| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Prevajanje slovenske kulinarične terminologije v receptih na kulinaričnem blogu Jernej Kitchen (v angleščino)
Nastja Maganja, 2020, magistrsko delo

Opis: Pri prevajanju kulinaričnih izrazov pogosto naletimo na kulturno zaznamovane prvine, saj je kulinarika odraz kulture in zgodovine vsakega naroda. Iz večjih in dominantnejših kultur izhaja mnogo imen za narodne jedi in sestavine, ki so dobro poznane po vsem svetu, medtem ko pri manjših kulturah pogosto naletimo na težave, saj je veliko naših narodnih jedi v svetu slabo poznanih. V tem primeru se lahko poslužimo različnih prevajalskih postopkov, ki se med seboj močno razlikujejo. Od prevajalca je odvisno, ali teži k ohranitvi izvirnega imena in identitete jedi ali pa uporabi postopek, ki ima potujitveno funkcijo. Tudi tujih izrazov za jedi in sestavine pogosto ne moremo enostavno prevesti v slovenščino, saj niso sestavni del naše kulture in ustaljenega besedišča jezika. V magistrskem delu bomo obravnavali prevajanje kulinaričnih izrazov na kulinaričnem blogu Jernej Kitchen.
Ključne besede: prevajanje, kultura, kulinarika, blog, recepti
Objavljeno: 07.10.2020; Ogledov: 181; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (725,78 KB)

2.
MOBILNA APLIKACIJA ZA PODPORO ZDRAVEMU PREHRANJEVANJU NA OPERACIJSKEM SISTEMU iOS
Gorazd Kunej, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo mobilno aplikacijo za operacijski sistem iOS, ki omogoča izračun in beleženje potrebnih makrohranil, uporabo in dodajanje receptov ter beleženje zaužite hrane. Aplikacijo smo razvili s pomočjo orodja Xcode na operacijskem sistemu OSX. Aplikacija ima preprost in pregleden uporabniški vmesnik ter sledi oblikovalskim smernicam operacijskega sistema iOS7. Testirali smo jo s pomočjo orodja iOS simulator, vgrajenega v orodje Xcode ter na mobilnih telefonih iPhone 4s, iPhone 5 in iPhone 5S devetih uporabnikov. Ugotovil smo, da nudi aplikacija ustrezno informacijsko podporo zdravemu prehranjevanju povprečnega uporabnika.
Ključne besede: mobilna aplikacija, števec kalorij, zdrava prehrana, spletni recepti, iOS, Xcode
Objavljeno: 19.11.2014; Ogledov: 953; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (8,58 MB)

3.
MAGIČNI REALIZEM IN PROBLEM ŽENSKE EMANCIPACIJE V ROMANIH ISABEL ALLENDE IN LAURE ESQUIVEL
Barbara Grgin, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem se ukvarjala z analizo prvin magičnega realizma v delih Isabel Allende in Laure Esquvel, ki prihajata iz Latinske Amerike. Obe pisateljici sta predstavnici magičnega realizma, s katerim bralci najpogosteje povezujejo Gabriela Gárcio Márqueza, starosto latinskoameriška literarnega opusa. Pisateljici v romanih obravnavata različne tematike, od revolucije do travestije. Pri tem lahko zasledimo elemente ženske emancipacije, saj se ženski liki v romanih Hiša duhov, Eva Luna, Afrodita: zgodbe, recepti in drugi afrodiziaki ter Kot voda za čokolado, obnašajo precej nekonvencionalno, velikokrat v nasprotju s pričakovanji patriarhalno usmerjene družbe. Ženske se skozi pripoved udejstvujejo na različne načine; lahko so aktivne, neaktivne ali pa se od dogajanja distancirajo. Moški liki pa so lahko v odnosu do žensk, družbe in dogajanja nasploh, pasivni, aktivni ali neaktivni. Avtorici v svojih romanih izpostavita motive kulinarike, erotike, materinstva in pisateljevanja, skozi katere spoznavamo ženske like in njihovo aktivnost nasploh. Žensko udejstvovanje v družbi je v romanih velikokrat pospremljeno s sredstvi magičnega realizma, kot so: ciklični čas, navezovanje na predkolumbovske kulture, nadnaravni pojavi, avtorski molk in pojav metafikcije. Ker obe pisateljici prihajata iz dežel, kjer so revolucije zaznamovale tok zgodovine, je dogajalni čas v večini romanov postavljen v obdobje revolucionarnih premikov, v fabulah pa se zraven patriarhata pojavi še matriarhat. Veliko ženskih likov se trudi upreti tradicionalnim družbenim vzorcem, pri čemer v večini primerov ne naletijo na odobravanje moških, pa najsi gre za očete, brate ali partnerje. Zanimivo je, da se v poskusih odmikov od tradicije velikokrat pojavijo sredstva magičnega realizma, ki ženske emancipacijske težnje le še poudarijo.
Ključne besede: Isabel Allende, Laura Esquvel, Hiša duhov; Eva Luna; Afrodita: zgodbe, recepti in drugi afrodiziaki; Kot voda za čokolado; magični realizem; ženska emancipacija
Objavljeno: 29.01.2013; Ogledov: 2285; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (699,59 KB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici