| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Pametni sobni rastlinjak za pridelavo mikrozelenja
Gregor Caf, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil razviti sobni rastlinjak za pridelavo mikrozelenja, ki uporabnika začetnika poduči o značilnostih in pogojih, ki so potrebni za rast določene rastline. Sistem uporabnika preko mobilne aplikacije obvešča o trenutnih in predvidenih pogojih rasti za določeno rastlino. Najprej smo predstavili primerjavo z obstoječimi sistemi na trgu in zastavili globalno sliko sistema, nato pa opisali postopek implementacije in integracije celotnega sistema. Sistem je sestavljen iz računalnika Raspberry Pi, senzorjev temperature in vlage zraka ter vlage prsti, LED traku, storitev v oblaku, kjer tečeta strežnik in podatkovna baza, ter mobilne aplikacije.
Ključne besede: sobni rastlinjak, mikrozelenje, internet stvari, Raspberry Pi
Objavljeno: 09.07.2021; Ogledov: 464; Prenosov: 244
.pdf Celotno besedilo (17,15 MB)

2.
Analiza okoljskih in ekonomskih vidikov poslovanja izbranega podjetja
Maša Kotnjek, 2020, diplomsko delo

Opis: Okoljska ekonomika vedno bolj pridobiva na svojem pomenu, saj se predvsem novonastala podjetja vedno bolj zavedajo pomena vpliva na okolje in ljudi. Zaradi tega smo se lotili analize okoljskih in ekonomskih vidikov poslovanja v podjetju, ki se ukvarja z gojenjem paradižnika. V teoretičnem delu smo preučili različne vire, literaturo in strokovne članke s področja okoljske ekonomike, opredelili definicijo ekonomskega vidika poslovanja podjetja, opredelili definicijo okoljskega vidika poslovanja podjetja in proučili Naturo 2000 in Evropsko vas štorkelj. V empiričnem delu diplomskega projekta smo predstavili izbrano podjetje ter opravili analizo okoljskih vidikov, ki obsegajo vpliv na prebivalstvo, ogrevanje, namakanje, hlajenje, segrevanje, zračenje, odstranjevanje odpadnih voda in materialov ter škropljenje in gnojenje. Cena investicije, trg in zaposlovanje pa so ekonomski vidiki, ki smo jih analizirali. Na osnovi analize lahko sklepamo, da je podjetje zelo okoljsko in ekonomsko pozitivno usmerjeno.
Ključne besede: okoljska ekonomika, okoljski vidiki, ekonomski vidiki, rastlinjak, paradižnik
Objavljeno: 19.11.2020; Ogledov: 335; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (2,59 MB)

3.
Avtomatski sobni rastlinjak za pridelavo feferonov
Tomaž Robič, 2019, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil razviti sistem za gojenje feferonov, sposoben samodejnega uravnavanja umetnega okolje, v katerega je postavljen, da je le ta primeren za gojenje feferonov. V nadaljevanju smo primerjali cene podobnih izdelkov s trga napram našemu ter opisali postopek naše implementacije sistema. Implementacija je narejena na računalniku Raspberry Pi, na katerem teče strežnik ter spletna aplikacija, narejena v orodju Angular. Računalnik za branje stanja v sistemu komunicira z mikrokontrolerjem STM32F411E-DISCO, na katerega so priključeni senzorji vlage v zemlji ter releji.
Ključne besede: internet stvari, sobni rastlinjak, feferoni, Raspberry Pi, mikrokontroler STM32F411E-DISCO
Objavljeno: 11.11.2019; Ogledov: 526; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (2,28 MB)

4.
Enodružinska hiša z rastlinjakom
Maks Mavri, 2019, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi predstavljamo zasnovo enodružinske hiše, locirane v agrarnem okolju v Spodnjem Dupleku. Cilj projektne naloge je zasnova enodružinske hiše z rastlinjakom, ki bo smiselno umeščena v prostor, prijetna za bivanje v vseh letnih časih, povezana z naravo in okolico ter glede na značaj prostora tudi ustrezno naravno osvetljena.
Ključne besede: Arhitektura, rastlinjak, enodružinska hiša, lesena gradnja, betonska gradnja.
Objavljeno: 12.09.2019; Ogledov: 484; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (19,04 MB)

5.
PROIZVODNI RASTLINJAK
Alen Zečevič, 2016, diplomsko delo

Opis: Začetni teoretični del diplomskega dela opisuje zgodovino rastlinjakov in predstavlja vrste zavarovanega prostora za gojenje rastlin. V nadaljevanju so predstavljene možnosti in podane smernice za zasnovo proizvodnega rastlinjaka, kot prostora, ki nudi optimalne pogoje za rast in razvoj rastlin, v smislu oblike, konstrukcijskega in pokrivnega materiala, delovanja in opreme ter postavitve v prostor. V praktičnem delu je, z upoštevanjem ustreznih predpisov, prikazano projektiranje rastlinjaka (plastenjaka) tlorisnih dimenzij 10 x 50 m.
Ključne besede: profesionalni rastlinjak, plastenjak, jeklene konstrukcije
Objavljeno: 13.10.2016; Ogledov: 754; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (6,62 MB)

6.
Uravnavanje temperature v rastlinjaku s pomočjo toka tekočine med dvema steklenima ploščama
Boštjan Vuzem, 2016, magistrsko delo

Opis: Zaradi pregrevanja zraka v običajnih rastlinjaku v poletnih mesecih smo prišli na misel, da bi s tankim slojem tekočine med dvema steklenima stenama prestregli del vpadne toplote in obenem hladili notranjost rastlinjaka. Tako smo najprej izračunali temperaturo za običajni rastlinjak in nato še za z 1cm debelim slojem vode hlajeni. Pri tem smo morali izračunati vse toplotne tokove, ki vstopajo in izstopajo v rastlinjak. Še posebej pa je pomembna določitev absorpcije dela toplote v vodi. Izračunali smo tudi, kako se spreminja temperatura v rastlinjaku ob spreminjanju vstopne hitrosti hladilne tekočine in ob spremembah vstopne temperature hladilne tekočine. Nekatere rezultate smo preverili s simulacijo v programu Ansys CFX. Računi so pokazali , da bi bilo mogoče s primerno nizko vstopno temperaturo in primerno hitrostjo hladilne tekočine regulirati temperaturo zraka v rastlinjaku.
Ključne besede: uravnavanje temperature, rastlinjak, tok tekočine, absorpcija toplote
Objavljeno: 11.10.2016; Ogledov: 1045; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (3,53 MB)

7.
ANALIZA ENERGETSKIH POTREB RASTLINJAKOV
Suzana Cvijetinović, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je analiziran prenosu toplote v rastlinjaku in izvedena primerjava različnih ogrevalnih sistemov. Preračun temelji na statistični analizi klimatskih razmer področja, kjer se rastlinjak nahaja. Glede na konstrukcijske tipe rastlinjaka z enojnim kaljenim steklom, dvojnim izolacijskim steklom in polikarbonatnimi ploščami je izračunan letnei primanjkljaj toplote. Toplotne izgube so razdeljene na: izgube zaradi prehoda toplote skozi material, izgube zaradi kondenzacije na površini stene in izgube zaradi ventilacije. Vmodelu je upoštevan toplotni dobiček s sončnim obsevanjem. Na podlagi dobljenih vrednosti letnega primanjkljaja toplote je narejena ekonomska analiza uporabe različnih načinov ogrevanja (kotel na lesne sekance in plinski kotel) in njihova kombinacija (kogeneracija). Izbiral se je optimalen sistem za boljši izkoristek prostora.
Ključne besede: rastlinjak, toplotne izgube, sončno sevanje, ogrevalni sistem, ekonomska analiza
Objavljeno: 28.07.2016; Ogledov: 1049; Prenosov: 150
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

8.
KRMILJENJE IZOBRAŽEVALNEGA MODELA RASTLINJAKA
Aleš Razboršek, 2013, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil ta, da smo na podlagi modela prikazali izboljšave dejanskega procesa krmiljenja rastlinjaka. Za model rastlinjaka smo izvedli analizo potrebnih krmiljen in naprav. Na osnovi te analize smo izbrali ustrezne senzorje, motorje, mikrokrmilnik. V programu e-plan smo narisali električni načrt, nato smo zgradili model rastlinjaka in v programu PIC C razvojnem okolju napisali ustrezen program v C-jeziku. Program smo v mikrokrmilnik prenesli s pomočjo programatorja. Delovanje izobraževalnega modela rastlinjaka smo eksperimentalno preverili. Na osnovi modela rastlinjaka smo analizirali izboljšave, ki jih lahko prenesemo na realen sistem. V diplomskem delu smo zajeli avtomatizacijo namakalne letve za zalivanje, merjenje višine vode v vodnjaku s pomočjo ultrazvoka in avtomatizacijo prezračevalnega sistema.
Ključne besede: krmiljenje, rastlinjak, mikrokrmilnik.
Objavljeno: 14.06.2013; Ogledov: 1232; Prenosov: 145
.pdf Celotno besedilo (5,38 MB)

Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici