| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
RAZVOJ APLIKACIJE ZA PODPORO ANALITIKI PRI PREDVIDEVANJU PORABE ELEKTRIČNE ENERGIJE
Andrej Kikelj, 2014, diplomsko delo

Opis: Zaradi zagotavljanja konkurenčnosti na trgu morajo podjetja vse več investirati v razvoj programske opreme, ki omogoča hitrejše, natančnejše in učinkovitejše poslovanje. V podjetju Elektro gorenjska prodaja d. o. o. se je pojavila potreba po optimizaciji procesa analitike predvidevanja porabe električne energije pri odjemalcih z več odjemnimi mesti ter skupinah odjemalcev. Diplomsko delo zajema analizo problematike pri delu napovedovanja porabe, oblikovanje koncepta programske rešitve, oblikovanje podatkovne baze za programsko rešitev ter sam razvoj programske rešitve. Problem predstavljajo procesi uvoza in obdelave podatkov, kjer imajo analitiki preveč rutinskega ročnega dela. Ključno delo analitika je apliciranje izkušenj s področja predvidevanja porabe glede na gospodarske in druge dejavnike, zato mu mora programska rešitev kar se da avtomatizirati rutinski proces uvoza in prečiščevanja podatkov. Problematični so različni formati podatkov, ki se razlikujejo tako po zapisu podatkov kot časovnih pasovih. Prepoznavanje in odstranjevanje nekarakterističnih podatkov je brez vizualnega prikaza dnevne porabe oteženo. Kot rešitev smo oblikovali koncept za aplikacijo, ki analitiku omogoča hitrejše delo s podatki in zmanjša možnost človeških napak. Aplikacija avtomatizira rutinske procese uvoza in pretvorbe podatkov, pretvorbo časovnih pasov ter združevanje podatkov glede na odjemalce in skupine odjemalcev. V nastavitvah lahko analitik nastavi dela proste dni ter praznike, ki se ob izračunu povprečja porabe ne upoštevajo. Po uvozu podatkov aplikacija omogoča prikaz le-teh v grafični obliki, kjer ima analitik ob vizualnem prikazu po urah v dnevu možnost izključevanja podatkov, ki bistveno odstopajo od povprečja, s klikom na krivuljo podatka. Aplikacija omogoča analitiku filtriranje podatkov po specifičnih zahtevah, tako da ima možnost prikaza npr. podatkov za vse sobote in nedelje v januarju in februarju za leti 2012 ter 2013. Glede na podatke, ki jih analitik ni odstranil, se izpiše povprečje in predvidena poraba, interpolirana na število dni v podatkih, s pomočjo katere lahko analitik hitreje izračuna predvideno letno ali mesečno porabo.
Ključne besede: razvoj programske rešitve, razvoj baze, obdelava in prikaz podatkov
Objavljeno: 10.04.2014; Ogledov: 787; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (1008,59 KB)

2.
RAZVOJ PROGRAMSKE REŠITVE V MIKRO PODJETJE
Tjaša Burnik, 2013, diplomsko delo

Opis: V podjetju A so spoznali, da tudi na področju administracije za prevozne storitve podjetja potrebujejo modernizacijo. Podjetje je mikro velikosti, ki premore strokovna znanja, računalniških pa jim primanjkuje. Do naše izdelave programske rešitve so vso administracijo vodili ročno (list + svinčnik). V tem diplomskem delu je predstavljen razvoj ter uvedba programske rešitve v podjetje A. Raziskali smo tudi, kakšno informacijsko-komunikacijsko tehnologijo uporabljajo v mikro podjetjih v Sloveniji. Predstavili smo, na kakšne težave je naletelo podjetje A, ko se je odločilo, da bo v svoje poslovanje uvedlo ustrezno programsko opremo. V drugem delu diplomskega dela smo predstavili razvoj programske rešitve za podjetje A. Podjetje se ukvarja z avto vleko, prevozom oseb, prevozom stvari in trgovino na drobno. Programska rešitev je bila izdelana s pomočjo MS Access-a 2007 za prevozne storitve podjetja. Rešitev podpira pisanje računov ter pregled in urejanje plačil le-teh. Omogoča različne preglede nad izdanimi računi, pregled naročnikov, različne preglede nad opravljenimi storitvami, pregled stroškov voznega parka, pregled nad stroški dela ter pregled nad ostalimi stroški podjetja. V programu je moč izdelati tudi potni nalog za prevoz oseb, prevozni list ter nalog za službeno potovanje. Prav tako omogoča informativni izračun cene prevoza.
Ključne besede: programska oprema, mikro podjetja, razvoj programske rešitve, MS Access
Objavljeno: 08.10.2013; Ogledov: 1096; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

3.
RAZVOJ PROGRAMSKE REŠITVE ZA VODENJE OSNOVNIH SREDSTEV
Primož Prevodnik, 2015, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrski nalogi smo s pristopom študija literature predstavili nekatere metodologije razvoja programske opreme, ki smo jih izbrali glede na njihovo popularnost pri uporabi. Predstavili smo tako tradicionalne kot novejše agilne metode. Izpostavili smo njihovo uporabnost pri projektih ter njihove prednosti in slabosti. Podrobno smo jih analizirali ter v nadaljevanju izbrali, glede na zahteve, ki so bile podane, najprimernejšo za razvoj programske rešitve, potrebne za vodenje osnovnih sredstev v podjetju.
Ključne besede: metodologije razvoja programske opreme, vodenje osnovnih sredstev, razvoj programske rešitve, prototipni pristop, poslovni proces
Objavljeno: 23.06.2015; Ogledov: 741; Prenosov: 196
.pdf Celotno besedilo (2,00 MB)

4.
Programska rešitev za gostinsko strežbo
Špela Jamnik, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Cilj diplomskega dela sta bila načrtovanje in izdelava prototipne programske rešitve za strežbo v gostinstvu, ki omogoča zapisovanje naročil po posameznih gostih glede na njihov sedežni red. Na začetku smo predstavili teoretične osnove strežbe, metodologijo razvoja in uporabljena orodja ter programske jezike. Sledi predstavitev obstoječega stanja, kritične analize, načrta in izdelava rešitve ter testiranje delovanja. Programska rešitev je narejena v Windows okolju s pomočjo Microsoft Visual studia v programskem jeziku C# na .Net platformi. Podatkovna baza temelji na MySQL podatkovni zbirki. V zaključku smo s pomočjo SWOT analize ocenili prototipno rešitev, podali ocene učinkov ter predstavili možnosti za nadaljnji razvoj.
Ključne besede: Razvoj programske rešitve, prototipni razvoj, strežba, MySQL, C#
Objavljeno: 28.01.2019; Ogledov: 357; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (973,21 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici