| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba in učinkovitost terapije z negativnim tlakom pri obravnavi kroničnih ran
Ana Štuber, 2020, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Terapija z negativnim tlakom je neinvazivna oblika terapije, ki se uporablja za zdravljenje akutnih ali kroničnih ran. S pomočjo posebne naprave ustvarja kontroliran negativni tlak in s tem pospešuje sekundarno celjenje, tako da ustvarja za to idealno okolje. Namen zaključnega dela je bil raziskati uporabo in učinkovitost terapije z negativnim tlakom pri obravnavi kroničnih ran. Metodologija: Uporabljen je bil pregled in analiza znanstvene ter strokovne literature v podatkovnih bazah PubMed, ScienceDirect in CINAHL ter dodatno še COBISS in Google Scholar. Iskanje je potekalo od avgusta do oktobra 2019. Identificiranih je bilo 790 zadetkov, od katerih je bilo v končno analizo na podlagi zadanih kriterijev vključenih 10 člankov, ki so bili vsebinsko analizirani. Rezultati: Terapija z negativnim tlakom je najuspešnejša pri zdravljenju diabetičnih razjed stopala. Za zdravljenje golenskih razjed ter razjed zaradi pritiska zaenkrat še ni dovolj opravljenih kakovostnih raziskav, čeprav se vseeno kažejo pozitivni učinki. V večini primerov se uporablja kot tehnika za sekundarno celjenje ran, prav tako se pogosto uporablja tudi v namene hitrejše priprave rane na nadaljnjo kirurško oskrbo. Ugodno vpliva tudi na preživetje kožnih presadkov, saj izboljša krvni obtok in jih imobilizira. Diskusija in zaključek: Glede na pregledano literaturo je pri večini kroničnih ran terapija z negativnim tlakom uspešnejši način zdravljenja kot standardne obloge. Čeprav je potrebnih še več kakovostnejših raziskav, so vseeno vidni pozitivni učinki na hitrost celjenja ran. Vedno pogosteje se uporablja tudi v slovenskih bolnišnicah.
Ključne besede: terapija z negativnim tlakom, oskrba ran, diabetična razjeda stopala, golenska razjeda, razjeda zaradi pritiska
Objavljeno: 10.07.2020; Ogledov: 348; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (272,59 KB)

2.
Vloga medicinske sestre pri preprečevanju razjede zaradi pritiska
Špela Kuplenik, 2016, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Diplomsko delo govori o nastanku, preventivi in oskrbi razjede zaradi pritiska. Na nastanek razjede zaradi pritiska imajo velik vpliv številni dejavniki, na podlagi katerih medicinske sestre ocenjujejo ogroženost pacienta za nastanek razjede zaradi pritiska. Pri pacientu s razjedo zaradi pritiska je močno načeta kakovost bivanja, katerega je moč s sodobno oskrbo rane izboljšati. Namen diplomskega dela je predstaviti razjedo zaradi pritiska in najnovejša dognanja o oskrbi in zdravljenju. Namen raziskave je ugotoviti, ali se medicinske sestre izobražujejo na področju preventive in oskrbe razjede zaradi pritiska in na kakšen način poteka njihovo izobraževanje. Prav tako smo ugotavljali dostopnost pripomočkov za izvajanje preventivnih ukrepov in oskrbe pri nastanku razjede zaradi pritiska. Ugotavljali smo tudi doslednost medicinskih sester pri izvajanju preventivnih ukrepov v procesu zdravstvene nege. Metodologija raziskovanja: Uporabljena je bila deskriptivna in kvantitativna metodologija. Podatke smo pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval 3 vprašanja zaprtega tipa in 15 trditev, ki so jih anketirane osebe ovrednotile po Likertovi lestvici. V raziskavi je sodelovalo 50 medicinskih sester, zaposlenih v splošni bolnišnici. Raziskava je potekala v avgustu 2016. Pridobljene podatke smo predstavili grafično s programom Microsoft Excel in prikazali tekstovno s programom Microsoft Word. Rezultati: Na podlagi analize rezultatov smo ugotovili, da imajo medicinske sestre dovolj pripomočkov za izvajanje preventivnih ukrepov za nastanek razjede zaradi pritiska, prav tako smougotovili, da je sodobnih oblog v zadostnem obsegu, vendar preveč različnih, saj se pogosto dogaja, da se obloga predčasno zamenja z drugo. Izobraževanje medicinskih sester je na lastno pobudo, s prebiranjem literature. Strokovnih izobraževanj se udeležujejo manj, saj jim kotizacija predstavlja velik finančni zalogaj, organizacija pa jim ne nudijo dovolj internih izobraževanj. Sklep: Podatki pridobljeni iz raziskave nam povedo, da medicinske sestre skrbno izvajajo prevetivne ukrepe za nastanek razjede zaradi pritiska. V svoji organizaciji jim je na voljo dvolj pripomočkov za izvajanje preventive in oskrbe razjede zaradi pritiska. Izobražujejo se na lastno pobudo s prebiranjem strokovne literature, nekaj manj pa z udeležbo seminarjev, delavnic.
Ključne besede: Razjeda zaradi pritiska, oskrba razjede zaradi pritiska, preventivni ukrepi, medicinska sestra
Objavljeno: 14.10.2016; Ogledov: 1472; Prenosov: 515
.pdf Celotno besedilo (862,03 KB)

3.
ODGOVORNOST MEDICINSKE SESTRE ZA NASTANEK RAZJEDE ZARADI PRITISKA
Otilija Mertelj, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Teoretična izhodišča: Razjeda zaradi pritiska (RZP) kljub kakovostnejši in varnejši oskrbi ter izboljšanju in nadgradnji pripomočkov za zmanjševanje in razbremenitev pritiska še vedno predstavlja problem. Medicinske sestre z izvedbo preventivnih ukrepov vplivajo na varnost pacienta in skušajo do največje možne mere zmanjšati tveganje za nastanek RZP. Obenem pa za svoje delo prevzemajo tudi etično, strokovno, moralno in kazensko odgovornost. Cilj: Raziskati mnenje, ali se z ustrezno preventivo lahko prepreči nastanek RZP, ali je poznavanje odgovornosti in zakonodaje, ki posega na področje zdravstvene nege s strani medicinskih sester, zadostno. Želeli smo ugotoviti, kako anketirani rešujejo etične dileme, s katerimi se srečujejo pri svojem delu na področju preventive. Raziskovalna metodologija: Uporabljena je bila deskriptivna metoda pregleda in analize literature s področja slovenske zakonodaje in kvantitativna metoda zbiranja podatkov s pomočjo vprašalnika. Rezultati so bili obdelani s pomočjo programa Excel in SPSS. Rezultati: Z analizo podatkov, pridobljenih s pomočjo vprašalnika, smo ugotovili, da 72,5 % vprašanih meni, da z ustrezno preventivo lahko preprečimo 80 % RZP. Večina vprašanih (71,7 %) se zaveda kazenske odgovornosti v primeru neustreznega izvajanja preventive, kar 26,7 % pa jih o tem nikoli ni razmišljalo, ker vedno delajo v dobro pacienta, 1,7 % jih meni, da niso odgovorni. Zakonodaja, ki ureja področje zdravstvene nege, je med anketiranimi slabo poznana s PV (2,76). Zakon o pacientovih pravicah (2008) anketirani poznajo dobro PV (3,61) in Kodeks etike s PV (3,91). Največ anketiranih — 66 (22,1 %) je mnenja, da v primeru neizvedenih preventivnih aktivnosti nosijo etično in moralno odgovornost, 55 (19,93 %) jih meni, da so odgovorni za poslabšanje zdravstvenega stanja, 50 (18,12 %) da prevzemajo strokovno odgovornost. Pri reševanju etičnih dilem v večini primerov vključijo koordinatorja za oskrbo ran in ne zdravnika, kot smo predvidevali. Sklep: Člani negovalnega tima se zavedajo pomembnosti ukrepov preventive RZP, kot tudi odgovornosti v primeru neizvajanja le-teh. Kljub uvajanju pravične kulture v zdravstvene organizacije je še vedno potrebno poznavanje slovenske zakonodaje, predvsem pa Zakona o pacientovih pravicah.
Ključne besede: Razjeda zaradi pritiska, odgovornost, etične dileme, pacientove pravice, varna oskrba
Objavljeno: 06.07.2016; Ogledov: 1361; Prenosov: 378
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

4.
POGOSTOST RAZJEDE ZARADI PRITISKA PRI HOSPITALIZIRANIH BOLNIKIH TER POMEN PREPREČEVANJA NASTANKA
Indira Omerović, 2015, diplomsko delo

Opis: Razjeda zaradi pritiska predstavlja velik zdravstveni, socialni ter ekonomski problem pri ogroženih bolnikih. Zdravstveno osebje se pri svojem delu velikokrat sreča z napredovalimi razjedami zaradi pritiska. Zato smo želeli v diplomskem delu predstaviti razjedo zaradi pritiska, njene vzroke, preventivo in oskrbo. V raziskovalnem delu pa ugotoviti kakšna je pojavnost razjede skozi leto v Bolnišnici ter v kakšni telesni kondiciji so bolniki, pri katerih se razjeda zaradi pritiska pojavi.
Ključne besede: Razjeda zaradi pritiska, bolnik, medicinska sestra, preprečevanje razjede zaradi pritiska, oskrba razjede zaradi pritiska
Objavljeno: 12.06.2015; Ogledov: 1285; Prenosov: 534
.pdf Celotno besedilo (1,67 MB)

5.
Oskrba razjede zaradi pritiska
Katja Pivec, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili oskrbo razjede zaradi pritiska, pri čemer smo opisali vzroke za nastanek razjede zaradi pritiska, najpogostejša mesta, stopnje razjede in kako poteka sama oskrba v primeru, da je do nastanka razjede že prišlo. Z raziskavo, ki smo jo izvedli, smo želeli ugotoviti, kako poteka oskrba razjede zaradi pritiska.
Ključne besede: Razjeda zaradi pritiska, oskrba, zdravljenje razjede zaradi pritiska, vzroki nastanka razjede, stopnje razjede zaradi pritiska.
Objavljeno: 18.07.2014; Ogledov: 3376; Prenosov: 1137
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

6.
Razjeda zaradi pritiska v domovih za starejše občane
Milena Kuhelnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Razjeda zaradi pritiska je kronična rana in neprijeten zaplet, posebno pogosto pa nastane pri tako imenovanih rizičnih skupinah ljudi, ki se trajno ali daljše časovno obdobje ne morejo gibati zaradi bolezni ali poškodbe. Medicinska sestra ima pri preventivi razjede zaradi pritiska pri starostnikih pomembno vlogo. S kontinuirano zdravstveno nego in z nadzorom kože ter zgodnjim odkrivanjem kožnih sprememb lahko preprečimo razjedo zaradi pritiska pri starostniku. Metodologija raziskovanja. V raziskavi smo uporabili strukturiran vprašalnik. Anketirali smo medicinske sestre in tehnike zdravstvene nege, zaposlene v domovih za starejše občane na Koroškem. Pridobljene podatke smo statistično obdelali z računalniškim programom Microsoft Excel in jih ponazorili z grafi. Z raziskavo smo ugotavljali, ali so zaposleni v zdravstveni negi pozorni na prve znake razjede zaradi pritiska in kakšni sta preventiva in zdravstvena nega razjede zaradi pritiska. Rezultati raziskave. Ugotovili smo, da 11 % članov negovalnega tima najprej opazi tisti prvi znak (bledo rdečino kože) nastanka razjede zaradi pritiska, ko je le-to s pravilnimi ukrepi še mogoče preprečiti. Ugotovili smo tudi odstotek že nastalih in preprečenih razjed zaradi pritiska, najpogostejša mesta nastanka razjede zaradi pritiska in vrsto oblog, ki se uporabljajo za zdravstveno nego razjede zaradi pritiska. Zaključek. Razjeda zaradi pritiska pri starostniku v institucionalnem varstvu je zahteven negovalni problem. Dodatna izobraževanja članov negovalnega tima so ključnega pomena za preventivo in nego razjede zaradi pritiska.
Ključne besede: starostnik, dom za starejše občane, zdravstvena nega, razjeda zaradi pritiska, obloge.
Objavljeno: 02.10.2012; Ogledov: 3174; Prenosov: 774
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

7.
Zdravstvenovzgojno delo medicinske sestre pri preprečevanju nastanka razjede zaradi pritiska
Mirjam Šteharnik, 2011, diplomsko delo

Opis: Razjeda zaradi pritiska je kronična rana, ki potencialno ogroža bolnike, vpliva na slabšo kakovost življenja in na potek bolezni. Pri tem ima medicinska sestra velik vpliv z osveščanjem bolnikov in njihovih svojcev glede vzrokov nastanka razjede zaradi pritiska in dejavnikov tveganja. Raziskavo smo izvedli med 50 medicinskimi sestrami, ki se pogosteje srečujejo z ogroženimi bolniki. Ugotavljali, ali imajo medicinske sestre dovolj časa in znanja za učenje bolnikov o preventivnih ukrepih, ali so bolniki dovolj osveščeni glede načinov preprečevanja razjede zaradi pritiska in če obstaja dovolj literature glede preprečevanja razjede za laike. Ugotovili smo, da medicinske sestre imajo dovolj znanja za učenje bolnikov, vendar kar 82 odstotkov anketiranih medicinskih sester za to nima časa. Večina anketiranih je prepričanih, da obstaja premalo literature glede preprečevanja razjede zaradi pritiska za laike, ob čemer ocenjujejo, da je potreba po takšnem gradivu iz bolnikove strani velika.
Ključne besede: razjeda zaradi pritiska, zdravstvena vzgoja, preventivni ukrepi, medicinska sestra, bolnik.
Objavljeno: 09.03.2011; Ogledov: 3522; Prenosov: 1203
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

8.
Načrtovanje zdravstveno informacijskega sistema za ugotavljanje ogroženosti nastanka razjede zaradi pritiska : (magistrsko delo)
Ivan Tandler, 2010, magistrsko delo

Opis: Razjeda zaradi pritiska (RZP), ki nastane med zdravljenjem v bolnišnici, bolnika dodatno ogroža in vpliva na kakovost njegovega življenja. Poleg zmanjšane kvalitete bolnikovega življenja se povecajo stroški zdravljenja, podaljša se ležalna doba. Pogosto se poslabša osnovno obolenje in lahko pride celo do smrti bolnika. Za ugotavljanje RZP v slovenskem in evropskem prostoru je zelo pogosto uporabljena lestvica Waterlow, ki sodi med najbolj razumljiva orodja. Uporabljajo ga medicinske sestre, ki se ukvarjajo z neposredno zdravstveno nego pri bolniku. Hospitalni informacijski sistem (HIS) bi medicinskim sestram omogocil lažje ugotavljanje ogroženosti za nastanek RZRZP in njeno spremljanje in jim tako zagotovil kakovostnejše opravljanje zdravstvene nege. Za namen magistrske naloge je bil razvit HIS, ki temelji na ocenjevanju RZP na podlagi lestvice Waterlow in omogoca popoln nadzor nad preprecevanjem in oskrbo RZP ter je napisan v odprti kodi. Podrobno smo opredelili strukturo strojne in programske opreme ter definirali funkcionalne, informacijske in tehnološke zahteve za delovanje informacijskega sistema. Faza analize je opredelila izhodišca za celovit razvoj informacijskega sistema. Sledila je faza nacrtovanja. V fazi izvedbe IS se je kreirala podatkovna baza in uporabniški moduli. IS se je v fazi vpeljave preizkusil v delovnem okolju. Z razvojem HIS za preprecevanje RZP so dobile medicinskesestre uporabno orodje za kvalitetnejše in hitrejše preprecevanje RZP in spremljanje njihovega stanja. Participalni pristop ustrezno izobražene medicinske sestre, z globljim predznanjem informatike, bistveno izboljša proces oblikovanja hospitalnega informacijskega sistema, njegovo kakovost in povecuje zadovoljstvo uporabnikov.
Ključne besede: razjeda zaradi pritiska, hospitalni informacijski sistem, zdravstvena nega
Objavljeno: 06.10.2010; Ogledov: 5180; Prenosov: 1091 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (7,94 MB)

9.
Kazalniki kakovosti in njihov vpliv na varnost pacientov
Urška Klinar, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali tri pomembne kazalnike kakovosti, in sicer MRSA, razjedo zaradi pritiska in padce bolnikov. Cilj je bil z anketo ugotoviti raven znanja medicinskih sester v Splošni bolnišnici Jesenice o preprečevanju in širjenju okužb z MRSA, o preprečevanju razjede zaradi pritiska in o padcih bolnikov. Zanimalo nas je tudi, ali medicinske sestre upoštevajo standarde kakovosti pri svojem delu. Ugotovili smo, da nekatere medicinske sestre v Splošni bolnišnici Jesenice ne upoštevajo standardov o preprečevanju in širjenju okužb z MRSA. Kljub temu da je večina medicinskih sester seznanjena s standardi o preprečevanju in širjenju okužb z MRSA, jih ne upoštevajo. Na drugo vprašanje, ali so medicinske sestre pozorne, da ima bolnik, ki je ogrožen za padec, primerne pripomočke, lahko odgovorimo pritrdilno, saj je iz odgovorov razvidno, da medicinske sestre upoštevajo vse varnostne ukrepe, ki pripomorejo k preprečevanju padcev. Tretje raziskovalno vprašanje je bilo, ali medicinske sestre poznajo preventivne ukrepe pri preprečevanju razjede zaradi pritiska. Medicinske sestre dobro poznajo preventivne ukrepe za preprečevanje razjede zaradi pritiska. Nekatere medicinske sestre pa niso dobro seznanjene, kateri so zunanji dejavniki, ki vplivajo na razjedo zaradi pritiska. Pri izdelavi diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo s študijem slovenske in tuje literature. Za zbiranje podatkov in ugotavljanje, ali medicinske sestre v Splošni bolnici Jesenice upoštevajo standarde, ki so pomembni za preprečevanje in širjenje okužb z MRSA, ter standarde za preprečevanje padcev in razjede zaradi pritiska smo kot instrument raziskovanja uporabili anketo z vprašanji zaprtega in odprtega tipa. Obdelava podatkov je potekala v MS Excelu. Na podlagi rezultatov smo analizirali vse odgovore ter nekatere tudi grafično prikazali. Uporabili smo deskriptivno statistično metodo, rezultate pa predstavili v besedni in grafični obliki.
Ključne besede: kazalniki kakovosti, MRSA, razjeda zaradi pritiska, padci bolnikov, medicinska sestra, kakovost
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 4863; Prenosov: 1397
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici