| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 2723
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Vloga lutke pri spodbujanju emocionalnega razvoja predšolskega otroka : diplomsko delo
Nika Rožencvet, 2024, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo Vloga lutke pri spodbujanju emocionalnega razvoja predšolskega otroka je razdeljeno na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu smo na splošno opredelili pomen lutke in njeno povezavo s čustvi. Opisali smo sestavo čustev in podrobno proučili emocionalni razvoj otroka ter povezavo lutke z emocionalnim razvojem otroka. Prav tako smo opisali vlogo lutke pri razvoju otrokove: domišljije, samopodobe, komunikacije, empatije, ustvarjalnosti in intelektualnosti ter vzgojiteljevo uporabo lutke v vrtcu. Dotaknili smo se tudi, kakšni sta moč lutke in njena uporaba kot motivacijsko in terapevtsko sredstvo. Teoretični del smo zaključili s poglavjem, v katerem smo opredelili vlogo vzgojitelja pri emocionalnem razvoju otroka. V praktičnem delu smo izvedli dejavnosti z ročno lutko Smeško. Izvedli smo pet dejavnosti, pri katerih smo s pomočjo lutke spoznali enostavna in sestavljena čustva ter njihovo izražanje. Z gledališko lutkovnimi dejavnostmi so otroci spoznali enostavna čustva veselje, jezo, žalost in strah ter sestavljeno čustvo ljubezen. Spoznali so, kako lahko premagajo strah in jezo ter ju izrazijo na sprejemljiv način. Pri tem smo opazovali, kakšno vlogo in vpliv je imela lutka pri spodbujanju emocionalnega razvoja otroka. Ugotovili smo, da je lutka pomemben pripomoček, s katerim otrokom na njim prijeten in zanimiv način približamo razumevanje, poimenovanje in izražanje čustev.
Ključne besede: čustva, emocionalni razvoj otroka, lutka
Objavljeno v DKUM: 14.06.2024; Ogledov: 84; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (4,62 MB)

2.
Raziskava tržne zanimivosti poslovne ideje in razvoj novega produkta
Nikolina Grahovac, 2024, diplomsko delo

Opis: To diplomsko delo se osredotoča na koncept lansiranja novega produkta na trg in njegovo privlačnost na trgu. V tem primeru gre za novo obliko trženja in poslovnega modela »prodaje« higienskih vložkov za ženske. Glavni izziv predstavlja pomanjkanje informacij in negotovost glede nove ideje med ciljnimi skupinami, vključno s potencialnimi uporabnicami in podjetji. Cilji raziskave vključujejo razumevanje potreb in skrbi ciljnih skupin, oceno potencialnih vplivov na trg ter analizo konkurence in tržnega potenciala. Kar se tiče metod raziskovanja, smo izvedli dve anketi in analizo podatkov z uporabo statističnih metod, kot je Hi-kvadrat test. Anketi sta bili izvedeni med potencialnimi uporabnicami in potencialnimi strankami za sodelovanje. Cilj te ankete je bil razumeti pričakovanja podjetij glede sodelovanja na družbenih omrežjih, želeno velikost ciljnega občinstva in njihovo zainteresiranost za sodelovanje pod pogoji, ki ustrezajo njihovim merilom in pričakovanjem. Rezultati anket so pokazali visoko zanimanje žensk za uporabo brezplačnih higienskih vložkov. Prav tako je večina podjetij iz ankete izrazila interes za sodelovanje s podjetjem Free 4 Woman pod pogoji, ki ustrezajo njihovim pričakovanjem glede ciljnega občinstva. Statistične analize hipotez so pokazale, da so odgovori ankete statistično pomembni in da zaključke lahko prenesemo na celotno populacijo.
Ključne besede: razvoj novega produkta, brezplačni vložki, zanimivost na trgu
Objavljeno v DKUM: 13.06.2024; Ogledov: 55; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (4,37 MB)

3.
Razumevanje frazemov iz vsakdanjega življenja pri starejših predšolskih otrocih : diplomsko delo
Tinkara Toplak, 2024, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga z naslovom Razumevanje frazemov iz vsakdanjega življenja pri starejših predšolskih otrocih vsebuje teoretični, empirični in praktični del. V teoretičnem delu naloge smo predstavili govorni razvoj in frazeologijo. Podrobneje smo predstavili tudi frazeme, njihovo rabo in razumevanje. Prav tako smo se dotaknili tudi delitve frazemov. Naš namen empiričnega dela naloge je bil ugotoviti, kako starejši predšolski otroci, stari od 5 do 6 let, razumejo frazeme iz vsakdanjega življenja. Podatke za analizo smo pridobili preko začetnega in končnega preverjanja. Izbrali smo si štiri različne odlomke, ki vsebujejo frazeme. Preko le-teh smo preverjali, kako starejši predšolski otroci razumejo frazeme in ali obstaja razlika v številu frazemov ter načinu razumevanja le-teh. V praktičnem delu pa smo predstavili štirinajst različnih dejavnosti, ki smo jih izvajali med začetnim in končnim preverjanjem z eno izmed skupin.
Ključne besede: Govorni razvoj, razumevanje, frazemi, frazeologija.
Objavljeno v DKUM: 10.06.2024; Ogledov: 67; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

4.
Zgodovina razvoja policije v Združenem kraljestvu : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Rok Podhraški, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili začetke delovanja londonske metropolitanske policije in razloge za njeno ustanovitev. Opredelili smo glavne naloge in izzive policije takratnega časa ter vpliv, ki ga je imel njen nastanek na ostale policijske organizacije po Evropi in Ameriki. Opravili smo primerjavo med ameriško in britansko policijo ter njuno notranjo kulturo. Opredelili smo tudi vrste policijskih modelov, predstavili začetke vključevanja žensk v policijo, delovanje Metropolitanske policije danes in na koncu pojasnili glavne napake v preiskavi Stephena Lawrenca in opravili pregled standardov obnašanja in notranje kulture v Metropolitanski policiji. Ugotovljeno je bilo, da je imel nastanek londonske metropolitanske policije velik vpliv na nastanek ostalih policijskih organizacij in da so se mnoge po njej zgledovale. Kljub temu pa je, zaradi zgodovinskega ozadje, policija pri nas prvotno nastala z nekoliko drugačnim namenom, kot v Združenem Kraljestvu. Prav tako pa so bile opažene ključne razlike v delovanju ameriške in britanske policije, ki pa sta si upoštevajoč številne incidente znotraj policije, kljub temu precej podobni. Obe poročili, predstavljeni na koncu diplomske naloge, sta pokazali, da je stanje v britanski policiji trenutno daleč od idealnega in da notranja kultura odstopa od, takrat zastavljenih, resda idealističnih idej Roberta Peela. Kljub prizadevanjem številnih, za normalizacijo stanja, pa jih čaka še veliko dela, če želijo ponovno pridobiti zaupanje slehernega Britanca in postati policija, po kateri se bodo ostale organizacije ponovno lahko zgledovale.
Ključne besede: razvoj policije, Združeno kraljestvo, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 10.06.2024; Ogledov: 54; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (689,94 KB)

5.
Razvoj gibljivosti pri mladih košarkarjih : diplomsko delo
Urh Kobale, 2024, diplomsko delo

Opis: Gibljivost je ena izmed gibalnih sposobnosti, ki so pri košarki zelo pomembne. Vse te gibalne in funkcionalne sposobnosti so pomembne pri uspešnosti izvajanja elementov košarkarske igre (Vujin idr., 2016). Tako je bil namen diplomske naloge ugotoviti, ali lahko izboljšamo gibljivost s sistematično in z dobro načrtovano vadbo. Prepogosto trenerji zanemarijo razvoj gibljivosti, saj se jim zdi nepomemben. V raziskavi smo razdelili košarkarsko sezono v tri obdobja ter predstavili, kako lahko krepimo in ohranjamo gibljivost. Opisali in predstavil smo vadbo, ki je primerna za vsako obdobje posebej, ter tudi sklop testov, s katerimi lahko spremljamo napredek v gibljivosti. V raziskavi smo se tako odločili, da preverimo, ali lahko s pravilno načrtovano in sistematično vadbo izboljšamo gibljivost košarkarjev. V raziskavi je sodelovalo 10 košarkarjev U-12 selekcije. Igralce smo testirali s pomočjo petih testov pred in po štiritedenski vadbi. Testna baterija je bila sestavljena iz testa: Predklona, FMS ocenjevanje globokega počepa, FMS test izpadnega koraka, FMS test ocenjevanje dviga noge in FMS test zaročenja. Vadbe so igralci izvajali štirikrat na teden na začetku in koncu treninga. Po končanem drugem testiranju smo analizirali podatke s pomočjo programa Excel in SPSS ter podatke med seboj primerjali. V diplomskem delu smo ugotovili, da lahko s pravilno izbrano vadbo pozitivno učinkujemo na razvoj gibljivosti. Vsi kandidati so namreč po končani štiritedenski vadbi pokazali napredek pri izvedbi testov v primerjavi s prvimi rezultati. Na podlagi rezultatov lahko trdimo, da je gibljivost lahko izboljšana z dobro izvedeno in načrtovano vadbo.
Ključne besede: gibljivost, razvoj gibljivosti, ogrevanje, raztezanje, testiranje gibljivosti
Objavljeno v DKUM: 04.06.2024; Ogledov: 65; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

6.
Mobilna aplikacija za celovit nadzor delovnega časa zaposlenih
Filip Duler, 2024, diplomsko delo

Opis: Z vse večjo priljubljenostjo dela na daljavo in potrebo po prilagodljivih urnikih dela je aplikacija za sledenje delovnih ur vse pomembnejši del vsakega delovnega mesta. Omogoča nam fleksibilnost vnosa delovnih ur, prav tako pa skrbi za skladnost vnesenih podatkov. Diplomsko delo temelji na pregledu slovenske zakonodaje, ki skrbi za sledenje delovnih ur, analizo sorodnih aplikacij, načrtovanje aplikacije in razvoj svoje rešitve.
Ključne besede: beleženje delovnega časa, razvoj mobilne aplikacije, Go, React Native, Echo
Objavljeno v DKUM: 03.06.2024; Ogledov: 334; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (2,28 MB)

7.
Razvoj 3D igre za učenje pravilne higiene rok
Mario Panzov, 2024, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo sledi razvoju 3D igre za učenje pravilne higiene rok. Igra skozi interaktivno izkušnjo predstavi pravilne korake umivanja rok z milom in vodo po smernicah Svetovne zdravstvene organizacije. V diplomskem delu obravnavamo postopek ustvarjanja 3D modelov likov za igro v programu Blender ter opišemo logiko in arhitekturo igre, ki smo jo konstruirali v programu Unity. S pomočjo ankete smo zbrali in analizirali podatke o izkušnjah igralcev, ki je zagotovila informacije o tem, kako so igralci sprejeli igro, informacije o izkušnjah igralcev z umivanjem rok v njihovem življenju ter usmeritve za izboljšave igre.
Ključne besede: Unity, Blender, 3D modeliranje, razvoj iger, higiena rok
Objavljeno v DKUM: 03.06.2024; Ogledov: 70; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (23,60 MB)

8.
Konzonantne značilnosti koroškega, štajerskega in panonskega narečnega prostora (na primeru gradiva Zinke Zorko)
Natalija Ulčnik, 2023, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: V prispevku so prikazane razvojne značilnosti konzonantov, ki jih je v svojih razpravah za koroški, štajerski in panonski narečni prostor navedla dialektologinja Zinka Zorko. V primerjavi z vokali, ki so doživeli več razvojnih sprememb, je konzonantom praviloma odmerjenega manj prostora, kljub temu pa je v raziskavah Zinke Zorko zajeto bogato jezikoslovno gradivo, ki lahko služi za prikaz in ponazoritev tipičnih konzonantnih značilnosti izbranih narečnih skupin, obenem pa lahko to gradivo predstavlja tudi koristno izhodišče za primerjavo konzonantnih sestavov in iskanje mednarečnih vplivov.
Ključne besede: dialektologija, fonologija, razvoj konzonantov, narečne premene, koroška narečna skupina, štajerska narečna skupina, panonska narečna skupina
Objavljeno v DKUM: 31.05.2024; Ogledov: 116; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (672,83 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Vpliv možganske krvavitve pri nedonošenčkih na kognitivni razvoj v poznejših starostnih obdobjih
Nina Malek, 2024, diplomsko delo

Opis: Prezgodnji porod je najpomembnejša determinanta neželenih izidov v smislu preživetja, kakovosti življenja, psihosocialnega in čustvenega vpliva na družino. Nedonošenčki so novorojenčki, rojeni pred 37. tednom gestacijske starosti. Namen zaključnega dela je na podlagi pregleda literature raziskati, kako možganska krvavitev pri nedonošenčkih vpliva na kognitivni razvoj.V zaključnem delu smo uporabili deskriptivno ali opisno metodo dela. Znanstveno literaturo smo iskali v naslednjih tujih podatkovnih bazah: PubMed, Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature (CINAHL), Cochrane Library in Science Direct. Dodatno smo uporabili še bazo Google Učenjak. Vse članke, ki so ustrezali našim omejitvam, smo prikazali s pomočjo evalvacijske tabele.V končno analizo smo vključili 9 raziskav. Ugotovili smo, da imajo otroci, ki so ob rojstvu utrpeli intrakranialne krvavitve, težave v razvoju, ki so vidne v času razvoja. Vse izmed vključenih raziskav so pokazale, da ima možganska krvavitev nedonošenčka negativen vpliv na kognitivni razvoj. Le-ta je odvisen od velikosti in stopnje krvavitve.Na podlagi pregleda literature lahko trdimo, da je področje sicer raziskano, vendar manjkajo raziskave, ki bi posebej opredeljevale različne kognitivne težave, nastale kot posledica možganske krvavitve.
Ključne besede: prezgodnji porod, nedonošenčki, možganska krvavitev, kognitivni razvoj
Objavljeno v DKUM: 30.05.2024; Ogledov: 93; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

10.
Varstvoslovje : dekada prizadevanj in umeščanje mlade discipline v evropski raziskovalni, pedagoški in profesionalni prostor
Gorazd Meško, 2007, objavljeni povzetek strokovnega prispevka na konferenci

Ključne besede: varstvoslovje, Fakulteta za varnostne vede, razvoj, Slovenija
Objavljeno v DKUM: 30.05.2024; Ogledov: 50; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (396,70 KB)

Iskanje izvedeno v 2.48 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici