prakse iz različnih držav Evropske unije ter predstavil sistem, ki ga uporabljamo v Sloveniji. Predstavil bom tudi način reševanja problemov z vidikov transparentnosti, nadzora in učinkovitosti, ki odločilno vplivajo na njegovo učinkovito delovanje.
Ključne besede: odpadna embalaža, odpadki, ravnanje z odpadno embalažo, ločeno zbiranje odpadkov, reciklaža, statistični podatki, družbe za ravnanje z odpadno embalažo.
Objavljeno: 20.10.2014; Ogledov: 1110; Prenosov: 230
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

Iskanje izvedeno v 0.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici