| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Logistika odpadkov in njen izkoristek : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Tamara Premrl, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo opredelili razbremenilno logistiko, predstavili njene cilje in pojasnili predmet razbremenilne logistike. Temu sledi predstavitev vrst odpadkov in njihov opis. Teoretični del zajema tudi predstavitev krožnega gospodarstva, njegov pomen in prednosti. V poglavju Hierarhija ravnanja z odpadki smo pojasnili prednostno ravnanje z odpadki, po načelu obrnjene piramide, ki prikazuje prednostno ravnanje z odpadki, od zgoraj navzdol. V empiričnem delu smo analizirali ključne kazalnike nastanka odpadkov in ravnanje z le-temi v Evropski uniji (v nadaljevanju: EU) in Sloveniji. Temu sledi diskusija, v kateri so podane ugotovitve, do katerih smo prišli z analizo kazalnikov. Ugotovili smo, da se količina proizvedenih odpadkov v Sloveniji, od sprejema akcijskega načrta EU za krožno gospodarstvo iz leta 2015, do danes ni zmanjšala. Ugotovili smo tudi, da se v istem obdobju stopnja recikliranih odpadkov ni povišala, saj smo pri e-odpadkih in gradbenih odpadkih ugotovili padec rasti. Na koncu smo podali predloge in ukrepe Evropske unije, s katerimi želi pospešiti prehod v krožno gospodarstvo. Podali smo tudi lastne predloge dodatnih rešitev, s katerimi kot potrošniki lahko prispevamo k bolj trajnostnemu sistemu.
Ključne besede: razbremenilna logistika, odpadki, krožno gospodarstvo, hierarhija ravnanja z odpadki, kazalniki krožnega gospodarstva
Objavljeno v DKUM: 14.02.2024; Ogledov: 165; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (2,79 MB)

2.
Optimizacija notranje logistike v podjetju Arcont d.d. : magistrsko delo
Jernej Kozic, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je obravnavana tema logistike. Poudarek teoretične obravnave je bil na notranji in razbremenilni logistiki v proizvodnem podjetju. Sprva so bile opisane teoretične osnove, ki so kasneje služile za podlago raziskovalnega dela. Analiza obstoječega stanja je pokazala pomanjkljivosti vlaka, ki je bil glavni predmet raziskovalnega dela. Po pregledu stanja interne logistike sem se osredotočil na posodobitev električnega vlačilca. Predstavil sem produkte najbolj znanih proizvajalcev, ki se ukvarjajo z vozili notranjega transporta. Poleg tega je raziskovalni del zajemal še predloge za urnik voženj, izbiro poti in določitev postaj. Z vpeljavo novega električnega vlačilca nam je bilo omogočeno, da v samo vožnjo vlaka vključimo razbremenilno logistiko in podamo predloge za njeno optimalno delovanje. Na koncu raziskovalnega dela se je izdelala groba stroškovna ocena investicije.
Ključne besede: notranja logistika, transportna sredstva, razbremenilna logistika, električni vlačilec, transportne poti, ločevanje odpadkov, strošek investicij, Arcont d. d.
Objavljeno v DKUM: 23.09.2021; Ogledov: 934; Prenosov: 180
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

3.
Razbremenilna logistika v podjetju Oblak Group, d.o.o.
Martina Husnjak, 2019, magistrsko delo

Opis: Logistika je proces upravljanja tokov materialov od vira nastajanja do končnega porabnika in zajema fizični tok materiala in informacij od dobavitelja, preko proizvajalca in trgovca do končnega potrošnika, vključuje pa tudi skladiščenje materialov, surovin, polizdelkov in končnih izdelkov. Sestavljena je iz več logističnih podsistemov s ciljem zagotavljanja dostave prave dobrine in storitve na pravem mestu, v pravi količini in kakovosti, ob pravem času ter z najnižjimi stroški in vplivi na okolje. Razbremenilna logistika skrbi za ostanke in odpadke, ki nastajajo v vseh poslovnih procesih znotraj podjetja, oziroma v nabavnem procesu, proizvodnji ter distribuciji izdelkov. Naloga razbremenilne logistike je predvsem upoštevanje ekonomskih in ekoloških ciljev, zbiranje, sortiranje in ločevanje odpadkov in ostankov, recikliranje, zbiranje in deponiranje ostankov in odpadkov ter ustrezno skladiščenje, manipuliranje in transport le teh. Pomen razbremenilne logistike z razvojem izdelkov in vse zahtevnejšo ekološko zakonodajo hitro narašča. Vpliv razbremenilne logistike na proizvodna podjetja in njen pomen pri poslovanju podjetij bomo pokazali na primeru podjetja Oblak Group, d. o. o., ki se ukvarja s proizvodnjo betonskih izdelkov.
Ključne besede: poprodajna logistika, razbremenilna logistika, embalaža, ravnanje z odpadki, ekološko vodenje podjetja
Objavljeno v DKUM: 05.12.2019; Ogledov: 1547; Prenosov: 414
.pdf Celotno besedilo (832,85 KB)

4.
Logistični procesi v podjetju Lek Lendava
Urška Magdič, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomski projekt je vsebinsko razdeljen na dva dela, in sicer na teoretični del in na praktični del. V teoretičnem delu smo predstavili logistiko, logistične procese in logistične podsisteme, v praktičnem delu pa smo prikazali, kako ti logistični procesi delujejo v izbranem podjetju. V prvem delu smo s pomočjo različne tuje in slovenske literature opredelili pojem logistika, opisali vlogo in pomen logistike ter cilje, ki jih želi doseči. S pomočjo literature smo opisali izbrane elemente logističnega sistema in izbrane podsisteme logistike, ki jih najdemo v proizvodnem podjetju. V drugem delu pa smo se s pomočjo znanja, ki smo ga prejeli v prvem delu, osredotočili na logistične procese v izbranem podjetju Lek v Lendavi. Opisali smo poslovno logistiko, ki poteka v podjetju, ki se ukvarja s proizvodnjo farmacevtskih izdelkov. Predstavili smo logistične procese, ki skrbijo za nemoteno proizvodnjo. Raziskali smo nabavo, skladiščenje, transport in razbremenilno logistiko. Opisali pa smo tudi nekatere probleme, s katerimi se podjetje sooča in kako jih rešuje.
Ključne besede: Lek Lendava, farmacevtski izdelki, logistika, logistični procesi, nabava, transport, skladiščenje, razbremenilna logistika.
Objavljeno v DKUM: 26.11.2018; Ogledov: 1462; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (708,58 KB)

5.
LOGISTIČNI PROCESI V PODJETJU OCEAN ORCHIDS D. O. O.
Martin Cipot, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je vsebinsko razdeljeno na dva dela: na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu smo najprej predstavili logistiko in jo opredeliti, v praktičnem delu smo pa prikazali, kako logistični procesi delujejo v izbranem podjetju. V prvem delu smo s pomočjo različnih avtorjev opredelili pojem logistike, opisali njen zgodovinski razvoj ter opisali cilje logistike. Opredelili smo elemente logističnega sistema v proizvodnem podjetju, zanimala nas je pa tudi razdelitev logističnega podsistema. V praktičnem delu smo se osredotočili na logistične procese, ki potekajo v izbranem podjetju Ocean Orchids d.o.o.. Podjetje se ukvarja s proizvodnjo in prodajo tropskih orhidej rodu Phalaenopsis. Predstavili smo logistične procese kateri skrbijo za nemoteno proizvodnjo. Prav tako smo opisali tudi logistične podsisteme nabavno, notranjo, distribucijsko, razbremenilno logistiko.
Ključne besede: Ocean Orchids, orhideje, manipuliranje z blagom, logistika, logistični procesi, logistični podsistemi, nabavna logistika, notranja logistika, distribucijska logistika, poprodajna logistika, razbremenilna logistika.
Objavljeno v DKUM: 03.11.2016; Ogledov: 1611; Prenosov: 258
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

6.
PROCES NOTRANJE MANIPULACIJE Z ODPADNO EMBALAŽO V PODJETJU CINKARNA CELJE D. D.
Primož Pangerl, 2016, diplomsko delo

Opis: Cinkarna Celje, d. d., je podjetje z dolgoletno in pestro tradicijo. Z njeno ustanovitvijo se je na neki način pričela industrializacija na Celjskem. Iz male pocinkovalnice je danes nastalo veliko kemijsko–predelovalno podjetje, ki žanje velike poslovne uspehe tako doma kot v svetu. Odnos podjetja do ljudi in okolja je odgovoren, saj podjetje vseskozi stremi k razvoju in posodabljanju proizvodnje in njenih varnostnih sistemov za varovanje okolja. V diplomskem delu bomo najprej na kratko predstavili podjetje in njegovo delovanje skozi preteklost ter opisali njegovo organizacijo in proizvodni program. Prav tako se bomo dotaknili logistike, njene vloge ter pomembnosti razbremenilne logistike. Predvsem pa bo tematika temeljila na odpadni embalaži, stanju zbiranja tovrstne embalaže in možnosti izboljšave. Nenazadnje lahko na dolgi rok vse izboljšave, tudi če so te majhne, privedejo podjetje do konkurenčne prednosti.
Ključne besede: odpadna embalaža, razbremenilna logistika v podjetju
Objavljeno v DKUM: 09.08.2016; Ogledov: 911; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)

7.
Reorganizacija procesa ravnanja z odpadki in odpadno embalažo v podjetju Šumi bonboni d.o.o.
Anja Turnšek, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V tem diplomskem delu smo predstavili način ločevanja odpadkov in odpadne embalaže ter reorganizacijo tega logističnega procesa v podjetju. Glavno vprašanje, ki nas spremlja skozi celotno delo je kako in na kakšen način zbirati odpadke in odpadno embalažo, da s tem dosežemo najvišjo stopnjo ločenega zbiranja odpadkov ter s tem posledično vplivamo na skrb za okolje. V prvem delu smo na splošno opisali logistiko in njene podsisteme ter detajlno razbremenilno logistiko, ki se nanaša na ločevanje odpadkov. Na zakonodajnem področju bomo predstavili najpomembnejše zakonske uredbe, po katerih se mora podjetje Šumi ravnati, da zadosti vsem okoljevarstvenim zahtevam. V drugem delu smo analizirali sedanji proces ravnanja z odpadki in odpadno embalažo, predstavili vrste odpadkov, s katerimi se srečujejo v podjetju ter podali kritično analizo obstoječega ločenega zbiranja odpadkov. Sledila je predstavitev prenove procesa obstoječega sistema, in sicer predlog o uvedbi ekoloških otokov in izgradnja terminala za odpadke. V zaključku smo podali ocene učinkov, pogoje za uvedbo ter možnosti nadaljnjega razvoja.
Ključne besede: Razbremenilna logistika, odpadki in odpadna embalaža, ravnanje z odpadki, ločevanje odpadkov.
Objavljeno v DKUM: 11.05.2015; Ogledov: 1416; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

8.
Problematika uporabe različnih vrst embalaže v tovornem letalskem prometu v podjetju Aerodrom Ljubljana d.d.
Žiga Janežič, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen tega diplomskega dela je izpostaviti in predstaviti problem, s katerim se srečuje podjetje Aerodrom Ljubljana d.d.. V prvem delu bomo za lažje razumevanje podali nekaj teoretičnih osnov o sami embalaži in pakiranju. Na kratko bomo predstavili tudi inteligentno embaliranje in podali bistvo razbremenilne logistike. V drugem delu bomo najprej predstavili podjetje Aerodrom Ljubljana d.d.. Nato se bomo posvetili samemu problemu, ki ga predstavlja nepravilno pakiranje tovornih pošiljk. Podali bomotrenutno stanje v skladišču podjetja. Potem bomo opisali in predstavili različne vrste embalaže, ki se uporabljajo pri transportiranju blaga oziroma v katero je najpogosteje zapakirano. Sledila bo še kritična analiza stanja. Na koncu pa bomo predlagali možne rešitve, s katerimi bi lahko izboljšali trenutno stanje oziroma vsaj nekoliko zmanjšali in omejili problem, ki povzroča podjetju težave.
Ključne besede: embalaža, pakiranje, razbremenilna logistika, inteligentno embaliranje
Objavljeno v DKUM: 01.11.2012; Ogledov: 1645; Prenosov: 259
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

9.
OPTIMIZACIJA LOGISTIČNIH PODSISTEMOV VZDOLŽ DOBAVNE VERIGE PROIZVODNEGA TEKSTILNEGA PODJETJA
Dijana Štiglic, 2011, magistrsko delo/naloga

Opis: Razmere na trgu silijo podjetja, ki želijo biti in ostati konkurenčna, v nenehno prilagajanje dinamičnim in vse bolj nepredvidljivim tržnim razmeram. Prilagoditev je možna le z nenehnimi izboljšavami in razvojem v skladu s tržnimi trendi, hkrati pa morajo podjetja biti vse bolj pozorna na racionalizacijo lastnega poslovnega procesa. S pojavom globalizacije se je močno povečal in pospešil pretok blaga, informacij in kapitala, kar je povzročilo eksponentno rast svetovne proizvodnje in s tem presežek ponudbe cenejšega blaga iz oddaljenih trgov, ki še pred desetletjem niso predstavljali realne grožnje domačim proizvajalcem. Zaradi prepletenosti svetovnega gospodarstva so tudi domača podjetja močno občutljiva na vse negativne spremembe na svetovnih trgih, kar se je zelo hitro pokazalo leta 2008, ko se je zaradi nastale finančne krize, predvsem v ZDA in Angliji, zanihalo gospodarstvo cele Evrope. Spremembe v kupni moči so marsikatero podjetje pahnile na kolena ali v stečaj. Ta kriza se je še posebej odražala v tekstilni branži, ki se v Evropi bori za obstanek že skoraj dve desetletji. Ta negativna dinamika sili predvsem proizvodna podjetja, še posebej tekstilna, k ponudbi vedno boljših in tehnično dovršenih proizvodov po konkurenčnih cenah, kar pa dodatno pritiska na iskanje stroškovnih rezerv v podjetju samem. Te rezerve je možno doseči le z optimizacijo in racionalizacijo celotnega poslovanja. Logistika je iz domene ločene poslovne funkcije, ki se je še do nedavnega bolj ali manj ukvarjala s premiki blaga in racionalnim skladiščenjem le-tega, prerasla v domeno odločitev vrhunskega menedžmenta, ki se vse bolj zaveda pomembnosti obvladovanja celotne dobavne verige podjetja ter vzpostavljanjem tesnih zavezništev v okviru lastne dobavne verige. Danes pomeni biti člen v konkurenčni dobavni verigi bistveno prednost pred podjetji, ki še vedno delujejo samostojno ali v okviru neusklajene dobavne verige. Strateška zavezništva v dobavni verigi pomenijo določeno stopnjo varnosti in predvidljivosti pri organiziranju lastne poslovne dejavnosti. Optimizacija logističnih podsistemov pomeni rešitev pri organizaciji nabavne, proizvodne, prodajne, distribucijske in poprodajne funkcije podjetja. Uspešen menedžment mora težiti k celoviti obravnavi lastnega poslovnega sistema, ki zajema tako lasten poslovni proces kot njegovo okolje, ki po večini sega tudi na druge kontinente. Tu gre za potrebo po usklajevanju časovnih in prostorskih neenakosti med nabavo, proizvodnjo in prodajo ter neprekinjeno komunikacijo med vsemi udeleženimi v dobavni verigi. Učinkovita in uspešna organizacija logistične funkcije bo tudi v prihodnosti igrala ključno vlogo pri uspehu ali neuspehu večine podjetij. Temeljni cilj pa je, kako napraviti svoje podjetje in lastno dobavno verigo konkurenčnejšo od drugih.
Ključne besede: Logistika, dobavna veriga, logistični podsistemi, optimizacija, nabava, proizvodnja, prodaja, distribucija, razbremenilna logistika, zaloge
Objavljeno v DKUM: 22.02.2012; Ogledov: 2134; Prenosov: 229
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

10.
PREUREDITEV MODELA RAVNANJA Z ODPADNO EMBALAŽO V PS MERCATOR, D.D.
Vaska Pejić, 2011, magistrsko delo

Opis: Ravnanje z odpadno embalažo, ki ni komunalni odpadek, je kot objekt povratne logistike v trgovski dejavnosti specifična problematika zaradi obsega količin, raznovrstnosti in razširjenosti nastajanja. Praktični problem se nanaša na PS Mercator, d. d., kjer smo si ogledali njihov model ravnanja z odpadno embalažo, ki ni komunalni odpadek, ter pridobili meritvene podatke iz trgovinskih enot. Magistrska naloga tako vključuje štiri vidike: masni tok, mrežni vidik, statični vidik ter dinamični vidik. Prvi temelji na tem, kje tovrstna embalaža nastaja, koliko nastaja in kakšna je dinamika nastajanja, drugi se nanaša na komuniciranje z okoljem preko kanalov pretoka odpadne embalaže, ki ni komunalni odpadek, izven fiksnih lokacij nastajanja, tretji vidik obravnava izvore, kraj nastajanja in notranje procese upravljanja, zadnji, tudi tokovni vidik, pa temelji na opazovanju sistema pretoka materiala od posameznega izvora do namembnega pripadajočega ponora znotraj fiksnih točk omrežja in med pari omrežnih točk, vključno z odvozi in transportom.
Ključne besede: odpadna embalaža, odpadki, razbremenilna logistika, maloprodaja
Objavljeno v DKUM: 27.11.2011; Ogledov: 2811; Prenosov: 402
.pdf Celotno besedilo (2,92 MB)

Iskanje izvedeno v 10.51 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici