| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 20
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Optimizacija in načrtovanje razmestitve delovne opreme v podjetju uniforest d.o.o.
Svit Ribič, 2020, magistrsko delo

Opis: Med slovenskimi in tujimi podjetji lahko pogosto zasledimo veliko razliko v stopnji njihove organizacijske zrelosti in organiziranosti. Številna slovenska podjetja imajo tako precejšnje možnosti izboljšanja na področju organiziranosti. Med tovrstna podjetja lahko uvrstimo tudi podjetje Uniforest d.o.o., ki večino svojih produktov izvaža v tujino. Izvozno naravnana podjetja so pod stalnim pritiskom doseganja dobavnih rokov. Samo ob učinkovitih proizvodnih procesih in uspešnem vodenju lahko slovenska podjetja konkurirajo in preživijo na tujem trgu. V magistrski nalogi bomo preučili podjetje Uniforest d.o.o., optimizirali proces montaže gozdarskih vitel in na podlagi montažnih operacij določili optimalno razmestitev delovnih mest. Magistrsko delo bo obsegalo tudi aktivacijski načrt celotnega projekta z opredeljenim časovnim načrtom in ekonomiko projekta. Glavni cilj naloge je z realnimi podatki ovrednotiti montažno linijo in podati predlog nove razmestitve delovnih mest. Podjetje bo pridobljene podatke lahko uporabilo za norme, ki jih sedaj ni.
Ključne besede: razmestitev, časovni normativi, organizacija dela, optimizacija, stroški
Objavljeno: 01.12.2020; Ogledov: 142; Prenosov: 0

2.
Posodobitev proizvodnje za izdelavo peskalnih strojev
Kristjan Špindler, 2017, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo zajema posodobitev proizvodnje za izdelavo peskalnih strojev, v delu je podrobno predstavljena analiza obstoječe proizvodnje ter prav tako natančno opisana posodobitev proizvodnje. Za namen posodobitve je bilo izdelanih več različic, ki so bile popotnica do končne verzije, ki bo uporabljena za arhitekturna dela. Večina dela je bila opravljena s programoma GoSoft in AutoCAD. Analitični izračuni in primerjave rezultatov so bili izdelani v programu MS Excel. Program AutoCAD omogoča izris posodobitve v 3D-okolju, kar je uporabno za predstavitev, saj gre za projekt, ki ga podpirata Republika Slovenija in Evropska unija.
Ključne besede: Posodobitev, proizvodnja, tok materiala, razmestitev, layout, peskalni stroji
Objavljeno: 25.10.2017; Ogledov: 509; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (3,26 MB)

3.
Razmestitev proizvodne opreme in ureditev notranjih transportnih poti
Valentino Uranić, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi smo se ukvarjali s problematiko, do katere v podjetju Boxmark Leather d. o. o. prihaja zaradi neurejenih notranjih transportnih poti. Posledica tega je prenizka pretočnost na posameznih odsekih transportne poti, predvsem na relaciji med proizvodnjo in skladiščem, ki hkrati ne omogoča varnega gibanja zaposlenih. Omenjeno območje smo prepoznali kot ozko grlo delovnega procesa. V prvem delu diplomske naloge smo navedli teoretična izhodišča, iz katerih smo izhajali v nadaljevanju diplomske naloge. Tako smo predstavili pomen ustrezne razmestitve proizvodne opreme in definirali pojme, kot sta notranja logistika in notranji transport. Po predstavitvi teoretičnih izhodišč smo nadaljevali z detajlnim opisom trenutnega stanja v podjetju, na problematiko katerega smo opozorili v kritični analizi. Predlagane rešitve smo navedli v tretjem poglavju diplomske naloge, pri čemer smo jih poskusili na praktičnem primeru tudi računsko dokazati. Rešitev smo videli v ureditvi odseka transportne poti na relaciji med proizvodnjo in skladiščem, s čimer mislimo predvsem na označitev transportnih poti s talnimi označbami. V sklopu tega smo obravnavali dva možna poteka transportnih poti skozi omenjeno območje, in sicer transportno pot s cono za odlaganje in transportno pot brez cone za odlaganje. Oba predloga smo med seboj primerjali iz različnih aspektov in spoznali, da je za trenutno situacijo v podjetju primernejši potek transportne poti s cono za odlaganje, ki bi med drugim skrbela za enakomernejši tok blaga v skladišče.
Ključne besede: notranja logistika, notranji transport, Boxmark Leather d. o. o., razmestitev proizvodne opreme, transportne poti
Objavljeno: 22.11.2016; Ogledov: 959; Prenosov: 153
.pdf Celotno besedilo (950,53 KB)

4.
Prenova ravnanja s polizdelki v barvarni opazovanega podjetja
Urban Motoh, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu z naslovom »Prenova ravnanja s polizdelki v barvarni opazovanega podjetja« poskušamo najti načine za odpravo nenačrtovanih prekinitev obratovanja barvarske linije, ki se dogajajo v barvarni opazovanega podjetja. Razrešitve problema se lotevamo s prenovo ravnanja s polizdelki ter z reorganizacijo materialnega toka v barvarni. S pomočjo opazovanega podjetja smo ugotovili in podali rešitve, s katerimi bi delno ali v celoti odpravili zaustavitve traku. Razlogi za zaustavitve, ki se dogajajo, so slaba organizacija, napake zaposlenih, premalo število delovnih sredstev itd. V nalogi natančneje opišemo možne rešitve, ki so: vpeljava valjčnega transporterja, razvrstitev polizdelkov na kupce in naročila za dopolnjevanje zalog ter vpeljava avtomatizirane ovijalne linije.
Ključne besede: barvarna, načrtovanje, razmestitev strojev, avtomatizacija, oskrbovanje linije
Objavljeno: 18.11.2016; Ogledov: 666; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

5.
Optimizacija razmestitve kaliber na valjih in pripadajočih dovodnih skrinj za valjanje okroglih jeklenih profilov z uporabo genetskega algoritma
Anemari Gračnar, 2016, magistrsko delo

Opis: Optimizacija je v današnjem konkurenčnem in hitro odzivnem okolju bistvena za doseganje najboljših rezultatov in uspešno poslovanje. V podjetju Štore Steel d.o.o. nenehno stremijo k izboljšavam in povečanju produktivnosti posameznih proizvodnih obratov. V tem magistrskem delu se optimizacija nanaša na valjarno, in sicer na proces valjanja okroglih profilov jeklenih palic. Pri valjanju za preoblikovanje obdelovanca uporabljamo valjarska ogrodja, v katera so vstavljeni valji. Valji imajo po svojem obodu postružene oblike-kalibre, s katerimi z natančnim vodenjem valjanca neposredno v kalibro dajemo valjancu novo obliko in dimenzijo prereza. Vodenje se izvaja s skrinjami, ki so montirane na ogrodjih, pred in za valjem. Pri prehodu valjanja iz ene dimenzije na drugo se v sistemu pojavi prilagoditev posameznih valjev, tako da bomo z novo postavitvijo dosegli želeno dimenzijo. Ob tem se pojavi tudi prestavitev skrinj, tako da vodijo valjanec v zahtevano kalibro. Z analizo valjanja, opreme, s katero ga izvajamo, in planov, ki ji v proizvodnem procesu upoštevamo, smo iskali optimizacijo razmestitve kaliber na valjih ob montaži več skrinj na ogrodje. S tem smo želeli zmanjšati število menjav skrinj in zastoje, ki jih menjava povzroči. Z analizo valjev, kaliber in pripadajočih skrinj smo ugotovili glavne pogoje za optimizacijo. Za iskanje rešitve smo uporabili genetski algoritem. Cilj magistrskega dela je bil zmanjšati število menjav za 20 %, s predstavljeno optimizacijo pa se je število menjav zmanjšalo za 36,3 %. S tem je zastavljeni cilj dosežen. 
Ključne besede: valjanje, optimizacija, razmestitev kaliber, genetski algoritmi
Objavljeno: 21.10.2016; Ogledov: 1010; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (4,04 MB)

6.
Načrtovanje in organizacija delovnih mest pri izdelavi leželnika
Matej Polovšek, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem se ukvarjal s problemom razmestitve elementov delovnega procesa pri proizvodnji ležalnika. V teoretičnem delu pod poglavjem ˝ Osnove organizacije proizvodnje in razmestitve proizvodne opreme, smo na hitro predstavili zgodovino organizacije, organizacije dela in navedli nekaj osnovnih teoretičnih predpostavk o razmestitvi elementov delovnega procesa. Predstavili smo tudi potrebni preračun, ki je potreben za uspešno izdelano razmestitev. Te teoretične predpostavke smo potem v tretjem poglavju prinesli na praktični primer proizvodnje ležalnika. Tako smo na podlagi teoretičnih izhodišč oblikovali optimalno razmestitev elementov delovnega procesa pri proizvodnji ležalnika.
Ključne besede: razmestitev delovnih mest, layout, upravljanje proizvodnje, organizacija, organizacija proizvodnje
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 1094; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (2,83 MB)

7.
Organizacija in razvrščanje delovnih mest v podjetju Margo d.o.o.
Andrej Kocijančič, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje proces v proizvodnem podjetju, ki ga imenujemo Organizacija in razvrščanje delovnih mest. V teoretičnem delu je opisan sam začetek organizacije, kaj je organizacija proizvodnje, kako pripravimo tehnologijo za izdelavo izdelka, kakšne so kapacitete strojev in ljudi, kako organiziramo delovna mesta ter vrste layout-a. V praktičnem delu so izračuni, ki jih potrebujemo za izdelavo končnega izdelka ter izbira najprimernejšega layout-a za izdelavo takšne vrste izdelka.
Ključne besede: Upravljanje proizvodnje, organizacija proizvodnje, layout, razvrščanje delovnih mest, pozicijska razmestitev, procesna razmestitev, celična razmestitev, linijsko-produktna razmestitev
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 853; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

8.
Projektiranje in optimizacija montažne linije
Peter Jurgec, 2014, magistrsko delo

Opis: V nalogi je obravnavana tematika projektiranja in optimizacije montažnih linij. Cilj magistrske naloge je bil izdelati in preizkusiti nov algoritem za razmeščanje operacij montaže po delovnih mestih, ki bi poleg razmeščanja linijo tudi optimiziral. V nalogi so predstavljeni že obstoječi načini razmeščanja operacij po delovnih mestih, poleg tega je opisan tudi nov algoritem za razmeščanje operacij po delovnih mestih, ki je bil razvit v sklopu naloge in izmed vseh možnih razmestitev operacij izbere najoptimalnejšo. Za preizkus algoritma se je s pomočjo programskega jezika Python izdelal računalniški program, s katerim so se kasneje izvedli preizkusi algoritma na realnih problemih.
Ključne besede: razmestitev, Python, montažna linija, montaža, delovna mesta, takt montaže
Objavljeno: 03.11.2014; Ogledov: 1177; Prenosov: 163
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

9.
KULTURA V MESTU MARIBOR
Maja Masilo, 2014, diplomsko delo

Opis: V obdobju terciarizacije postaja kultura mestotvorni dejavnik številnih mest. Kulturna ponudba se povečuje in je vse bolj diferencirana in prilagojena potrebam specifičnih socialnih skupin. V urbani geografiji pomen kulture kot nove mestotvorne dejavnosti še ni ustrezno ovrednoten. V diplomskem delu je bil zastavljen cilj pridobitev osnovnih podatkov o kulturni dejavnosti v Mariboru, in sicer nabor kulturnih institucij, tako uradne, popularne, alternativne kot tudi ljubiteljske kulture, podatkov o kulturni produkciji in številu prebivalcev, ki so ekonomsko povezani s kulturo, ter podatkov o prostorski razmestitvi kulturne dejavnosti na območju mesta.
Ključne besede: kulturna geografija, urbana geografija, prostorska razmestitev, kulturna produkcija, kulturna industrija, kulturne institucije
Objavljeno: 23.05.2014; Ogledov: 978; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (27,03 MB)

10.
Organizacija in razvrščanje delovnih mest v proizvodno usmerjenih podjetjih
Jernej Brečko, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem se ukvarjal z organizacijo in razvrščanjem delovnih mest v proizvodno usmerjenih podjetjih, s tako imenovanim ''layoutom'' v proizvodnji. V teoretičnem delu sem opisal organizacijo poteka proizvodnje ter predstavil štiri različne oblike layouta za razvrščanje delovnih mest: pozicijska razmestitev, procesna razmestitev, celična razmestitev in linijsko-produktna razmestitev. V praktičnem primeru sem predstavil teoretična izhodišča za oblikovanje poteka proizvodnje in pripravil predlog za oblikovanje razmestitve delovnih mest v navideznem podjetju, ki smo ga ustanovili v sklopu predmeta Projektni praktikum, razvoj izdelka ''Večnamenski stol''. Ker gre za navidezno podjetje, sem lahko poiskal najbolj optimalno in idealno rešitev razvrščanja delovnih mest v podjetju, ki pa najverjetneje odstopa od razvrstitve pri kakšnem, podobno industrijsko usmerjenem podjetju, ki obstaja v realnosti.
Ključne besede: Upravljanje proizvodnje, organizacija proizvodnje, razvrščanje delovnih mest, layout, pozicijska razmestitev, procesna razmestitev, celična razmestitev, linijsko-produktna razmestitev.
Objavljeno: 03.04.2014; Ogledov: 978; Prenosov: 240
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici