| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
MOŽNOSTI RAZVOJA TURIZMA V POMURSKI REGIJI
Alenka Horvat, 2009, diplomsko delo

Opis: Turizem je tudi za pomursko regijo prava razvojna priložnost. Pomurje je lepa, predvsem podeželska pokrajina, ki ima veliko še neizkoriščenih turističnih danosti. Značilnosti prostora, ohranjenost narave, vodni viri in značilnosti poselitve so potenciali, ki omogočajo oblikovanje prepoznavnega in regionalno značilnega turističnega produkta. Turizem pa se žal razvija le v nekaterih delih Pomurja, predvsem v Moravskih Toplicah in tamkajšnji prebivalci se zavedajo, da ostalih delov regije, v katerih prav tako najdemo naravne zaklade, turisti ne poznajo. Zdraviliški turizem je že sedaj in bo tudi v bodoče trdna osnova pomurskega turizma in bi se morale ob njem razvijati še vse ostale vrste turizma ter spremljevalne dejavnosti. Z raziskavo so se potrdile trditve raziskave (glej stran 6): • Pomurje je ekološko zelo dobro ohranjena pokrajina z bogatimi viri termalne in mineralne vode, ki so osnova turizma v tej regiji, vendar pa po mnenju anketirancev obstaja še veliko neizkoriščenih možnosti. • Naravne danosti za zdraviliški turizem in reka Mura prispevajo k turistični prepoznavnosti regije, medtem ko sta lovni in kmečki turizem ob vinskih cestah, glede na danosti, še vedno premalo razvita. • Med anketiranimi prebivalci Pomurja in zaposlenimi v turistični panogi pozitivni učinki turizma prevladujejo nad negativnimi. • Naklonjenost nadaljnjemu razvoju in širjenju turizma v Pomurju je zelo velika pri obeh skupinah anketirancev.
Ključne besede: konkurenčne prednosti turizma v Sloveniji, možnosti za razvoj turizma v Pomurju, mnenja domačinov in zaposlenih v turistični panogi o učinkih turizma, pozitivni in negativni učinki turizma.
Objavljeno: 18.11.2009; Ogledov: 4223; Prenosov: 570
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

2.
METODIKA DAVČNEGA SVETOVANJA V FAZI USTANOVITVE IN PRI NADALJNJEM POSLOVANJU PODJETJA
Marjana Žvegler, 2010, diplomsko delo

Opis: V svetu je dejavnost davčnega svetovanja določena v zakonih in podzakonskih aktih, v Sloveniji pa zakonske osnove za davčno svetovanje še nimamo. Davčno svetovanje, ki je posebna oblika podjetniškega svetovanja, lahko v Sloveniji opravljajo pravne ali fizične osebe različnih poklicev. Davčni svetovalci se združujejo in vpisujejo v registre davčnih svetovalcev pri Zbornici davčnih svetovalcev Slovenije ali pri Slovenskem inštitutu za revizijo. Osnovna pravila obnašanja in delovanja ter vzdrževanja potrebne izobrazbe so predpisana s Kodeksom poklicnih načel preizkušenega davčnika in Pravilnikom o pridobitvi in vzdrževanju licence davčnih svetovalcev. Za spodbujanje podjetništva in podjetništvu prijaznega okolja nudi država Slovenija več oblik subvencij, kjer bi izpostavili predvsem vavčersko svetovanje in subvencije za samozaposlitev. Davčni svetovalci lahko podjetnikom pomagajo pri pridobivanju teh sredstev. Metodika davčnega svetovanja ni predpisana ne v tujini in ne v Sloveniji. Različni tuji avtorji in tudi domači davčni svetovalci predlagajo vsaj pet fazni okvirni model procesa davčnega svetovanja, ki ga po potrebi, glede na vrsto in zahtevnost obravnavanega davčnega problema, členijo še na nadaljnje faze in podfaze. Poenostavljeni model davčnega svetovanja bodočemu podjetniku gradbene dejavnosti kaže, da so davčne obremenitve različne glede na pravno-organizacijsko obliko podjetja, niso pa odvisne od vrste dejavnosti. Podjetniki se čedalje bolj zavedajo pomembnosti davčnega svetovanja, zato v zadnjih nekaj letih opažamo izrazito povečanje tako kvantitete kot tudi kvalitete ponudnikov teh storitev.
Ključne besede: podjetniško svetovanje, davčno svetovanje, metode svetovanja, razvoj svetovalne dejavnosti, pravni okviri davčnega svetovanja v Sloveniji, institucionalni okviri davčnega svetovanja, izobraževanje za davčnega svetovalca
Objavljeno: 02.09.2010; Ogledov: 1651; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (5,21 MB)

3.
PROBLEMATIKA FINANCIRANJA OKOLJSKIH NALOŽB
Danijela Kovačić, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Razmerje med gospodarsko rastjo in naravnim okoljem je večpomensko in zapleteno. Ni res, da gospodarska rast vedno povzroča degradacijo okolja. Degradacija okolja je odvisna tudi od tega, kaj se dogaja z velikostjo človečke populacije, kako se obnašajo potrošniki ter o tehnologiji, ki se uporablja v proizvodnji. Zaradi tega je pomemben trajnostni razvoj. To je takšen razvoj, ki zadošča današnjim potrebam, ne da bi pri tem ogrožal možnosti prihodnjih generacij, da te zadostijo svojim lastnim potrebam. Za takšen razvoj je potrebno spremeniti poslovanje in ga bolj usmeriti v okolje, za kar pa je potrebna finančna podpora. Zato obstajajo določeni skladi, ki skrbijo za okolje in okoljske naložbe. V Sloveniji je to Eko sklad. Ugodni krediti sklada so na voljo tam, kjer je to utemeljeno z merljivimi okoljskimi učinki naložbe, in kreditni pogoji so ugodnejši kakor pri komercialnih kreditih.
Ključne besede: Eko sklad v Sloveniji, financiranje okoljskih naložb, okolju prijazno poslovanje, Sklad za varstvo okolja v Bosni in Hercegovini, Sklad za varstvo okolja in energetsko učinkovitost na Hrvaškem, trajnostni razvoj.
Objavljeno: 23.12.2010; Ogledov: 1312; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

4.
PREHOD IZ SIX SIGMA V LEAN SIX SIGMA
Matjaž Veršič, 2010, diplomsko delo

Opis: Spoznanje podjetij, da ne morejo prodati vsega, kar proizvedejo, je s sabo prineslo zavedanje o pomenu kakovosti. Danes podjetja brez zagotavljanja kakovosti ne morejo obstati. Kakovost morajo opredeliti kot tisto, ki jo s svojimi željami opredelijo kupci oz. v ospredje je stopil glas kupca. Kupec je tisti, ki odloča, kaj je kvalitetno in kaj ni; podjetja pa se morajo prilagajati njegovim željam. V ospredje je stopilo nenehno zagotavljanje kakovosti. Razvile so se metode, ki težijo k nenehnemu izboljševanju kakovosti. Nastali sta dve glavni metodi za doseganje kakovosti, vsaka v svojem kulturnem okolju. Six Sigma je nastala v Ameriki v podjetju Motorola in se v zadnjih dvajsetih letih razširila v vse oblike podjetij. Na drugi strani sveta, na Japonskem v podjetju Toyota, pa je nastala druga metoda vitka proizvodnja. Skozi čas so podjetja spoznavala prednosti obeh metod in tako ugotovila, da je najboljša rešitev, če se obe metodi združita; tako je nastala nova metoda Lean Six Sigma, ki je enakopravno združila obe metodi. Glede na to, da je Slovenija na sredi poti med obema deloma sveta, so tudi v Slovenijo prišli pozno signali o prednostih uporabe omenjenih metod. Slovenska podjetja so v zaostanku za 10-15 let glede na uporabo metode Six Sigma. V zadnjem času je moč zaznati razvojni napredek na področju uporabe Six Sigma in Lean Six Sigma, saj se pojavlja vedno več podjetij, ki so začela vključevati omenjeni metodi v svoje procese.
Ključne besede: šest sigma, standardna deviacija, meja tolerance, DMAIC, vitka proizvodnja, vitka šest sigma, nenehno izboljševanje, razvoj v Sloveniji.
Objavljeno: 13.12.2010; Ogledov: 3655; Prenosov: 785
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

5.
TRAJNOSTNO PODJETNIŠTVO V SLOVENIJI IN NA DANSKEM
Doroteja Tanšek, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomski seminar proučuje stanje trajnostnega razvoja (skupaj s kazalniki trajnostnega razvoja) v Sloveniji in na Danskem, ki je podlaga za vpeljavo oziroma usmeritev v trajnostno podjetništvo – dobičkonosno, vendar ljudem in okolju prijazno. V seminarju je tako najprej razčlenjen trajnostni razvoj s pripadajočimi kazalniki kot pogojem za trajnostno podjetništvo. Nadalje sem se lotila razčlenitve možnih sestavnih oblik trajnostnega podjetništva – okoljskega, socialnega ter ekonomskega podjetništva. S pomočjo Eurostatove raziskave je ugotovljena zastopanost kazalnikov trajnostnega razvoja v Sloveniji in na Danskem ter institucionalni okvir obeh držav – to so predpisi, znanja in sposobnosti posameznikov za trajnostno podjetništvo ter vrednote in vidiki glede trajnostnega podjetništva prebivalcev posamezne države. Splošna ugotovitev je, da je Danska začela s trajnostnim razvojem veliko prej kot Slovenija, zato kaže na številnih področjih boljše rezultate; zanimivo pa je, da kljub hitrejši vpeljavi trajnostnega razvoja in boljši ekonomski situaciji število malih in srednje velik podjetij, ki ponujajo zelene izdelke in storitve na Danskem, ni večje kot v Sloveniji. Ima pa Danska vsekakor boljše pogoje za razvoj trajnostnega podjetništva, saj država spodbuja nastanek tovrstnih podjetij, jim podeljuje subvencije, lažje pridobijo bančna posojila in imajo na voljo več informacij ter možnosti svetovanja glede vpeljave koncepta trajnostnega podjetništva, kot jih imajo na voljo podjetja v Sloveniji. Državi kažeta pozitivno sliko, kar se dotika vpeljave trajnostnega podjetništva, in visoko stopnjo ozaveščenosti glede okoljske problematike.
Ključne besede: Trajnostni razvoj, trajnostno podjetništvo, institucionalni okvir Danske, institucionalni okvir Slovenije, trajnostno podjetništvo v MSP v Sloveniji, trajnostno podjetništvo v MSP na Danskem.
Objavljeno: 25.10.2013; Ogledov: 1675; Prenosov: 232
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

6.
VPLIV PREVZEMNIH AKTIVNOSTI NA IZBRANE FINANČNE KAZALNIKE POSLOVANJA PRI PREVZETIH PODJETJIH V SLOVENIJI
Andrej Gubenšek, 2013, diplomsko delo

Opis: Prevzemi in združitve so del dinamičnega poslovnega sveta. V Sloveniji se je po osamosvojitvi začel proces privatizacije in koncentracije lastništva, tako se je s povečano gospodarsko aktivnostjo med leti 2004-2008, povečala tudi prevzemno-združitvena aktivnost. S pomočjo statističnih metod smo analizirali računovodske kazalnike glede na uspešnost prevzetih podjetij (29 primerov) v letih med 2005 in 2008 v Sloveniji. V raziskavi smo primerjali tri kazalnike uspešnosti (dobičkovnost prodaje, dobičkonosnost kapitala in dodana vrednost na zaposlenega) ter dva kazalnika stanja financiranja (stopnjo dolžniškosti financiranja in koeficient dolgovno-kpitalskega razmerja) glede na 4-letno obdobje pred prevzemom (vključno s prevzemnim letom) in 4-letno obdobje po prevzemu. Rezultati primerjave kažejo, da so prevzeta podjetja bila uspešnejša in manj zadolžena pred prevzemom, vendar je to v glavnem posledica dobrega gospodarskega stanja v predprevzemnem obdobju. Z istimi kazalniki smo primerjali prevzete družbe s podjetji iz konkurenčnih panog, ki niso bila prevzeta. Ugotavljamo, da so v večjem delu boljše rezultate po uspešnosti in zadolženosti dosegala prevzeta podjetja. Prav tako smo preučili gibanje izbranih kazalnikov »neuspešnih« podjetij, ki so bila prevzeta, vendar so šla v preučevanem obdobju v prisilno poravnavo ali stečaj (9 primerov). Pri teh je v zadnjem obdobju viden padec kazalnikov uspešnosti in relativno visoka zadolženost.
Ključne besede: prevzemi, združitve, kazalniki, analiza, analiza kazalnikov, Slovenija, prevzemi v Sloveniji, razvoj prevzemov
Objavljeno: 20.03.2014; Ogledov: 607; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

7.
LESENI MOSTOVI
Blaž Flisar, 2014, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Mostovi so pomembni konstrukcijski objekti, ki služijo premostitvi določene ovire. Prvi »mostovi« so bili izdelani iz lesa, kot podrta debla dreves. Kasneje so se sočasno z razvojem človeške civilizacije razvile zahtevnejše tehnologije in konstruckijski sistemi lesenih mostov. Lesu, kot sprva edinemu materialu za gradnjo mostov, sta se kasneje pridružila beton in jeklo. Diplomski izpit obravnava predstavitev lesa kot gradbenega materiala, razvoj lesenih mostov skozi zgodovino, splošne značilnosti lesenih mostov ter podrobnejšo analizo delitve lesenih mostov glede na konstrukcijske tipe in uporabo.
Ključne besede: mostovi, les, zgodovina in razvoj, konstrukcijski tipi, leseni mostovi v Sloveniji
Objavljeno: 12.09.2014; Ogledov: 1608; Prenosov: 375
.pdf Celotno besedilo (3,82 MB)

8.
Analiza uspešnosti Slovenije v programih Evropske unije za raziskave in razvoj
Maja Ferlinc, 2016, magistrsko delo

Opis: Evropska unija je postavila raziskave in inovacije v središče svojih aktivnosti ter jih finančno podprla z okvirnimi programi za raziskave in razvoj. Trenutni okvirni program, Obzorje 2020, je z 80 milijardami EUR v sedemletnem proračunskem obdobju največji javno financiran raziskovalni program na svetu. Cilj programa je ustvarjanje učinkovitega evropskega raziskovalnega prostora ter s tem povečevanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva. V magistrskem delu bomo podrobneje analizirali uspešnost slovenskih udeležencev v okvirnih programih EU, motive za sodelovanje v okvirnih programih ter preverjali vpliv javnih in zasebnih naložb v raziskave in razvoj, kamor sodijo tudi sredstva iz okvirnih programov EU, na gospodarsko rast in na inovativnost držav članic EU. Ugotavljali bomo tudi, ali so srednje in vzhodnoevropske države, ki imajo nižji raziskovalni potencial v primerjavi z zahodnoevropskimi manj uspešne pri pridobivanju sredstev iz okvirnih programov EU. Ob koncu bomo preverili tudi kanale lobiranja v Obzorju 2020 ter podali priporočila za bolj uspešno črpanje sredstev iz programov EU.
Ključne besede: Naložbe v raziskave in razvoj, raziskave in inovacije v Sloveniji, Obzorje 2020, uspešnost Slovenije v okvirnih programih EU
Objavljeno: 13.09.2016; Ogledov: 565; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

9.
ANALIZA TRAJNOSTI RAZVOJA TURIZMA NA KOROŠKEM
Kristina Gracej, 2016, magistrsko delo

Opis: V vsakdanjem jeziku se pojma okolje in narava uporabljata brez večjega pomisleka o pomenu za vsakdanje življenje posameznika. Dolga stoletja se ljudje nismo zavedali, kako velik vpliv imajo naša dejanja in posegi v naravno okolje za življenje na planetu ter za prihodnje generacije. Lahko bi rekli, da narava vse »vrne«. V opazovanju posledic se je počasi začela prebujati ekološka zavest narodov in nastale so prve pobude za ohranjanje narave. Razvil se je koncept trajnostnega razvoja, ki je posegel v različne sektorje gospodarstva. Turizem je eden od najuspešnejših zgodb o uspehu sodobnega časa. Z razvojem množičnega turizma prihaja do vse večjih posegov v naravo – graditi so se začeli veliki turistični kompleksi, prihaja do vse večjega onesnaževanja zaradi turističnih prevozov in vse večjih posegov v naravne habitate. Trajnostni turizem se je razvil kot odziv na masovni turizem, saj ta oblika turizma močno izčrpava naravne vire ter degradira okolje. V želji po ohranjanju naravnega okolja ter flore in favne so se razvile številne turistične strategije ter serije ukrepov, ki se zavzemajo za razvoj trajnostnih načel turizma. V magistrskem delu bomo najprej želeli pojasniti pojme: trajnostni razvoj, turizem ter trajnostni turizem. V osrednjem delu dela se bomo posvetili predvsem razvoju trajnostnega turizma ter njegovim vrstam. Zanimala nas bodo prizadevanja za trajnostni turizem v Sloveniji, poseben poudarek bo na predstavitvi Koroške kot turistične destinacije ter njenih pobudah za trajnostni turizem. V empiričnem delu bomo želeli spoznati, kakšno je poznavanje Koroške turistične ponudbe in koliko ljudje poznajo koncept trajnostnega turizma ter ali ga uporabljajo na svojih potovanjih. Raziskavo bomo naredili s pomočjo anketnega vprašalnika, ki ga bomo preko spletne ankete vnesli v različne spletne medije ter na ta način dostopali do večjega števila anketirancev po vsej Sloveniji. Zanimalo nas bo tudi, kako se je razvijal turizem v Koroški regiji po letih. Tega bomo preverjali s pomočjo podatkov, ki jih beležijo lokalne turistične organizacije posameznih krajev.
Ključne besede: Trajnostni razvoj, turizem, trajnostni turizem, turizem na Koroškem, turizem v Sloveniji.
Objavljeno: 26.10.2016; Ogledov: 1320; Prenosov: 212
.pdf Celotno besedilo (11,09 MB)

10.
Trajnostni razvoj v cestnem tovornem prometu in odnos slovenskih avtoprevozniških podjetij do trajnostnega razvoja
Urška Grden, 2019, diplomsko delo/naloga

Opis: V tej diplomski nalogi smo na trajnostni razvoj pogledali z vidika slovenskih transportnih podjetij. Da bi bralcu predstavili čim bolj celovit pregled, smo na začetku podali definicijo trajnostnega razvoja, opredelili cilje trajnostnega razvoja in zakonodajo, ki to ureja v Sloveniji. Ugotovili smo, da je najširše sprejeta definicija trajnostnega razvoja definicija, ki pravi, da gre pri trajnostnem razvoju za obliko razvoja ali napredka, ki zadovoljuje potrebe sedanjosti ne da bi ogrožala prihodnje generacije pri zadovoljevanju njihovih potreb. Srb za izvajanje trajnostnega razvoja se na formalni ravni kaže predvsem v sprejemanju mednarodnih dokumentov, kot je na primer Agenda 2030 Organizacije združenih narodov, pa tudi v sprejemanju nove okoljske zakonodaje na ravni Evropske unije, ki je bila veliki meri v okviru Zakona o varstvu okolja implementirana tudi v slovensko pravo. V tej nalogi smo se osredotočili na trajnostni razvoj na področju cestnega prometa. Da bi izvedeli, kaj o trajnostnem razvoju menijo slovenska transportna podjetja, smo jih tako preko spletne ankete povprašali po njihovem delovanju na tem področju. O njihovi trajnostni ozaveščenosti smo dobili presenetljivo spodbudne informacije, vendar pa so spremembe v praksi kljub temu relativno redke, saj se podjetja bojijo, da bi pri uvajanju sprememb utrpela večjo finančno škodo. Sklenili smo, da bi bilo dobro, da bi podjetjem z željo po trajnostnem razvoju na tej točki v obliki finančne stimulacije naproti stopila država.
Ključne besede: Logistika, trajnostni razvoj v cestnem prometu, transportna podjetja v Sloveniji, ukrepi za trajnostni razvoj prometa, državne subvencije
Objavljeno: 19.12.2019; Ogledov: 168; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (844,90 KB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici