| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
ENERGIJA VODE OD KONVENCIONALNIH DO ALTERNATIVNIH VIROV
Simon Breg, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga je namenjena razlagi in raziskavi pridobivanja električne energije na osnovi obnovljivega vira energije, vode. V uvodu je na kratko predstavljen razvoj koriščenja vodne energije skozi zgodovino. Drugo poglavje govori o obnovljivih in neobnovljivih virih energije. V tretjem poglavju se srečamo z lastnostmi vode, predvsem s fizikalnimi lastnostmi, ki so pomembnejše za proizvodnjo električne energije. Četrto poglavje govori o zgradbi in delovanju nam znanih klasičnih hidroelektrarn. Peto, šesto, sedmo in osmo poglavje predstavljajo novejše oblike koriščenja vodne energije, ki se nanašajo predvsem na ogromne kapacitete energije morja, in okoljevarstvo. Vodni motor na reaktivni pogon je predstavljen v devetem poglavju. Deseto poglavje govori o vplivu hidroelektrarn na okolje in enajsto o nastopu v osnovni šoli.
Ključne besede: Hidroelektrarna, voda, turbina, viri energije, mala hidroelektrarna, hidroelektrarna na valovanje morja, hidroelektrarna na plimovanje, hidroelektrarna na toploto morja, hidroelektrarna na tokove morja, OWC, Tapchan, Wave roller, Salterjeva račka, AWS, OTEC, vodni motor na reaktivni pogon.
Objavljeno: 07.07.2009; Ogledov: 4067; Prenosov: 454
.pdf Celotno besedilo (5,96 MB)

3.
EKSPERIMENTALNO-NUMERIČNA ANALIZA ZGOREVANJA KOEL V MALI KURILNI NAPRAVI
Boštjan Rajh, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena eksperimentalno — numerična analiza zgorevanja kapljevitega goriva KOEL v mali kurilni napravi. Za izvedbo eksperimentalnih meritev je bil uporabljen oljni gorilnik, kapljevito gorivo KOEL, eksperimentalni kotel laboratorijske izvedbe in analizator dimnih plinov. Na podlagi rezultatov meritev emisij dimnih plinov je bil določen optimalni razmernik zraka. S pomočjo računalniške dinamike tekočin smo izdelali numerično simulacijo zgorevanja KOEL za optimalni razmernik zraka in srednjo moč oljnega gorilnika ter predstavili tokovne razmere, temperaturna in hitrostna polja, polja porabe zraka (kisika) pri zgorevanju in polja nastanka produktov zgorevanja.
Ključne besede: kapljevita goriva, zgorevanje, oljni gorilniki, oljne šobe, dimni plini, analiza emisij, dinamika tekočin, večsestavinski reaktivni tok, numerična simulacija, računalniški program CFX 11.
Objavljeno: 03.07.2009; Ogledov: 2290; Prenosov: 291 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (10,95 MB)

4.
VLOGA KRIZNEGA MANAGEMENTA
Anže Brumen, 2009, diplomsko delo

Opis: Da se soočimo s krizo, moramo dobro poznati za kakšno krizo gre, kaj so simptomi in kaj vzroki. Velik pomen kriznega managementa imajo aktivnosti preprečevanja krize. To so aktivnosti, ki zajemajo oblikovanje krizne skupine, analize stanja podjetja in nagnjenosti h krizi ter druge akcije. V času krize je pomembna klima, ki vlada v podjetju. Le-ta je lahko negativno nastrojena, kar reševanje le še otežuje, ali pa je ravno obratno, zaradi česar imajo tako management kot tudi zaposleni v podjetju še en razlog več, da se zavzamejo za čim hitrejše in čim bolj učinkovito doseganje cilja, s čimer mislimo izhod podjetja iz krize. Krizna skupina mora v času krize hitro in učinkovito sprejemati odločitve. Potreba po informacijah drastično naraste, vendar potrebujemo samo koristne informacije. Nujno je, da tok informacij centraliziramo, kar pomeni, da vhodne in izhodne informacije obdeluje ena oseba ali majhna skupina ljudi. Prepogosto se tudi zgodi, da podjetje zabrede tako globoko, da ni druge rešitve kot stečaj podjetja. Vendarle pa so še drugi možni izhodi iz krize. Dolgoročni in zahtevni, a uspešni strategiji sta reinženiring in, najbolj zahtevna, spreminjanje kulture podjetja. Veliko vlogo v času krize odigrajo mediji in odnosi z javnostmi. Že v pripravah na krizo moramo dobro opredeliti, kdo bo odgovoren za stike z javnostmi. Ko se podjetje reši krize, še to ne pomeni, da lahko zdaj »zaspi« in posluje dalje na lovorikah, ampak mora dodobra analizirati situacijo, v kateri se je nahajalo.
Ključne besede: kriza, krizni management, krizni plan, team kriznega managementa, deležniki, proaktivni krizni management, reaktivni krizni management
Objavljeno: 16.07.2010; Ogledov: 1523; Prenosov: 250
.pdf Celotno besedilo (572,86 KB)

5.
PRIMERJAVA NEFELOMETRIČNE IN TURBIDIMETRIČNE DOLOČITVE C-REAKTIVNEGA PROTEINA
Mira Habjanič, 2011, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je primerjava rezultatov koncentracij C-reaktivnega proteina z dvema različnima rutinskima metodama nefelometrično in turbidimetrično. Uporabljeni vzorci so serumi, dobljeni iz krvi pacientov v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča na Ptuju. Analizirali smo 90 vzorcev C-reaktivnega proteina (CRP) in 90 vzorcev C-reaktivnega proteina visoke občutljivosti (hs-CRP). Vsak vzorec smo analizirali na dveh različnih instrumentih, nefelometričnem analizatorju BN ProSpec in spektrofotometričnem analizatorju Dimensions RxL Max. Priozvajalec instrumentov je bil za oba enak Dade Behring. Iz statističnega ovrednotenja rezultatov lahko zaključimo, da je nefelometrična metoda bolj natančna, ker je metoda bolj občutljiva in specifična. Iz rezultatov linearnih regresijskih koeficientov, Passing Bablokove regresijske premice in iz rezultatov parametričnih statističnih testov lahko zaključimo, da turbidimetrično metodo lahko zamenjamo z nefelometrično metodo in da sta metodi medsebojno primerljivi.
Ključne besede: proteini, C-reaktivni protein, C-reaktivni protein visoke občutljivosti (hs-CRP), nefelometrija, turbidimetrija
Objavljeno: 21.04.2011; Ogledov: 2556; Prenosov: 422
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

6.
VPLIV VITAMINA C NA C-REAKTIVNI PROTEIN PO REVASKULARIZACIJI SRCA
Andreja Alič, 2016, magistrsko delo

Opis: Arteroskleroza v zgodnji fazi nima večjih simptomov, naše telo samo nam daje znake, da se nekaj dogaja. Je posledica spleta dejavnikov tveganja in kroničnega pomanjkanja vitaminov, kateri nastopi zaradi nepravilne prehrane in telesne neaktivnost. C - reaktivni protein je protein akutne faze, kateri nas že zelo zgodaj opozori, da dogajanje vnetnih procesov v telesu in na nevarnost nastanka srčno-žilnih bolezni.
Ključne besede: Vitamin C, arteroskleroza, C-reaktivni protein.
Objavljeno: 12.09.2016; Ogledov: 644; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici