| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Zastopanost ekoremediacij v Pomurju
Jasna Žižek, 2011, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je prikazati stanje voda v Pomurju v zadnjem desetletju in zastopanost ekoremediacij kot sistemov za zaščito okolja. Cilj diplomskega dela je bil s pomočjo terenskega in laboratorijskega dela ugotoviti kvaliteto virov v Pomurju, in sicer na območjih, kjer so že uporabljene ekoremediacije. Najprej so opisana teoretična izhodišča samih izvedenih projektov, ki so prenesena tudi na lokalno raven. Za razumevanje delovanja ekoremediacij so opisane tri bistvene ekosistemske funkcije, in sicer biotska pestrost, zadrževanje vode in kakovost vode na vodnih virih. Z laboratorijskimi metodami so bile izmerjene vrednosti amonijaka, nitratov, nitritov, fosfatov, sulfatov, železa, cinka, kisika, pH, prevodnost in trdota vode. Ob koncu diplomskega dela so prikazani in analizirani vsi rezultati na izbranih vodnih virih, kjer so bile izvedene ekoremediacije. Na ta način smo preverili vlogo ekoremediacij na izbranih območjih in opozorili na potrebne spremembe. V zadnjem poglavju je povzeto mnenje anketirancev v Pomurju, in sicer v kolikšni meri so seznanjeni z ekoremediacijskimi metodami in varovanjem vodnih virov v Pomurju.
Ključne besede: ekoremediacije, vodni viri, ekosistemske funkcije, revitalizacija, rastlinska čistilna naprava.
Objavljeno: 27.10.2011; Ogledov: 1764; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (34,45 MB)

3.
ODNOS PREBIVALCEV DOBRNE DO RASTLINSKE ČISTILNE NAPRAVE
Maja Ocvirk, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem obravnavala naravno in družbeno geografske značilnosti Občine Dobrna. V občini prevladujejo razpršena naselja, kjer se soočajo s problemom odpadnih voda. Eden izmed možnosti čiščenja odpadne vode je tudi rastlinska čistilna naprava (RČN), ki je najbolj enostavni in ekonomsko sprejemljiv način čiščenja odpadnih voda za razpršena naselja. Z diplomskim delom sem želela ugotoviti, kakšen odnos imajo prebivalci Občine Dobrna do čiščenja odpadne vode z RČN in kako dobro jo poznajo. V sklopu terenskega dela sem izvedla anketo, s katero sem pridobila ugotovitve, v kolikšni meri ljudje poznajo RČN in kakšen je njihov odnos v zvezi z njo. Pridobljene rezultate sem dodatno podkrepila z izvedbo intervjuja z županom Občine Dobrna Martinom Brecljem. Tako sem pridobila globlji vpogled v obravnavano problematiko diplomskega dela. Z diplomskim delom sem ugotovila, da prebivalci Dobrne RČN slabo poznajo, saj je le 28 % anketirancev slišalo zanjo. Ti so za RČN izvedeli preko medijev, na delovnem mestu, preko prijateljev, nekateri pa so si RČN že ogledali na samem terenu. Prečiščeno vodo z RČN bi 88,8 % uporabilo za zalivanje; 64,5 % za sanitarije; 60,7 % za pranje in 50,5 % za gašenje. Za pitje bi jo uporabilo 3,7 %. Sicer pa prebivalci Dobrne ne poznajo temeljnih značilnosti RČN. V največji meri poznajo lastnost, da ni odvisna od električne energije (22,7 %). Kljub slabemu poznavanju RČN je anketa pokazala, da imajo prebivalci Dobrne do RČN pozitivni odnos, saj so izrazili pozitivno mnenje v zvezi z njo.
Ključne besede: Občina Dobrna, odpadne vode, rastlinska čistilna naprava, trajnostni razvoj, učni načrt.
Objavljeno: 13.04.2012; Ogledov: 1917; Prenosov: 227
.pdf Celotno besedilo (2,52 MB)

4.
PREVERJANJE UČINKOVITOSTI DELOVANJA MALE RASTLINSKE ČISTILNE NAPRAVE
Nika Zrilič, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problematiko s področja onesnaženja voda. Obravnava opis male rastlinske čistilne naprave, vire in lastnosti odpadnih voda, opis delovanja rastlinske čistilne naprave, njene lastnosti ter aktualno zakonodajo s področja malih komunalnih čistilnih naprav. V diplomskem delu so prikazane analize za eksperimentalni del študije, na osnovi katerih smo kasneje lahko ocenjevali učinkovitost delovanja. Diplomsko delo prikazuje študijo delovanja rastlinske čistilne naprave, za katero smo se odločili, da jo bomo spremljali v časovnem intervalu enega leta, kar pomeni od leta zasaditve pa vse do poletja 2012. Na čistilno napravo je priključeno 25 stanovanjskih hiš in ima kapaciteto 49 PE. Rezultati meritev, ki smo jih opravili v sklopu preverjanja učinkovitosti delovanja, kažejo, da je mala rastlinska čistilna naprava učinkovita in ni preobremenjena pri svojem delovanju. Ugotovili smo, da je mala rastlinska čistilna naprava dosegla najboljše rezultate po enoletnem prirastku rastlin, ki so se dovolj razrasle in prevzele svojo polno funkcijo delovanja. S takšnimi rezultati pa smo prav tako ugodili zahtevam slovenske zakonodaje.
Ključne besede: rastlinska čistilna naprava, odpadne vode, čiščenje odpadnih voda
Objavljeno: 16.10.2012; Ogledov: 2695; Prenosov: 397
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

5.
POTREBNA DOVOLJENJA ZA POSTAVITEV MALE RASTLINSKE ČISTILNE NAPRAVE IN VREDNOSTNA ANALIZA
Alenka Pogačar, 2014, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Ljudje se vedno bolj zavedamo, da sta skrb za naravo in okolje pomembni. Vedno več je govora o varčevanju energije, uporabi alternativnih virov, o zdravem načinu življenja, recikliranju predmetov in tudi vode. In prav skrb za vodo, da bi jo po uporabi lahko ponovno uporabili, smo se odločili, da raziščemo malo več o rastlinskih čistilnih napravah. Tema je še kako aktualna, saj je Slovenija leta 2005 sprejela operativni program odvajanja in čiščenja komunalnih voda. Program pravi, da je potrebno do leta 2017, urediti odtok vseh komunalnih vod v čistilne naprave. Ena izmed možnost je tudi rastlinska čistilna naprava. V projektni nalogi se bomo osredotočili na delovanje rastlinske čistilne naprave, se pravi na njene značilnosti oz. lastnosti ter katere so njene prednosti in slabosti. Potlej bomo opredelili, katera dovoljenja potrebujemo pred začetkom gradnje čistilne naprave, katere zakone in predpise je potrebno pri tem upoštevati in kakšni so pogoji oz. zahteve ter katere dokumente potrebujemo, da lahko sploh pričnemo z izgradnjo. Drugi del naloge zajema izvedbo vrednostne analize za ugotavljanje najprimernejše, ekonomične ter okolju prijazne male biološke čistilne naprave. Primerjavo smo naredili med rastlinsko čistilno napravo in dvema drugima biološkima čistilnima napravama.
Ključne besede: gradbeno dovoljenje, projekt za izvedbo, zakonodaja, varstvo okolja, rastlinska čistilna naprava, mala komunalna čistilna naprava, kanalizacija, vrednostna analiza
Objavljeno: 09.09.2014; Ogledov: 1124; Prenosov: 613
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

6.
Ekološki in ekonomski vidiki odvajanja in čiščenja izcednih vod deponije
Alenka Botolin, 2016, magistrsko delo

Opis: Raziskovalno delo v okviru magistrskega dela je potekalo na področju sonaravne sanacije odlagališča komunalnih odpadkov Dobrava pri Ormožu po principu čiščenja in vračanja izcedne vode na odlagališče. Čiščenje izcedne vode je potekalo v rastlinski čistilni napravi, od koder se je preko podzemnega namakalnega sistema voda črpala na odlagališče. Od leta 2004 do 2015 so se spremljali meteorološki parametri in opravljale analize fizikalnih in kemijskih parametrov. Po letu 2008 je začela upadati učinkovitost čiščenja izcednih vod na RČN, zato se je od leta 2013 izcedna voda odvažala v čiščenje na industrijsko napravo reverzne osmoze, ki zagotavlja optimalne pogoje čiščenja. Kot novost in prispevek k znanosti je bil izveden poskus čiščenja izcednih vod odlagališča komunalnih odpadkov s specialnim dodatkom eco tabs na mestu vtoka v RČN; rezultati sicer kažejo na izboljšanje parametrov, vendar premalo učinkovito. Po zaprtju deponije tako predlagamo čiščenje izcedne vode z RČN, ki ob zamenjavi zemljin in rastlin s svojimi ekosistemskimi in ekonomskimi prednostmi predstavljajo primeren pristop še 30 let po zaprtju deponije, v skladu z zakonodajo.
Ključne besede: odlagališče komunalnih odpadkov, čiščenje izcedne vode, rastlinska čistilna naprava, reverzna osmoza, specialni dodatek eco tabs
Objavljeno: 14.07.2016; Ogledov: 940; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (3,03 MB)

7.
VISOKO UČINKOVITA KOMBINIRANA ČISTILNA NAPRAVA
Tomislav Zore, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Tema diplomske naloge je izgradnja in testiranje visoko učinkovite kombinirane male čistilne naprave, umeščene v občutljivo okolje. S kombinacijo in povezavo različnih načinov čiščenja želimo doseči visoko učinkovito čiščenje z malo porabljene energije. Problem je doseči takšne minimalne koncentracije škodljivih snovi v izpustu, da ne bo nikakršnih posledic za živelj na vplivnem območju male čistilne naprave. Rešitev smo videli v sinergiji različnih metod in tehnik čiščenja, kot so fizikalno, kemijsko in biološko čiščenje v sekvenčnih bioloških reaktorjih, ter s pomočjo biološko-kemijskih procesov, ki potekajo v rastlinski čistilni napravi. Za opredeljeni problem smo skušali najti optimalno rešitev. Rezultat naloge je projektirana, izgrajena in testirana kombinirana mala čistilna naprava na področju razpršene poselitve, kjer ni mogoč priklop na javno kanalizacijsko omrežje. Prenovili smo obstoječo greznico, dodali rastlinski del in dobili spodbudne rezultate. Ti lahko pomembno vplivajo na nadaljnji razvoj malih čistilnih naprav in ponovno uporabo prečiščene vode.
Ključne besede: Mala čistilna naprava, Sekvenčni biološki reaktor, Rastlinska čistilna naprava, Razpršena poselitev
Objavljeno: 12.10.2016; Ogledov: 749; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (2,37 MB)

8.
ČIŠČENJE ODPADNIH VODA V TINSKEM
Andreja Pevec, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu bomo predstavili možnosti čiščenja odpadnih voda v Krajevni skupnosti Tinsko. K rešitvi tega problema nas obvezuje in časovno omejuje zakonodaja. Glede na gostoto poselitve in konfiguracije terena je čiščenje odpadnih voda možno reševati samo z izgradnjo malih komunalnih čistilnih naprav. Individualna izgradnja predstavlja precejšen strošek za uporabnike. Zato bomo predstavili možnosti izbire ustrezne vrste čistilnih naprav ter naredili primerjalno oceno stroškov izgradnje. Predvsem pa bi z ustreznim čiščenjem odpadnih voda prispevali k boljši ekološki sliki Tinskega potoka, kamor se odpadne vode stekajo.
Ključne besede: čiščenje odpadnih voda, rastlinska čistilna naprava, biološka čistilna naprava, investicijski stroški
Objavljeno: 12.10.2016; Ogledov: 568; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

9.
ZELENA STENA KOT ČISTILNA NAPRAVA
Hana Kolenc, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je izdelano z namenom predstaviti možnost združevanja zelene stene in principov rastlinske čistilne naprave, v čistilno napravo za sivo vodo. V delu so predstavljeni pozitivni vplivi zelenih sten, kot tudi rastlinskih čistilnih naprav. Z možnostjo združevanja teh dveh, bi lahko takšne sisteme umeščali v urbano okolje, kjer bi zmanjšali porabo pitne vode za splakovanje in omogočili čiščenje ter ponovno uporabo odpadne vode. Z ugodnimi vplivi zelenih sten, pa bi pozitivno vplivali na okolje in ljudi.
Ključne besede: rastlinska čistilna naprava, zelena stena, čiščenje odpadne vode, siva voda
Objavljeno: 06.10.2016; Ogledov: 1075; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

10.
PRIMERJAVA DELOVANJA RASTLINSKE IN SBR ČISTILNE NAPRAVE
Anja Popovič, 2016, diplomsko delo

Opis: Rastlinska čistilna naprava Cvetkovci in SBR čistilna naprava Središče ob Dravi sta novi komunalni čistilni napravi z začetkom obratovanja v letu 2015. Napravi uporabljata zelo različno tehnologijo čiščenja, vendar sta obe zasnovani na bioloških postopkih, katerega glavni delež predstavljajo mikrobiološke združbe. Diplomsko delo je tako sestavljeno kot primerjava obeh čistilnih naprav. V teoretičnem delu so podane osnove biološkega čiščenja ter veljavna pravna ureditev področja čiščenja in odvajanja odpadne vode. Nadalje so opisane vrste in lastnosti posameznih delov ter princip delovanja obeh naprav. Končni del diplomskega dela zavzema primerjava učinkovitosti čiščenja in primerjava stroškov. Podane so tudi prednosti in slabosti.
Ključne besede: rastlinska čistilna naprava, SBR čistilna naprava, delovanje čistilne naprave, učinkovitost čiščenja, primerjava stroškov
Objavljeno: 13.10.2016; Ogledov: 991; Prenosov: 233
.pdf Celotno besedilo (4,44 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici