| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Znanje reševalcev o mehanski ventilaciji bolnika v predbolnišničnem okolju
Domen Škoflanc, 2020, diplomsko delo

Opis: Mehanska ventilacija je pomemben proces pri oskrbi kritično bolne ali poškodovane osebe. Bolnik mora biti ves čas mehanske ventilacije opazovan iz strani reševalca, katerega glavna naloga je opazovanje ter preprečevanje zapletov mehanske ventilacije, monitoriranje bolnika ter asistenca zdravniku. Zato je znanje reševalcev izredno pomembno za dobro in kvalitetno oskrbo kritično bolnih oseb. Namen zaključnega dela je predstaviti vlogo, potek dela ter znanje reševalcev pri oskrbi bolnika na mehanskem ventilatorju.Za teoretični del zaključnega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela, v empiričnem delu pa je bila uporabljena kvalitativna metodologija, kjer smo izvedli anketiranje med reševalci na eni izmed reševalnih postaj severovzhodne Slovenije.Z raziskavo smo ugotovili, da je znanje reševalcev ustrezno. Predvsem so dobro znanje pokazali pri vprašanjih iz prakse. Težavo smo pa zasledili pri poznavanju zapletov mehanske ventilacije, kjer so anketiranci morali zaplete našteti. Mehanska ventilacija je nepogrešljiva metoda ventiliranja kritično bolnih bolnikov. Od reševalcev se zahteva in pričakuje, da z ventilatorjem znajo ravnati kadar to od njih zahteva stanje bolnika.
Ključne besede: reševalne ekipe, kritično bolni, mehansko predihavanje, reševalno vozilo
Objavljeno: 02.02.2021; Ogledov: 159; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (479,29 KB)

2.
Preprečevanje in obvladovanje okužb v reševalnem vozilu
Katja Knez, 2017, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Problematika okužb, povezanih z zdravstvom, postaja vedno večji in resen problem sodobne zdravstvene nege, saj povzročajo resne posledice za paciente, svojce, zdravstveno osebje in za ves zdravstveni sistem. Bolnišnične okužbe so najpogostejši zaplet zdravljenja v bolnišnici. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti prenos in širjenje večkratno odpornih bakterij in ukrepe za preprečevanje širjenja le teh v reševalnem vozilu. Z raziskavo želimo ugotoviti ali zdravstveni delavci – reševalci upoštevajo in izvajajo ukrepe za preprečevanje okužb. Metodologija rziskovanja: V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela. V raziskavi je sodelovalo 60 reševalcev. Podatki so bili zbrani s tehniko anketiranja, dobljene kvantitativne podatke, ki smo jih analizirali, smo prikazali v deležih. Rezultati: Ugotovili smo, da dobra polovica (63,33 %) anketiranih reševalcev pozna ukrepe za preprečevanje okužb. Svoje znanje iz tega področja ocenjujejo dobro, kljub temu pa bi se bili pripravljeni še dodatno izobraževati. Prav tako smo ugotovili, da med dvema reševalnima službama v Sloveniji ni večjih razlik v izvajanju ukrepov za preprečevanje OPZ. Sklep: Okužb povezanih z zdravstvom ne bomo mogli nikoli popolnoma preprečiti, zato je le-te toliko bolj pomembno obvladovati. Vsak zdravstveni delavec je dolžan upoštevati ukrepe in opravljati svojo dejavnost s ciljem preprečevanja OPZ, ter se na tem področju izobraževati.
Ključne besede: okužbe povezane z zdravstvom, bolnišnične okužbe, obvladovanje, preprečevanje, higiena rok, razkuževanje rok, reševalci, reševalno vozilo
Objavljeno: 07.06.2017; Ogledov: 3076; Prenosov: 200
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

3.
Zagotavljanje kakovosti reševalne postaje Zdravstvenega doma Celje
Andy Smuk, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Urbano okolje mesta Celje s svojo ureditvijo in lego predstavlja oviro pri vsakodnevnem delu reševalcev, kjer odzivni čas lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo. Čeprav je mreža služb nujne medicinske pomoči zasnovana na način, ki zagotavlja hitro aktivacijo potrebnih reševalnih enot, se še vedno pojavlja vprašanje, ali lahko tovrstne službe dosežejo svoj maksimalni potencial. Največje ovire predstavljajo kritične točke v prometu in infrastrukturi, neprimerno obnašanje soudeležencev v prometu, pomanjkanje alternativnih oblik transporta in pomanjkljiva ureditev informacijske podpore. Predstavili smo več možnih rešitev, kot so na primer uskladitev prometne signalizacije na kritičnih mestih, možnost uporabe do zdaj manj poznane tehnologije GPS za zagotavljanje prednosti reševalnim vozilom, premagovanju časovnih ovir z uporabo defibrilatorjev, ter možnost uporabe drugih transportnih sredstev, kot sta reševalni motor in v tujini že nekaj let uveljavljeno ekipo reševalcev na kolesih. Dotaknili smo se tudi sistema NMP3000, ki bi lahko olajšal delo ekip nujne medicinske pomoči, ter s tem zagotovil hitrejšo odzivnost v primeru nesreč.
Ključne besede: Reševalna postaja Celje, nujna medicinska pomoč, promet, reševalno vozilo, informacijski sistem
Objavljeno: 21.01.2015; Ogledov: 821; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (2,63 MB)

4.
Dimenzioniranje konstrukcije reševalnega vozila
Jožef Zadravec, 2013, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo obravnavali primernost aluminijevih zlitin za uporabo pri konstrukcijah, ki so običajno jeklene. Predstavili smo fizikalne osnove napetosti in mehanskih deformacij, ki se lahko pojavijo v konstrukcijah ter primerjali mehanske lastnosti povprečnega konstrukcijskega jekla s povprečno konstrukcijsko aluminijevo zlitino. Primernost uporabe aluminijevih zlitin smo preizkusili na primeru konstrukcije reševalnega vozila modularne zgradbe. Dimenzionirali smo konstrukcijo, ki je v celoti sestavljena iz aluminijeve zlitine pri tem pa uvedli konstrukcijsko rešitev, pri kateri profili osnovne nosilne konstrukcije zagotavljajo podporo stenam, za kar so v primeru prvotnih konstrukcij bili potrebni dodatni elementi. Primernost nove konstrukcije reševalnega vozila smo dokazali z numerično simulacijo po metodi končnih elementov v programskem paketu Abaqus.
Ključne besede: konstrukcije, aluminijeve zlitine, reševalno vozilo
Objavljeno: 08.10.2013; Ogledov: 1641; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (8,58 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici