| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
RAZVOJ SPLETNE APLIKACIJE SPA Z OGRODJEM ANGULARJS
Rene Cimerlajt, 2014, diplomsko delo

Opis: Uporaba spletnih aplikacij se iz dneva v dan povečuje in posledično se spreminjajo tudi zahteve po novih in boljših načinih njihove implementacije. V diplomski nalogi se bomo osredotočili na spletne aplikacije, ki se izvajajo znotraj ene spletne strani (angl. single page applications; kratica: SPA). Omogočajo nam tekoče prehode med stranmi v aplikaciji, zagotavljajo odzivnejšo in boljšo uporabniško izkušnjo ter procesiranje podatkov na odjemalcu. Za gradnjo takšnih spletnih aplikacij lahko uporabimo različna ogrodja. Med njimi najbolj izstopa AngularJS, ki s svojo arhitekturo in načinom uporabe prekaša konkurenco. V diplomskem delu je predstavljen princip delovanja aplikacij SPA, ki temelji na uporabi Javascript ogrodja AngularJS. Zajeti so osnovni koncepti SPA ter podroben opis ogrodja. Njegovo uporabo smo predstavili na praktičnem primeru spletne aplikacije za prikaz vremenskih podatkov.
Ključne besede: računalništvo, razvoj spletnih aplikacij, JavaScript, AngularJS, SPA, aplikacija na eni spletni strani
Objavljeno: 22.05.2015; Ogledov: 1672; Prenosov: 181
.pdf Celotno besedilo (1,90 MB)

2.
SPLETNA APLIKACIJA ZA TRŽENJE PIJAČE NA TERENU
Aljoša Seljak, 2014, diplomsko delo

Opis: Predstavljamo spletno aplikacijo, ki služi kot pripomoček za popis in pregled stanja pijač na terenu. Aplikacijo si preko spletnega naslova na pametno napravo namesti več odjemalcev. Strežnik skrbi za zbiranje in serviranje podatkov posameznemu odjemalcu. Aplikacija je skupek spletnih tehnologij HTML5, javascript, XML, CSS, in deluje na vsaki pametni napravi, ki ima dostop do spleta in spletni brskalnik. Podrobneje obravnavamo bistveni dve značilnosti HTML5, cache.manifest in Web SQL Database, ki omogočata, da spletna aplikacija deluje brez spletne povezave. Prikazali bomo tudi način prenosa in obliko podatkov med strežnikom in odjemalcem z uporabo tehnologij AJAX in XML, in kaj se dogaja na strežniški strani, ko prispejo novi odjemačevi podatki.
Ključne besede: razvoj spletnih aplikacij, mobilne naprave, HTML5, javascript
Objavljeno: 31.03.2014; Ogledov: 938; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

3.
UPORABA SAILS IN NODE.JS ZA RAZVOJ SPLETNIH APLIKACIJ
Petar Josifovski, 2015, diplomsko delo

Opis: Spletni tehnologiji Sails in Node.js se uporabljata za razvoj spletnih aplikacij, ki jih uporablja več tisoč uporabnikov sočasno. V diplomskem delu smo najprej opisali omenjeni tehnologiji, njuno delovanje in ju primerjali z drugimi spletnimi tehnologijami. V praktičnem delu smo s tema tehnologijama razvili spletno aplikacijo, v kateri prikažemo delovanje nekaterih njunih funkcionalnosti.
Ključne besede: splet, razvoj spletnih aplikacij, Node.js, Sails
Objavljeno: 30.10.2015; Ogledov: 765; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

4.
Uporaba in primerjava različnih mehanizmov za upravljanje predlog pri izgradnji spletne strani v CMS TYPO3
Patrik Barilar, 2016, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je predstavitev okolja TYPO3 in uporaba mehanizmov oz. tehnik pri izgradnji predloge za postavitev spletne strani. Najprej smo predstavili različne mehanizme za izdelavo predloge pri postavitvi spletne strani v okolju CMS TYPO3. Med seboj smo jih tudi primerjali in opisali njihove prednosti in slabosti. V praktičnem delu smo z uporabo odprtokodnega sistema TYPO3 in s pomočjo ostalih internetnih tehnologij razvili spletno stran. Pri postavitvi predloge smo uporabili enega izmed mehanizmov, ki se v tem času najpogosteje uporablja.
Ključne besede: razvoj spletnih aplikacij, sistemi za upravljanje z vsebinami, CMS, TYPO3, predloga
Objavljeno: 25.04.2016; Ogledov: 829; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (3,46 MB)

5.
Model za analizo in primerjavo ogrodij PHP
Vladimir Mančić, 2017, magistrsko delo

Opis: V okviru magistrskega dela smo kreirali model za analizo in primerjavo ogrodij PHP, na podlagi katerega smo nato izvedli raziskave, ki so vključevale eksperiment ter različna testiranja. Pred predstavitvijo modela smo najprej poiskali ključne faktorje, ki jih potrebujemo za izbiro primernega ogrodja. Ker je v današnjem času na voljo veliko ogrodij PHP, s katerimi lahko razvijamo spletne aplikacije, smo na podlagi kriterijev izbiro zožili. Šest izbranih ogrodij smo primerjali na podlagi kreiranega modela. Izbrana ogrodja so: Laravel, Codeigniter, CakePHP, Symfony, Zend Framework ter Yii2. Na koncu magistrskega dela smo predstavili rezultate, pridobljene tekom raziskave.
Ključne besede: ogrodje PHP, model za primerjavo ogrodij PHP, razvoj spletnih aplikacij, PHP
Objavljeno: 16.06.2017; Ogledov: 716; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

6.
Uporaba programskega okolja WebAssembly pri razvoju spletnih aplikacij
Jure Sreš, 2019, magistrsko delo

Opis: Spletne aplikacije na strani odjemalca zaradi narave jezika JavaScript predvsem pri izvedbi zahtevnejših operacij zaostajajo za klasičnimi aplikacijami. Kot odgovor na pomankanje zmogljivosti in omejitev na jezik JavaScript je nastal standard oziroma programsko okolje WebAssembly, katerega uporabo pri razvoju spletnih aplikacij smo raziskali v tem delu. Predstavili smo lastnosti ter kreiranje modulov s prevajanjem programskih jezikov in z uporabo WebAssembly tekstovnega formata. Preučili smo varnost ter prednosti in slabosti uporabe, z eksperimentom pa smo primerjali hitrosti izvajanja WebAssembly modulov in programskega jezika JavaScript. Ugotovili smo, da obstajajo nekatere ranljivosti in možnosti zlorab, uporaba WebAssembly modulov pa je v splošnem varna in pohitri izvedbo operacij, vendar ni vedno smiselna.
Ključne besede: WebAssembly, WASM, JavaScript, razvoj spletnih aplikacij
Objavljeno: 23.11.2019; Ogledov: 165; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

7.
Razvoj sodobnih spletnih aplikacij z uporabo programskega ogrodja ASP.NET Core MVC 2 na platformi Azure
Klemen Žarn, 2020, magistrsko delo

Opis: Ob magistrskem delu smo dodobra spoznali tehnologijo .NET Core, njeno ogrodje za razvoj spletnih aplikacij ASP.NET Core MVC 2 in storitveno platformo Azure, ki nam je služila kot orodje za nameščanje, objavljanje in pregled delovanja spletne aplikacije. Na primeru uporabe smo implementirali prototipno spletno aplikacijo CoreCMS, ki predstavlja sistem za upravljanje z vsebinami spletnih strani. Opisali smo vse življenjske cikle, ki spadajo v razvoj programske opreme. Prototipno aplikacijo smo namestili na platforme Windows, Linux in Docker ter izvedli test zmogljivosti.
Ključne besede: razvoj spletnih aplikacij, zmogljivost spletnih aplikacij, ASP.NET Core MVC 2, Azure.
Objavljeno: 03.07.2020; Ogledov: 100; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (4,66 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici